Salossa kuullaan ja kuunnellaan

Näillä mennään vai mennäänkö?

Olen tätä mieltä tänään Salon Seudun Sanomissa:

Sosionomiopiskelija Susanna Salin peräänkuuluttaa inhimillisyyttä Salon kaupungin talouden sopeuttamissuunnitelmaan (SSS 3.5.2015), tähän viimeisimpään, josta valtuuston valtuutettu Sanna Lundströmin ajatuksia (SSS 1.5.2015) lainaten on ”ota tai jätä” -tyylillä jotain kesäkuussa päätettävä.

Esimerkkinä inhimillisyydestä tai tässä tapauksessa epäinhimillisyydestä Salin nostaa esille Kajalakodin, jonka asukkaat ja asumispalvelut on ehdotettu siirrettäväksi Pahkavuoreen. Pahkavuoren nykyinen väki on vanhukset, ja he saavat siirron jonnekin. Se ei ole tiedossa minne, mutta onhan tuo asiana esillä muun muassa valtuuston hyväksymässä talousarviossa vuodelle 2015. Ja on pahkavuorelaisia jo muutama vuosi siirreltykin. Ainakin yritetty. Ei siis kovin inhimillistä elämää heilläkään.

Kajalakodin viimeisin alasajoehdotus on kuin piste iin päälle tähän salolaiseen päätöksentekoon. Kyllä se sitä on, mistä tarkastuslautakuntakin on huomautellut: ”Johtamisessa on ollut puutteita, ja päätöksenteko on ollut paikoin lyhytjänteistä.”

Kaupungin johtamisperiaatteena on hyväksytty muun muassa, että ”strateginen johtajuus edellyttää pitkäjänteisyyttä, visionäärisyyttä, ennakointia sekä kykyä näyttää suuntaa ja kykyä uudistaa toimintoja rohkeasti, mutta oikeudenmukaisesti.”

Kaikkia eivät ilmeisesti ohjeistukset ole tavoittaneet, kun joku ehdotus yhtenä vuonna esitellään kaupungin rahatilannetta pitkän päälle helpottavaksi toimenpiteeksi, toisena vuonna sama asia työnnetään ”unohda koko juttu” -esitykseksi. Viime syksynä Halikon kirjasto oli tappolistalla, nyt ei. Yllätyskö tai aivan uusi ideanpoikanen on se, että kirjaston yhteyteen voidaan sijoittaa jotain muutakin toimintaa kuin kirjasto.

Viime vuonna edessämme oli kouluverkkoselvitys. Raportin tarkastelun piti ulottua 2020 -luvulle, olla näkymänä 2030 -luvulle ja sen piti tarjota muun muassa pohjaa hyvinvointipalvelujen palveluverkkotarkastelulle. Kaikki muistamme miten tuon raportin kanssa kävi. Kouluverkkotyöryhmäläiset eivät koulujen lakkauttamisista yksimielisyyteen päässeet, ja varsinainen ota tai jätä -kilpailu heitettiin valtuustolle. Kisan hävisi Rekijoen koulu, jossa ei olisi ollut edes mitään korjattavaa lähivuosina tiedossa.

Nyt elämme uusimman tiedon varassa. Sen mukaan melkoinen määrä oppilaita on äitien ja isien (veronmaksajien) muuttokuorman mukana poistunut kaupungistamme. Tiettyihin kouluihin on tullut tilaa, ja uusimmat lopettamisesitykset ovat tästä syystä saaneet aivan uudet perusteensa. Moni nyt vain ihmettelee, eikö olisi ollut järkevämpää jo vaikka alkuvuodesta julkistaa ensin oppilastilanteet ja sen jälkeen vasta esittää toimenpide-ehdotukset, nämä lakkautuslistat, vaikka eipä tuokaan järjestys taida kaupunkilaisista hyvältä tuntua, eikä ainakaan heistä, jotka lopetusuhan alla nyt elävät.

Sitten synnytysosastosta. Synnytyksiä ei niin paljon ole kuin mitä pitäisi, mutta Salossa palvelun tulisi ainakin osan kaupunkilaisten mielestä olla. Jos järki otetaan käteen, niin saman tien olisi kerrottava mistä rahat otetaan. Vielä lisää koulujen lakkauttamisia ja vanhusten palvelujen heikentämisiä vai?

On muistettava myös, että synnytyksissä sairaanhoitopiiri katsoo asiaa isännän silmin. Emme me pitkän päälle sille mitään voi, jos isäntä joku päivä Salon kohdalla ummistaa silmänsä ja haluaa unohtaa koko jutun.

Virkamiesten laatima sopeuttamissuunnitelma antaa ymmärtää, että monia asioita ollaan parantamassa, kohentamassa, tehostamassa, mitä sanaa niihin nyt käyttääkin, mutta jos valtuusto niihin kesäkuussa vihreää valoa painaa, niin kuka takaa, kuka uskoo, että kaikki hoidetaan päätettävällä tavalla. Kuntaliitos -Salon menneet vuodet ja rahankäyttö kun eivät ole tällaisesta kovin suuria vakuuksia tai takuita tähänkään mennessä antaneet.

Marjatta Halkilahti, kaupunginvaltuutettu (sitoutumaton) Muurlan kaupunginosasta

 

..

 

Sopeutumisestamme tai sopeuttamisesta aikaisemminkin: http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1941…

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu