Missä vanhustensuojelu?
Edellinen puheenvuoroni, vinkkiä hallituksen ohjelmaksi 2015 tuskin päätyy tulevan hallituksen muodostajan työpöydälle. Ei, vaikka vanhustyön huonosta palvelusta tasajalkaa hypättäisiin.
Hoitajia ei kuulla eikä kuunnella, ei myöskään omaisia vaikka miten päin ja kuinka usein epäkohtia esiin nostettaisiin.
Kaikki kunnioitus lastemme suojeluun, mutta kyllä tässä pikku hiljaa kaipaa vastaavaa myös vanhuksillemme, heille, jotka kiikun kaakun päivästä toiseen yksin tai kaksin kotonaan sinnittelevät. Heitteillejätöstäkin jo puhutaan, Salon suunnalta viimeisin uutinen http://www.sss.fi/2015/04/vanhusten-laitospaikat-vahenevat-omaisten-huoli-parjaamisesta-kasvaa/
Silti vaan valtakunnan tason päättäjät ja vanhuspalveluiden päälliköt kulkevat kuin sokein silmin ja kuuroin korvin, uskottelevat, että näillä ohjeilla pärjätään: "Iäkkäiden henkilöiden pitkäaikainen hoito ja huolenpito voidaan toteuttaa pitkäaikaisena laitoshoitona vain, jos siihen on lääketieteelliset perusteet tai asiakasturvallisuuteen tai potilasturvallisuuteen liittyvät perusteet."
Unohdetaan millä tasolla kotiin annettavat palvelut ovat ja mihin laitosten lopettamisten, paikkojen vähentämisen jälkeinen henkilöstö on sijoitettu.
Entä kysyykö kukaan, mitä koko kokonaisuus maksaa? Kun vanhusväki ei kotona pärjää, niin mitä maksaa esim. edestakaiset "mummorallit", ne, joista sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty kantoi murhetta ennen ministeriyttään, mutta jonka murheen tuntui unohtavan, kun ministeriksi pääsi.
Julkisuudessa on väläytelty niiden henkilöiden nimiä, jotka mahdollisesti menevät läpi vaaleissa, myös sitä, mitkä puolueet tulevan hallituksen muodostavat. Onhan sekin jo melkein varmaksi julistettu, kuka on uusi pääministeri.
Taitaa olla parempi, kun ottaa pätkän yhden laulun sanoista "vaikka paremmaksi kaikki muuttuu, silti hyväksi ei milloinkaan" (vai miten tuo meni?) ja pelkää pahinta.
Ei meillä mikään muutu. Vain hallitusvastuuseen valittavat ihmiset muuttuvat. Eivät ehkä hekään kaikki. Tietää sitä, että sanalle vanhustensuojelu tuskin silmiä siristetään.
Olenko pahakin ennustajaeukko, jos ennustan, että tuleva peruspalveluministeri saanee eteensä ihan ensimmäiseksi saman homman kuin mitä tähänastiset. Se ei ole vanhustenhoito, vaan se, mitä juotavan hyvää maitokaupassa saa myydä mitä ei.
Ilmoita asiaton viesti
Valtakunnanpoliitikoille ratkaisu on helppo – vaaditaan isoon ääneen hyviä palveluita, ja samaan aikaan vähennellään pikku hiljaa kuntien valtionosuuksia. Homma hoidettu, ja palveluiden toimimattomuudesta voi moittia kuntia, ja perustella kunta- ja soteuudistuksia kuntien palveluiden vaikeuksilla. 😉
No, oikeasti homma pitäisi hoitaa niin, että ensin laitetaan Suomen talous jälleen raiteilleen. Minun konstini olisivat kertaluokkaa järeämpiä kuin hallituksen harrastama jatkuva lisävelanotto ja samojen verukkeiden toistaminen ilman että tehdään oikeastaan mitään. Sitten olisi mahdollista työllistää enemmän suomalaisia, myös vanhustenhoitoon. Vahuksille kotona olon ja omaisten huolenpidon jälkeen seuraavaksi paras hoito on mielestäni riittävä määrä ei liian kiireisiä käsipareja vanhustenhoidossa. Tähän pitäisi olla varaa maassa, jossa on työttömiäkin läjäpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei liian kiireisiä käsipareja vanhustenhoidossa!
Salossa vanhuspalveluiden toimintakertomus 2014 kertoo, että keskimäärin asiakkaan luokse tehdyn käynnin pituus oli runsas 18 minuuttia!
http://salo.tjhosting.com/kokous/20153394-5-2.PDF
s. 10
Ilmoita asiaton viesti
18 minuuttia kuulostaa siltä, että hoitaja ehtii tuossa ajassa syöttää pillerit ja viedä lähtiessään roskapussin ulos. Ehkä tämä on enemmän tarkistuskäyntejä ja vahusten varastoimista koteihin kuin varsinaista hoitoa ja huolenpitoa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs tähän
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/superi…
sanot?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuo artikkeli varmaankaan kovin hirveästi liioittele. Hoitajille paras ohje jaksamiseen voisi olla: koveta mielesi, kierrä reitti säädetyssä ajassa, raportoi niin kuin on käsketty, unohda vanhusten hyvinvointi. En tiedä löytyisikö heitteillejättöpykälistä jotain apua tilanteen korjaamiseen, tai ehkä eläintensuojelulaista, jos sitä voi soveltaa ihmisiin. Pelkään että ainakin ne vanhukset, joilla ei ole vireitä sukulaisia vaatimassa ja/tai täydentämässä palveluita, ovat vaarassa jäädä heitteille, eli ovat lähinnä jonottamassa mahdollisimman halpaa ja mahdollisimman pikaista poismenoaan. Minusta vanhuksille kuuluisi tavallisten kansalaisten ja päiväkotilasten tapaan normaali elämä ja normaalia virkistystä elämään (etelänmatkoihin asti, jos kunto sallii).
Ilmoita asiaton viesti
Olen tänne puheenvuoroon kirjoittanut yhden puheenvuoron
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
joka ei sekään ”kauhjast paljo tuntei herättäny”!
Sähköposteja kyllä sain. Pääsääntöisesti ihmiset totesivat, että se nyt vaan on niin, että tällä hetkellä vanhukset eivät ole muotia!
Ilmoita asiaton viesti
Ei tule juuri porua, sillä aktiivisimpien kansalaisten eduthan on turvattu hyvin. Tarkoitan tällä sitä, että vaikka nyt on olevinaan lama, ne kansalaiset, joilla on työpaikka jäljellä, eivät ole lamaa juuri huomanneet. Heillä on edelleen varaa kahteen autoon ja kahteen ulkomaanmatkaan vuodessa. Oikea ratkaisu (sellaisessa yhteiskunnassa, jota olen tottunut kutsumaan pohjoismaiseksi tasa-arvoiseksi yhteiskunnaksi) olisi ottaa niiltä, joilla on yllin kyllin, ja antaa niille, joilla selvästi on vähemmän kuin haluamme edes tunnustaa. Mutta näin ei siis tapahdu, koska on niin helppo ajatella, että vika on jossain muualla, ja omista (ja omien äänestäjien) saavutetuista eduista on pidettävä kiinni.
Väitän myös, että tämä on yhteydessä nykyiseen lamaan ja sen vaikeaan hoitooon. Markka-aikana homma olisi jo hoidettu antamalla markan devalvoitua, ja siten pudottaa työssäkäyvienkin ihmisten ostovoimaa suhteessa muiden maiden kansalaisiin. Tällainen koko kansan vyön kiristäminen pudottaisi palkat (muihin maihin verrattuna) maan kilpailukykyä paremmin vastaavalle tasolle, ja mahdollistaisi myös palvelevien käsien palkkaamisen itse määrittelemiemme palvelutasovaatimusten mukaisesti. Euroaikana vastaava temppu on poliitikoille liian hankala, koska se sisältäisi väkisinkin palkkojen nimellisarvojen alenemista. Tätä on aika mahdotonta mahduttaa poliiittiseen tai AY-retoriikkaan. Viis siitä, että maan kokonaistalous kohenisi näin, ja paikkaisi nuo lommot pian. Poliitikkomme eivät siis ole itsekään ymmärtäneet, miten asioiden pitäisi pyöriä ja miten ne voivat pyöriä taantuman aikana, maan ollessa kiinteässä ja (alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti) vakaassa yhteisvaluutassa. Tämä on yksi tärkeä osasyy myös vanhustenhoidon huonoon tilaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Poliitikkomme eivät siis ole itsekään ymmärtäneet, miten asioiden pitäisi pyöriä”
Samaa mieltä olen.
Ja vanhustenhoito. Siinä tapahtuu nytkähdys parempaan vasta sitten, kun tämä Kataisen ikäinen päättäjäsakki joutuu miettimään omien vanhempiensa hoitotilanteita. Nyt nämä vielä menevät, reissaavat ja harrastavat, hoitavat lapsenlapsia, omia vanhempiaankin, muttamutta: joku päivä se lysti valitettavasti loppuu! Kaikki eivät kuole nk. saappaat jalassa, eikä muistisairaita pillereillä paranneta.
Kuntoutuspuolta nämä ”kataisnuoret” saisivat kyl jo ruveta miettimään, että se olisi jonkun sortin ”must” -juttu mahdollisessa sote -uudistuksessa.
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä mallin saa:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
..
Se, että joku päivä joudumme huonosta vanhustenhoidosta suuren maailman lööppeihin, sellaista en toivo, mutta isosten päättäjien pitäisi tästäkin mahdollisuudesta olla edes huolissaan!
Ilmoita asiaton viesti
Hyviäkin esimerkkejä on. Karvian kunnanjohtaja arveli kunnan edullisen terveydenhoidon yhdeksi syyksi sitä, että Karvia kuntouttaa vanhuksiaan aktiivisesti. Hyvää soten uudistamista olisi oppiminen niiltä kunnilta, jotka ovat hoitaneet asiansa hyvin. Tällaisessa maalaisjärkisessä menettelytavassa ei edes tarvita mitään uusia himmeleitä.
Ilmoita asiaton viesti
”Hyvää soten uudistamista olisi oppiminen niiltä kunnilta, jotka ovat hoitaneet asiansa hyvin.”
Milläs tuo taotaan eduskuntaan valittavien päähän? Iso osa on kuiteski sellaisia, jotka siellä jo istuvat. Heihin ei ole luottamista (näytöt on jo nähty, kuultu ja koettu)! Ja upouudet tuskin ihan ensimmäisten joukossa ovat sanomassa mitä tehdään, vaikka jostain jotain tietäisivätkin.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä vanhuspalvelun päällikkö työntää salolaisen vanhustenhoidon tilanteen (tänään esille tulleen http://www.sss.fi/2015/04/vanhusten-laitospaikat-v…) rakennemuutoksen syyksi. ”Se on vaan niin, että kaikkeen ei meillä ole varaa.”
Ilmoita asiaton viesti
Tämän päiväisen salkkarimme (Salon Seudun Sanomat) pääkirjoitus on ilmeisesti täydennystä eiliselle jutulle http://www.sss.fi/2015/04/vanhusten-laitospaikat-v…
Kotihoitoa, mutta inhimillisyyden ehdoilla
Julkaistu 14.4.2015 | Salon Seudun Sanomat
http://www.sss.fi/2015/04/kotihoitoa-mutta-inhimil…
Viime aikoina on lehdissä ollut useita ulostuloja vanhustenhoidon tilasta Suomessa. Useimmiten kirjoitukset ovat kertoneet omaisten huolesta, kun pitkälle kehittyneestä muistisairaudesta kärsivä äiti tai isä jää yksin kotiin. Tilanne kärjistyy, kun vuosikymmeniä vieressä elellyt aviopuoliso menehtyy.
