Vertaillaanpa vanhustenhoidon kustannuksia

Pian julkistetaan kuntien viime vuoden toiminnat ja taloudet ja päättäjille saatetaan toimintaa kerrottaessa nostaa esiin epäkohtia. Olevinaan epäkohtia. Että tämä ja tämä toiminta, palvelu on meidän kaupungissa näin ja näin kallista, ei tällaista muualla vaan ole, ymvast. Jos olet päättäjä, niin tiedät kyllä mitä tarkoitan.

Salon kaupungissa on enemmän kuin kyllästymiseen saakka saanut kuulla ainakin sitä, miten vanhusten laitoshoito on kallista. Sama meno se on ilmeisesti muualla maassa. Pois, pois vaan kaikki vanhainkodit. Jos ei muutoin, niin vaihdetaan ulko-ovella nimikyltti palveluasumisen taloksi. Ja kotonakin on kaikki hyvin, kotihoito on edullista kuin mikä, jne.

Onko se todella näin?

Tässä seuraavassa on nyt vähän samaa kuin mitä jo edellisessä puheenvuorossa, sen kommenteissa esille nostin, mutta olkoot nyt. 

Jos ja kun siirryt Kunnat.net sivustolle ja otat esiin tämän linkin: 

http://www.kunnat.net/fi/tietopankit/tilastot/kustannusrakenne/Sivut/default.aspx niin löydät oman kotikuntasi kuntapalveluiden kustannukset ja voit vertailla niitä toisiin kuntiin. 

Jos miinus -silmälasein tietoja kurkit (virkamiehet tämän taidon ainakin osaavat, kun päättäjiä infoavat), niin onhan se helppo sanoa, päivitellä jotain yksittäistä palvelua ja arvostella sitä kalliiksi. Mutta laskepa lukuja yhteen!

Mitäpä tulee kustannukseksi per asukas, jos lasketaan yhteen esim. muut vanhusten ja vammmaisten palvelut, vanhusten laitospalvelut ja perusterveydenhuollon vuodeosastohoidot? 

Salossa on asukkaita 53 881. Otan vertailukunnaksi Mikkelin. Siellä on asukkaita 54 683. On se täällä meillä niin kiva hehkuttaa, jotta oijoi, kun Mikkelissä osataan, kun vanhusten laitoshoitokin maksaa vain 42 rahaa/asukas ja Salossa summa on 182. 

Vaan mitä maksaa muut vanhusten ja vammaisten palvelut? Salossa 381, Mikkelissä 552 euroa. 

Entä perusterveydenhuollon vuodeosastohoito? Salossa 161 euroa, Mikkelissä 203 euroa. 

Kun ynnäät em. luvut, niin mitäpä tulee loppusummaksi? Salossa selviydytään 724 eurolla/asukas, Mikkelissä summa on 797 euroa, vaikka onkin tuo niin niin edullinen laitoshoito!  

Minun mielestäni vanhustenhoidossa ei pitäisi tuijottaa yksittäiseen palveluun, että se pitää hoitaa näin ja näin ja vain se tapa on hyvä ja edullinen. Inhimillisyyttäkin sinne joukkoon yritetään tyrkyttää, vaikka sitä saa monessa kunnassa, monen yksin asuvan vanhuksen kohdalla hakea melkein kissojen ja koirien kanssa. Yksikseen he päivät pitkät saavat olla ja jos nyt vaikka ruokapalvelu tuo ruoan, niin minulle on kerrottu, että ei se kuski välttämättä sitä katso, onko vanhus ruokansa myös syönyt. Kokonaisuuden hallinta on siinäkin palvelussa pikkusen hukassa.

Vanhainkodit on jo melkein kaikki pois päiviltä kuoletettu, mutta jossainhan ne vanhukset hoidettava on silloin, kun vanhus tarvitsee 24 -tuntisesti hoivaa ja hoitoa. 

Onko se nyt jotenkin parempaa, että kuormitetaan surutta perusterveydenhuollon vuodeosastoja?

Minun mielestä ei ole!

Ei se aina ole edes inhimillistä. Puhumattakaan edullisuudesta! 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu