Valtio päättää, ohjaa ja säätelee
Uutiskirjeitä on kiva saada. Tänään sähköpostistani löytyi mm. tällaista: Yksityisen terveydenhuollon korvaus voi loppua.
Sosiaali- ja terveysministeriö on asettama selvityshenkilöryhmä on tehnyt työtä käskettyä. Kauppalehden uutisista löytyy nyt ehdotelmat, myös sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.
Käytän tarkoituksella sanaa ehdotelma, sillä jos lopputulos on se, mitä useimpien ehdotusten kanssa tässä viime aikoina käynyt on, viisaiden ja asiallistenkin, että ne eivät etene päätökseen, käyttöön ottoon saakka, niin on miedompi juttu ymmärtää esityksen siirto ”ei kelpuutetut” -mappiin.
Tai no, mistäs minä tiedän, vaikka tämä ehdotelma ottaisi hyvinkin tulta:
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama selvityshenkilöryhmä katsoo, että asiakkaan valinnanvapaus voi edistää sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdenvertaisempaa saatavuutta. Ja mitä vielä? Selvityshenkilöryhmä on sitä mieltä, että se voi hillitä kustannuksiakin.
Mitä edellytetään? Miten moiseen päästään? Työryhmäläiset edellyttävät, että valtio päättää tuottajille kohdennettavan rahoituksen periaatteista ja että sen pitää ohjata toimintaa ja syntyviä markkinoita monipuolisella säätelyllä.
Selvityshenkilöryhmä (kummallinen työryhmän nimi) on laatinut neljä vaihtoehtoista terveydenhuoltoon painottuvaa valinnanvapauden mallia. Toteuttamiseen, kaikkiin malleihin on kuitenkin lähtökohtana se, että valtio on jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon pääasiallinen rahoittaja.
Nyt siis tuli tuuppausta siihen, miten tulossa-menossa olevan sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus tulisi hoitaa? Tärkeää varmaan, mutta eiköhän nyt ensin tarttis saada selvyys siihen, millainen tästä Suomen kuntakartasta tulee. Onko meillä tulevaisuudessa 18 itsehallintoaluetta ja 15 sotealuetta vai eilen esille noussut viisi suurta yhteistyöaluetta ja 18 itsehallintoaluetta?
Selvityshenkilöryhmän lopullisesta ehdotuksesta kuulemme 31.5.2016 mennessä.
Välillä ei oikein tiedä mitä mikäkin hallituksen sana tai sanonta tarkoittaa, kun hyvältä kuulostava voikin olla aivan päinvastaista. Nyt on sentään annettu seliseli valinnanvapaudelle:
” Valinnanvapaudella tarkoitetaan Suomessa asuvan ihmisen oikeutta itse valita sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja, joka on julkinen, yksityinen tai kolmannen sektorin toimija.”
http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish…
Ilmoita asiaton viesti
Kevät on kuitenkin tulossa. Hallituksessa on tiettävästi kehitetty ratkaisua, eli yli 75-vuotiaat vammaiset sijoitetaan kaivopuiston rannassa jäälautalle ja potkaistaan lautta keväiselle Suomenlahdelle.
Ilmoita asiaton viesti
Aamun uutinen antoi ymmärtää, että säästöä saadaan 61 milj. euroa, jos vammaisten tukia leikataan. En tykännyt perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan esiintymistyylistä, enkä vakuutteluista. Hänhän sanoi, että jokainen saa jatkossakin ne palvelut, joita tarvitsee. Jotain asioitten järkevämmästä tekemisestäkin höpisi. VoiVoi!
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida arvon ministereillä olla lähipiirissään yhden yhtäkään vammaista!
Jos nyt vedetään yhdelle ryhmälle rajaa 75 v, niin onko se alkusoittoa sille, että jatkossa kaikki yli 75 vuotiaat saavat pärjätä ”kuis tykkäävät”?
Mikä merkitys tälle lupaukselle jää?
” Valinnanvapaudella tarkoitetaan Suomessa asuvan ihmisen oikeutta itse valita sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja, joka on julkinen, yksityinen tai kolmannen sektorin toimija.”
Ilmeisesti se, että senkus valitset, maksa itse!
Ilmoita asiaton viesti