Odotellaan maanantaita

Missä mennään muutoksessa?

Tänään meilläpäin sitä pohtii eläkkeellä oleva maaherramme Rauno Saari. Saari toteaa mm., että kuntarakenteen uudistaminen oli Jyrki Kataisen hallituksen päähanke, työntäyteinen sellainen, mutta kuten kaikki muistamme, lopputulos synnytti vain vähän myönteisiä päätöksiä. 

Nykyinen hallitus ja pääministeri Juha Sipilä eivät enää puutu kuntarakenteeseen, vaan ovat, kuten Rauno Saarikin toteaa, siirtäneet kunnat ikäänkuin sivuraiteille. Nyt on iso pesti perhe- ja peruspalveluministeriksi nousseella Juha Rehulalla. Hänen pitäisi saada aikaan esitys, joka kelpaa eduskunnalle ja niin, että se myös menee läpi.

Moni varmaan yhtyy Rauno Saareen, kun hän toteaa, että kateeksi ei käy, siis heitä, jotka Sote -uudistuksen uusinta uutta nyt valmistelevat. Mutta ei tässä kateeksi käy maamme kuntiakaan. Hallitusohjelmassa on selvä viesti: tulevia itsehallintoalueita voi olla enintään 19. 

Jos itsehallintoalueita onkin vain STM:n ennuste eli 11, niin siinäpä sitä sitten alkaa kunnilla miettiminen, miten jatkossa SuomiLandian kartalle asetutaan.

Enpä tiedä mitä taas ajattelisi, mitä pähkäilisi.

Esim. jos meillä nyt on 12 vaalipiiriä ja itsehallintoalueita olisikin vain 11, niin millainen sähläys syntyy, jotta saadaan kaikille kelpaavat uudet rajat?

Kuntakarttojen uusiksi piirtäminen ei oikein Kataisen hallitukselta onnistunut. Nyt on tulossa vähän toisenlaista rajojen piirtoa, ja lopputulokseksi voidaan (jos vanhat merkit paikkaansa pitää) ennustaa ihan vaikka mitä. Vastahankaa nyt ainakin!

Vuotta 2012 elettiin ja edettiin näin: Me teemme kaikkemme kuntauudistuksen kaatamiseksi. Se on järjetön ja ihmisten arkielämälle vieras. Se on vain likaista valtapolitiikkaa.

Tuo oli  Mari Kiviniemeä.

Jaa-a. Tuleeko nyt sen parempaa? 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu