Tulevaisuus ja työvoimatarve
Olipa pysäyttävä uutinen illan MTV -uutisissa: Onko alallasi töitä viiden vuoden päästä? Sitten ohjattiin katsomaan työvoimatarvetta aloittain.
Kyllä minä katsoin ja varmaan moni muukin.
Mitäpä näkyi ja näkyy?
Jos on uutistietoon luottamista, niin hoiva-alaa odottaa ylitarjonta. Räikeä ylitarjonta.
Miten tuo menee yks yhteen sen kanssa, kun toisaalla tohkataan ikäihmisten kasvavasta hoivan tarpeesta? On niin hankala huoltosuhdekin. Edellisen hallituksen pääministeri Kataisella se oli oikeinkin iso asia. Ja on sitä jonkun sortin työvoimapulastakin puhuttu. Että esim. sen takia maahanmuuttajia tarvittaisiin.
Onko tämä MTV -uutinen tälle nykyiselle hallitukselle, joka sotea aikoo uudistaa, myös uutinen? Vai onko niin, että ovat tämän jo lupauksissaan palveluiden asiakaslähtöisestä järjestämisestä hyvinkin ottaneet huomioon. Että ei olekaan enää niin huutavaa palvelujen tarvetta. Ja jos jotain pientä syrjäkylien vanhuksilla on, niin ovatko ajatelleet, että etähoivalla siitä selvitään.
Kumma kuitenkin että hoetaan monesti hoiva-alalla olevan työvoimapulaa, tekemätöntätyötä ja alipalkkausta mutta silti edessä on ylitarjontaa vaikka auliisti yläaateiden opot markkinoi lähihoitajakoulutusta ysiluokkalaisille. Ehkäpä onkin ettei hoiva-alan työvoimapulasta päästä kouluttamalla alalle liukuhihnalta lisää väkeä
Mutta mitäpä lie sitten Maikkarilla sanoivat kaupan alasta. Viisi vuotta sitten palvelualoista povattiin tulevaisuuden aloja ja parivuotta sitten ennustettiin että kaupanalan työllisyys tulee kavenemaan jatkuvasti vielä ensivuosikymmenen puolella koska ihmiset tekevät ostokset ja asioinnit mielluummin tietokoneella kuin peltomarketissa, kauppatorilla tai kivijalkamyymälässä.
Ilmoita asiaton viesti
Muistatko tätä uutista?
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/verkkokaupan-yll…
”Verkko-ostaminen painottui Suomessa alkuvuonna viihteeseen, vaatteisiin ja ulkoiluun. Vanhukset puolestaan ovat löytäneet verkkokaupasta aikuisviihdeostokset.”
Tuossa jutussa todettiin mm., että ei kuluttajien jako ikäluokittain enää toimi. Moni on luullut, että nuoret vaan verkkokauppaa harrastavat ja vanhempi väki suunnistaa kauppaan. Eipäs enää olekaan luulo tiedon väärtti.
Ja kyllä tuo etähoivakin tulevaisuutta on. Jos ei nyt ihan vielä sataprosenttisen tykättävää tämän päivän vanhusväelle, niin kyllä se on sitä tälle nykynuorisolle. Sinullekin. Siis silloin, kun he ja Sinä olette vanhuksia. Älypuhelinkin kehitetään vielä älykkäämmäksi kuin mitä se on nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Sosiaalipuolella näyttää myös jatkunut pula kääntyvän ylitarjonnaksi, milloinhan yksityissektori yltää samaan ?
Ilmoita asiaton viesti
En osaa ylitarjonnasta mitään sanoa, enkä edes ennustaa, mutta kyllä yksityisen palvelupaikan kontrolli on tiukempaa kuin mitä kunnallisen. Jos esim. hoitokodin perustaa, niin aluehallintoviranomaisilta lupa on haettava.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olin typerä ja tyhmä kun kouluttauduin amiksessa merkonomiksi koska viisivuotta sitten tosiaan puhuttiin että palveluaalat on tulevaisuus ja asiakaspalvelutyöhön varmasti työllistyy. Nyt kun kaupat vaan vähentää työntekijöitä kokemattoman nuoren työllistymien asiakaspalvelutuöhön on mahdotonta, itse olen kohta ollut vajaan vuoden valmistuttua työttömänä eikä yhteenkään haastatteluun ole tullut kutsua, ei edes puhelinmyynti työhönjossa Suomessa on todella työvoimapula sillä kaikki ei siihen työhön kelpaa itse esim pääsin kerran kesätyönä kokeilemaan ja heti seuraavana päivänämirtisanottiin koska olin liian ”kitti ja mukava”. Nyttemmin on myös puhuttuverkkokaupan seuraavasta aallosta jossa yhä useamman asiakkaan ennustetaan siirtymään tekemään ruoka ja päivittäistavara ostokset nettii, netti kun on tänäpäivänä se moderni ”ihmisten kohtaamispaikka ja sosiaalisen elämän ympäristö”. Ja hauska juttu muuten että vaikka viisivuotta sitten vielä puhuttiin paljon ettei puu- metsäala taikka sellu teolisuus tule enään työllistämään vaan että paperiteollisuus kuolee maailmalla muutamanvuoden kuluessa digitaalisen vallankumouksen takia. Mutta mielestäni on huuhaata että oma ala tulisi valita oman kinnostuksen mukaan vaan parempi on valita sen mukaan minne voi työllistyä ja millä itsensä elättää esim urheilu tai kulttuuri on ammattina kaiketi ihan hömpänpömppää kun sanotaan ettei esin näyttelemällä voi itseään elättää.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Nyt se ei enää niin vaan toimi. Että kiinnostuksen mukaan ammattitutkintonsa hakee. Moni nuori, vaikka olisi moniosaajakin (hankkinut monta tutkintoa) on työtä vailla.
Ilmoita asiaton viesti
Työ tulee entisestään vähenemään mm. robotisaation vaikutuksesta. Entistä useammat työt muuttuvat osa-aikaisiksi. Asia tulisi hyväksyä ja tehdä radikaali johtopäätös ja jakaa työtä tasapuolisemmin.
Mielestäni Suomessa tulisi siirtyä kuuden tunnin työpäivään. Maa ei tule kestämään tämän tasoista ja jopa lisääntyvää työttömien määrää.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuden tunnin työpäivä? Eikös sitä Ruotsissa jo kokeilla?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä vaan, Ruotsissa on tehty kokeiluja.
Ruotsin kokeilussa palkka on pidetty samana kuin 8h työpäivänä, se vähän kummastuttaa. Jos vapaa-aika lisääntyy niin tulisi sen mielestäni näkyä myös palkoissa. Tietenkään 20-25% palkanalennusta ei ole mahdollista kerralla tehdä, mutta esim. 5-10% palkanalennus työpäivän lyhennyttyä kahdella tunnilla, ja pitkäaikainen työehtosopimus siitä ettei palkkoja tulla nostamaan muutaman tulevan vuoden kuluessa saattaisi mahdollistaa työajan lyhentämisen.
Hurjalta saattaa tällainen kuullostaa, mutta vaikea on nähdä muutakaan keinoa työttömien määrän vähentämiseksi. Työtä on vaan alettava jakamaan tasapuolisemmin, ja se saattaisi vaikuttaa myös tuottavuuden paranemiseen.
http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2015/09/1…?
Ilmoita asiaton viesti
Jaa-a. Vaikka Suomi Ruotsia aina välillä matkiikin, niin tämän kuuden tunnin työpäivän kanssa voi olla piiitkä ja takkuinen taival.
Minä kyl tykkäisin, jos vielä työelämässä olisin. Siis kuudesta tunnista.
Ilmoita asiaton viesti
# Marjatta
Ehkä ei tosiaan kannata pidätellä hengitystään siksi kunnes tuo toteutuisi. Jotain radikaalia tapaa tulevaisuus tulee kuitenkin vaatimaan vähenevän työn ja sen myötä työttömyyden suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Mutta mitäs luulet, miten tämän maan ylimmät päättäjät (nyt Sipilän sakki) asiasta ajattelevat? Ovatko ”kartalla”?
Ilmoita asiaton viesti
#Marjatta
Suomalaiset poliitikot ja ay-kenttä uskovat kasvupolitiikkaan, jonka myötä työ lisääntyisi vähentäen työttömyyttä. Nyt toivotaan että palkkojen alentaminen ja työajan lisääminen sekä paikallinen sopiminen edesauttaisivat tätä päämäärää. Se, että korvaisiko oletettu talouden kasvu edes automaation vuoksi vähenevää työn määrää on epävarmaa. Siksi puhutaankin jo kansalaispalkasta jonka myötä tavallaan hyväksytään se ettei kaikkien tarvitsekaan olla mukana työssä?
Eli poliitikot ratkaisevat ongelmaa tällä hetkellä toisella tavoin ja työajan lyhentäminen ei ole keinovalikoimassa.
Ilmoita asiaton viesti
Automaatio. Se nyt ainakin pitäis päättäjien ottaa ohjelmistoonsa, ts. miettiä ihan kunnolla mitä siitä pitkän päälle seuraa!
Ilmoita asiaton viesti
Maailman talousfoorumin kokouksessa Sveitsin Davosissa kehuivat Suomella olevan hyväät aseet selviytyä voittajaksi robottien vallankumouksessa, Alex Stubb kommentoi siitä Suomalaisille ”te ette ole mitään” ja varoitti olemasta liian luottavainen koulutukseen ja automatisaatioon. Syy on varmasn se että on ennustettu automatisoinnin luovan enemmän työttömyyttä kuin täys työllisyyttä. Voihan Stubbin varoituksissa kuitenkin olla perää sillä robottien määrä ja investoinit automatisointiin ovat Suomessa vähentyneet kun taas muualla Eurooppaa painellaan vauhdilla eteenpäin. Ehkäpä Suomessa on meneillään paluu aikaa jolloin moottorin sijaan kärryjä liikutti hevoset ja palkat oli kehitysmaa tasoa. Mutta eipä se mitään, nyt mietitään jo olisiko 3D tulostuksesta uusi vientimahdollisuus, ainakin silloin kokonainen teollinentuotantolaitos mahtuisi toimistohuoneeseen. Toivotasn siis ettei 3D tulostudta mokata niin kuin kävi uusiutuvanenergian viennin suhteen, suomalaisista aurinkokennoista tai tuuliruuveista ei tullut maailmalla hitti.
