Halutaanko vanhustemme hoito koko maailman tietoisuuteen?
Jos eläisimme normaalia aikaa, niin laittaisin taas "puheenvuoron postia" peruspalveluministeri Huoviselle. Aiheena olisi mm. nämä uutiset
Eläimetkin asuvat paremmin kuin vanhukset – pannaan yksin kuolemaan kotiin
Sairaala kotiutti ilman ruokaa ja lääkkeitä
Viestilaput 90-vuotiaan tyttärelle kiellettiin
Kysyisin, että tietääkö rva ministeri noista jotain? Tietääkö myös sen, että kotihoidossa työskentelevät eivät vanhustemme kotitilanteista uskalla kertoa omilla nimillään?
Edellisessä puheenvuorossani nostin esille kysymyksiä ja ihmettelyjä. Ne oli tarkoitettu vanhusten asioista päättäville poliitikoille (mukaan lukien tietysti myös peruspalveluministeri), mutta eihän noita kukaan nyt lue.
Nyt ei ole normaali aika, nyt pitää valmistautua vaaleihin. Nyt pyritään eduskuntaan ja tehdään vaalityötä. Vuorokauden tunneista ei kaikkeen riitä. Vanhuksiin nyt viimeiseksi.
Ja jos/kun oman paikkakunnan vanhuspalvelujen tähän päivään päivitetyt ohjelmat ja palvelusuunnitelmat sekä -esitteet kertovat pelkkää hyvää (kunnan vanhustyö on valtakunnan tason ohjeistuksen mukaista tai ainakin melkein) ja kun myös edellisiltä vuosilta kootut toimintakertomukset kertovat samaa (valtakunnan ohjeistuksissa mennään, lue laitospaikat alas, kotihoito tavoite numero yksi), niin eihän tuollaisia lööpityksiä, että asiat huonosti ovat, kannata edes uskoa.
Mutta uskokaa nyt Te vanhat politiikan konkarit ja Te uudet paikkaa hakevat, että tilanne kentällä ihan oikeasti on sitä mitä kerrotaan.
Ei pientä lastakaan yksikseen kotiin jätetä. Miksi niin tehdään yksikseen pärjäämättömän vanhuksen kohdalla?
Haluatteko/odotatteko, että vanhustemme kotihoidon kurjistunut tilanne kerrotaan ensin jossain ulkomaan uutisissa?
Haluatteko/odotatteko, että hoitavan henkilöstön työssä uupuminen ja sananvapaus nostetaan sekin ensin esille ulkomailla ja sitten vasta alatte täällä ihmetellä mitä pitäisi tehdä?
Kuka muistaa tämän puheenvuoron?
http://lauraraty.puheenvuoro.uusisuomi.fi/63199-st…
Stoppi mummorallille!
26.2.2011 18:07 Laura Räty Kotimaa 10 kommenttia ilmoita asiaton viesti
Mummoralli on hauska sana, mutta me sairaaloiden ja terveyskeskusten päivystyksissä työskentelevät tiedämme, mitä se tarkoittaa. Sillä tarkoitetaan huonokuntoisten ikäihmisten ympyränmuotoista rataa, jota monet saattavat kulkea jopa vuosikausia. Koti – päivystys – osasto – koti – päivystys jne.
Ympärivuorokautinen laitoshoito on viime aikoina ollut tapetilla. Sosiaali- ja terveysministeriön ikähoivotyöryhmän mietintö julkistettiin viime torstaina eli 24.2. Työryhmän pyrkimyksenä on ensin lakkauttaa vanhusten makuuttaminen terveyskeskusten vuodeosastoilla ja sitten yhdistää vanhainkodit ja tehostetun palveluasumisen laitokset yhdeksi ”palvelukotimalliksi”.
jne.
Ilmoita asiaton viesti
Elokuussa 2014 Laura Räty epäili edellytyksiään ministeriksi.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128873115008…
Nyt hän sellainen ollut on ja olisi varmaan jotain ”mummorallinkin” eteen pystynyt tekemään!! Vai odottaako hänkin, että esim. joku ulkomaan tv -kanava keksii ja esittelee tämän suomalaisen ”sote -keksinnön”?
Ilmoita asiaton viesti
Alkaa tuntua siltä, että entisajan vaivaistalokin olisi parempi Koti ja Hoitopaikka kuin esim. tämä tilanne:
Tapaus 1: Likainen vanhus – asuu jätteiden keskellä
Lähihoitajan mukaan eräälle alkoholisoituneelle vanhukselle on tilattu kotihoidosta vain ruoka-annos ja sen avaaminen.
– Vanhus on ihan likainen ja haiseva. Tuskin käy koskaan peseytymässä. Asunnossa on joka puolella roskia. Siellä haiseekin ihan kamalalle. Hän viskelee ruoka-annospakkauksia ulos ja sinne on tullut rottia.
– Olen vienyt viestiä tästä hirvittävästi tilanteesta ylöspäin, mutta mitään ei tapahdu. Tilanne on mielestäni ihan järkyttävä eikä hän asu missään korvessa, vaan kaupungissa. Eläimetkin asuvat paremmin kuin monet vanhukset, kauhistelee lähihoitaja.
Uutinen löytyy täältä:
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/lahiho…
Ilmoita asiaton viesti
Entäs tämä uutinen:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-142586396285…
Maanantai-iltana esitettävä MOT-ohjelma kertoo karun tositarinan kotihoidon arjesta.
Muistisairas Henry Westerdahl, 88, jäi joulun alla vaille hoitoa neljäksi vuorokaudeksi, kertoo Ylen MOT:n Muistisairas yksin kotona -ohjelma maanantai-iltana.
Westerdahl joutui olemaan yksin pimeässä huoneessa vailla hoitoa, ruokaa, juomaa ja lääkkeitä. Tapahtuma sai hänen tyttärensä Tuula Walleniuksen tekemään tutkintapyynnön Vantaan poliisille.
Poliisiko meillä jatkossa vanhustenhoitoa valvoo?
Ilmoita asiaton viesti
Minua on alkanut hämmästyttää sanojen ”palvelu” ja ”hoito” käyttö tässä yhteydessä. Ymmärrän toki, että kieli muuttuu ja sanat voivat ajan myötä saada uuden kokonaan toisen merkityksen, mutta tässä vanhus -yhteydessä saattaisi löytyä toimintaa paremmin kuvaavia ilmaisuja.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoilla kikkailu on tätä päivää. Valitettava ilmiö, joka on vanhusten hoitoonkin rantautunut!
Ilmoita asiaton viesti
Otetaas sana palvelu.
Kaupassa Sinua palvellaan, mutta jos palvelu isketään vanhustenhoidon iskulauseeksi antamatta rahoille vastinetta, niin kyllä sanavalinta on silloin väärä.
Ja sitten sana hoito. Olemme tottuneet, että kun joudut vaikkapa sairaalaan, niin siellä Sinua hoidetaan. Kun samaa sanaa tyrkytetään vanhustenhoidon suunnitelmiin ja esitteisiin, niin ihan sama kuin edellä: kyllä pitää saada rahoille myös vastinetta!
Montako kertaa hoitaja -sanan ympärillä on häärätty? On ollut apuhoitaja, on ollut perushoitaja ja lähihoitaja.
Tuleeko seuraavaksi etähoitaja?
Sitähän se alkaa tämä nykymeno olla!!! Etähoitamista. Jos aina sitäkään!
Ilmoita asiaton viesti
Ja niin muuten:
Oletkos sairaalassa asiakas?
Et ole.
Olet potilas.
Miksvarten asiakas -sanaa on ruvettu vanhusten hoidossa käyttämään?
Ilmoita asiaton viesti
Tänään olin tilaisuudessa, jossa puhuttiin kunnan tehtävistä ja kuinka hyvin kunta palvelujen järjestäjänä onnistuu asukkaiden hyvinvoinnin edistäjänä ja turvaajana. Eivätkö nämä ole juuri näitä asiakkaita, potilaita, joita varten kunta palveluja tuottaa.
Ilmoita asiaton viesti