Vanhustenhoito ei ole Egyptissä keskustelunaihe, mutta meillä on

"Vanhustenhoito ei ole Egyptissä keskustelunaihe"

Tuolla otsakkeella Salon Seudun Sanomiin kirjoittava kolumnisti Päivi Arvonen aloittaa viimeisimmän juttunsa. Egyptiläiseen kulttuuriin kuuluu, että lapset huolehtivat vanhemmistaan. Se on jopa lakiin kirjoitettu velvoite.

Miten on Suomessa?

Ei ole velvoitetta ei. Eikä vanhuspalvelulakikaan takaa sitä, että vanhus saa hoitoa oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa, ei aina rahallakaan.

Illan MOT -ohjelma nosti esille yksinäiset, päivittäistä hoitoa ja hoitajaa kotonaan odottavat vanhukset, jotka maksavat kotipalveluun muutamista minuuteista, vaikka heidän pitäisi saada apua sopimansa sopimuksen mukaan, vähintään 15 minuuttia/käynti.

"Muistisairas yksin kotona" -ohjelma kuvasi sitä arkea mitä viime päivien lööpitkin ovat vanhusten kotihoitotilanteesta esille nostaneet.

Mutta, mutta kuinkahan monen valtakunnan tason päättäjän tämä ohjelma nyt tavoitti?

Kuinka monen pysähdytti edes hetkeksi? 

Jos pysähdytti, osasiko/osaako hän kuvitella, että mitäs jos nuo kuvauksessa mukana olleet olisivat minun lähipiiriäni? Minun äitini tai isäni?

Tämä seliseli: Pääministeri Alexander Stubb (kesk.) korosti vastauksessaan, että vanhustenhoidossa kaikki lähtee liikkeelle välittämisestä ja yhteistyöstä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä.

http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templates/1.htx?id=7299  ei tähän päivään nyt okein sovi!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu