Oikeudenmukaisuutta hulevesimaksuihin

Hyvää maisemapäivää. Tänään 20.10. vietetään  ja juhlitaan kaikissa Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa ensimmäistä kansainvälistä maisemapäivää. 

En olisi moista juttua tiennytkään, ellen olisi googlettanut tietoa hulevesistä. Maisemaan sekin vaikuttaa, mutta lainsäädäntömme takaa sen, että tuolle taivaalta tippuvalle vedelle, jos se valuu väärään paikkaan, voidaan määrätä maksu. 

Salossa on mahdollista, että niille kiinteistöille, joilla sadevedet valuvat jätevesiviemäreihin, voidaan määrätä kaksinkertainen jätevesimaksu. Informointi, uhka, mahdollisesta tuplamaksusta on kuitenkin tehonnut kaupungissa sen verran hyvin, että kiinteistöt ovat korjanneet sadevesijärjestelmänsä asianmukaisiksi. Tuplamaksua ei ole vielä tarvinnut määrätä.

Naapurikaupunki Somero ei sensijaan uhkaile, eikä kuhkaile. Se päättää kertaheitolla pistää hulevedet kuriin. Kaikki asemakaava-alueella sijaitsevat kiinteistöt saavat 1.1.2018 lukien hulevesille vuosimaksun. Omakotilainen saa maksaa 49 euroa, rivi- ja kerrostaloille määrätään maksua 210 eurosta 1050 euroon ja liike- ja teollisuuskiinteistöille hinta on 245 eurosta 1400 euroon. Uudella maksulla kaupungin on tarkoitus kerätä rahaa sadevesiviemäröinnin parantamiseen.

Jossain viuhahti uutinen, että Kouvolan suunnassakin aiotaan jotain tehdä, mutta vähän eri tavalla kuin Somerolla tai Salossa. Kymen Vesi Oy aikoo sekin 1.1.2018 lukien periä hulevedelle maksua, mutta samalla se laskee toista maksua eli jäteveden perusmaksua.

Ympäristöministeriö saisi nyt kyllä mennä peilin eteen ja kysyä tämäkö on ollut alkuperäinen tarkoitus? Että laki on ja ohjeita esim. hulevesiopas, mutta muutoin maamme kunnat ja kaupungit saavat näköjään toimia hulevesien osalta ihan miten haluavat. 

Maksua peritään tai sitten ei.

Somerolaisten hinnoittelu nyt ainakin tuntuu täysin kohtuuttomalta. Asemakaava-alueella asumiselle peritään sateesta hintaa, mutta ei kaava-alueella asuvat saavat sitten ilmeisesti lutrata taivaalta tulevan vetensä kanssa miten tykkäävät. Onko tosikaan?
 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu