Kuohuu, kun kuohutetaan
Kuohuu, kuohuu.
Nyt en tarkoita keskustaa, vaan omaa kaupunkiani, sen poliittista ilmapiiriä.
Kaupunginvaltuusto lähti kesälomalle 1.6.2015 kokouksensa jälkeen, vaan eipä tainnut lähteäkään, sillä 4.6.2015 saimme eteemme tällaisen uutisen:
Salon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja erosi SDP:n ryhmästä ja puolueesta
Salon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jorma Elovaara (sd.) on eronnut SDP:n valtuustoryhmästä, Salon työväenyhdistyksestä ja puolueesta.
Pitkäaikainen kunnallispoliitikko aikoo kuitenkin jatkaa valtuuston puheenjohtajana vaalikauden loppuun, kevääseen 2017.
Uutinenhan tuo oli, mutta itse ajattelin, että "merkitäänpä tiedoksi vain", sillä ei ole minun tehtäväni puuttua asiaan.
Jollain taholla nyt kuitenkin kuohuu, mm. facebookissa. Ei ole ihan mietoa kuohuntaa.
On nostettu esille, että Elovaara ei saisi enää jatkaa valtuuston puheenjohtajana, että se on moraalitonta, että harkintakyky on pettänyt, että kyllä miehen nyt pitäisi erota puheenjohtajan paikaltakin.
Minä erosin tehtävästäni (tarkastuslutakunta), kun erosin kokoomuksesta, mutta perustin oman "vaikutuskanavan", oman valtuustoryhmän. Elovaara ei vastaavaa ole aikonut tehdä.
Oikein tai väärin?
Taitaa olla juhannus tulossa ja rantakokot syttyvät. Sammuvatkin..
Minusta Jorma Elovaara on ollut hyvä valtuuston puheenjohtaja ja olen tykännyt hänen tyylistään. Minun puolestani jatkakoon.
Ilmoita asiaton viesti
Salolaisesta kunnallispolitiikasta on tullut kertarysäyksellä kiinnostavaa. 1.6. valtuuston kokous oli jo hyvä näyttö siitä, että sana on hallussa ja mielipiteitä löytyy.
Elovaaran eropäätös oli rohkea veto. Pitkänlinjan demari ei ihan heppoisista syistä varmastikaan eroa, puolueen jäsen jo vuodesta 1972?
Salolainen uteliaisuus lienee heränyt jo laajalla rintamalla – miksi ja juuri nyt? Toisaalta tällaisena kauniina kesäpäivänä ei liene syytä vaivata päätään asialla. Elovaaralla on ollut oltava hyvät syyt ja hänen kokemukselleen ja asiantuntemukselleen täytyy nostaa hattua – hän on päätöksellään liittynyt mielenkiintoisimpien salolaisten kunnallispoliitikkojen joukkoon.
Kun vertaa kunnallispolitiikkaamme vaikkapa vertaistukikaupunkimme Kouvolan poliittisiin piireihin, niin Kouvolassa on jo suuri sitoutumattomien ryhmä. Miten tulee olemaan Salossa tulevaisuudessa? Elovaara saattaakin olla enemmän tien näyttäjä kuin veneestä pudonnut. (En käytä kulunutta palava öljynporauslautta vertausta sattuneista syistä).
Ilmoita asiaton viesti
Juu.
Ei sekoiteta Eloppia tähän enää!!
Nokia tuli, oli ja meni.
Jos tulee kuiva juhannus ja rantakokot ritisee, niin palokuntia kyl voidaan tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
Salon Seudun Sanomien päätoimittajan näkemys:
http://www.sss.fi/2015/06/riidat-repivat-salon-suu…
Riidat repivät Salon suuria valtuustoryhmiä
Julkaistu 6.6.2015 | Salon Seudun Sanomat
VILLE POHJONEN. Politiikka on kovaa peliä. Tunteet nousevat pintaan, ja henkilösuhteet joutuvat jatkuvaan testiin. Paikallispolitiikan teko ei tunnu olevan yhtään sen helpompaa kuin valtakunnan politiikka.
Kuten kaikki politiikassa mukana olleet hyvin tietävät, pahimmat vastustajat eivät tule muista puolueista vaan omista riveistä. Oman puolueen ehdokkaat taistelevat samoista äänistä ja lopulta puolueen saamista paikoista. Kotimaan politiikassa taistellaan ministerisalkuista, kuntatasolla taas hallituspaikoista ja muista merkittävistä luottamustehtävistä.
Salon kokoomuksessa rivit ovat rakoilleet jo pitkään. Puolue on jakaantunut ainakin kahteen leiriin paikallisten kärkiehdokkaiden taakse. Moni näkee ryhmän hajonneen jopa kolmeen osaan.
Nykyiset jännitteet ulottuvat vuoden 2011 eduskuntavaalien ehdokasasetteluun. Avoimeksi riidaksi kiistat kärjistyivät vuoden 2012 kuntavaalien jälkeen.
Pienen talousalueen mahdollisuus saada omia kansanedustajia läpi edellyttää äänten keskittämistä. Puolue voi paikallisesti edesauttaa läpimenomahdollisuuksia asettamalla vain yhden ehdokkaan. Tilanne mutkistuu, kun ehdokkaaksi haluaa useita henkilöitä. Demokratian toteutumisen ja äänestäjän näkökulmasta valinnanvara on toki hyvä asia, mutta puolue voi menettää sen ainoan paikkansa kuten nyt kävi kokoomuksella Salossa.
Pieleen menneet vaalit eivät yhteishenkeä paranna.
Kilpailu tärkeistä luottamustehtävistä ja pieni nahistelu kuuluvat asiaan. Jos taistelu kärjistyy henkilökohtaisuuksiin, käy asioista neuvotteleminen vaikeaksi, ja koko ryhmän yhteistyö kärsii. Tähän tilanteeseen puolueen sisäisiä jännitteitä ei saa päästää.
Riitapukarin mainetta ei kokoomus joudu enää kantamaan Salossa yksin. Kovaa sisäistä vääntöä löytyi nyt myös Salon demariryhmästä. Kun valtuuston puheenjohtaja eroaa työväenyhdistyksestä, valtuustoryhmästä ja koko puolueesta, kyse ei ole pikkuasiasta eikä pelkästä henkilökohtaisesta ratkaisusta.
Valtuuston puheenjohtaja Jorma Elovaara (sd.) kertoi eroamisen syiksi henkilökohtaisten asioiden lisäksi Salon työväenyhdistyksen ja SDP:n valtuustoryhmän toimintaan liittyvät syyt. Ihan pienistä ongelmista ei kokenut kunnallispoliitikko tällaista ratkaisua tee. Näkyvä paikka valtuuston ykköspuheenjohtajana vielä nostaa kynnystä tehdä hätäisiä eropäätöksiä.
Näin radikaalin toimenpiteen taustalla täytyy olla syvä luottamuspula.
Elovaara jatkaa valtuuston puheenjohtajana, mutta ei enää SDP:n valtuustoryhmän jäsenenä. Demariryhmä pieneni samalla 11 valtuutettuun.
Nähtäväksi jää, onko Salon SDP:n sisällä vielä sellaisia jännitteitä, jotka tulevat näkymään ryhmän toiminnassa. Kiviä kenkiin jäi ainakin viime eduskuntavaaleista. Salon työväenyhdistys tuki vaaleissa ainoastaan itse ehdolle asettamaansa Katja Taimelaa, kun taas piirin ehdokkaaksi nostama Saku Nikkanen jäi kokonaan ilman oman yhdistyksen tukea.
Salon tilannetta poliittisten ryhmien sisäiset riitelyt eivät helpota. Kun edessä on vaikeita päätöksiä, pitäisi suurten ryhmien pystyä hyvään yhteistyöhön paitsi toisten ryhmien kanssa myös keskenään.
Nyt kahdessa suurimmassa ryhmässä on selviä jännitteitä.
Viime kuntavaalien jälkeen moni mietti isoksi ryhmäksi nousseen perussuomalaisten kykyä selvitä valtuustokaudesta. Tähän saakka perussuomalaiset on kantanut vastuunsa hyvin, eikä ryhmän sisällä ole ollut sellaisia ongelmia kuin kokoomuksella ja demareilla.
