Voiko toimia sekä kansanedustajana että kuntapäättäjänä?
Onhan se kivaa, kun myönnetään. Soten kaatumisellekin on nyt saatu syy. Se on ollut laatikkoleikkiä, sellaista hallintolaatikkoleikkiä vain.
Ihminen unohtui! Kuinka unohtuikin?
Eivätkös nuo kaiken suunnittelijat itse olleetkaan ihmisiä?
Voi pyhä jysäys tätä suomalaista asioitten hoitoa!
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on sitä mieltä, että vaikka nyt Soten osalta vähän sählättiinkin, niin ei kuntauudistuksen tarve ole mihinkään loppunut.
Jos se näin on, niin on satavarmaa, ettei vielä loppunut se sählääminenkään, tuli/on/oli meillä vaalien jälkeisessä elämässä sitten millainen hallitus tahansa.
Mutta jotta saataisiin uusia mausteita mukaan päätöksenteon vaikeuteen, niin tässä se vasta sekoitusta saadaan. Stubb toivoo pohdintaa siitä, "onko oikein että henkilö voi toimia sekä kansanedustajana että kuntapäättäjänä?"
”Voiko toimia sekä kansanedustajana että kuntapäättäjänä?”
Tottakai ja parikymmentä luottamustointa ja kymmenessä hallituksessa paikka. Lisäksi entisestä virasta puolet palkasta tilin tilkkeeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Siellähän olisi potentiaalisia hallitus-, lautakunta-, johtokunta-, hallintoneuvosto-, olympiakomitea-, Savonlinnan oopperajuhlien hallitus etc. etc. paikkoja koulutetuille nuorille.
Jos vaikka Ike & co. voisi näin työllistää 10-15 nuorta, joille riittäisi kokouspalkkiokertymä elannoksi opiskeluaikana. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Kauhistus sentäs!
Ilmoita asiaton viesti
On meillä jo pelkästään kuntapäättäjiäkin, joilla on luottamustehtäviä joka lähtöön.
Joskus sitä ihmettelee, jotta miten ihmeessä ne kaikkeen kerkeevät ja jos vielä kerkeevät, niin miten pystyvät kaiken tiedon pääkopassaan omaksumaan saatikka muistamaan!
Ja tarttis vielä jotain omasta päästäänkin ajatusta ulos saada. Vai meneekö se nyt sen mahdollisen ryhmän piikkiin? Että se tietää..
Ilmoita asiaton viesti
#3
Asemasta riippuen käydään kokouksen alussa kättelemässä ja sitten poistuminen vessan kautta.
Toinen tapa on lähettää varamies sinne heti tai varamies jatkaa pitkän vessareissun jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
No tuota kyl on silloin tällöin ”ilmassa”!
Toki nyt täytyy salolaiselle kansanedustaja Katja Taimelalle antaa plussapisteitä. Aika nätisti on kokouksiin osallistunut, eikä lähde kesken kaiken pois.
Toinen edustaja Pertti Hemmilä on jättänyt kuntapolitikoinnin kokonaan pois. Ei siis istu sekä että -jakkaralla.
Mitä muita luottamustehtäviä em. edustajilla on, niitten hoidosta en tiedä mitään sanoa! Siis, että miten niissä (ja mahdollisesti vessassa) käyvät.
Ilmoita asiaton viesti
Turussahan on ravintola ”Vessa”.
Ilmoita asiaton viesti
Hups! Onko?
Ilmoita asiaton viesti
#2
Sen kaiken voit lukea satojen ehdokkaiden mainoksista.
Kuntapuolella ollaan eduskunnassa virkavapaalla virasta ja saadaan virasta palkkaa 50%, koska eduskunnasta käsin voi hoitaa osittain virkaansa ja auttaa kunnan muita virkamiehiä.
Tämä on ihan yleinen käytäntö monessa kunnassa. Katso kansanedustajien ammatit niin hämmästyt.
AY -liike maksaa myös palkanlisää eduskuntaan. Liitosta riippuen.
Ilmoita asiaton viesti
Olisit siis Stubbin ehdotusta fanittamassa! Vai?
Ilmoita asiaton viesti
#6
En äänestä puoluetta, jonka pääministeri karkaa omasta hallituksestaan. Tunteeko maailmanhistoria toista tapausta?
Seuraan vain katseella Suomen politiikkaa, joka on nykyisin parasta viihdettä.
Ilmoita asiaton viesti
Aika moni taitaa olla samaa mieltä kanssasi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän se jakomielistä hommaa on, kun Arkadianmäellä 200 valtionasiamiestä (joita kansanedustajiksikin kutsutaan) sälyttää uusia velvollisuuksia kunnille ja kunnissa on sitten niin ikään näitä samoja valtionasiamiehiä päättämässä asioista.
Syytä on miettiä tämän homman tolkkua.
Terv. KK
Ilmoita asiaton viesti
Syytä on, mutta ”mahtaaks siit jottain valmist tulla kans?”
Ilmoita asiaton viesti
Epäilen.
Terv. KK
Ilmoita asiaton viesti
Pienenpieni epäilyksen poikanen täälläkin päässä!
Ilmoita asiaton viesti
Otsikkoosi vastaus, että kaikkein pyrkyreimmät edustajat hoitavat vielä noiden hommien ohella monen monta muutakin pienen eturyhmittymän lobbauksen ja sen rahoituksen velvoittamaa tehtävää.
Eipä ihme, jos Suomen edunvalvonta on kokonaisuutena kärsinyt jo koko 2000-luvun.
Ja nykyisin varmin työpaikka löytyy kumileimasimen varresta. Sieltä ei karsita. Ja kokonaisuudessaan lisää sääntelyä vain kehitellään, vaikka sitä hitusen jostakin silmänlumeeksi ehkä purettaisiinkin. Sehän oli perusajatus siinä surullisen kuuluisassa sote-himmelissäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Stubbin ehdotus, toivomus tai mikä heitto nyt onkaan, tuskin saa kannatusta siinä vaiheessa, jos sitä ihan tosissaan aletaan pohtia. Ja miks? Mun mielestä siks, että kuntavaaleissa kansanedustajan läsnäolo, ehdokkuus on sitä jotain. Se tuo ääniä puolueelle.
Ilmoita asiaton viesti
Kuntapäättäjän ja kansanedustajan roolin välillä ei ole mitään merkittävää ristiriitaa. Media tiedottakoon, jos kansanedustajalla on niin paljon erilaisia sivuhankkeita, että kansanedustajan tehtävät jäävät huonolle hoidolle. Jos aika riittää molempiin, niin ok. Ei tarvitse kieltää.
Sen sijaan kieltäisin poliitikoilta poliittiset palkintovirat. Niissä intressiristiriitoja on. Kuka tietää, kenen ääntä esim. Katainen innokkaimmin kuunteli pohjustaessaan itselleen mahdollisimman korkeaa asemaa Brysselissä.
Hallituksen sote- ja kuntauudistusehdtukset olivat hölmöilyä tai pelkkää intoa tehdä jotain ja keskittää päätöksentekoa. En ole vieläkään kuullut mitään järkeenkäypää selitystä siitä, minkä ongelman hallituksen ehdottamat muutokset muka olisivat parantaneet. Pelkkä ”leveämmät hartiat” -fraasi ilman perusteluita ei riitä (vaikka tuo tyhjä fraasi on levinnyt jo oppositiojohtajienkin suuhun). Monikanavaisuusfraasitkin ovat vähän tyhjän päällä, kun ollaan perustamassa uutta väliporrasta hallintoon.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs luulet, mitä tuleva hallitus saa aikaiseksi? Siis sote- ja kuntauudistuksen suhteen?
Julkisuudessa on jo väläytelty niiden nimiä, jotka mahdollisesti menevät läpi vaaleissa, myös sitä, ketkä tulevan hallituksen muodostavat. Tässä yksi:
”Kelan pääjohtaja paljastaa TE:ssä: Nyt rakennetaan punamultaa”
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015041319510036_u…
Taitaa olla pare, kun ottaa pätkän yhden laulun sanoista ”vaikka paremmaksi kaikki muuttuu, silti hyväksi ei milloinkaan” (vai miten tuo meni?) ja pelkää pahinta.
Ei meillä mikään muutu.
En usko! Vain hallitusvastuuseen valittavat ihmiset! Eivät ehkä nekään kaikki!
Ilmoita asiaton viesti
Jos uusi hallitus ei saisi mitään aikaiseksi kuntauudistus- ja soteuudistusasioissa, se olisi oikeastaan jo melko hyvä tulos. Tarkoitan että tällä hallituksella ei ole ollut mitään järkeviä perusteita eikä perusteltavissa olevia tavoitteita noille uudistushankkeille. Haluaisin ensin kuulla, mitä ollaan tavoittelemassa, ennen kuin pitäisin kyseisiä hankkeita hyödyllisinä.
No mitä hyödyllistä noilla hakkeilla voisi tavoitella. Kuntapuolella näen ensimmäiseksi tarpeita rahoituksen suoraviivaisemmassa ja reilummassa järjestelyssä. Minulla ei ole havaintoja tällaisista nykyisen hallituksen toimissa. Sotepuolellakin on taatusti aina jotain korjattavaa. Ensimmäisenä tulevat mieleen kansalaisten ja´kautuminen A- ja B-hoidettaviin. En ole havainnut hallituksen toimissa mitään vakavasti otettavaa tähänkään suuntaan (muuten kuin suurissa ja kauniissa korulauseissa).
Tulevassa hallituksessa saattavat olla nykyiset oppositiopuolueet, keskusta ja perussuomalaiset. Varmaankin ne ajavat eteenpäin ainakin soteuudistusta, kun ovat jo sen nimeen vannoneet. Kehoittaisin niitä silti miettimään vielä kerran läpi, mitä korjattavaa ne ihan oikesati nykyisessä järjestelmässä näkevät, ja onko niiden ja hallituksen yhdessä kyhäämät puolikeskittävät vaihtoehdot järkevä suunta. Oletan kuitenkin, että jos uudistus noiden puolueiden johdolla tulee, se olisi pienen pykälän mielekkäämpi kuin nyhyhallituksen kaavailut (ja myöhemmät opositionkin tukemat pohdinnat).
Hyväksi asiat eivät varmaankaan muutu. Toivon kuitenkin, että nykyisestä poliittisesta katastrofista jää jotain oppiakin Suomen poliittiseen järjestelmään, ja seuraavat kriisit osataan hoitaa edes hieman helpommin. Valitettavasti sanonta ”kepu pettää aina” voi pitää paikkansa siinä mielessä, että kepu on puolueista ehkä eniten sellainen, että oppositiossa ollaan kovasti kaikkea vastaan, mutta hallituksessa ajetaan tasan samaa linjaa kuin muutkin. Esimerkiksi kuntauudistushan lähti käyntiin paljolti keskustan ajamana.
Suomen poliittinen elämä voisi muuttua järkipohjaisemmaksi ja sitä kautta asioita paremmaksi muuttavaksi parhaiten varmaankin niin, että vanhat puolueet saisivat kilpailua entistä selkeämmin puhuvista ja vanhaan poliittiseen kunttuuriin sitoutumattomista puolueista. Perussuomalaiset on tässä mielessä (populistisuudestaan huolimatta) ollut terve tuulahdus. Sitä ennen ehkä vihreät. Mutta nykyisin vihreätkin tosin kuulostavat ainakin yhtä pahoilta poliittisen jargonin pyörittäjiltä kuin muutkin puolueet. Toivon uusia vaihtoehtoisia puolueita lisääkin, sillä en oikein usko nykyisten puolueiden kykenevän uudistumiseen yhtä helposti kuin uudet yrittäjät kykenevät.
Tuo Hyssälän hallituskaavailu kuulostaa aika uskottavalta. En tosin usko hirveästi siihen, että poliitiokot tarvitsisivat etujärjestöjen ennakkohyväksynnän toimilleen. Ehkä on kuitenkin parempi, jos poliitikot päättävät itse, mikä kehityksen suunta on, ja etujärjestöjä vain kuullaan asiantuntijoina kaikissa tärkeissä asioissa. Demarit ovat olleet varmaan monessa hankkeessa neliraajajarrutuksessa AY-liikkeen kanssa. Tällainen yhtälö ei toimi. Mutta jos muutoksissa on järkeä, etujärjestötkin kyllä hyväksyvät ne, vaikka ne eivät olisikaan niiden kabineteisssa neuvoteltuja.
Puoluejohtajien kemiallakin on merkitystä. Tärkeintä on se, että pääministeri kykenee omalla puolueettomalla tyylillään kokoamaan aina erimieliset ja erilaisista yksilöistä koostuvat halituskumppanit yhden reen eteen. Tässä suhteessa pääministereissä on ollut eroja. Tietenkin vaikeina aikoina on vaikeampaa, ja monen puolueen niukan enemmistön omaava hallitus on haaste, mutta näistä ongelmista pitäisi selvitä niin, että hallituksen ohjelma ja tavoitteet asetetaan hallituksen vahvuuden mukaan, ja opposition mielipiteet otetaan tarvittaessa huomioon uudistusten riittävän laajan tuen ja yleisen hyväksyttävyyden takaamiseksi. (Nykyhallitushan on toiminut jopa kuntakenttää ja sitä myötä varsin monien kansalaisten (omien tukijoidensakn) toiveita vastaan.)
Suomen politiikka ja sen uskottavuus on tällä hetkellä selvästi melkoisessa aallonpohjassa. Tästä näkökulmasta katsoen parannusta voisi olla odotettavissa. Paitsi jos onkin niin, että tuo aallonpohja ei olekaan satunnainen uuden ajan ja sen tuoman hämmennyksen tilapäinen seuraamus, vaan pysyvä tai pitkäaikainen kansainvälistymisen mukanaan tuoma vallan katoaminen jonnekin kabinetteihin, pois järkeviltä poliitikoilta ja kansalta.
Ilmoita asiaton viesti
Luin kommenttisi oikein kahteen kertaan. Tuo sopisi kommentiksi mun viimeisimpäänkin puheenvuoroon!
Mihinkään kohtaan en sano, jotta toista mieltä olisin.
Kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Täydennystä kohtaan 20:
Ei sitä niin vaan saa mennä hallituksen muodostumisia kertomaan:
http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2015041319511…
Hallituksen puheenjohtaja Anneli Taina moittii Kelan pääjohtajaa Liisa Hyssälää, kun tämä antoi lyhyet arvailut tulevasta hallituspohjasta Talouselämä-lehden kiertohaastattelussa.
Hyssälän mukaan olisi punamultaa tulossa. Taina on entinen kokoomuksen ja Hyssälä keskustan ministeri.
Kovin paljon ei töissä kiirettä piisaa, kun pääjohtaja ehtii päivän politiikkaa kommentoida ja esimies siitä torua.
Vaaliveikkauksen lisäksi saattaa pänniä se, että Hyssälä on jäämässä ensi vuonna eläkkeelle ja pääjohtajan paikka periytymässä tulevien vaalien voittajalle.
Ilmoita asiaton viesti