Oi luoja, ota jo pois!
”Oi luoja, ota minut jo pois täältä”
Siinä lause, joka kertoo paljon. Sitä hokevat perheen pienimmät, alle 10 -vuotiaat ja ihan vaan siks, että pikkusakki on katsellut vanhempiensa kanssa telkkarista Putous -sarjaa.
Em. lause on sarjan voittaneen Aino Inkeri Ankeisen (näyttelijä Pilvi Hämäläinen) hokema, jonka Ainoa näytellyt Pilvi on "kaapannut" omalta äidiltään. Näyttelijän äiti on kuulemma kerran noin sanonut ja kun lause oli jäänyt tyttären mieleen, niin mikä ettei sitä sitten käyttäisi hyödykseen, kun sopiva tilanne vastaan tulisi. Putouksessa tuli. Ja tuli myös voitto.
Mutta, mutta! Tämä tämän vuotisen Putouksen voittaja tuskin tajuaa millaisen lauseen hän julkisuuteen nosti, nimittäin lause "Oi luoja, ota minut jo pois täältä!" on varmasti myös todella monen iäkkään, yksin kotona sinnittelevän, nk. kotihoidon varassa elävän ikäihmisen aamun avaus ja se on illan rukous! Hoitopaikkaa, vaikka sen jo tarvitsisi, sitä voi odottaa sekä vanhus että hänen lähipiirinsä, mutta ei sellaista noin vaan saa. Moni toivoo, että kuolisi pois ja käyttää Aino Ankeisen lausetta!
Esimerkiksi Salossa on koko kuntaliitoskaupungin toiminnan ajan (1.1.2009-) vanhusten hoivapaikkoja järjestelmällisesti alas ajettu (kattavuus on nyt suosituksen alarajoilla 8,1 %) ja sitä on perusteltu mm. sillä, että se on kallista ja että kotiin hoitaminen, kotiin avun vieminen se tässä kaiken lähtökohta on.
Pakko on ollut kysyä, jotta missä niitä kalleuden rajoja oikein mitataan ja miten? Tai inhimillisyyden!
Hoitopaikkaa, vaikka sen jo tarvitsisi, ei todellakaan saa ja esim. ympärivuorokautisen hoidon hoitopaikkaa pitää Salon kaupungissa odottaa jo 107 vrk.
Kun julkisia paikkoja ei riittävästi ole, niin tilalle ryntäävät yksityiset! Tottakai. Rahan haju kyllä tunnetaan! Eilinen paikallislehtemme uutisoi, että Salon keskustaan on tulossa viisi yksityistä hoivakotia.
Tätäkö se on tämänkin hallituksen tavoite? Että antaa ikäihmisten itse järjestää hoitonsa! Tulee privaattilaitokset ja tulee privaattitaksat!
Palveluseteleistä ja valinnavapaudesta on turha hehkuttaa, sillä kyllä niihin keksitään sellaiset kriteerit, että ei niitä ihan jokamamma tai -pappa enää sitten saa!
Kun tilanne on tämä, niin minäkin voisin keksiä pienen pienen hokeman, ja lähettää terveisiä taas kerran myös maan hallitukselle. Hokemani olis tässä: Oi luoja, ota jo pois tämä sote- ja valinnanvapaussooloilu. Eihän tästä sitä tule, mitä alunperin ajateltiin!
Väestön elinajanodote on 1900-luvun alusta tuplaantunut ja kehityksen uskotaan jatkuvan edelleen niin, että 1970-luvulla syntyneistä jopa joka viides elää 95-100-vuotiaaksi. Naiset luonnollisesti tuon viisi vuotta pidempään kuin miehet.
Kotona hoidettavia siis tulee riittämään niin, että talot tai kokonaiset asuinalueet väestön ikääntyessä kuin luonnostaan muuttuvat palvelutarvepesäkkeiksi. Silloin voi jo olla fiksumpaa toteuttaa hoito kuten Kaarinan perhehoitokylässä, joka muuten on julkinen, Kaarinan kaupungin ratkaisu asiaan. Salolaisilla ei siis olisi ollut pitkää matkaa, jos olisi haluttu ottaa oppia ja toteuttaa kaupungin ratkaisuna.
Hollantilaisten kehittämät muistisairaiden kaupungit ja oululaisten tietopohjaiset palvelut seniorien asumiseen toteutuvat halusimme tai emme. Yksinkertaisesti on pakko. Lisäksi tämä lienee ainoaa varmaa ja pysyvää liiketoimintaa Suomessa, jos sitten emme perusta eläkeläisten paratiiseja etelän aurinkosaarille, joissa pienemmillä investoinneilla voidaan taata kattavat palvelut.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä niitä ikäihmisten asuinalueita tulee.
Salossakin voi jo melkein sormella osoittaa, mihin päin.
Eivät kaikki muuta keskustaan sen jälkeen, kun lapset ovat maailmalle lähteneet.
Ehkä siinä vaiheessa tuon tulevan ajan hallitus määrää, että rakennetaan aita sellaisiin taajamiin, joissa ikäihmiset ovat enemmistönä. Nyt kun vanhainkotien ovilla on muutettu nimikyltit hoivakodeiksi tai palveluasumisen paikoiksi, niin äkkiäkös sitä aidatun lähiön nimeksi voitaisiin laittaa esim. ikäihmisten hoivakylä!
Nyt olin ilkeä ennustajaeukko, mutta kyllä tuleva minun silmissäni huolestuttava on. Ei sitä sotet ja valinnanvapaudet pelasta!
Ilmoita asiaton viesti
Sattumalta luen juuri tuoretta Time lehteä jossa on sivun juttu ”Miten minulla on varaa elää sata vuotiaaksi?” No helppoahan se on jos noudattaa Amerikan oppeja.
1)Suunnittele eläkevöityväsi useammin kuin kerran
-65v on vain numero senkin jälkeen pätkätöitä olisi syytä olla
2)Aloita eläkesäästäminen
3)Aloita annuiteetti
-Vaikea termi mutta tässä tapauksessa voisi sanoa, että varaa rahaa siihen ettei taitettu indeksi taitu
4)Muuta sinne missä on halvimmat elinkustannukset
5)Asenna kotiisi kaikki mahdolliset turvalaitteet, härvelit, poista esteet jne. mitä vaan keksit miten voisit helpoiten asua siellä mahdollisimman pitkään
Ilmoita asiaton viesti
Jaa-a!
Mihis muuttaisi?
Turvalaitteet ovat ok, mutta jos muisti pätkii, niin sit sitä riesaa vasta syntyykin. Joko lähipiiri tai hälytysten vastaanottofirmat ovat helisemässä. Ja mitäs ne muka voivat? Lattialle kompastuneet kiikutetaan ambulanssilla ensiapuun ja sitten taas kotiin. Semmosta pientä rallia tai oisko jo peräti rallatusta se vaan olisi! Rahaa siinä ainakin palaa, mutta kunnan (tulevan maakunnan) kassaan ei moisesta säästöjä kerry. Päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun muisti alkaa pätkiä eivät mitkään hälytyslaitteet riitä, ongelmia syntyy joka tapauksessa ja katastrofin ainekset ovat kasassa. Ei ihmistä oikein voi sänkyynkään sitoa, vai voiko?
Ambulanssirallia näkee viikottain. Välillä viedään ja välillä vain hoidetaan akuutti ongelma pois. Ja kun kotihoidosta on kyse, näkee ambulansseja aina aamuisin koiran lenkitysaikaan, joten milloin vahinko on tapahtunut, aamulla, yöllä vai jo illalla?
Voidaanko silloin enää edes käyttää termiä ”ensiapu”, jos kotona hoidettava on lojunut tuntitolkulla kotonaan odottamassa hoitajaa?
Rannekkeen saa pois ja sitä voi olla painamatta. Voi olla, että vanhus ei edes muista saati osaa käyttää sitä enää. Tarvitaan siis kamerat, robotit ja valvontahuoneet, joista elämää kotona tarkkaillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Artikkeli mainosti tätä https://www.avamere.com/ vähän sensoria ja piuhaa senioriin niin tietää mitä hän puuhaa ja vältytään kalliilta laitoshoidolta.
Ilmoita asiaton viesti
Mainostaa Aira Samulinkin nykyään Lounean OMAsenioria:
http://lounea.fi/yksityisille/fiksumpi-koti/omasen…
.. mutku-mutku: me kaikki emme vanhene niinkuin Aira Samulin!
Ilmoita asiaton viesti
Tuli mieleen kertomus 50-luvun kansakoulun lukukirjasta.
Se meni suurin piirtein näin: perhe oli syömässä. Isoisä oli laitettu syömään oman pöydän ääreen nurkkaan puulusikalla. Muut söivät ruokapöydän ääressä.
Ruokailun jälkeen perheen pikkupoika otti puupalikan ja puukon ja alkoi veistellä. – Mitä sinä teet kysyi perheen äiti.
– Veistän lusikkaa teille kun olette vanhoja.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä!
Noin ennen vanhaan! Ei enää.
Kyllä tässä sote- ja kuntauudistuksen kanssa jo Katainen yritti jotain, mutta nyt tuntuu siltä, että tämä hallitus se vasta sotkee ja sählää. Ja hosuu! Kannattais muistaa vanhan kansan sanonta: hiljaa tehden hyvää tulee, ajatellen aivan kaunis!
Ilmoita asiaton viesti
Vanhuksia ”hoidetaan” kotona niin, että pari kertaa päivässä käydään kääntämässä liikuntakyvytöntä ihmistä ja hätäisesti syötetään ja vaihdetaan vaipat. Sairaalan hoitohenkilökunnalta tulee tietoa, että sinne tuodaan vanhuksia, jotka ovat aivan kauheassa kunnossa, voitte arvata miksi.
Tilanne ei kovin paljon eroa Natsi-Saksan keskitysleiritilanteesta. Saksalaiset eivät muka tienneet, mitä siellä tapahtuu. Vanhusten hoitajat ovat kuin keskitysleirin vartijat. He ovat joutuneet sopeutumaan ylhäältä annettuihin ohjeisiin. Valtion ja kuntien päättäjät ovat kuin natsijohtajia, jotka ovat ottaneet vanhuksista ihmisarvon pois.
Monet kunnallispolitiikassa olevat ovat jättäneet homman kesken. En yhtään ihmettele
Ilmoita asiaton viesti
Seniorilehti 1/2017 s. 24
https://senioriliike-fi-bin.directo.fi/@Bin/c9b12c…
kertoo kustannuksista. Lukemisen arvoinen on myös s. 25.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole Soininvaarakaan tyytyväinen:
”Sote-selvitysmiehenä viime vuoden loppuun saakka toiminut Osmo Soininvaara (vihr.) lyttää sote-uudistukseen liittyvän valinnanvapausmallin blogissaan. Soininvaaran mukaan valinnanvapauden taloudellisissa pelisäännöissä on pahoja puutteita.”
http://www.soininvaara.fi/2017/03/15/valinnanvapau…
Ilmoita asiaton viesti
”Oi luoja, ota minut jo pois täältä!”
Ei siihen ikää tarvita. Tästä on myös ateistisia versioita, believe me. Sitten halutaan kieltää eutanasia. Koska mitä kovemmin kärsii, sitä enemmän lukseja irtoaa hammaspaikoista.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä vimeisintä sote-uudistusta pidetään kai hengissä siksi, että hallitusohjelamssa niin lukee. Tämä olisi syytä tunnustaa. Ehkä olisi jo viisainta ottaa miettimistauko, ja laittaa tämä hanke vähäksi aikaa hyllylle.
Taloudellisuutta tai parantuvia palveluita ei kukaan uskalla enää luvata. Enemmän puhutaan siitä, mitkä nykyiset palvelupisteet joutuvat luopumaan palveluistaan.
Pelkkä valinnanvapaus ei tuo välttämättä mitään uutta nykyjärjestelmän terveyspalveluihin. Työpaikat tarjoavat jo A-kansalaisille parempaa palvelua, ja yksityiselle voi mennä silloin kun siltä tuntuu. Valinnanvapausmallissa yksityiset voivat todennäköisesti kuoria samaan tapaan kernmaa, ja sairaammat voivat jäädä vähemmän toivotuiksi vieraiksi.
Pienissä kunnissa valinnanvapaus voi tarkoittaa sitä, että kunnan nykyisen pienen terveyskeskuksen asiakkaat siirtyvät osin muualle (ehkä naapurikuntiin), eikä paikkakunnalla ole enää järkevää pitää yhtään terveyskeskusta.
Vanhusten valinnanvapauden hoidon suhteen voisi toteuttaa vaikkapa niin, että heille tarjotaan subjektiivinen oikeus kunnan hoitopaikkaan (minimiviiveellä). Tämän lisäksi heille voi tarjota könttäsumman rahaa per kuukausi, jos ostavat palvelun muualta tai järjestävät kotonaan (itse tai avustajien kanssa, viranomaisten valvoessa vanhuksen elinolosuhteita ja palvelun tasoa).
Ilmoita asiaton viesti