Reunat hahmotettu, mutta sisältö puuttuu

Vanhan kansan sanonta "kun asiat pitkittyvät, niin ne mutkistuvat", kuvaa enemmän kuin hyvin nykyisen hallituksen uhoa uudistaa meidän kansalaisten sosiaali- ja terveyspalveluja.

Tämän vuoden tammikuussa meille uutisoitiin, meitä valistettiin, jotta hienosti menee,  maakunta- ja sote  -uudistus etenevät kuin juna. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ja selvitysmies Lauri Tarasti hymyilivät kilpaa esitellessään uuden maakuntahallinnon ja valtion aluehallinnon työnjakoa. 

Ministeri Vehviläinen hehkutti valmistelutyön jatkuvan ja mm. sitä, että huhtikuussa lähtevät lausunnolle sekä luonnos maakuntalaiksi että luonnos sotealueiden järjestämislaiksi. 

Eivätpä vaan lähteneet.

Sote-uudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti antoi tilanteeseen jonkinlaisen seliselin ja tekee nyt ilmeisesti töitä täysillä, jotta uusin lupaus = valmista kesäkuun alkuun mennessä toteutuisi.

Odotamme siis lakiesitystä, odotamme hallituksen linjausta asiakkaan valinnanvapaudesta ja odotamme tietoa sote -palvelujen rahoituksesta.

Voiko olla niin, että esimerkiksi Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen ihan aidosti uskoo ja on luottavainen hallituksen tekemisiin? Että nyt hallitus onnistuu? Mieshän olettaa (on puhunut Lapin kuntapäivänä), että vuoden 2017 kuntavaaleihin mennessä tiedämme mitä sote- ja maakuntauudistus tarkoittaa kuntien näkökulmasta, myös sen miten uudistukset aiotaan viedä eteenpäin. Jopa yksityiskohdat olisivat silloin tiedossa.

VoiVoi!  Miten mahtaa käydä?

Minun on ainakin helppo  yhtyä Kemijärven kunnanjohtaja Atte Rantasen ajatukseen: "Tää on vähän niin kun iso santalaatikko, jossa reunat on vasta hahmotettu, mutta sisältö puuttuu." Ja sanon  salolaisittain: "kyl kiiruks pistä, jos jotta kunnollist meinata aikaseks saara!"

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu