Oikeudenmukaisuutta hulevesimaksuihin
Hyvää maisemapäivää. Tänään 20.10. vietetään ja juhlitaan kaikissa Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa ensimmäistä kansainvälistä maisemapäivää.
En olisi moista juttua tiennytkään, ellen olisi googlettanut tietoa hulevesistä. Maisemaan sekin vaikuttaa, mutta lainsäädäntömme takaa sen, että tuolle taivaalta tippuvalle vedelle, jos se valuu väärään paikkaan, voidaan määrätä maksu.
Salossa on mahdollista, että niille kiinteistöille, joilla sadevedet valuvat jätevesiviemäreihin, voidaan määrätä kaksinkertainen jätevesimaksu. Informointi, uhka, mahdollisesta tuplamaksusta on kuitenkin tehonnut kaupungissa sen verran hyvin, että kiinteistöt ovat korjanneet sadevesijärjestelmänsä asianmukaisiksi. Tuplamaksua ei ole vielä tarvinnut määrätä.
Naapurikaupunki Somero ei sensijaan uhkaile, eikä kuhkaile. Se päättää kertaheitolla pistää hulevedet kuriin. Kaikki asemakaava-alueella sijaitsevat kiinteistöt saavat 1.1.2018 lukien hulevesille vuosimaksun. Omakotilainen saa maksaa 49 euroa, rivi- ja kerrostaloille määrätään maksua 210 eurosta 1050 euroon ja liike- ja teollisuuskiinteistöille hinta on 245 eurosta 1400 euroon. Uudella maksulla kaupungin on tarkoitus kerätä rahaa sadevesiviemäröinnin parantamiseen.
Jossain viuhahti uutinen, että Kouvolan suunnassakin aiotaan jotain tehdä, mutta vähän eri tavalla kuin Somerolla tai Salossa. Kymen Vesi Oy aikoo sekin 1.1.2018 lukien periä hulevedelle maksua, mutta samalla se laskee toista maksua eli jäteveden perusmaksua.
Ympäristöministeriö saisi nyt kyllä mennä peilin eteen ja kysyä tämäkö on ollut alkuperäinen tarkoitus? Että laki on ja ohjeita esim. hulevesiopas, mutta muutoin maamme kunnat ja kaupungit saavat näköjään toimia hulevesien osalta ihan miten haluavat.
Maksua peritään tai sitten ei.
Somerolaisten hinnoittelu nyt ainakin tuntuu täysin kohtuuttomalta. Asemakaava-alueella asumiselle peritään sateesta hintaa, mutta ei kaava-alueella asuvat saavat sitten ilmeisesti lutrata taivaalta tulevan vetensä kanssa miten tykkäävät. Onko tosikaan?
Tässä Kuntaliiton/Henna Luukkosen yhteenveto hulevesien hallinnasta lainsäädännössä
http://kuntatekniikka.fi/wp-content/uploads/sites/…
Jos jollain on asiasta uudempaa tietoa, niin laittakoot tänne linkin. Kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Hulevesilaskun oikia osoite olisi taivaassa….
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Mutta joku pahus on sen tänne maan päälle keksinyt! Ja kansalaiset maksavat. Eriarvoisesti viel!
Yks hullutus mun silmissäni on myös esim. mehuvero tai millä nimellä se nyt kulkeekin. Virvoitusjuomavero? Eikös se ole niin, että veroa maksetaan, ei siitä, minkä määrän tiivistettä ostat, vaan siitä, paljonko siitä tulee valmista mehua. Taas tulee vedelle hintaa!
Ilmoita asiaton viesti
”Somerolaisten hinnoittelu nyt ainakin tuntuu täysin kohtuuttomalta. Asemakaava-alueella asumiselle peritään sateesta hintaa, mutta ei kaava-alueella asuvat saavat sitten ilmeisesti lutrata taivaalta tulevan vetensä kanssa miten tykkäävät. Onko tosikaan?”
Onko tuo ymmärrettävissä niin että haluaisit myös korvessa asuvat kiinteistöt hulevesimaksun piiriin? Onkos siinä järkee kun ne hulevesiviemäritkin jotka kustannuksia aiheuttavat ovat siellä kaava-alueella?
Oisko kuitenkin parempi että se maksaa joka saa hyödynkin?
Hulevesiviemärithän on rakennettu ja rakennetaan ainoastaan sen takia että ne postimerkin kokoiset läntit johon ihmiset on ahdettu eivät olisi osan aikaa vuodesta veden vallassa.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus kysymykseesi: Ei hulemaksua korvessa asuville, mutta ei asemakaava-alueilla asuvillekaan. Jos jotain on pakko periä, niin ennemminkin Kouvolan suunnalla on mun mielestä maksun perusteissa jotain tolkkua. Tarkoittaisi siis sitä, että jos et hulevesiä jäteveteen johda, niin se hyvittyy jätevesilaskussa.
Ilmoita asiaton viesti
”Oisko kuitenkin parempi että se maksaa joka saa hyödynkin?”
Nämä ojat tonttien ympärille on kaivettu 50 vuotta sitten eikä kaupunki ole sen jälkeen näihin koskenut, mistä siis rahastetaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tästä viemäröinnistä ,avonaisesta tai putkitetusta, kunnat on nyt kuitenkin alkaneet laskuttamaan. Johonkinhan ne vedet ohjaillaan sieltä asuinalueelta tuossa aiemmin kertomastani syystä. Kaikki tontithan eivät ole ylimmäisenä jolloin voisi lorotella vedet naapurin tontille. Tuusulassa oli 80-luvulla tilanne eräällä rakennetulla pellolla sellainen että joka kevät noin 25 tonttia oli veden vallassa kun ”veto-ojaa” ei ollut.
Se ei vaan oikein tasapuoliselta tunnu jos kaikkia kiinteistöjä laskutettaisiin kun osalla ei mitään viemäriä ole mihin ne tontin hulevedet johtaisi, eikä täällä korvessa sellaiselle ole edes tarvetta.
Ilmoita asiaton viesti
Ja kyllä kyllä. Johonkin vedet tarttee ohjata, mutta jos siitä maksua pitää periä, niin eivätköhän kansalaiset odota, että maksu on edes oikeudenmukainen. Somerolla se ei sitä olisi. Esim. omakotitalot ovat päätetty kaikki ”samaan luokkaan”, ts. tontin koolla ei ole merkitystä.
Taitaa Somerolla vielä nousta talousarviokokouksessa vuodelle 2018 pien meteli. On siellä jo lokakuun alussa asiasta tohkattu! Kriittisiä kaupunkilaisia, ainakin Salon Seudun Sanomien mukaan:
http://www.sss.fi/2017/10/asukkaat-tyrmaavat-somer…
Ja muuten: minä kuulin somerolaisten hulehulesta (että maksua aiotaan periä) ensimmäisen kerran tansseissa. Someron Esakalliolla neljäs lokakuuta yks mies pamautti minulle kysymyksen: ”mitäs mieltä sää olet hulemaksusta?” Sano siihen sit jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Makkosella hyvä kysymys. Mistä rahastetaan? Tekemällä tehdyltä rahastukselta maistuu.
Ilmoita asiaton viesti
”Johonkinhan ne vedet ohjaillaan”
Aiemmin tämän hoiti painovoima näitä vuosikymmeniä sitten rakennettuja ojia pitkin.
Ilmoita asiaton viesti
Painovoima sen hoitaa nykyisinkin ,harvemmin pumpataan joskus kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Mites tulvat pitäisi hoitaa?
Ilmoita asiaton viesti
No tulvat hoidetaan maksamalla tulvavahingoista tai erityistukea tulva-alueesta.
Mutta miten on, jos kerää hulevedet käyttöön, joutuuko siitä maksamaan vesimaksun ja jos joutuu, niin miten suuri on maksu per kuutio? Onko se esim. jossain suhteessa kunnalliseen vesimaksuun, vai määräytyykö täysin sattumanvaraisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä maalla ainakin ennen vanhaan sadevedet käyttöön kerättiin. Joku kerää vieläkin. Minäkin keräisin, mutta nyt minul on melkein kaikissa rakennuksissa (ei makasiinissa) semmoset rännit ja syöksyt, ettei niiden alle muuta mahdu kuin pienet ämpärit.
Sit olis maailma vallan sekaisin, jos sadevedestä viel vesimaksua perittäisiin. Vaikka kekseliäitähän nuo ovat, nuo isoset päättäjät.
Johonkin kommenttiin jo kirjasin ihmetykseni mm. ”mehuverosta”. Kahvia ja teetä virvoitusjuomavero ei sentään koske. Ihme ja kumma, jos kerta lähdevedestäkin sitä maksetaan!
https://www.taloustaito.fi/Arki/Ostokset-ja-maksam…
Ilmoita asiaton viesti
Kesällä meni kolme kuukautta sadevesillä, mitä nyt muutama ämpäri kaivosta nostettiin, mutta kyllä sadevesi oikein kerättynä oikeaan aikaan ja prosessoituna on käyttökelpoisempaa kuin kaivovesi. Nämä ovat niitä kiistanalaisia mielipiteitä, joista ei kannata alkaa viisastelijoiden kanssa peistä taittamaan.
Kaupunkien hulevedet ovat sitten toinen asia niin kauan kun päästöt ovat tapissa. Uskallan ennustaa jo nyt, että jossain vaiheessa hulevesikin on arvossaan kun maailma muuttuu ja vesivarat hupenevat. Ettei vaan jopa hulevedenpuhdistu tulisi olemaan tulevaisuuden bisnes – jopa Nokia meille pohjoisen kalotin puhtaan ilmanalan asukeille.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös sitä jo merivedestäkin juomakelpoista tehdä? Hulevedestä halvemmalla. Voisis sitä kerätä sellaisenaankin ja purkittaa ja myydä esim. tukanpesuvedeksi. Siihen se ainakin hyvää on.
Ruvetaanko bisneksen tekoon?
Ilmoita asiaton viesti
http://www.sss.fi/2017/11/somerolla-haetaan-oikeaa…
Tekijä Päivi Malin-Perho -9.11.2017 | 21:33
Someron kaavaileman hulevesimaksun yritystaksat puhuttavat edelleen. Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen ei ole vienyt teknisen lautakunnan ehdotusta eteenpäin, vaan otti asiassa aikalisän.
Suikkasen mukaan lisäharkintaa tarvitaan erityisesti yrityksille määrättävien maksujen kohdalla. Kaupunginjohtaja kertoo saaneensa palautetta, jossa suurten liike- ja teollisuuskiinteistöjen 1 400 euron vuosimaksua on pidetty kohtuuttomana.
Hulevesimaksun käyttöönotto vaatii valtuuston hyväksynnän, mutta perittävät taksat kuuluvat teknisen lautakunnan päätösvaltaan.
Suikkanen kaipaa ennen hulevesimaksusta päättämistä myös lisätietoa jätevedenpuhdistamolle suunniteltujen investointien vaikutuksesta jäteveden ohijuoksutuksiin.
Puhdistamolle suunnitellaan uutta esikäsittelylaitteistoa ja ohitusvesien käsittely-yksikköä. Parannusten kustannusarvio on puoli miljoonaa euroa. Someron Vesihuollon toimitusjohtaja Antti Mäki sanoo Someron jätevedenpuhdistamon esikäsittelylaitteiden olevan huonossa kunnossa.
..
Tuo on siis toimittaja Päivin tekstiä.
Ilmoita asiaton viesti