Sahan jätteitä näytillä


Onko kellään puun tarvetta? Yli 50 -vuotiasta olisi tarjolla. Nyt just sitä lojuu näytillä tuhansien neliöiden verran Salon kaupungissa, entisen Halikon kunnan Vartsalassa.

Ja mistäkö moinen puutavaramäärä? Se on vuonna 1964 toimintansa lopettaneen Vartsalan sahan jätettä.

Matala vesi paljasti jätepuurannan Vartsalassa

 

"Lautarantaa on silmämääräisesti arvioiden hyvinkin hehtaari – rannalta ei näy, kuinka kauas ulapan suuntaan jätepuuta on dumpattu. Puuta on joka tapauksessa kuutioittain ja tuhansien neliömetrien alalla. Puita on ladottu merenpohjaan pitkittäin, pääsääntöisesti ulapan suuntaisesti. Vesirajan rannan puolella maassa on paksulti sahanpurua.  Sahanpuru sekä veden alla olleet puut ovat hämmästyttävän hyväkuntoisia ollakseen yli puoli vuosisataa vanhoja."

Lehtitiedon mukaan puurannan vieressä oleva rakennus on asuinkäytössä. Kun se kunnostettiin (2008-2014), niin sitä ennen Halikon kunnan piti poistaa tontilta kloorifenoli-, dioksiini-, furaani- ja öljypitoista maata 3800 tonnia, toimittaa se puhdistettavaksi Joutsenoon ja maksaa siitä 290 000 euroa.

Halikon kunnan teknisenä johtajana tuolloin toiminut, nykyinen Salon kaupunkikehityspäällikkö antaa ymmärtää, että hän ei ole ollut tietoinen pinnanalaisista jätepuukuutioista, hän ei osaa sanoa mikä niiden puhtaus- tai pilaantumisaste on, eikä hän myöskään osaa arvioida pitääkö jätepuulle nyt tehdä jotain vai eikö pidä.

Sanonko jotain?

En sano. Tai no ihmettelen, jotta ovatko alueen puhdistamisen aikaan mittavehkeet ja kanget olleet hukassa. Eihän tuota entisen saha-alueen rantaa olisi tarvinnut sorkkia kuin metrin verran, niin jo olisi kiinni napannut ja kangen päässä tuntunut jotain muutakin kuin mutaa. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu