Hallitukselle terveisiä

Toimeentulotuki siirtyy Kelaan vuoden 2017 alusta alkaen. Tuon uutisen saimme eteemme huhtikuussa 2014.

Hallituksen kehysriihipalaveri oli tuolloin päätynyt siihen, että näin syntyy säästöjä. Säästöjen lisäksi tulisi linjaus siihen, että tukea tarvitseville asioiminen Kelaan olisi helpompaa kuin, että tukea hakeva leimaantuisi ja nähtäisiin sosiaalitoimen ulko-ovella. 

Eletään vuotta 2017. Aika pitkältikin jo. Toimeentulotuen perusosan hakeminen on siirtynyt Kelasta haettavaksi ihan niinkuin hallitus asiasta alunperin ajatteli ja päätti. Vaan kuinka onkaan käynyt?

Nyt esillä loistaa toisenlaiset lööpit: Kela huutaa kuntia apuun toimeentulotukikriisin hoidossa

Todetaan, että toimeentulotuen siirtäminen kunnilta Kelalle onkin epäonnistunut. Se on epäonnistunut niin pahasti, että tilanne on saanut liikkeelle itse Kelan pääjohtaja Elli Aaltosen. 

Pääjohtaja Aaltonen on lähettänyt kunnille viestin, sellaisen viestin, joka on tulkittavissa selväksi avunpyynnöksi ruuhkautuneen tilanteen selvittämiseksi. Aaltonen muistuttaa kuntia siitä, että kyllä niillä edelleenkin on mahdollisuus toimia kiireellisissä tilanteissa, ts. antaa apua välttämättömän avun turvaamiseksii, vaikka Kela ei olisi tehnyt päätöstä perustoimeentulotuesta.

On pääjohtaja Aaltosella toinenkin viesti, pyyntö sekin, sillä hän esittää kunnille, voisivatko ne siirtää kunnallisia viranhaltijoitaan tilapäisesti työskentelemään Kelan perustoimeentulotuen tehtäviin.

Pahalta tuntuu! Todella pahalta.

Tässä tavallisen kansalaisen terveiset hallitukselle: Eiköhän nyt just olisi aika ja paikka miettiä, miksi tässä näin kävi? Loppuiko täytäntöönpanon valmisteluaika kesken vai missä se päävika on?

Nurkan takana on  norkolla maakunta- ja soteuudistus. Sillä tyylillä, millä näitäkin uudistuksia nyt edetty ja eteenpäin vedetty on, niin ei kyllä muuta ole ennustettavissa ja  odotettavissa kuin, että edessämme on vielä suurempi hässäkkä ja vielä pahempi palvelujen toimimattomuus kuin mitä nyt koetaan Kelan osalta.  

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu