Salo on enemmän


Kesäkuun 27 päivänä Salon kaupunginvaltuuston kokouksessa esitin, että  silloin käsiteltävänä olevasta valtuuston tuloskortista olisi kohdassa elinvoima ja työpaikat 2017, strategisena päämääränä ja tavoitteena esitetyt sanat Osaamiskeskittymähankkeen toteuttaminen, otettu pois. Ja ihan vaan siks, että jo tuolloin oli nähtävissä, rivien välistä luettavissa, kuultavissakin, että Microsoftin kiinteistön hankinta ja osaamiskeskittymän toteuttaminen olisivat yksi ja sama asia.

Kovasti, aika monikin valtuutettu, kävi puhujapöntössä  vakuuttamassa, että osaamisen keskittäminen on hyvä asia ja se näin ollen saa tuloskortissa olla, sillä ei tässä sitä tarkoiteta, että nimenomaan Microsoftin tiloja oltaisiin hankkimassa.

No, sitähän tämä nyt koko ajan kuitenkin ollut on.  Minun silmissäni kaksi täysin erillistä asiaa. Ihmettelen, mistä tämä tällainen asian esittely- ja käsittelymalli on otettu. Kuntaliitto tällaista tuskin suosittelee. 

En usko, että kukaan tänään kokouksessa istuvista valtuutetuista lyö hanttiin osaamista, että sen eteen Salon kaupungissa satsattaisiin, on se sitten osaamiskeskusta tai osaamiskestittymää IoT:n ympärillä, mutta eihän sitä osaamista tarvitse mihinkään Microsoftin tiloihin viedä. 

Arvostan kyllä yksityisiä tahoja siitä, että ovat innostuneet Microsoftin tilojen hankinnasta, mutta se, että kaupunkikin tähän rahallisesti osallistuisi, ts, ostaisi lisää seiniä, kun ei entisistäkään, tyhjiksi jääneistä kiinteistöistä olla eroon päästy, siihen en innostu. Tilojen kunnostakin tunnutaan olevan montaa mieltä. 

Jos esim. asuntoa ostaa, niin täytyyhän siihen taustaksi selvää faktaa saada, että mitä on  menossa, tulossa vuosikorjausten, huollon, remonttien ym. osalta. Nyt ei sellaisia tietoja Microsoftin tiloista ole kunnolla meille annettu.

Osaamiskeskittymähankkeesta järjestetyssä yleisötilaisuudessa oli entisiä Nokian konkareita. Kaikki heidän esittämänsä kritiikki oli sellaista, että jos ei kaupungin johto niistä sanomisista huolestunut, niin niistä pitäisi huolestua näiden ykstyisten tahojen, jotka rahaa hankintaan ovat luvanneet. 

Esitetyt riskitkin hämmentävät. Mm. liitteessä no 16  on mainittu näitä:

Vuokralaisten hankinta ei välttämättä onnistu niin hyvin kuin on suunniteltu

Vuokralaisten poistumista ei välttämättä pystytä kompensoimaan uusilla vuokralaisilla

Vuokrataso voi jäädä matalammaksi kuin on suunniteltu

ja hakemusta kiinteistöveron alentamisesta ei välttämättä hyväksytä.

Nythän kaupunki saa Microsoftin kiinteistöstä tuloa yli 600 000 euroa. Mitä syytä on veron pienentämiselle? Miksi kaupunki haluasi tulojensa pienentyvän. Kenen eduksi?

Minun mielestäni tätä asiaa ei saisi päätättää tänään lainkaan, vaan koko juttu pitäisi siirtää vähintään ensi vuoden syksyyn ja täysin uudelleen valmisteltuna. Erikseen osaamiskeskittymä ja erikseen tilojen hankinta. Ihan vaan jo uuden tulevan kaupunginjohtajankin takia. Jos tämä nyt hyväksytään, niin melkoiset on suitset jo alkumetreillä tulevan tirehtöörin suuhun asetetut.   

Kuntaliitoskaupunki Salon alkaessa meillä oli slogan: Salon on enemmän. 

Tänään nähdään onko se sitä. Kaupunginhallitus on jo mielipiteensä kertonut.


Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu