Etsinnässä pitkäaikaisesti hoidosta vastaava taho

"Pitkäaikaista luottamuksellista hoitosuhdetta ei voi syntyä, jos terveyskeskuksessa on joka  kerta eri lääkäri vastassa." Noin totesi eilen yleislääketieteen erikoislääkäri Aleksi Varinen. Hän nosti esille myös hoidon jatkuvuuden, esittää toivomuksen, että siihen "kiinnitetään jatkossa aiempaa enemmän huomiota".

Sosiaali- ja terveysministeriön selite sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta 2015-2019 kertoo, ainakin yrittää kertoa, olennaisen tulevasta. 

Samantapaista oli  ilmassa jo edellisen hallituksen yrityksessä uudistaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa. 

Odotan silti ja varmaan moni muukin odottaa, millaisia ne oikein ovat, nuo "uudet asiakaslähtöiset ja vaikuttavammat palvelut" ja miten ne yhdistetään kuntien rooliin? Annetaanhan ministeriön infossa ymmärtää, että kunnilla on jatkossakin aktiivinen rooli  asukkaidensa hyvinvoinnissa ja terveyden edistämisessä.

Ihmettelen vaan, jotta miten, millä tavoin? Miten esim. asiakaslähtöisyys ja vaikuttavuus (mitä sekin nyt ihan oikeasti on?) käytännössä toteutetaan, kun toisaalla kerrotaan, että kunnat eivät enää 1.1.2019 lukien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestäjiä ole.

Asukkaiden valinnanvapautta luvataan. Että sitä lisätään. Ja peruspalvelujen vahvistamisesta olemme kuulleet aikaisemminkin. Tuttua tekstiä on myös nopeasti hoitoon pääsyn lupaukset ja tasa-arvoisuus palvelujen saatavuudessa.

Mitenkähän vaan soten uudistajat, suunnittelijat nuo kaksi asiaa yhdistävät, siis nopeasti hoitoon pääsyn ja tasa-arvoisuuden avun saatavuudessa? Mitataanko ne ajassa vai kilometreissä? Onko se puoli tuntia vai tunti, onko se 10, 50 vai 100 km? Millä pelillä mennään, omalla autolla vai ambulanssilla?

Matkat tuskin lyhenevät. Kuka nekin menemiset, tulemiset korvaa? Kela vai?

Niin ja miten mahtaa käydä esille nostamani Aleksi Varisen ajatusten ja toiveiden? Kuunteleeko kukaan?

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu