Oi luoja, ota jo pois!

”Oi luoja, ota minut jo pois täältä”

Siinä lause, joka kertoo paljon. Sitä hokevat perheen pienimmät, alle 10 -vuotiaat ja ihan vaan siks, että pikkusakki on katsellut vanhempiensa kanssa telkkarista Putous -sarjaa.

Em. lause on sarjan voittaneen Aino Inkeri Ankeisen (näyttelijä Pilvi Hämäläinen) hokema, jonka Ainoa näytellyt Pilvi on "kaapannut" omalta äidiltään. Näyttelijän äiti on kuulemma kerran noin sanonut ja kun lause oli jäänyt tyttären mieleen, niin mikä ettei sitä sitten käyttäisi hyödykseen, kun sopiva tilanne vastaan tulisi. Putouksessa tuli. Ja tuli myös voitto.

Mutta, mutta! Tämä tämän vuotisen Putouksen voittaja tuskin tajuaa millaisen lauseen hän julkisuuteen nosti, nimittäin lause "Oi luoja, ota minut jo pois täältä!" on varmasti myös todella monen iäkkään, yksin kotona sinnittelevän, nk. kotihoidon varassa elävän ikäihmisen aamun avaus ja se on illan rukous! Hoitopaikkaa, vaikka sen jo tarvitsisi, sitä voi odottaa sekä vanhus että hänen lähipiirinsä, mutta ei sellaista noin vaan saa. Moni toivoo, että kuolisi pois ja käyttää Aino Ankeisen lausetta!

Esimerkiksi Salossa on koko kuntaliitoskaupungin toiminnan ajan (1.1.2009-) vanhusten hoivapaikkoja järjestelmällisesti alas ajettu (kattavuus on nyt suosituksen alarajoilla 8,1 %) ja sitä on perusteltu mm. sillä, että se on kallista ja että kotiin hoitaminen, kotiin avun vieminen se tässä kaiken lähtökohta on.

Pakko on ollut kysyä, jotta missä niitä kalleuden rajoja oikein mitataan ja miten? Tai inhimillisyyden!

Hoitopaikkaa, vaikka sen jo tarvitsisi, ei todellakaan saa ja esim. ympärivuorokautisen hoidon hoitopaikkaa pitää Salon kaupungissa odottaa jo 107 vrk

Kun julkisia paikkoja ei riittävästi ole, niin tilalle ryntäävät yksityiset! Tottakai. Rahan haju kyllä tunnetaan! Eilinen paikallislehtemme uutisoi, että Salon keskustaan on tulossa viisi yksityistä hoivakotia. 

Tätäkö se on tämänkin hallituksen tavoite? Että antaa ikäihmisten itse järjestää hoitonsa! Tulee privaattilaitokset ja tulee privaattitaksat!

Palveluseteleistä ja valinnavapaudesta on turha hehkuttaa, sillä kyllä niihin keksitään sellaiset kriteerit, että ei niitä ihan jokamamma tai -pappa enää sitten saa!

Kun tilanne on tämä, niin minäkin voisin keksiä pienen pienen hokeman, ja lähettää terveisiä taas kerran myös maan hallitukselle. Hokemani olis tässä: Oi luoja, ota jo pois tämä sote- ja valinnanvapaussooloilu. Eihän tästä sitä tule, mitä alunperin ajateltiin!

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu