Juosten kustu!
Minä ja muistiinpanot!
Sote -uudistus, sote -uudistus ja kolmas kerta: sote -uudistus !
Eilen istuin päättäjille järjestetyssä maakunta- ja soteuudistus -infotilaisuudessa. Ja kun illalla myöhään avasin telkkarin, niin tulihan sitä sieltäkin. Puolueiden puheenjohtajat yrittivät näyttää, että kyllä hekin tästä nyt jotain tietävät!
Eivätpä kovin hyvin tienneet! Ei edes pääministeri itse!
Salolaisille päättäjille järjestetyssä tilaisuudessa saimme maakunta- ja soteuudistuksen kimpussa työtä tekevien muutosjohtajien Antti Parpon ja Laura Leppäsen viimeisimmät tiedot siitä, missä pisteessä Varsinais-Suomessa ollaan, millaisesta muutoksesta on kysymys, miten on edetty ja mitä vielä edessä.
Kyllä pikkusen tuli olo kuin olisi huutokaupassa istunut, huutokaupassa, jossa meklari aikansa MaSo -himmeliä (huomannet, että annoin uuden nimen maakunta- ja soteuudistukselle) kaupiteltuaan kopautti nuijalla pöytään ja totesi, jotta anti nyt mennä vaan, vähän tuo respottaa, eikä hintakaan ole kohdallaan, mutta voihan tuota uusi omistaja tulevaisuudessa paikata.
Eilinen paikallislehtemme kertoi sekin MaSo -tulevasta. Ministeri Rehula patisti kuntapäättäjiä sote -pöytään. Lehden sisäsivuilla se vasta uutinen oli: ”Samaan pöytään miettimään, miten uudistus juostaan kasaan!”
Minä olen sen verran kauan seurannut sosiaali- ja terveystointa, sen muutoksia ja muutosten yrityksiä, että kun nyt tätä viimeisintä uudistushässäkkää seuraan, niin en muuta voi ajatella kuin, että ei tähän nyt ministeri Rehulan sanoja voi käyttää, että tätä juostaan kasaan, kyllä tämä on minun mielestäni juosten kustu koko juttu!
Työssäoloni (yli 40 v. kolmen kunnan vanhainkotikuntayhtymän johtajana) aikana olen mankelin läpi vedetty mm. seuraavissa muutoksissa: vuonna 1984 valtionapujen tasaus, ts. VALTAVA , vuonna 1993 valtionosuudet siirrettiin suoraan kunnille, sitten sosiaali- ja terveystointa yhdistettin ja nimeksi tuli vuona 1991 sosiaali- ja terveyshallitus. Se oli lyhyt muutos se, sillä jo seuraavana vuonna em. hallitus lakkautettiin ja iso osa tehtävistä siirrettiin sosiaali- ja terveysministeriölle sekä lääninhallitusten sosiaali- ja terveysosastoille. Suunnittelu- ja kehittämistoimintaa varten perustettin STAKES, jne. Eli kyllä on ”rojekteja” ja muutoksia riittänyt.
Jokainen hallitus yrittää jotain. Ja lupailee! Kataisen hallitus yritti Sipilää ennen. Ei vaan päästy kunta- eikä soteuudistuksen kanssa maaliin, vaikka kuinka tohkattiin!
Ei siis mitään uutta auringon alla, jos ja kun hallitukset uudistuksia puuhastelevat, mutta! Kyllä tämä viimeisin muutos tulee olemaan sellainen, että jos sitä väkisin käytäntöön runnotaan, niin oppivuodet kaiken toimivaksi saamiseen tulevat olemaan pitkät. Ja pahat! Paljon pahemmat kuin mitä nyt Kelan murheet toimentulotukiasioitten hoitamisessa.
Mitä vielä nousi mieleen eilisestä? No ainakin se, että jos MaSo -himmeli toteutuu, niin ei ole enää potilaita. Se sana poistuu! Luit oikein! Me kaikki tämän maan kansalaiset olemme tulevassa maakunnassa (jos se sieltä nyt väkisin tulla rynnistää) sote -tarpeissamme asiakkaita. Jos tauti tai mikä tahansa sosiaali- tai terveydenhuollon tarve meitä yllättää, niin me menemme ensin kiltisti valitsemaamme sote -keskukseen. Sieltä sitten meidät ohjataan eteenpäin. Mihin, miten, kuinka nopeasti ym. siinä sitä hiomista tai hiostamista vielä riittääkiin.
Sanon uudemman kerran, jotta ei tämä uudistus etene päättäjien toimesta juoksemalla kasaan, vaan kyllä tästä tulee juosten kustu juttu!
Anteeks vaan arvoisa hallitus: se on sitä jo nyt!
Juosten kustu =
http://www.suomisanakirja.fi/juosten%20kustu
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä maakuntavaltuustot tekevät sokeatkin näkeviksi, kyllä jämpti on näin.
Ilmoita asiaton viesti
Jämpti mikä jämpti.
Kyllä tässä tarvitsevat itse valtuutetutkin vähintään optikolla käyntiä.
Kaksilla jakkaroilla istumistakin saattaa tulla, eikä siinä sit enää jämptitellä!
Henkilö, joka moiseen valtuuston tulee valituksi, ei edusta omaa kuntaansa, vaan hänen on oltava maakunnan asialla. Jos omassa kunnassa olis moitittavaa ja terveisten vientiä maakunnalle, niin ei se semmonen passaa!
Jos plaraa sote- ja maakuntauudistuksen infoja, niin eihän tässä meinaa perässä pysyä. Hehkutukset ja lupaukset ovat kovat. Tässä yks:
http://alueuudistus.fi/mika-on-maakuntauudistus
Pakko laittaa linkki, kun tietsikka ei anna mahdollisuutta kopiointiin!
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisihän näiden himmelisotkujen jotenkin olla tavalliselle arkijärjellekin ymmärrettäviä. Poikkeaako poliitikkojen arkijärki muiden kansalaisten arkijärjestä?
MInullekin tuli työvuosina niin KTL(nyk. THL), KELA, STAKES ja STM tutuiksi. Kokouksissa meni niissä aikaa, joten ei tämäkään aihe ihan vieras ole. KELA oli silloin super sisäänpäin lämpiävä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys!
Välillä tuntuu siltä, että tavallisen kansalaisen maalaisjärki on selkeämpi kuin poliitiikojen!
Kyllä minuun eilinen Salossa annettu info kolahti.
Huomas puolsokeekin, että kovin on keskeneräinen juttu.
Varsinais-Suomen sote -uudistuksen muutosjohtaja Parpo totesi pariinkin kertaan, että on tämä uudistus teknisesti maaliin vietävissä, mutta ei siinä aikataulussa kuin nyt on luvattu!
Ilmoita asiaton viesti
Kansanterveyslaki takaisin voimaan, niin uudistukset voidaan unohtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Selkeyttä tulisi siitäkin, säästöistä puhumattakaan, että hoitaisivat tietojärjestelmät toimiviksi ja yhtenäisiksi koko maassa!
Jos minä menen esim. Salossa terveyskeskukseeen, saan jonkun diagnoosin tai reseptin, niin eihän se noin vaan napsahda melkein saman katon alla olevaan (samalla mäellä kuitenkin) sairaalan tietoihin. Minulla tiedonsiirto toimii, ainakin pitäisi, sillä olen sitä lasaretti -reissuillani (TYKS, SAS) pyytänyt. Että tiedot OmaLääkärille myös! Kuis moni tekee samoin?
Ilmoita asiaton viesti
Tulisikohan vastausta Rehulalta SOTE?
-Miten ”Attendot” suostui hoitamaan terveyspalvelut samalla hinnalla kuin julkinenpuoli ne tekee?
Onko tosiaan totta että niille riittää sama Kelakorvaus kuin julkisenpuolen hinnoista?
Jos noin on tosiaan on kansan alettava urakalla juoksemaan ”Valinnanvapaudella” hoidoissa että edes jotain ”Attendojen” osakkeenomistajat saisi tuottoja,sijoittamilleen rahoille.
Kunnillahan ja Kelassahan oli sitä rahaa ”vähän”!
Ruotsin vasemmistoliitto kuittaa Orpolle – puolueen iskulause oli
”ei voittoja hyvinvointipalvelusta”
IL
Saman ”kuitin” voin lähettää Sote-Rehulalle!
Ei mulla muuta.Sanoin vain mielipiteeni ”valinnanvapaudesta”!
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvät mielipiteet.
Noita miettivät varmaan monet muutkin!
Ja tässä seliseliä taas kerran sote-maakuntauudistuksen sivuilta:
Valinnanvapaus
Asiakkaan valinnanvapautta lisätään sosiaali- ja terveyspalveluissa. Lain tavoitteena on, että valinnanvapaus lisää asiakkaan vaikutusmahdollisuuksia, nopeuttaa palveluun pääsyä ja parantaa palvelujen laatua ja kustannusvaikuttavuutta. jne.
Tämä linkki kannattaa muuten avata: http://alueuudistus.fi/soteuudistus/asiakkaan-vali…
Näkee, ehkä tietääkin enemmän. Linkin takaa löytyy mm. seitsemään osaan jaettu leipä, kaakku tai olkoot vaikka pizza. Maistuu, jos maistuu!
En enää ihmettele, että alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti hakee oikeuskanslerin paikkaa! Sote -uudistuksen projektijohtajuus on ollut melkoinen pesti miehelle, joka, ainakin minun silmissäni on sentään ollut vielä ihan realisti tämän kaiken uudistamisrumban selvittämisessä!
Ilmoita asiaton viesti
”Siin paha mis mainita!” Niin vanha kansa sanoi, kun joku just ajateltu, nähty, koettu juttu paukahti eteen.
Minä kerkesin Pöystin realistisuutta kehua. Kuntalehdestä löytyy sille jatkoa:
Pöysti esittelee soten ”katastrofiteorian” ja ”kaikista pahimman skenaarion”
– Kaikista pahin skenaario on se, että (eduskunnan) puhemiehistö katsoo, että asia on niin tärkeä, että käsittelyä jatketaan juhannuksen jälkeen niin kauan, että tulee valmista eikä sitten tulekaan, hän sanoo.
http://kuntalehti.fi/kuntauutiset/sote/sote-poysti…
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkea löytyy, kun googlettaa: Maakuntauudistuksessa saa kysyä tyhmiä
Löytyy tämän linkin takaa: http://alueuudistus.fi/blogi
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittelet kipeästä aiheesta ja kipeän aiheellisesti.
Tämä valinnanvapaus se vasta hankalalta vaikuttaa.
” • Tarvittaessa saat apua valinnan tekemiseen. Valinnanvapaus on vapaaehtoista. Jos henkilö ei tee valintaa, maakunta huolehtii henkilön listaamisesta lähinnä olevan sote-keskuksen ja hammashoitolan asiakkaaksi.
• Voit vaihtaa palvelun tuottajaa aikaisintaan vuoden päästä edellisestä valinnasta.
• Tarvittaessa sosiaali- ja terveyskeskus tai hammashoitola ohjaa sinut muihin palveluihin.
• Palveluntuottaja voi myöntää sinulle maksuseteleitä, joita voit käyttää muiden palveluntuottajien tarjoamiin yksittäisiin toimenpiteisiin. Esimerkiksi voit saada sote-keskuksesta lääkärin lähetteen fysioterapiaan, ja saat maksusetelin, jolla valitset sinulle sopivan fysioterapeutin.”
http://alueuudistus.fi/documents/1477425/3412493/l…
Tiistain puheenjohtajien vaalitentissä, joku kysyi sosiaalisessa mediassa, sitä täytyykö nilkkansa nyrjäytettyä ja käytyä yhden palveluntarjoajan luona saamassa hoitoa nilkkaansa, viikon päästä tulla samaan paikkaan saamaan johonkin toiseen akuuttiin hoitotarpeeseen hoitoa, vaikka hän tietäisi, että saisi jostakin muualta itselleen sopivampaa hoitoa. Tämähän on vuodeksi pakottamista.
Missä vaiheessa se valinta tehdään? Täytyykö jokaisella olla jo vuoden 2019 alussa tiedossa, mistä hänen täytyy saada mihin tahansa sosiaaliseen tai terveydelliseen ongelmaan hoitoa tarvittaessa. Entä, jos ei tarvitse ja jää sen takia jää valitsematta. Eikö se valinta pitäisi tehdä tarpeen mukaan eikä välttämättömällä pakolla. Entä, jos ei ole tyytyväinen palvelun tuottajan palveluihin. Jääkö hoidot vuodeksi väliin, koska palveluntarjoajaa ei voi vaihtaa kesken vuoden.
Kuka osaa valita oikein ja mistä saa tarpeellisen tiedon kaikista palveluntarjoajista.
Kuka maksaa hankolaiselle Inarissa sijaitsevan hoitolaitokseen matkailut, jos hoidon tarvitsija tietää, että siellä on maan mainioin suuhygienisti, jolta hän on aikaisemminkin saanut palveluja.
Mutta tietysti, kohtuus kaikessa vaikka kauhalla annettaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä vuoden vaihtopykälä on vittumainen jos palvelu ei ole hyvää on vuosi lusittava siinä. Voi hyvä isä tämä ei istu kilpailuun ja markkinatalouteen mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä maassa on systeemi se, että eduskuntavaalien jälkeen alkaa hallituksen sakin kerääminen, sitten taistellaan, hiotaan mitä ohjelmaksi, sitten ruvetaan tehdä toohottamaan, vaikka välillä ei edes ymmärretä mitä tarttis ihan oikeasti tehdä ja missä järjestyksessä, mutta: nou hätä, onhan meillä seuranta
http://www.kunnat.net/fi/palvelualueet/projektit/a…
Kun tuonkin linkin löysin, niin ei tässä muuta mieleen noussut kuin, että takamus eellä puuhun ja ihmisille töitä. Töitä mistä hyvästä?
Arviointi!
Ketä hyödyttää?
Ei noista aikaisemminkaan ole opiksi otettu!
Ilmoita asiaton viesti
Harmi, että Kuntalehdessä esillä olevaa
http://kuntalehti.fi/kuntauutiset/sote/sote-poysti…
Pöystin haastattelua ei saa kokonaisuudessaan esille, mutta toivottavasti sen lukevat edes pääministeri ja muut ministerit! Lehti heille varmasti työpöydälle tulee!
Ilmoita asiaton viesti