Toivoa sopii, että myös kokoomus ja demarit selvittävät riitansa. Keskinäiseen nahisteluun ei kannata voimia tuhlata, kun Salo tarvitsee viisaita päätöksiä.
Ilmoita asiaton viesti
http://www.sss.fi/2015/06/salon-valtuustoryhmat-hy…
Salon ryhmien puheenjohtajat hyväksyvät demareista eronneen Elovaaran jatkon valtuuston johdossa
Julkaistu 6.6.2015 | Asko Lehtonen
Salon valtuustoryhmien puheenjohtajat hyväksyvät Jorma Elovaaran ratkaisun jatkaa valtuuston puheenjohtajana, vaikka hän on eronnut SDP:n valtuustoryhmästä ja puolueesta. Laillisia esteitä Elovaaran jatkolle ei ole.
Marjatta Hyttisen (kok.) mielestä Elovaara voi jatkaa valtuuston valitsemana puheenjohtajana. Niin Hyttinen kuin keskustan Timo Lehti pitävät asiaa demarien sisäisenä.
Heikki Tamminen (ps.) pitää Elovaaran ratkaisua yllättävänä. Hän ei kuitenkaan aio painostaa häntä eroamaan, eikä aio esittää sellaista ryhmälleenkään.
Eeva Koskinen (vihr.) pitää outona, että valtuuston puheenjohtaja ajattelee jatkavansa tehtävässään ilman minkäänlaista taustaryhmän tukea. Hän ei kuitenkaan aio puuttua asiaan, eikä usko vihreän valtuustoryhmänkään tekevän mitään.
Vasemmistoliiton Harri Lindholm huomauttaa, että yleensä tällaisissa erotilanteissa luovutaan myös merkittävistä luottamustehtävistä.
– Elovaara on hoitanut tehtävänsä hyvin. Emme aio puuttua demarien sisäiseen asiaan, Lindholm sanoo.
Pertti Vallittu (kd.) toteaa, että valtuusto on valinnut Elovaaran puheenjohtajaksi ja hän saa jatkaa.
– Meillä on häneen täysi luottamus, sanoo Vallittu.
Marjatta Halkilahti (sit.) sanoo tykänneensä aina Elovaaran asiallisesta ja rauhallisesta tyylistä johtaa valtuustoa.
– Hänet on siihen valittu, ja minun puolestani hän saa jatkaa, Halkilahti sanoo.
SDP:n ryhmän puheenjohtaja Saija Karnisto on todennut (SSS 4.6.), että ryhmä jatkaa yhdellätoista valtuutetulla.
Kokoomuksella on Salon valtuustossa 13 paikkaa, keskustalla 12, perussuomalaisilla seitsemän, vihreillä kolme, vasemmistoliitolla kaksi ja kristillisdemokraateilla yksi.
Ilmoita asiaton viesti
Pohjonen kirjoitti SSS päätoimittajana mahdottoman hyvän kirjoituksen, pisteet hänelle siitä. Vaikka SSS tässä yhteydessä voidaankin liittää nykyhallituksen lempinimistöön 🙂
Tuo vihreiden kiemurtelu hiukan ihmetyttää, samalla kun demariryhmän kommentti on edelleen sama kuin ennenkin, eli 11 valtuutetun voimin jatketaan. Demareiden eduksi täytyy lukea se, että osaavat laskea valtuutettujen määrän, mutta mikä tuon Koskisen (vihr.) kommentin sanoma on? Minusta se kertoo kyvyttömyydestä päättää onko puolesta vai vastaan, eli palloliiton naisia ovat 😉
Ilmoita asiaton viesti
Minun mielestäni valtuuston puheenjohtaja ei tarvitse tehtävässään puoluetta tai ”taustaryhmän tukea”.
Minun silmissäni valtuuston pj. on valintansa jälkeen kunnan ja kuntalaisten edunvalvoja ja tehtävätkin määräytyvät pääsääntöisesti kuntalain mukaan. Ei siinä hommassa yksittäisen puolueen ohjeita tai talutushihnaa tarvita!
Nooh, tuo on vain meikäläisen ajatus. Joku toinen voi kokea, että puolue on ”must”!
Ilmoita asiaton viesti