Moni omainen toivoo, että kotihoidon sijasta vanhus pääsisi hoivakotiin tai tuetun palveluasumisen piiriin. Toisinaan viranomaisten arvio ei käy yksiin vanhusten oman tai omaisten arvion kanssa.
VANHUSTENHOIDON kritiikkiä kuulee myös alan ammattilaisilta. Vuoden geriatriksi valittu turkulainen Laura Viikari ihmettelee, että vanhuksista huolehditaan nyky-Suomessa huonommin kuin vangeista, ja kritisoi vanhuspalvelulain myötä yleistynyttä kotihoidon ylistystä laitoshoidon sijaan. Viikari muistuttaa, että aina tulee olemaan monisairaita potilaita, jotka eivät enää kotonaan pärjää. Viikari myös kritisoi mantraa, joka mukaan laitoshoito on aina kallista, ja toteaa, että jo neljä kotikäyntiä vanhuksen luona maksaa yhtä paljon kuin vuodeosastohoito.
Omaan työhön kohdistuvasta itsekritiikistä on esimerkkinä myös lähi- ja perushoitajien ammattiliiton SuPerin teettämä tutkimus, jonka pari tuhatta vastausta voidaan tiivistää huoleen oman työn vaativuuden kasvusta ja asiakasta kohden käytetyn työajan riittämättömyydestä. Salon osaston pääluottamusmies Marju Vidbergin mukaan nykyinen 18 minuutin käyntiaika ei ole riittävä asiakasta kohden – väkeä on liian vähän, eikä rahaakaan ole kaupungin kassassa ylen määrin.
KOTIHOITO on monelle hyvä ja toimiva ratkaisu. Kukapa terve ja omillaan jotenkuten toimeentuleva ihminen haluaisi vapaaehtoisesti laitokseen muiden hyysättäväksi? Lisäksi on realismia todeta, ettei Salolla, kuten ei useimmilla muullakaan kunnilla, ole yksinkertaisesti varaa kaikenkattavaan hoivakotijärjestelmään.
Jotta yleiskuvasta ei synny liian synkkää, Salon kotihoidon asiakkaiden kyselytutkimuksessa suurin osa asiakkaista on ilmaissut tyytyväisyytensä kotihoidon palveluihin. Yli 90 prosenttia heistä kertoo saavansa kotihoidon palvelusta riittävästi apua. Huonona ei voi pitää sitäkään, että 68 prosenttia asiakkaista kertoi olevansa aina tyytyväisiä saamaansa hoitoon ja usein tyytyväisiä 28 oli prosenttia asiakkaista.
MAKSIMAALINENKIN kotihoito toimii silti vain tiettyyn rajaan asti. Jos kotonaan asuu vaikeasta Alzheimerin taudista kärsivä ja huonosti liikkuva vanhus, ei neljästi päivässä parikymmentä minuuttia kestävä kotihoitajan vierailu riitä. Vanhuspalvelulaissa korostetaan kotihoidon olevan vanhusten ensisijainen tukimuoto, mutta näin ei voi eikä saa toimia inhimillisyyden kustannuksella. Se ei ole kunniaksi sivistysvaltiolle, joka Suomi yhä on.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä pääkirjoituksessa pistää silmään?
No ainakin tämä kohta:
Vuoden geriatriksi valittu turkulainen Laura Viikari ihmettelee, että vanhuksista huolehditaan nyky-Suomessa huonommin kuin vangeista, ja kritisoi vanhuspalvelulain myötä yleistynyttä kotihoidon ylistystä laitoshoidon sijaan. Viikari muistuttaa, että aina tulee olemaan monisairaita potilaita, jotka eivät enää kotonaan pärjää. Viikari myös kritisoi mantraa, joka mukaan laitoshoito on aina kallista, ja toteaa, että jo neljä kotikäyntiä vanhuksen luona maksaa yhtä paljon kuin vuodeosastohoito.
Ilmoita asiaton viesti
Siis: neljä kotikäyntiä vanhuksen luona maksaa yhtä paljon kuin vuodeosastohoito.
Näillä mennään hyvät lukijat.
Iloista tätä päivää!
Ilmoita asiaton viesti