Valtio päättää, ohjaa ja säätelee

Uutiskirjeitä on kiva saada. Tänään sähköpostistani löytyi mm. tällaista: Yksityisen terveydenhuollon korvaus voi loppua.

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettama selvityshenkilöryhmä on tehnyt työtä käskettyä. Kauppalehden uutisista löytyy nyt ehdotelmat, myös sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

Käytän tarkoituksella sanaa ehdotelma, sillä jos lopputulos on se, mitä useimpien ehdotusten kanssa tässä viime aikoina käynyt on, viisaiden ja asiallistenkin, että ne eivät etene päätökseen, käyttöön ottoon saakka, niin on miedompi juttu ymmärtää esityksen siirto ”ei kelpuutetut” -mappiin.

Tai no, mistäs minä tiedän, vaikka tämä ehdotelma ottaisi hyvinkin tulta:

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama selvityshenkilöryhmä katsoo, että asiakkaan valinnanvapaus voi edistää sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdenvertaisempaa saatavuutta. Ja mitä vielä? Selvityshenkilöryhmä on sitä mieltä, että se voi hillitä kustannuksiakin.

Mitä edellytetään? Miten moiseen päästään? Työryhmäläiset edellyttävät, että valtio päättää tuottajille kohdennettavan rahoituksen periaatteista ja että sen pitää ohjata toimintaa ja syntyviä markkinoita monipuolisella säätelyllä.

Selvityshenkilöryhmä (kummallinen työryhmän nimi) on laatinut neljä vaihtoehtoista terveydenhuoltoon painottuvaa valinnanvapauden mallia. Toteuttamiseen, kaikkiin malleihin on kuitenkin lähtökohtana se, että valtio on jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon pääasiallinen rahoittaja.

Nyt siis tuli tuuppausta siihen, miten tulossa-menossa olevan sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus tulisi hoitaa? Tärkeää varmaan, mutta eiköhän nyt ensin tarttis saada selvyys siihen, millainen tästä Suomen kuntakartasta tulee. Onko meillä tulevaisuudessa 18 itsehallintoaluetta ja 15 sotealuetta vai eilen esille noussut viisi suurta yhteistyöaluetta ja 18 itsehallintoaluetta?

 

Selvityshenkilöryhmän lopullisesta ehdotuksesta kuulemme 31.5.2016 mennessä.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu