Ei viiniä hoivakoteihin!
No voi pyhä jysäys taas tämänkin uutisen kanssa: Hoivakotien viinitarjoiluun ei olekaan virallista lupaa.
Attendo on aloittanut ympäri maan viinitarjoilun asukkailleen juhla-aterioiden yhteydessä, mutta em. uutistiedon mukaan Etelä-Suomen AVIN ylitarkastaja Esa Tommiska jarruttelee. Ei sitä niin vaan saa ruveta viiniä lutruttelemaan.
Näyttää löytyvän toinenkin jarruttelija, alkoholihallinnon ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvirasta.
Kunnaksen mukaan AVI vastaa yksittäistapauksista, eikä silloin tarvitse lupia kysyä Valviralta, mutta jos toiminta on valtakunnallista, silloin tarvittaisiin myös Valviran kanta.
Ja että miksi?
No alkoholilain yhdenmukaisen soveltamisen kannalta!
Huhhuh! Kuulosta ihan yhtä hullulta kuin parin viikon takainen uutinen nokkamukien vaarallisuudesta.
Viinitarjoilu ruokailun yhteydessä on jatkossa hyvä syy ateriamaksujen nostoon..
Ilmoita asiaton viesti
Niinkö meinaat?
Ilmoita asiaton viesti
juhakuittinen
Kyllä minä maksan ravintolassa ruoasta hinnan mikä Menu-listassa lukee. Juomista maksan erikseen. Toisissa paikoissa jopa vedestä.
Ilmoita asiaton viesti
”Attendo tuo viinitarjoilun juhla-aterioiden yhteyteen ikäihmisten hoivakoteihinsa. Viiniä on tarjolla suurten juhlapyhien, kuten juhannuksen, äitien- ja isänpäivän, joulun sekä muiden juhlapyhien aterioiden yhteydessä.
Viinitarjoilusta ei peritä asukkailta mitään erillistä maksua. Viinitarjoilun laillisuus on varmistettu myös ennalta aluehallintovirastosta.”
http://www.attendo.fi/uutiset/viinitarjoilu-tulee-…
Ilmoita asiaton viesti
No niinhän tuo attendolaisten ”mainos” on, mutta Iltalehti uutisoi asian näin:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015062319915559_u…
.. ettei se nyt ollutkaan noin vaan itsestään selvyys!
..
Meikäläinen toimi aikoinaan näin mitä tämä seuraava kommentti (numero 5) kertoo.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös hoivakoti olekaan asukkaidensa koti?
Jos kotona saa juoda viiniä, niin miksi ei hoivakodissa?
Ilmoita asiaton viesti
Kun olin kolmen kunnan kuntayhtymän vanhainkotijohtajana (1967-2008), niin ei minulla tullut mieleenikään, että olisin mennyt AVIlta kysymään (en kuntayhtymän kunniltakaan) saako asukkaille viiniä silloin tällöin tarjota. Omaisetkin viiniä saivat, jos olivat juhlatilanteessa paikalla. Ja oli asukkailla omiakin viini-/viinapulloja.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä elämäntyönsä tehneillä pitää olla vapaus kännätä vaikka joka päivä. Jos minusta olisi kiinni antaisin vanhainkotien asukkaille myös oikeuden tehdä kotipolttoista. Pysyisi mielikin virkeänä kun voisi rakennella uusia laitteita ja pohtia mitä laitetaan seuraavaan satsiin käymään. Käytetäänkö kolonnia vai tehdäänkö perinteisempää jolloin käymisaineiden maku tulee enemmän mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jaahas.
Ihan kotipolttoiseen antaisit lupaa.
No nyt kuule arvon herrat Tommoska ja Kunnas voivat saada (jos tuon näkevät) pienen ”hipulin”. Heillehän tulisi lisää mietittävää, miten se menikään: ”alkoholilain yhdenmukaiseen soveltamiseen” ..
Ilmoita asiaton viesti
Kotipolttoisen teko on katoavaa kansanperinnettä Viron viinojen takia. Niinpä olisi ensiarvoisen tärkeää saada vanhat tekijät vaalimaan tätä kansallista kulttuuriperintöä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sitä tuolta kannalta katsoo, niin mikä ettei.
Ilmoita asiaton viesti
Asiasta en mitään tiedä, ainoa mitä tuli mieleen on että miten alkoholi vaikuttaa vanhuudenheikkoon ja esim muistisairaaseen ihmiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa-a, mitäs tuohon nyt toteaisi?
Jos olisi ilkeä, niin toteaisi, jotta kännissä kaatuu pikkusen ”pehmeämmin”!
Jos ei ole ilkeä, niin toteaa, että vanha sanonta on täyttä faktaa, eli: viina on viisasten juoma.
Jos ihminen on kotonaan tottunut ottamaan pienet paukut illalla tai jos käyttää viiniä ruokailussa, niin miksvarten hän ei saisi sitä samaa tehdä jossain hoivakodissa asuessaan.
Tai jos on polttanut tupakkia kotonaan, niin pitääkö se lopettaa, kun hoitolaitokseeen siirtyy.
Ilmoita asiaton viesti
#11
>viina on viisasten juoma.
ooo
Siinä on meille kaikille viisautta.
Ilmoita asiaton viesti
Nii just. Joutuu päättämään, jos juoda meinaa, että ottaako yhdet paukut vai ottaako niin paljon, ettei vähän ajan kuluttua tiedä ei kuusta eikä maasta!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä hoitopaikat vastuunsa tietävät, siis sen, keille alkoholipitoisia juomia voi tarjota, keille ei.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa a, olematta lääkäri tai edes hoitaja, mutta jonkin verran niin elämästä kuin muistisairaudesta kokemusta omaavana uskallan sanoa, ettei tilkka viiniä vie muistisairaalta muistia, sen sijaan meiltä ilman diagnoosia kulkevilta se voi sen viedä.
Mitä sitten varsinaiseen heikkouteen tulee, niin tyypillinen olettamus on se, että liiallinen viinin nauttiminen johtuu nimenomaan heikkoudesta. Kohtuus siis kaikessa ja mitä heikkoihin hetkiin tulee, ei silloin välttämättä viini edes maistu, on otettava terävämpää.
Terävien tielle kun lähtee, voi odottaa, että vastaan tulee myös terävää tyyliin: ”ken miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu”, jolloin tietysti miekka-sanan tilalle voidaan suomalaisessa kulttuurissa laittaa puukko tai pullo.
Kiinalaisilla on sananlasku: ”Pienen vääryyden voi hukuttaa viinimaljalla, suuren vääryyden voi hukuttaa vain miekalla.” Tämän voisi ajatella myös niin, että jos ihmisellä on eläessään ollut joitain vastoinkäymisiä, hän elonsa viime metreillä voisi hukuttaa ne vaikka lasilliseen viiniä, sen sijaan että kuolee ne ikuisesti muistoissaan. Siis hiukan niin kuin rippi ilman pappia – tapa joka sopii mainiosti monikulttuuriseen maailmaamme, eikö vaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän hoitokoteja jossa tarjoilua on, ja se on ammattitaitoisen henkilökunnan käsissä. Jos itse sellaisessa paikassa olisin joskus kuolemaa odottamassa esim. elämäni viimeiset kolme vuotta, niin vetäisin mukavat känät vaikka joka päivä, jos se vain olisi mahdollista. Pyytäisin samalla myös hoitajia soittelemaan kaikille sukulaisilleni, että voisin antaa täyslaidallisen niin hyvässä kuin pahassa. Eihän sitä nyt selvin päin niin ;D
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen tulevaisuuden toive! Varmaan jonkun muunkin mielessä..
AVIN ylitarkastaja Esa Tommiska ja Valviran alkoholihallinnon ryhmäpäällikkö Kari Kunnas eivät vielä ajattele asiaa tuolta kantilta, mutta ehkä hekin sit joskus! Ehkä sitten, kun he eivät enää työskentele viranomaisina.
Ilmoita asiaton viesti
No eipä tuossa mitään ihmeellistä ole, onhan sitä nyt herran jumala ennenkin eletty, ja paljon,kin isommin. Nämät päättäjät nyt ovat sellaisia tekopyhiä teknoraatteja, joille itselleen soisi ainoastaan edes pienen elämän. Ei elämä ole mitään joidenkin ns. viranomaisten koulutusmateikkaa, se on positiivista realismia ja liveshow ;D Oikeesti ;D
Ilmoita asiaton viesti
Alkoholihallinnon realismia?
http://www.valvira.fi/valvira/valviran_tehtavat/al…
Kaikkia tarvitaan vai tarvitaanko?
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitään käsitystä. Voi hyvin olla että aivojemme huumaukseen on parempiakin vaihtoehtoja. Niitä ei vain ole hyväksytty, löydetty tai edes viellä keksitty. Mutta ilmeinen tosiasia on, että todellisisuuspakoiduutta kaivataan, sitä ilmenee ja se on ihmisen osa
Ilmoita asiaton viesti