Milloin meillä samaa kuin Eksotessa?

Kotona ei asuta, jos kuntoutus ei parane. Tylyä tekstiä päättäjien korville, mutta valitettavan totta.

Illan A -studio nosti esiin 86 -vuotiaan lappeenrantalaisen Anja Turkkilan ja sen mitä kotikuntoutus parhaimmillaan tarkoittaa, mitä se merkitsee.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri eli Eksote on tehnyt jotain, josta muun maan pitäisi ottaa oppia.

Eksoten alueella kotikuntoutus lähtee liikkeelle heti, kuntoutus räätälöidään ja se toimii riittävän usein. Ei siis mitään kerran kuukaudessa terapeuttista piipahdusta toipilaan luo, vaan intensiivinen ja "räätälöity rääkki".

Eksotella on 15 fysio- ja toimintaterapeuttia valmiina kotikuntotukseen, kun Turkkilan tapaisia tilanteita (kaatuminen ja selkä- ja olkapään murtuma) tulee. Koko maassa näitä terapeutteja on Vanhusvahdin tietojen mukaan yhteensä 56. Jos siitä eksotelaiset miinustetaan, niin heitä jää vain 41!

Onko yllätys? Ei kai, sillä eihän vanhusten hoito ole meillä nyt muotia. Laitospaikat on kyllä vauhdilla alasajettu, mutta kehuttuun kotihoitoon, siihen satsaamiseen ei ole ollut haluja. Ympäripyöreyksiä eduskuntavaaliehdokkaatkin nyt vastaavat, jos heiltä jotain vanhustyön parannuksia kysytään.

Turkkilan kohdalla aktiivinen kuntoutusjakso kesti vähän yli kaksi kuukautta. Jo tammikuussa 2015 hän oli ilman ulkopuolista apua, tekee kotityönsä, hakee postinsa, käy kuntosalilla ja päivätoiminnassa. Kesän tavoite on puutarhassa kuokkiminen.

Milloin, milloin meillä päin samaa? kysyy tavallinen kansalainen, illan A -studiota seurannut muualla Suomessa.

Voi sellaista varmaan ihmetellä tätäkin http://yle.fi/uutiset/ylen_vanhusvahti_avattu__katso_missa_jamassa_oman_kuntasi_vanhuspalvelut_ovat/7853653#etusivu kautta. 

Vanhusvahti avattiin tänään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu