Ongelma nimeltä vanhusten kotihoito
Aamun uutinen: Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on aloittanut valtakunnallisen selvityksen vanhusten kotihoidon puutteista.
Puutelista on melkoinen.
Tuleeko yllätyksenä?
Tuskin.
Ne ihmiset, joilla lähipiirissään kotihoidossa, tarkennan: niin kutsutusta kotihoidossa oleva vanhus on, tietävät tasan tarkkaan missä suomalaisessa vanhustenhoidossa mennään. Iltasanomien uutiseen kootut ongelmat, kotihoidon puutteet ovat monelle omaiselle täyttä totta. Niin tuskallisen totta.
Nyt pitää kysyä, ääneen ihmetellä, mikä on Valviran rooli?
Sivustoille kun menee, niin ensimmäiseksi törmää lauseeseen: "Vaikuttavaa valvontaa terveyden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi".
Nyt pitää kysyä, miten ovat tehtäväänsä hoitaneet?
Nyt pitää kysyä, miten on mahdollista, että ilmiselvää Valviran tehtävää alkaakin selvittämään eduskunnan apulaisoikeusasiamies?
Hyvä, että edes joku taho, mutta onhan tämä nyt enemmän kuin outoa!
Eilen tuli keskusteluohjelmassa esiin että joka toinen päivä eläkeläinen tekee itsemurhan. Eräässä porukassa olemme keskustelleet sen tekemisen tekniikoista että pystyy huonompikuntoinenkin hoitamaan itsensä kunnialla loppuun asti. Yks kaveri irvaili että löytyisikö yrittäjiä jotka maksua vastaan auttaisivat vanhuksia?
Ilmoita asiaton viesti
Entäs millaiseksi tilanne viel muuttuukaan, jos ja kun sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu Sipilän hallituksen kaavailemalla tavalla?
Lupaukset on kovat: saamme ”uudet asiakaslähtöiset ja vaikuttavammat palvelut”, mutta miten mahtaa käydä. Eilen tuota ihmettelin:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Kyllä se tulevaisuus on sitä, että luvataan mitä luvataan, mutta aina vaan kauemmas ja kauemmas ne palvelut karkaavat.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on mielestäni siitä, että vanhusten kotihoidon ja siihen liityvien haasteiden kokonaisuus on aivan liian monimutkainen, eikä se ole enää minkään tahon hallinnassa. Jokainen taho suorittaa vain omaa sektoriaan kykenemättä aitoon yhteistyöhön, koska vanhusten määrä on kasvanut, erityisesti huonokuntoisten kotona hoidettavien vanhusten. Koko idea on alun alkaen keksitty kustannusten pienentämiseksi, mutta samalla on jätetty varmistamatta se, että laitoshoitopaikkoja löytyy riittävästi kaikkein huonokuntoisemmille henkilöille. Nämä ihmiset on jätetty täysin heitteille.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän selvityksen
https://www.sitra.fi/julkaisut/Selvityksi%C3%A4-sa…
nostin esiin tässä puheenvuorossa:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Ilmoita asiaton viesti
Eipä ole vanhentunut tämäkään puheenvuoroni sisältö:
Missä vanhustensuojelu?
13.4.2015 20:15 Marjatta Halkilahti 15 kommenttia
Edellinen puheenvuoroni, vinkkiä hallituksen ohjelmaksi 2015 tuskin päätyy tulevan hallituksen muodostajan työpöydälle. Ei, vaikka vanhustyön huonosta palvelusta tasajalkaa hypättäisiin.
Hoitajia ei kuulla eikä kuunnella, ei myöskään omaisia vaikka miten päin ja kuinka usein epäkohtia esiin nostettaisiin.
Kaikki kunnioitus lastemme suojeluun, mutta kyllä tässä pikku hiljaa kaipaa vastaavaa myös vanhuksillemme, heille, jotka kiikun kaakun päivästä toiseen yksin tai kaksin kotonaan sinnittelevät. Heitteillejätöstäkin jo puhutaan, Salon suunnalta viimeisin uutinen http://www.sss.fi/2015/04/vanhusten-laitospaikat-v…
Silti vaan valtakunnan tason päättäjät ja vanhuspalveluiden päälliköt kulkevat kuin sokein silmin ja kuuroin korvin, uskottelevat, että näillä ohjeilla pärjätään: ”Iäkkäiden henkilöiden pitkäaikainen hoito ja huolenpito voidaan toteuttaa pitkäaikaisena laitoshoitona vain, jos siihen on lääketieteelliset perusteet tai asiakasturvallisuuteen tai potilasturvallisuuteen liittyvät perusteet.”
Unohdetaan millä tasolla kotiin annettavat palvelut ovat ja mihin laitosten lopettamisten, paikkojen vähentämisen jälkeinen henkilöstö on sijoitettu.
Entä kysyykö kukaan, mitä koko kokonaisuus maksaa? Kun vanhusväki ei kotona pärjää, niin mitä maksaa esim. edestakaiset ”mummorallit”, ne, joista sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty kantoi murhetta ennen ministeriyttään, mutta jonka murheen tuntui unohtavan, kun ministeriksi pääsi.
Julkisuudessa on väläytelty niiden henkilöiden nimiä, jotka mahdollisesti menevät läpi vaaleissa, myös sitä, mitkä puolueet tulevan hallituksen muodostavat. Onhan sekin jo melkein varmaksi julistettu, kuka on uusi pääministeri.
Taitaa olla parempi, kun ottaa pätkän yhden laulun sanoista ”vaikka paremmaksi kaikki muuttuu, silti hyväksi ei milloinkaan” (vai miten tuo meni?) ja pelkää pahinta.
Ei meillä mikään muutu. Vain hallitusvastuuseen valittavat ihmiset muuttuvat. Eivät ehkä hekään kaikki. Tietää sitä, että sanalle vanhustensuojelu tuskin silmiä siristetään.
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko tässä pitänyt otsakkeeksi kirjata: ongelma nimeltä Valvira?
Vai mitä virkaa sillä vielä vanhustenhoidon seuraamisessa on?
Missä sen valvonta ja valvonnan vaikuttavuus ihan oikeasti ollut on?
Ilmoita asiaton viesti