Lisää terveisiä peruspalveluministerille

Mikäs se tällainen uutinen on? Peruspalveluministeri Susanna Huovinen on kieltäytynyt vastaamasta missä mennään vanhuspalvelulain hoitajamitoituksessa. Että tapahtuuko sitä jotain vai ei.

Turun Sanomien tietojen mukaan hallituksella on tulevan viikon perjantaihin asti aikaa päättää, kirjataanko vanhuspalvelulakiin hoitajamitoitukseen muutosta, täsmennystä ja velvoitusta, siis sitä mitä ministeri Huovinen marraskuussa niin näyttävästi kertoi hänen toimestaan tulossa olevan http://www.sss.fi/uutiset/705090.html

1.7.2013 voimaan tulleessa vanhuspalvelulaissa vanhusten ympärivuorokautisessa hoitopaikassa on henkilöstömitoitukseen vain suositus. Töissä ei saisi olla vähemmän kuin puoli hoitajaa vanhusta kohden.

Jos perjantaihin mennessä ei täsmennysesitystä tule, niin ministerin aikomukset siirtyvät vaalien jälkeiselle hallitukselle.

Edessämme on mielenkiintoinen viikko. 

Mielenkiintoinen on tämäkin Turun Sanomista löytynyt omaisnäkemys:

Ei se määrä, vaan laatu, Turun Sanomat 2.12.2014

Kävin Tampereella katsomassa äitiäni kerran kuukaudessa 4–5 tuntia istuen dementoituneen äitini sängyn vieressä. Yksikään hoitaja ei käynyt kahden hengen huoneessa tänä aikana.

Ruoka-aikana hoitaja kävi kiireesti lappamassa ruokaa toisen vanhuksen avonaiseen suuhun sanaakaan sanomatta.

Taas kerran jouduin hakemaan tälle viereiselle vanhukselle hoitajaa, eikä missään näkynyt ketään, kunnes kahvihuoneesta kuului naurua ja sain sieltä apua.

Joskus kävin katsomassa, oliko hoitajia missään, ja löysinhän heitä: pitämässä tiimipalaveria, ruokailemassa tai kahvilla ja kaikki vielä yhtä aikaa!

Eli hoitajien lisääminen vanhusten hoitoon ei auta, vaan asenteiden ja toimintapojen tulisi muuttua.

Hoitajien työ jopa vähenee, kun vanhukset otetaan sängyn pohjalta makaamasta mukaan toimintaan. Se vaatii uutta ajattelua ja lisää empatiakykyä!

Surullinen sivustakatsoja yli 10 vuoden kokemuksella

 

 

 

Edelläoleva omaisinfo on varmaan monen muunkin hoitolaitoksissa vierailleen näkemys. Miten se niin osuukin, että just silloin, kun omainen visiitille menee, hoitajat istuvat päivystyskopissaan? 

Ensimmäisissä terveisissäni ministeri Huoviselle esitin, että hoitajamitoitusta täsmennettäessä olisi syytä antaa täsmennystä myös hoitajien ajan käyttöön. Olisiko aihetta antaa täsmennystä myös tiimi- ym. palaverien pitämiseen?

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu