Hallitusti, vaiheistetusti ja rajaten

En ole vielä sote -uudistukseen suunniteltua valinnanvapautta  hunajapurkiksi ajatellut, mutta perhe- ja peruspalveluministeri Saarikko on.  Ainakin Ylelle hän on valinnanvapautta näin kuvannut. Se on hunajapurkki, jonka kansi on avattu, mutta hallitus on se, joka kantta vartioi. Ja varoituksen sana: tahmaisin sormin purkkiin ei kajota.

Ei oikein jaksais! Ei jaksais kuunnella, eikä jaksais enää lukeakaan. Nimittäin sote -uudistusta. Kolmen miljardin euron säästöistä puhutaan ja valinnanvapaudesta tohkataan, mutta mitä se valinnanvapaus oikein on? Mitä se tulee olemaan? 

Tätä luvataan: voin valita haluamani sote -keskuksen. Voin valita ja vaihtaakin. Kuuden kuukauden välein. Ellen tee kahden vuoden aikana mitään, niin minut listataan eri tuottajien asiakkaiksi tavoitettavuuden mukaan.

Kuulostaa hyvältä. Myös tämä: Jos palveluja tarvitsen, niin maakunta tarjoaa niihin asiakasseteleitä. 

Ministeri Saarikko on nyt sitten hunajapurkkiinsa lisännyt käyttöohjeen. Sen mukaan asiakassetelit pitää toteuttaa hallitusti, vaiheistetusti ja rajaten. Ministeri Risikko antaisi setelin ilman harkintaa.

Tuskin noita seteleitä noin vaan tullaan jakamaan. Ei edes puhtain sormin. Jo aikaisemminkin on viuhahtanut tieto, että maakunta voi myös kieltäytyä niiden myöntämisestä. Niiden seteleiden. Se voi vedota kahteen kohtaan, jotka ovat kustannustehokkuus ja potilasturvallisuus.

Me kaikki tiedämme, että kun rahasta puhutaan, niin em. sanoilla, kun niitä perusteina rahan käyttöön ja karsimiseen käytetään, ovat sanoja, joihin kansalaisten on uskominen, totteleminen ja tyytyminen.

Uskoisivat nyt "isoset päättäjät", että valinnanvapautta on vaikea toteuttaa. Kustannuksiakaan, vaikka hallitus niin luulee, sillä ei hillitä, eikä hallita. Ei myöskään saada sitä tilannetta, että maan kansalaiset olisivat yhdenvertaisia palvelujen saatavuudessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu