Vertaillaanpa vanhustenhoidon kustannuksia
Pian julkistetaan kuntien viime vuoden toiminnat ja taloudet ja päättäjille saatetaan toimintaa kerrottaessa nostaa esiin epäkohtia. Olevinaan epäkohtia. Että tämä ja tämä toiminta, palvelu on meidän kaupungissa näin ja näin kallista, ei tällaista muualla vaan ole, ymvast. Jos olet päättäjä, niin tiedät kyllä mitä tarkoitan.
Salon kaupungissa on enemmän kuin kyllästymiseen saakka saanut kuulla ainakin sitä, miten vanhusten laitoshoito on kallista. Sama meno se on ilmeisesti muualla maassa. Pois, pois vaan kaikki vanhainkodit. Jos ei muutoin, niin vaihdetaan ulko-ovella nimikyltti palveluasumisen taloksi. Ja kotonakin on kaikki hyvin, kotihoito on edullista kuin mikä, jne.
Onko se todella näin?
Tässä seuraavassa on nyt vähän samaa kuin mitä jo edellisessä puheenvuorossa, sen kommenteissa esille nostin, mutta olkoot nyt.
Jos ja kun siirryt Kunnat.net sivustolle ja otat esiin tämän linkin:
http://www.kunnat.net/fi/tietopankit/tilastot/kustannusrakenne/Sivut/default.aspx niin löydät oman kotikuntasi kuntapalveluiden kustannukset ja voit vertailla niitä toisiin kuntiin.
Jos miinus -silmälasein tietoja kurkit (virkamiehet tämän taidon ainakin osaavat, kun päättäjiä infoavat), niin onhan se helppo sanoa, päivitellä jotain yksittäistä palvelua ja arvostella sitä kalliiksi. Mutta laskepa lukuja yhteen!
Mitäpä tulee kustannukseksi per asukas, jos lasketaan yhteen esim. muut vanhusten ja vammmaisten palvelut, vanhusten laitospalvelut ja perusterveydenhuollon vuodeosastohoidot?
Salossa on asukkaita 53 881. Otan vertailukunnaksi Mikkelin. Siellä on asukkaita 54 683. On se täällä meillä niin kiva hehkuttaa, jotta oijoi, kun Mikkelissä osataan, kun vanhusten laitoshoitokin maksaa vain 42 rahaa/asukas ja Salossa summa on 182.
Vaan mitä maksaa muut vanhusten ja vammaisten palvelut? Salossa 381, Mikkelissä 552 euroa.
Entä perusterveydenhuollon vuodeosastohoito? Salossa 161 euroa, Mikkelissä 203 euroa.
Kun ynnäät em. luvut, niin mitäpä tulee loppusummaksi? Salossa selviydytään 724 eurolla/asukas, Mikkelissä summa on 797 euroa, vaikka onkin tuo niin niin edullinen laitoshoito!
Minun mielestäni vanhustenhoidossa ei pitäisi tuijottaa yksittäiseen palveluun, että se pitää hoitaa näin ja näin ja vain se tapa on hyvä ja edullinen. Inhimillisyyttäkin sinne joukkoon yritetään tyrkyttää, vaikka sitä saa monessa kunnassa, monen yksin asuvan vanhuksen kohdalla hakea melkein kissojen ja koirien kanssa. Yksikseen he päivät pitkät saavat olla ja jos nyt vaikka ruokapalvelu tuo ruoan, niin minulle on kerrottu, että ei se kuski välttämättä sitä katso, onko vanhus ruokansa myös syönyt. Kokonaisuuden hallinta on siinäkin palvelussa pikkusen hukassa.
Vanhainkodit on jo melkein kaikki pois päiviltä kuoletettu, mutta jossainhan ne vanhukset hoidettava on silloin, kun vanhus tarvitsee 24 -tuntisesti hoivaa ja hoitoa.
Onko se nyt jotenkin parempaa, että kuormitetaan surutta perusterveydenhuollon vuodeosastoja?
Minun mielestä ei ole!
Ei se aina ole edes inhimillistä. Puhumattakaan edullisuudesta!
Meillä näyttää vuodeosastohoito olevan edullisempaa kuin on laitoshoito sosiaalihuollon puolella. Olisiko syy siinä, että meillä on lopetettu kunnallisia paikkoja ja työnnetty hoitoa tarvitsevat yksityisiin laitoksiin. Jos tuohon hinnan eroon on joku muu syy, niin toivon mukaan sosiaali- ja terveyslautakuntalaiset sen kysyvät/selvittävät.
Palvelusetelinkin puoleen meillä niin kuolataan, että se on jotain. Mitä se on? Salon kaupungin talousarviossa 2016, sen selitysosassa kerrotaan, että palvelusetelillä on hankittu vain viisi paikkaa ja tiedon perässä on toteamus: ”Määrärahaa ei ko. toimintaan lisätä.”
http://salo.tjhosting.com/kokous/20153470-7-1.PDF
s. 52
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista infoa tässäkin:
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1195014721913/arti…
Kunnat uikuttavat, että palvelu maksaa, mutta maksaa se palvelun käyttäjällekin! Eikä kaikilla ole edes varaa! Mites heidät hoidetaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Vastaus !
Politiikan arvomailma ei nykyisen kaltaisena pidä tasapainossa inhilmistä ihmisten sosiaalista pääomaa, nyt työttömyys ja sen mukana tuomat ongelmat näkyvät kokonaipääomassa, valtio velkaanuu, huimaa vauhtia, useiden miljardien vuosivauhtia. Ne jotka ennen punalippua kantoivat vappujuhlissa, niin nyt tämä keskiluokka ”pikkuporvari”, on nyt joka riistää yhteiskunnan vähävaraisia 2007 Tupon kautta, joka ylihinnoiteltiin, kun tuli lama, maksukykyä ei enään riittänyt,ja huonoa tulosta ei haluta jakaa , niin nyt erillaisilla hyvinvointi palvelujen leikkauksilla ja asumiseen liittyvillä korotuksilla, vaikeutetaan vävaraisten ja kansalaisten elämää.
Edeltävä ikäluokka taisteli lakkoili, että nykyinen oikeudenmukainen hyvinvointi saatiin tulonjaon kautta oikeudenmukaiseksi, nyt on marsiit loppuneet päämäärä on tavoitettu, ei välitetä vähävaraisista eläkeläisistä, jotka omalta osaltaan olivat mukana rakentamassa tätä hyvinvointiyhteiskuntaa, nyt vanhusten hoitoketjuja ym. hyvinvointi palveluja puretaan, kun omat edut on turvattu. Myös työvoimareservi on kasvanut 500.000 tuhanteen ! kuka tämän maksaa ? Ei yritykset työllistä jos se ei kannata.
Tapelkaa se Tuponne siellä neuvottelupöydässä, niin se edeltäväkin sukupovi teki, ei se tehnyt maksumieheksi yhteiskunnan vähävaraisia, eikä avuttomia vanhuksia.
Edeltävällä hallituksella olisi ollut mahdollisuus kääntää Suomen taloutta tasapainoon yhteiskunta sopimuksen kautta, mentiin nykyisellä mallilla velkaa ottamalla, pitääkseen äänestäjät tyytyväisisinä,että he äänestäisivät heidät uudelleen valtaa, näihin talkoisiin valjastettiin jopa lapsperheet mm. lapslisiä leikkaamalla, ja kirjoitetaan sopimusyhteiskunnasta, sekä arvomailmasta potiikan huipulla.
Kansallisomaisuutta ja tuotantolaitoksia on yksityistetty ,suomalainen osaaminen, tieto ja taito sekä voitot menevät kansainvälisille yhtiöille, tämä sen vuoksi kun taloutta ei ole pystytty pitämään tasapainossa, on jouduttu myymään julkista omaisuutta sekä yksityistämään mm. terveyspalveluja, koska oma kansantalouden tuotto ei ole riittänyt pitämään nykyisen kaltaista julkista sektoria yllä, kalliine palkkarakenteista ja byrokratiasta johtuen. Tämä vaikuttaa myös yksityisen sektorin työllistämiseen.
Pörssiyhtiöidemme omistus on 70 prosenttisesti siirtynyt amerikkalaisille sijoittajille ja näitä uusia omistajia ei kiinnosta vähääkään suomalaisen hyvinvointivaltion ylläpitäminen. Kun isot yritykset ovat yksityisten omistuksessa yritysten voitot siirtyvät yksityisten taskuihin yhteistä pottia ei kerry, silloin valtio köyhtyy. Mutta kun isot yritykset ovat valtion omistuksessa, niiden voitot siirtyvät valtiolle, rikastuttamaan yhteistä pottia.
Miten tätä sitten verotetaan, ketä vastaan lakkoillaan , on eri lukunsa
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos! Mitäs mieltä muut ovat?
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitään !
Vanhukset on kuluerä jonka ay-väki on unohtanut, edellinen ay- sukupolvi kyllä piti vanhuksista huolta, nyt vaan tuijotetaan omaa napaansa.
Vanhukset jätetään heitteille !
Kirjoitat hyvää asiaa, mutta ei nykypolvi välitä !
Ilmoita asiaton viesti
No just.
Ei mitään.
Ja onhan tämä nähty, kuultu ja koettu. Meikäläinen on täällä puheenvuorossa vanhusasioita aina silloin tällöin esille ottanut, alkaen vuodesta 2008, mutta siitä saa olla varma, että kommentoijat ovat harvassa. Sama tilanne se on muille vanhusten asioita esiin nostaville.
Kyllä näitä luettu sentään on ja olen kiitollinen niille ihmisille, jotka kertovat minulle sähköpostitse omista kokemuksistaan. Tulee parempi olo, kun huomaan, etten ihan yksikseni ole höpissyt! Kotisivujeni kautta se semmonen yhteydenottolomake löytyy..
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vika !
Politiikot, johtavat virkamiehet, ammattiyhdistyspamput on nykysuomessa melkein 100 % veronmaksajien rahoilla suoraan tai välillisesti loisivaa ”pullamössöeliittiä”.
Kyseinen porukka ei innovoi mitään ja ylläpitää pysähdystä, lamassa on menty kohta kymmenen vuotta. Asemansa vuoksi vaikuttaa suoraan kaikkien meidän elämään. Ei osaa motivoida ihmisiä oikein kun ei tarvitse eikä voikaan kun systeemi on mikä on. Pelaavat omaa nolla-summa-valta-peliään. Puhuu toista ja tekee toista.Verkostoituu tehokkaasti – raha, valta ja suhteet ratkaisevat, ei kansalaisten hyvinvointi.
Asemansa takia työntää mädän alaisilleen omissa organisaatioissaan ja välillisesti melkein kaikkialle koko suomalaiseen yhteiskuntaan. Tämä porukka viihtyy pääpuolueissa, kuinkas muuten. On poikkeuksia tästä stereotypiasta, mutta pääsääntöisesti systeemin tikapuilla pärjää vain systeemin säännöillä.
Ilmoita asiaton viesti
Olispa sinunlaisia ihmisiä enemmän, jotka välittää vanhuksista, minä tiedän vapaaehtoistyöntekijänä, vanhusten ongelmat hyvinkin läheltä.
Meillä on tullut itsekäs ahne sukupolvi, joka ei kunnioita sitä mitä he raskaisssa olosuhteissa loivat meille tämän hyvinvoinnin, mistä olemme saaneet nauttia monta vuotta, nyt se menetetään.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Ja kiitos, että olet kommentoinut!
Taitaa tämäkin vanha puheenvuoro olla ihan freesi edelleen:
Missä vanhustensuojelu?
13.4.2015 20:15 Marjatta Halkilahti 15 kommenttia
Edellinen puheenvuoroni, vinkkiä hallituksen ohjelmaksi 2015 tuskin päätyy tulevan hallituksen muodostajan työpöydälle. Ei, vaikka vanhustyön huonosta palvelusta tasajalkaa hypättäisiin.
Hoitajia ei kuulla eikä kuunnella, ei myöskään omaisia vaikka miten päin ja kuinka usein epäkohtia esiin nostettaisiin.
Kaikki kunnioitus lastemme suojeluun, mutta kyllä tässä pikku hiljaa kaipaa vastaavaa myös vanhuksillemme, heille, jotka kiikun kaakun päivästä toiseen yksin tai kaksin kotonaan sinnittelevät. Heitteillejätöstäkin jo puhutaan, Salon suunnalta viimeisin uutinen http://www.sss.fi/2015/04/vanhusten-laitospaikat-v…
Silti vaan valtakunnan tason päättäjät ja vanhuspalveluiden päälliköt kulkevat kuin sokein silmin ja kuuroin korvin, uskottelevat, että näillä ohjeilla pärjätään: ”Iäkkäiden henkilöiden pitkäaikainen hoito ja huolenpito voidaan toteuttaa pitkäaikaisena laitoshoitona vain, jos siihen on lääketieteelliset perusteet tai asiakasturvallisuuteen tai potilasturvallisuuteen liittyvät perusteet.”
Unohdetaan millä tasolla kotiin annettavat palvelut ovat ja mihin laitosten lopettamisten, paikkojen vähentämisen jälkeinen henkilöstö on sijoitettu.
Entä kysyykö kukaan, mitä koko kokonaisuus maksaa? Kun vanhusväki ei kotona pärjää, niin mitä maksaa esim. edestakaiset ”mummorallit”, ne, joista sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty kantoi murhetta ennen ministeriyttään, mutta jonka murheen tuntui unohtavan, kun ministeriksi pääsi.
Julkisuudessa on väläytelty niiden henkilöiden nimiä, jotka mahdollisesti menevät läpi vaaleissa, myös sitä, mitkä puolueet tulevan hallituksen muodostavat. Onhan sekin jo melkein varmaksi julistettu, kuka on uusi pääministeri.
Taitaa olla parempi, kun ottaa pätkän yhden laulun sanoista ”vaikka paremmaksi kaikki muuttuu, silti hyväksi ei milloinkaan” (vai miten tuo meni?) ja pelkää pahinta.
Ei meillä mikään muutu. Vain hallitusvastuuseen valittavat ihmiset muuttuvat. Eivät ehkä hekään kaikki. Tietää sitä, että sanalle vanhustensuojelu tuskin silmiä siristetään.
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Ilmoita asiaton viesti