Lakritsipiipuille kylmää kyytiä

Salon Seudun Sanomissa keikkui vuoden 2016 viimeisenä päivänä uutinenjonka mukaan tupakkalaki 2017 nostaa kaupan kuluja. Kun valvontamaksu on määritelty nolla eurosta 500 euroon tupakkaa myyvää kassaa kohti, niin tuskin sitä tarttee kovin kauan ihmetellä tai odottaa, minkä summan kunnat, jotka tämän maksun määrätä saavat, perivät. Ei tämä mikään uusi maksu ole, on se jo ollut, nyt se vaan tiukentuu. Ja on maksulla nimikin. Se on tupakkalain 91 §:n mukainen valvontamaksu. 

1.1. 2017 lukien maksujen perintä on alkanut, joten jos jossain käymässäsi kaupassa ykskaks yllättäen eteesi tulee tilanne, että tuttu kassa ei enää tupakkaa myykään, niin se johtuu em. valvonnasta ja maksusta. Joko kaupalla/kauppiaalla on ylimääräistä rahaa maksaa maksua jokaisesta kassasta tai sitten kauppa/kauppias päättää vähentää tupakkaa myyviä kassojaan, ts. laskee, paljonko moisesta kontrolloimisesta kannattaa maksaa. 

Minä en tupakkakassaa tarvitse, mutta kyllä pikkusen alkaa harmittaa melkein joka paikkaan ulottuva kontrolli. Ja ohjeita riittää. Niitä riittää ihan hengästymiseen asti. On ministeritason ohjetta ja kuntaliiton. Ja Valviran.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotetta kun lukee, niin meinaa kyl päästä nauru. Tarkkaa on touhu. Ei enää makuja, ei enää kuviakaan:

"Tupakkatuotedirektiivi edellyttää muun muassa, että tunnusomaiset maut eli muut kuin tupakkamaut kielletään savukkeista ja kääretupakasta. Suositut maut, kuten mentoli, kielletään vasta siirtymäajan jälkeen vuonna 2020. Tekstivaroitusten lisäksi Suomessa myytäviin tupakkapakkauksiin tulevat kuvavaroitukset. Pakolliset teksti- ja kuvavaroitukset peittävät tupakkapakkauksista 65 %."

Taloyhtiöiden asukkaiden naapurisovut joutuvat koetukselle nekin. Parvekkeilla polttamiseen yritetään saada kokonaan stoppi. Eli ei työt lopu, eikä ainakaan taloyhtiöiden isännöitsijöiltä.

Tulipas pitkä seliseli. Minun piti enemmänkin esille nostaa tupakkalakiin kuuluva kylkiäinen tai miksikä tuota nyt nimittäisi, nimittäin piiput. Lakritsisellaiset.

Kuinka moni on huomannut, että laki koskee nyt myös Kipparin piippuja. Meikäläinen ei ole ikinä moista piippua maistellut (kait se laktritsilta maistuu) ja kiiruuks pistää, että edes kerkeen enää, sillä nyt nuo kontrolleeraajat (en tiedä kumpi hallitus vai EU) ovat keksineet, että lakupiippu onkin ilmiselvästi tupakkajäljitelmä. Että pois semmonen. Antaa lapsillekin vain huonon esimerkin. Niin ja S- ryhmä on jo päättänyt, että sen verran huono juttu tämä piippunen on, että ei tälle enää mitään bonuksiakaan makseta. 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu