Hallitus ja sanoilla kikkailu


Hallituksen tekemisistä ja tekemättä jättämisistä näemme, luemme uutisia harva se päivä. Mutta! Välillä on pikkupakko nipistää itseään ja kysäistä, mitähän tässä ihan oikeasti mahdetaan tarkoittaa. Minun silmissäni hallitus kikkailee sanoilla. Se luo sanoilla mielikuvia asioista (maakunta- ja sote- uudistuskin lupaavat vaikka mitä), vaikka osa sanoista, sanojen merkitys on pelkkää tyhjää. Höhhöä, sanoisi raumlaine.

Suomen kielen käytössä hallitus on ollut varmaan taitavin taho uusien sanojen keksimisessä. Kun se niitä jatkuvasti tiedotus- ym. tilaisuuksissaan on esille nostanut, niin pakkohan kansalaisten on niitä pikkuhiljaa opittava myös ymmärtämään. Ainakin yrittää.

Sääliksi käy kaikkia tällä hetkellä suomen kieltä opiskelevia ja erityisesti ulkomaalaisia. On heillekin, siis ulkomaalaisille, käyttöön muotoutunut uusi sana. Jos et ole suomalainen, ts. olet muualta muuttanut, niin olet ulkomaalaistaustainen. Suomalaisen kieli ei ihan heti "umpsolmuun" mene, kun tuon lausuu, mutta muualta muuttaneelle se voi jo olla melkoinen koettelemus.

Nyt arvoisa hallituksemme on istunut pari päivää puoliväliriihtä. Äsken tuli netissä eteen lööppi: kannustinloukkuasiat kesken, muutoin alkaa olla valmista.

Puoliväliriihi. Mistä sekin sana keksitty on?

Kannustinloukkukin kuulostaa kummalliselta. Hiirille loukkuja viritellään!

Ja aina vaan jaksetaan jankuttaa kestävyysvajeestakin. Taisi olla esillä jo Kataisen hallituksen aikana. Mitä sekin nyt ihan oikeasti on? Mitä se tarkoittaa? Vajetta, vajetta, mutta mihin?

Selkokieltä minä kaipaisin!

Hallitus hoi, Teistä aloittaisin! 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu