Mihin ovat isovanhemmat unohtuneet?
Tuleva peruspalvelu- ja perheministeri Annika Saarikko on Vähäkyrön keskustanaisten 70 -vuotisjuhlassa puhunut lapsi- ja perhepolitiikasta. Se on Suomenmaan uutisen mukaan nyt politiikan kuumimpia keskustelunaiheita.
– Lape-hankkeeksi kutsutussa lasten ja perheiden palveluiden muutosohjelmassa johtotähtenä on ajatus, että perheiden ongelmia hoidetaan jatkossa kokonaisuutena. Palvelut on saatava kohtaamaan toisensa, Saarikko tiivistää.
No just. Palvelut on saatava kohtaamaan toisensa!
Piti oikein googlettaa, jotta mikä tuokin hanke on ( niitä kun Suomessa tällä hetkellä on pilvin pimein). Löytyihän sitä. Sosiaali ja terveysministeriön sivuilta tietoa löytyy.
Em. hankkeen tavoitteena ovat nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, vaikuttavammat, kustannustehokkaammat ja paremmin yhteen sovitetut palvelut. Ja ensisijaiseksi asetetaan lapsen etu ja vanhemmuuden tuki.
No ei huono, mutta!
Kysyn vaan, jotta mihin hankkeen suunnittelijoilta, vetäjiltä, keitä tässä nyt puuhasteleekin, on unohtunut perheiden isovanhemmat, mummut ja vaarit ja heidän palvelunsa?
Eivätkö he enää kuulukaan perheeseen?
Jos ei ensin olisi ollut mummuja ja vaareja, niin eipä olisi tämän päivän lapsiperheitäkään!
Juuri noin. Ja on se vaan kumma kun kepulaisilta ei löydy mummoja ja vaareja lapsia hoitamaan ? Vaikka asuvat maaseudulla .
Kyllä kaupunkimummot hoitelee lapsenlapsiaan jotta vanhemmat pääsee töihin .
Minäkin hoitanut jo 5 lastenlasta . Nytkin on tilaus ”yhteiskuntapalvelua” viikonlopuksi (12v ja 9v) jotta vanhemmat pääsee hääpäiväreisulle.
Pitää pirteenä ja notkeena 70vuotiaan .
Ilmoita asiaton viesti
Näin se on. Pirteenä pitää, vaikka notkeudesta ei enää olekaan takuita.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on.Ei pompata enää kettärästi lattialta pystyyn kuin nuorena .Jos monopolipeliä on pelattu tai leegoilla on lattialla rakenneltu.
Ilmoita asiaton viesti
Kun googlettaa sote -uudistukseen liittyvää taustaa, niin eniten hämmästyttää se, että selittämistä kyllä löytyy, esim. tässä:
http://alueuudistus.fi/mika-on-sote-uudistus
mutta löytyykö vinkkejä siitä, miten nuo kaikki toteutetaan?
Miten maakunnat mahdollisesta tulevasta selviävät?
Miten meinaavat selvitä asiakastietojärjestelmistä? Tai talous- ja henkilöstöhallinnon järjestelmistä?
Eihän noita ykskaks napin painalluksella käyttöön oteta, eikä käynnistetä!
Uudistusten tavoitteena on ollut, että sosiaali- ja terveyspalvelut olisivat toimiva kokonaisuus. Otsakkeeni jo kertoo, että kyllä siihen vielä matkaa on. On enemmän kuin paljon!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkistä…pisti miettimään. Sanankäänteet siinä aika ympäripyöreitä, ettei oikein ota selvää, mistä käytännössä puhutaan. Puhutaan lapsi- ja perhelähtöisyydestä ja kuitenkin käytännössä sanellaan ylhäältä päin asioita. En ihan käsitä tätä touhua.
Ainakin Helsingissä on hankkeilla perhekeskuksia, jotka tätä kokonaisvaltaista perheiden ja lasten palvelemista tulevat toteuttamaan. Tuevaisuus näyttää, miten ne auttavat -vai auttavatko? Niihin kootaan saman katon alle useita perheiden kanssa työskenteleviä tahoja.
Ilmoita asiaton viesti
No ei tätä ihan helpolla käsitäkään.
Tälle Lape -hankkeellekin löytyy hieno lause:
”Muutosohjelmalla vastataan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointitarpeisiin kustannusvaikuttavasti julkisen talouden haasteet huomioiden.”
ja rahaa on varattu näin: ”Muutosohjelman toteuttamiseen 2016–2018 on varattu 40 miljoonaa euroa, josta pääosa käytetään alueellisen muutostyön tukemiseen.”
http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/74904
Siis alueellisen muutostyön tukemiseen! Huhhuh sanon!
Ja tämän linkin takaa:
http://stm.fi/lapsi-ja-perhepalvelut/kuvaus
löytyy tätä: ”Ohjelma tähtää sirpaleisesta kehittämisestä kokonaisvaltaiseen uudistukseen ja pysyvään muutokseen”
Kuinka hyvää tulekaan, kun noin hieno lausekin on keksitty!
Jos kokonaisuuksia meinataan hallita, niin kyllä esim. isovanhemmat ovat perhettä!
Meikäläinen, sodan jälkeen syntynyt, joutuu melkein pää pyörryksissä miettimään milloin, millä aikavälillä tämän maan päättäjät ovat sosiaali- ja terveystoimen (vanhustenhoidonkin, siis isovanhempien tilanteen) näin sekavaksi kuin se nyt on, saaneet. Maalaisjärkeä ei näy missään, mutta ”rojekteja” ja hankkeita kyllä riittää.
Minä toivon, että sote -uudistus, tämä, jota nyt puuhastellaan, siirtyy mahdottomuudessaan mappi ööhön. Toteuttamisaikataulut ym. eivät tule riittämään! Ja perustuslain kanssa tökkii!
Kelan tapaista kaaostako tässä odotetaan?
http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005115698.html
Hallitus voisi ennemminkin keskittyä siihen, että meillä olisi sosiaali- ja terveydenhuollolle yhtenäinen tietojärjestelmä. Sitä ei noin vaan aikaiseks saada, mutta jos se olisi, niin siitä sitä säästöä syntyisi! Ja tiedotkin kulkisivat oikein ja oikeisiin paikkoihin.
Jos tällainen ajatus:”Tulevilla sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuussa olevilla itsehallintoalueilla on oikeus päättää tietojärjestelmäratkaisuistaan ja vastuu niiden kehittämisestä ja ylläpidosta. Sosiaali- ja terveysministeriö tai valtiovarainministeriö ei voi antaa ennakkoon sitoumuksia niiden puolesta.” on vielä voimassa, niin eipä tässä tähänkään mitään parannusta ole odotettavissa!
Ilmoita asiaton viesti
Marjatta H., hyvä kirjoitus isovanhempien unohtamisesta.
Nykyiset isovanhemmat ovat enimmäkseen hyvinvoivia ja monet heistä vielä työelämässä. On selvää, että he kuuluvat perheyhteyteen.
Miten ja missä kontekstissa isovanhempien paikka voisi linkittyä kokonaisvaltaiseen perheyhteyteen, on välttämättä projektin arvoinen hanke.
Vaikka mummit ja ukit eivät olisikaan ’varalastenkaitsijoita’, heidän merkityksensä lapsiperheiden turvana on kiistaton.
Itse näkisin hyvänä vaihtoehtona perhemalliasumisen, jossa isovanhemmilla olisi perheen kotitalouden yhteydessä oma itsenäinen asunto, jonne vaikkapa lapset voisivat tulla turvallisesti koulusta.
Kustannussäästöt olisivat melkoiset niin nuorilla perheillä kuin isovanhemmillakin, mikäli suurperheasuminen olisi mahdollista. Nyt kaikki asuvat erillisinä, maksavat itsensä kipeäksi kaikista peruskuluista.
Vaihtoehtoja kannattaisi pohtia ilman ennakkoasenteita.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa istua vielä monen mielessä kansakoulun kirjasta
”Ruotimummo joka söi puukaukalosta nurkassa kun muu perhe söi pöydässä”!
Siinähän poika kertoi isälleen veistävänsä puukaukaloa isälle kun hän vanhenee.
Eli ei haluta nuorten niskoille vanhana.
Tai pidetään tekosyynä ettei haluta olla ”lastenvahtina”!
Isollaikäpolvella on itsellä rahaa joten ei tarvitse olla kenenkään niskoilla. Ja aina voi sopia lastenhoidosta miten mummoille sopii ja mitä jaksaa .
Meillä ainakin se on pelannut hyvin. ”Jaksatko? Viitsitkö? Sopisiko sinulle?
Hyvä puoli on myös siinä että pientä ”kiristystä” kun käyttää niin jo kummasti se apu löytyy hyvinkin äkkiä joko pojalta,tyttäreltä tai miniältä,vävyltä minullekkin.
Kaupassakäynti tai pieni korjausremppa.
Homma toimii puolin ja toisin.
Ilmoita asiaton viesti
Marja-Liisalle: Ne ikäihmiset, joilla on lähipiiri ja jotka auttavat toinen toisiaan, he saavat olla onnellisia. Ja kyllä he vaan ovatkin!
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä Mirjamin kanssa.
Kyllä iso osa nykyisistä isovanhemmista pärjää omillaan. Talous on ok ja kuntokin suht koht hyvä.
Mutta nämä, joilla ei ole lähipiiriä, joilla on pieni eläke ja diagnooseja ja lääkelistaakin jo aanelosen verran, he, jotka asuvat ypöyksin, kompuroivat ja kaatuilevat kotonaan, he, joita amulanssi kuskaa eestaa terveyskeskuksen ja kodin väliä, heitä tämän maan päättäjien pitäisi ajatella ja muistaa.
Eipä ole muistanut, ei edellinen eikä tämäkään hallitus!
Hoitopaikkojen alasajo on ollut lujaa ja muka kustannussyistä.
Kotihoitoa mainostetaan, mutta mitä se on? Parikymmenminuuttinen pyrähdys ovesta sisälle. Ja se vasta maksaa. Tässä kopio Seniorilehdestä (1/2017):
”Kotihoidon on uskottu olevan aina halvin hoitomuoto, mutta esimerkiksi Tampereella tehostetun palveluasumisen kustannustaso saavutettiin tehdyn selvityksen mukaan (Lumio, 2015) kotihoidossa jo lähes yhdellä päivittäisellä hoitokäynnillä. Vanhainkotihoidon kustannus ylitettiin, kun hoitokäyntejä oli kaksi. Pitkäaikaisen sairaalahoidon kustannustaso saavutettiin noin kolmella päivittäisellä käynnillä.”
Ilmoita asiaton viesti