Vanhustenhoito ei ole Egyptissä keskustelunaihe, mutta meillä on
"Vanhustenhoito ei ole Egyptissä keskustelunaihe"
Tuolla otsakkeella Salon Seudun Sanomiin kirjoittava kolumnisti Päivi Arvonen aloittaa viimeisimmän juttunsa. Egyptiläiseen kulttuuriin kuuluu, että lapset huolehtivat vanhemmistaan. Se on jopa lakiin kirjoitettu velvoite.
Miten on Suomessa?
Ei ole velvoitetta ei. Eikä vanhuspalvelulakikaan takaa sitä, että vanhus saa hoitoa oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa, ei aina rahallakaan.
Illan MOT -ohjelma nosti esille yksinäiset, päivittäistä hoitoa ja hoitajaa kotonaan odottavat vanhukset, jotka maksavat kotipalveluun muutamista minuuteista, vaikka heidän pitäisi saada apua sopimansa sopimuksen mukaan, vähintään 15 minuuttia/käynti.
"Muistisairas yksin kotona" -ohjelma kuvasi sitä arkea mitä viime päivien lööpitkin ovat vanhusten kotihoitotilanteesta esille nostaneet.
Mutta, mutta kuinkahan monen valtakunnan tason päättäjän tämä ohjelma nyt tavoitti?
Kuinka monen pysähdytti edes hetkeksi?
Jos pysähdytti, osasiko/osaako hän kuvitella, että mitäs jos nuo kuvauksessa mukana olleet olisivat minun lähipiiriäni? Minun äitini tai isäni?
Tämä seliseli: Pääministeri Alexander Stubb (kesk.) korosti vastauksessaan, että vanhustenhoidossa kaikki lähtee liikkeelle välittämisestä ja yhteistyöstä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä.
http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templates/1.htx?id=7299 ei tähän päivään nyt okein sovi!
Uudistan edellisen puheenvuoron kysymyksen:
Halutaanko vanhustemme hoito koko maailman tietoisuuteen?
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy sanoa, että MOT sai minut fyysisesti voimaan pahoin. Jos Arman Alizad itkee ihmisen pahuutta Aymara-lapsien kohtelussa, minä itken suomalaisen päättäjän pahuutta vanhustensa kohtelussa.
Noin 80 000 erosi kirkosta viime vuonna yhdenvertaisen avioliittolain vastustamiseksi. EU on antanut direktiivin, jossa lehmiä pitää ulkoiluttaa vuosittain 60 päivää. Jos eläin jätetään heitteille ruuatta ja juomatta, omiin eritteisiinsä, pitäjä saa rangaistuksen ja eläintenpitokiellon.
Kuka meillä, sivistysvaltio Suomessa, nousee protestiin vanhusten kohtelusta? Kovin sankalta tuo joukko ei näytä- ainakaan päättäjien joukossa.
Käsi sydämellä – kuinkahan moni päättäjistä rauhallisin mielin jättää omat vanhempansa tämän ”laadukkaan” hoidon piiriin?
Minä olen kiitollinen siitä, että omat vanhempani ovat jo päässeet pois eikä heidän tarvitse kokea tätä häpeää.
Ilmoita asiaton viesti
Ministereitämme ei ilmeisesti lainkaan huolestuta, että joku päivä olemme muun maailman lööpeissä, jotka kirkuvat sivistysvaltion tapaa ja toimia hoitaa vanhuksensa!
Ilmoita asiaton viesti
Onko vanhustenhoidosta kirjoittaminen jotenkin vaarallinen aihe?
Taitaa olla.
Tänne ei kommentteja tipu, mutta sähköpostia kyllä saan.
Kiitos lähettäjille!
Ilmoita asiaton viesti
Tai onko näin?
”Blogiinne tulleiden kommenttien perusteella ihmisiä ei näytä vanhusasia kiinnostavan. Ei kai, koska siinä ei ole mitään seksikästä eikä seksiä.”
Lainasin nyt yhtä sähköpostiini tullutta viestin lähettäjää. Omavaltaisesti, omalla luvalla sen tähän liitän, koska tuollaista syytä tai perustetta en ollut tullut edes ajatelleeksi.
Kiitos lähettäjälle. Taidat olla enemmän kuin oikeassa!
Ilmoita asiaton viesti
Marjatta hyvä, nyt on tulossa vaalit ja vanhuspalvelut saati hoito eivät ole vetäviä vaaliteemoja. Vanhus voi nyt aivan hyvin maata viikon kestovaipoissa, kyllä hän äänestyskopille vietäessä piirtää sen numeron jonka kuski on opettanut.
Nyt käydään kisaa äänistä, vaikeat ja ratkaisemattomat ongelmat vaietaan kuoliaiksi ja keskitytään strategisesti hallittaviin aiheisiin sekä pyritään haalimaan kannatus potentiaalisista piireistä. Vanhus ei ole merkittävä tässä mielessä, hän äänestää sitä mitä aina ennenkin tai sitä mitä pyydetään.
Hoitajille jaksuhaleja, palataan asiaan kun vaalit on käyty.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Hoitajille jaksamista! Halejakin!
MOTissa eilen esiintynyt hoitaja, joka ”tuvast tuppa riens”, Hän oli hyvä. Muttamutta: kuinka kauan jaksaa?
Ilmoita asiaton viesti
Marjatta – ehkä kyse ei niinkään ole siitä, kuinka kauan hän jaksaa vaan kuinka kauan kestää, ennen kuin hänet vaivihkaa vaiennetaan vaikka siirtämällä ”muihin tehtäviin”.
Ei vaan vakavasti puhuen, hänelle nostan hattua todella korkealle. Hän osoitti sellaista rohkeutta, josta päättäjämme eivät edes uneksi.
Outin kanssa samaa mieltä – vanhat ovat jo ”over the hill” kun päätöksistä puhutaan. He ovat panoksensa tälle maalle antaneet ja heidän taskuistaan kaivetaan viimeinenkin nöyhtä rahojen alta.
Toivotan päättäjille onnea valitsemallaan tiellä. Sitä tietä minä en halua kulkea.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on mielenkiintoista. Kun muistamme vielä, miten sotiemme veteraaneja on kunnioitettu ja kunnioitetaan edelleen. He taistelivat meille itsenäisyyden.
Sen sijaan nyt ne, jotka sen itsenäisyyden perustalle ovat olleet rakentamassa hyvinvointiamme, unohdetaan tyystin. Heidät jätetään alipalkattujen hoitajien jaksamisen rajoilla kestävän hoitotyön varaan virumaan kodeissaan. Norsunluutorneissa laaditaan säädöksiä, jotka johtavat siihen mitä MOTissa näimme.
Egyptissä, johon Marjatta avauksessaan viittaa, on erillainen kulttuuri. Vanhus on arvokas ja hänestä huolehditaan. Jos olette historianne lukeneet, tiedätte jo mitä niille kulttuureille tapahtuu, joissa ei kunnioiteta rakentajiaan. Egyptissä se tapahtui joskus, onko nyt meidän aikamme?
Ilmoita asiaton viesti
No sama kävi mielessä. Että mitäs, jos rouva Hoitaja saa ”pyyhkeitå” rohkeudestaan?
Ilmoita asiaton viesti