Vinkki hallituksen ohjelmaan 2015-

Geriatrian professori Jaakko Valvanne on todennut, että Suomi on vuodevanhusten maa. Aalto -yliopiston professori Erkki Vauramo täydentää, että suomalainen hoitomalli on kummajainen, jos sitä verrataan muuhun Eurooppaan.

Tuskin meistä kukaan kinaa vastaan Valvanteen väitettä, että jo päivän vuodelepo näkyy. Se näkyy nuoremmallakin, jos yhden päivän vaakatasoa sängyssään viettää. Ylösnousu on takkuista ja kankeaa.

Vaaliaikaa eletään, mutta eipä juuri kansanedustajaehdokkaat puutu vanhustemme tilanteeseen, ei vaikka makuuttaminen maksaa. Siihen kun vielä lisätään lääkkeiden syöttäminen (että vanhus varmasti pysyy paikallaan), niin ihmetellä täytyy miksi ei ”ylihoidon” kustannuksiin puututa.

Jos olemme vanhustemme hoidossa takapajula, niin olemme sitä myös lääkkeiden määräämisessä.

Millaisille barrikadimarssille pitää nousta, että tulevan hallituksen yhdeksi tavoitteeksi saadaan nostettua satsaaminen kuntoutukseen (erityisesti vanhukset) ja toiseksi puuttuminen iäkkäiden lääkitsemiseen.

Kuntoutuksen mallia voi seurata vaikkapa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä. Eksote on tehnyt jotain, jonka luulisi kiinnostavan.

Sensijaan epäasialliseen tai tarpeettomaan lääkitykseen esimerkkien saaminen on jo hankalampi juttu. Lääketeollisuus kyllä tietää mitä se tahtoo. Se on raha. Ja sellaiseen tahtomiseen tuskin uskaltavat tulevat kansanedustajatkaan puuttua! Vai uskaltaisivatko sittenkin?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu