Toiset terveiset peruspalveluministerille
Lähetin marraskuussa terveisiä peruspalveluministeri Susanna Huoviselle. Voi olla, että terveiset ovat hänen eteensä edenneet. Voi olla, että eivät.
Ja mikäkö oli aihe?
Aihe oli ministerin Ylelle antama info, vähän kuin pieni uho: vanhuspalvelulakia on vielä muutettava, täsmennettävä ja hoitajamitoitus on saatava velvoittavammaksi.
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1809…
Yritin googlettaa missä pisteessä rouva ministerin esitys tällä hetkellä on, mutta mitään infoa en asian ympärille löytänyt. Uutta uhoamista kyllä oli. Ja tuoretta: Sote-uudistus ei romuta julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyötä.
Peruspalveluministeri antaa ymmärtää, että sote -uudistuksella on aito mahdollisuus muuttaa toimintatapoja, korjata puutteita ja säilyttää toimivat elementit. Ja lisää ministerin painotuksia: "Ikääntyvän väestön, erityistä tukea tarvitsevien lasten ja perheiden tai mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaiden haasteista ei selvitä ilman parempaa integraatiota. Siksi uudet sote-alueet ja tuotantovastuualueet joutuvat kansallisen ohjauksen valvonnassa hyvin tarkasti suunnittelemaan, miten kansalaisen asiasta otetaan kokonaisvaltainen ote. Ei kuulu meidän luukulle -asenne joutaa jo historiaan".
Enpä tiedä mitä tähänkin taas sanoisi, mitä ajattelisi. Eipä juur muuta kuin, että mitäpä jos lähettäisin uudemman kerran terveisiä peruspalveluministerille. Terveiseni menkööt seuraavan kysymyksen muodossa:
Uskotteko Te, arvoisa rouva ministeri ihan oikeasti, että kansalaisen mahdolliseen palvelutarpeeseen otetaan/saadaan nyt sote -uudistuksen myötä kokonaisvaltainen ote?
Tuleeko sitä parannusta esim. tämäntapaiseen: Hiljaisuus puhuu – kotihoito palveluineen.
Kun tuon em. jutun lukee, toivottavasti ministerikin, niin kyllä hurraata pitää huutaa, jos sote -uudistus luukulta luukulle -juoksuttamiset esimerkiksi vanhuksiltamme ja heidän omaisiltaan poistaa.
Hurraamisen aihetta myös siihen, jos tulevaisuudessa palveluiden käyttäjät, siis me kansalaiset tunnemme olevamme uudistuksen pääosassa.
Niin. Olishan tähän voinut toisenkin otsakkeen laittaa:
Kansalaiset sote -uudistuksen pääosassa!
Ilmoita asiaton viesti
Hiljaisuus puhuu, niin ministeritasolla kuin alemmissa portaissa. Pikkuisen on vielä matkaa ennen kuin niitä laatupalkintoja jaetaan, riippuen tietysti siitä kuka palkinnoista päättää ja miten kriteerit määritellään.
Näin ihan perstuntumalta uskallan jo ennustaa, että meillä on käsissä pommi, eikä sen räjäyttämiseen tarvita edes terroristeja, se kun poksahtaa ihan omia aikojaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kotosivuilleni laitoin, jotta tuon puheenvuoron loppuun olisi voinut todeta sen mitä niin monta kertaa aiemminkin: kyllä meillä on kaikkea!
Mutta: ”En viittiny! Ei meil kuitenka ol!”
Ilmoita asiaton viesti
Sote, on S niin kuin sotku, O niin kuin omatoiminen, T niin kuin tahallinen, E niin kuin epäoikeudenmukainen.
Sotkettu siis omatoimisesti tahallisen epäoikeudenmukaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos.
Just noin!
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi tulee kohta vanhuus ja dementia, niin ei muista pahassa maailmassa käyneensäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Älä nyt semmosia odota. Tai toivo. Omaiset olisivat Sun kanssas sit ihan hukassa.
Tai no, mitäs hukassa he. Sotehan se hommat hoitaa! Kokonaisvaltaisella otteella tai millai se meni..
Ilmoita asiaton viesti
Hieno asia!
No huhhuh!
Kuntalehdestä kaappasin:
http://kuntalehti.fi/kuntauutiset/sote/huovinen-so…
Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislain uudistusta valmistelleen parlamentaarisen ohjaustyöryhmän jäsenet puolustivat eduskunnalle jätettyä lakiesitystä Lääkäripäivien terveyspoliittisessa paneelikeskustelussa keskiviikkona.
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen, sd., muistutti kyseessä olevan näkökulmakysymyksen vastatessaan keskustelua juontaneen Ylen toimittajan Tiina Merikannon tiedusteluun, miksi ohjausryhmä päästi eduskuntaan lain jossa tiedettiin olevan perustuslaillisia ongelmia.
Huovisen mukaan ensisijaisen tärkeää on se perustuslain vaatimus, että kansalainen saa palveluja.
– Pitää peilata perustuslain erilaisia vaatimuksia suhteessa toisiinsa. Keskustelussa on menty pikkaisen liikaa kuntien itsehallinto edellä, ministeri arvioi.
Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty, kok., muistutti, että kyseessä myös Suomen suurin hallinnollinen uudistus kymmeniin vuosiin.
– Olisi aika kummallista jos siihen ei liittyisi mitään lainsäädännöllisiä ongelmia.
Keskustan Juha Rehula painotti, että perustuslailliset ongelmat ovat olleet hyvin kaikkien tiedossa, ja siksi niistä on mainittu myös lakiluonnoksessa ja sitä varten on olemassa eduskunnan perustuslakivaliokunta.
– Vuosien työ on jäljellä. Yksi iso asia on, että laki ei tuo soten johtamiseen kuin raamit. Se mitä terveysasemilla ja sairaaloissa tapahtuu, on teidän käsissänne, Rehula sanoi yleisölle.
Huovinen puolusti voimakkaasti sitä, että soten linjauksesta päättivät yhdessä hallitus ja oppositio, ja sen mahdollisesti vaatimia poliittisia kompromisseja.
– Jos tämän olisivat runnoneet läpi vain hallituspuolueet, olisi alkanut vuosikymmenen vähintään kestänyt diskuteeraaminen siitä, että pieleenhän tämä meni, Huovinen täräytti.
– Eikö tämä ole hieno asia, historiallinen juttu? Kahdeksan puoluetta on tullut samaan pöytään ja pystynyt sopimaan, ministeri sanoi yleisölle.
Ilmoita asiaton viesti