http://yle.fi/uutiset/suomella_yllattavan_hyvat_as…
http://yle.fi/uutiset/robotteja_pelataan_turhaan__…
http://yle.fi/uutiset/3d-tulostuksesta_suomelle_vi…
Ilmoita asiaton viesti
Melko outo Siilasmaan kommentti linkissä, ettei innostu robotiikasta, kun Suomessa kannattaa tehdä vain pieniä sarjoja jääkaappia isompia tuotteita, ja että siksi robotiikka ei sovi tänne meille. Tutkiskelen sitä sydämessäni.
Itse kun ajattelisin, että robotiikka nimenomaan tuo kilpailukykyä takaisin Eurooppaan kun työkustannuksia saadaan sillä madallettua halpatyömaihin verrattuna, ja tuotantoa saatetaan tehdä notkeasti lähellä tuotteen suunnittelua.
Siilasmaa on tietääkseni kuitenkin viisas mies, joten vähintään jääkaapin kokoisia sitten vaan mietiskelyn alle…
Ilmoita asiaton viesti
Saaan sitä kilpailukykyä nostaa toisen kustannuksella laittamalla länsimaiset työntekijät tekemään työtä edullisemmin, tehokkaammin ja pidemmällä työvuoroilla kun Aasialaiset robotit. Muistaakseeni Kiina, Intia, E.Korea ja Japani automatisoiituvat vauhdilla kun tehtaisiin tehdään suuria investointeja esim Dada Motors yhtin Nano (maailman halvin auto) valmistetaan pitkalle automatisoidussa tehtaassa jolloin työntekijöitä tarvitaan vähemmän, samoin Japani ja E.Korea ovat innostuneet jo automatisoimaan palvelusekstoria ja siellä onkin jo käytössä mm kokki-, tarjoilija- ja opettajarobotteja. Saa nähdä siis mitä muuta Kaukoidän nopea automatisoitumimem ja teollinen vallankumous tuo mukanaan kuin reippaasti ilmansaasteita ja ympäristömyrkkyjä.
Niin ja kolmasvaihtoehto tuoda kilpailukykyä länsimaihin ja Uomeen on 3D tulostus mihin aasiassa on vastattu jo kokonaisen omakotitalon printtaamiseen laastista. Entiedä parhaimpien printterien hintaa mutta luulisi hyvätasoisella tulostimella vaikka tulostaa keramiikasta Iittalan muumimukeja maalattavaksi edullisemmin kuin isossa tuotantolaitoksessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Japani ja E.Korea ovat innostuneet jo automatisoimaan palvelusekstoria ja siellä onkin jo käytössä mm kokki-, tarjoilija- ja opettajarobotteja.”
Huhhuh, mikä ennuste, jos nuo meillekin tulevat.
Muttamutta: miksi eivät tulisi? Ei ihan nyt, mutta kyllä ne joku päivä tulevat! Minä ainakin uskon, vaikka en moisesta tykkäisikään!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän siellä noita robotteja on noissa hommissa, oli jo vuonna 2009 silloin esim ohjelmoitiin reseptionistiksi tarkoitettu robotti hyvinkin paljon ihmiseltä näyttävä (mjttei muistuttava) Saya ala-asteen opettajaksi Japanissa. Japanissa on muutes toinenkin ihmiseltä näyttvä robotti, HRP-4C tepasteli tuona vuonna mannekiinina tokion muotinäytöksessä, mutta pystyisi varmaan muhunkin toimintaan. Tarjoilija robotit ovat paljon karumpia ja niitä on hyödynnetty mm lentokoneessa ja baarissa. Tietysti tuohon olisi voinut mainita että automatisoitu raideliinenne että robottiautot tulevat viemään jossainvaiheessa työpaikkoja ja saa aikaan vihaisia taksikuskeja, rekkakuskeja ja junankuljettajia.j lukemani kirjan (TieKu vuosikirja 2009) mainitseekin ettei riitä etä robotit tulevat työmarkknoille ja sopeutuvat ihmisten toimiin vaan ihmiten on opittava hyväksymään robotit ja niiden läsnäolo. Sitten on havaittu sellainenkin erityinen psygolokinen piirre että mitä enemmän robotti muistuttaa ja käyttäytyy kuin ihminen niin sitä enemmän se aiheuttaa pelkoa ihmisissä paitsi lapsissa joissa esiintyy uteliaisuutta liiaksikin mekaanista konetta kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jotain pientä sentäs auringostakin:
http://www.sss.fi/2016/01/suuri-aurinkovoimalahank…
Ainakin yritetään!
Ilmoita asiaton viesti
Päivälle kevennös:
https://www.facebook.com/VisitSalo/
Salo -cityn joesta lähtevät jäät!
Ilmoita asiaton viesti