Elvytyskielto vanhuksille?
Nettiä selatessa eteeni ilmestyi Aamulehden otsake: Mielipide: Palvelutalossa asuvan omaiseni tietoihin oli ilmestynyt tietämättäni elvytyskielto-merkintä
Mielipiteen kirjoittaja Paavo Mustonen nostaa esiin palveluntuottaja Coronarian geriatrin toiminnan. Mustonen kertoo, että geriatri on ilman mitään etukäteiskeskusteluja omaisten kanssa kirjannut palvelutalossa hoidettavana olevan tietoihin elvytyskiellon.
Piti oikein googlettaa, että mikäs se tällainen Coronaria oikein on. Ja löytyyhän sitä tietoa. Se on lääkäreiden perustama 100 % suomalainen terveydenhuollon uudistaja. Kertovat tuottavansa korkeatasoisia hoiva-, kuntoutus- ja terveyspalveluja mahdollisimman lähellä niiden käyttäjiä. Rakentavat Suomeen uudenlaista terveydenhuoltoa, josta hyötyvät kaikki. Jne.
Siis sellaista hyvää!
Muutama päivä sitten tänne puheenvuoroon kirjoitti kansanedustaja Harri Jaskari. Hyvää, hyvästä hänkin.
Luin Jaskarin kirjoituksen, luin kahteen kertaan. Kommentoinnin paikkahan tuo olisi ollut, mutta sitten päätin, jotta anti olla. Jos kansanedustajatasolla ollaan tuota mieltä sote -uudistuksesta (että pelkkää hyvää tässä tulossa on), niin sitten ollaan.
Minua mainospuheet tulevasta hyvästä eivät ole vakuuttaneet. Paavo Mustosen kertomus antaa taas kerran vahvistusta ajatuksilleni. On uskomatonta, että hehkutetaan sanaa valinnanvapaus ja sen merkitystä, jos jo nyt hoidosta, sen tasosta päättävät ihan jotkut muut kuin hän, joka hoitoa tarvitsee.
Järkyttymiseni ja huolestumiseni sote -uudistuksesta iski tänään kertanykäisyllä vaihteelle viisi! Ei hyvältä näytä!
Sama on ollut jo vuosia aivan tavallisissa kunnallisissa laitoksissa, nämä elvytys kiellot näyttävät tulevan omaisille yllätyksenä. Terveydenhuollon priorisointi on jo tätäpäivää.
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin huolestuttavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin on!
Ilmoita asiaton viesti
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/miksi-e…
Ilmoita asiaton viesti
Juu. Saman luin, mutta en siltikään hyväksy Paavo Mustosen esille nostamaa tilannetta.
Ilmoita asiaton viesti
Kävin SPR.n ”minun tahto” koulutuksen, siellä kehotettiin laillistamaan kaikki asiakisrjat maistraatissa.
Asiakirjoissa tulee mainita 2-3 henkilön nimet tarkkoine tietoineen jotka saavat hoitaa ”minun tahto” henkilön asioita, mutta heillä ei ole oikeutta muuttaa/lisätä niihin mitään.
Vain ko. henkilö voi itse tehdä muutoksia ja käydä ne vahvistamassa maistraatissa.
Joten kannattaisi lähiomaisten käydä tarkistuttamassa olisiko heidän omainen tehnyt myös paperinsa siten että maistraatista löytyy ne laillisesti vahvistetut versiot.
Edunvalvonta on pakko laillistaa maistraatissa, mutta hoitotahto on vapaaehtoinen. Usein henkilö jolla on edunvalvonta tehty niin hän tekee myös hoitotahdon ja laillistaa senkin maistraatissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ns. ensimmäinen hoitotahto on ilmeisesti sitova. Sitä ei pysty ainakaan omaiset muuttamaan. Hoitotahto kannattaa kirjoittaa ja rekisteröidä, kun vielä asuu omassa kodissaan.
Ilmoita asiaton viesti
On noita lomakkeita:
https://www.thl.fi/documents/10531/1722924/Hoitota…
http://www.muistiliitto.fi/files/5313/8201/8173/ho…
http://www.exitus.fi/pdf/hoitotahto.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Olen yhden luennon tai esityksen, selvityksen edunvalvonnasta kuullut ja kuunnellut Salossa. Yleisötilaisuus oli. Siis tiedän sisällön ja mm. missä tilanteissa olisi ihan ok sellainen tehdä.
https://www.maistraatti.fi/fi/Palvelut/holhoustoim…
Tässä Mustosen kertomassa tilanteessa tuskin on kysymys siitä, että edunvalvontavaltuutus, ja mukana sisällössä esim. hoitotahto, olisi tehty. Kyllä sen olisi elvytyskiellon päättänyt geriatri varmasti esille nostanut. Onhan hänen toiminnastaan Valvirallekin jo kanneltu.
Edunvalvontavaltuutuksen voi tehdä, jos haluaa varmistaa, että viranomainen ei määrää edunvalvojaa silloin, siinä vaiheessa, kun olet itse kykenemätön asioitasi hoitamaan. Ts. voit määrätä kenet tahansa sinulle hyvän ihmisen ( ei tartte olla sukulainenkaan) hoitamaan asioitasi (pankki- ym.). Hoitotahto ei kulje käsi kädessä edunvalvonnan kanssa. Se on oma juttunsa se.
http://www.exitus.fi/pdf/hoitotahto.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Yksityisen hoitokodin taloudellinen etu on tietysti pitää asiakasta hengissä mahdollisimman pitkään. Loppuvaihe tulee halvaksi, ei paljon ruokaa kulu, ei isompia hoitoja.
Mutta mitä maksaa elvytys, se voi olla ydinkysymys. Jos hoitokodin kaikki asiakkaat ovat elvytyskiellossa, silloin säästetään palkkakuluissa, ei tarvita sairaanhotajia eikä lääkäreitä hetikään niin paljon. Tällaisen hoitokodin yksikkökustannukset voivat olla huomattavasti alhaisempia kuin kalliimpien elvytykseen varustettujen hoitokotien?
Ilmoita asiaton viesti
No rahastahan tässä kyse on. Yksityinen haluaa tulosta, euroja tekemälleen työlle. Kyllä se elvyttäminen maksaa, joten en ihmettele, että Mustosen esille nostama tilanne on tapahtunut.
Se minua sote -uudistuksen kiemuroissa on harmittanut tai paremminkin kiukuttanut, kun uudistuksen puolestapuhujat antavat ymmärtää, että tulevaisuudessa kaikki hoituu. Ei muuta kuin seteleitä viuhkaksi käteen vaan ja sitten jo mennään hoitoja saamaan. Ei tulevilla maakunnilla sellaiseen mahdollisuuksia ole. Hoitoon pääsyn karsimista on edessämme, mutta mitään yksoikoisia elvytyskieltoja en pysty hyväksymään.
Edelleenkin toivon, että sote -uudistus tukehtuisi toteuttamisen mahdottomuuteen!
Minusta Lasse Lehtonen on todella kiitettävästi ja maalaisjärkisesti kirjoittanut monta kirjoitusta tänne puheenvuoroon. Saisivat sote -uudistuksesta ja valinnanvapaudesta tohkaavat lukea nuo kaikki. Vähintään kahteen kertaan!
http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kayt…
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärtääkseni lähimmälle omaiselle tulee aina ilmoittaa elvytyskieltopäätöksestä. Omalla kohdallanikin näin meneteltiin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos potilas itse haluaa, ettei elvytetä, on hänen oma asiansa ilmoittaa siitä omaisilleen. Hän voi myös kieltää antamasta tietoja omaisilleen. Ensisijaisesti hoitolinjaukset ovat lääkärin ja potilaan välisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla OMAKANTAAN on kirjoitettu tahtoni. Lisätty tietoihini elinluovutuksesta,ruumiini luovutuksesta tieteen käyttöön.
Tahtoni:Ei nesteytystä eikä ravintoa ,ei elvytystä jos pää ja raajat ei enää toimi.
Se oli sitten siinä.
En halua kenenkään käänneltäväksi ”vihanneksena”.
Nyt 70v täysin terve ”vanhus”!
JK:Jokainen voi OMAKANTAAN tehdä oman tahtonsa.
Ilmoita asiaton viesti
http://www.kanta.fi/fi/omakanta
Omakanta
Kaikki terveystietosi ja reseptisi yhdestä paikasta!
”Omakannasta näkee
reseptit
hoitoon liittyvät kirjaukset
laboratorio- ja röntgentutkimukset
alle 10-vuotiaan huollettavan tiedot.
Omakannassa voi myös
pyytää reseptin uusimista
tallentaa oman hoitotahdon ja elinluovutustahdon
antaa suostumuksen omien tietojen luovuttamiseen tai kieltää luovuttamisen.
Omakanta on kansalaisten verkkopalvelu, joka näyttää terveydenhuollon kirjaamia tietoja potilaasta ja hänen lääkityksestään. Palveluun pääsee Kanta-palvelujen verkkosivuilta sekä osoitteella omakanta.fi.”
Ilmoita asiaton viesti
Omakanta on ok palvelu, mutta yks juttu on muistettava: vielä on tässä maassa ihmisiä, joilla ei nettiä ole eikä tule. Ei ole kännykkääkään.
Ei ole pitkää aikaa siitä, kun informoitiin paljonko meillä tässä maassa sellaisia ihmisiä on, jotka eivät nettiä käytä. Olisko ollut 10 %?
Kansalaisille osoitettu Omakanta -sivu voi siis jäädä käyttämättä ja täyttämättä.
Tässä muutaman vuoden takainen kooste tietoteknologian käytöstä ja käyttämättömyyden
syistä 75–89-vuotiailla
http://www.valli.fi/fileadmin/user_upload/Julkaisu…
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole nettiä ei vanhuksilla kaikilla. Mutta perillisillä on jo jokaisella. Ei kun täyttämään mummojen/pappojen tahtoa omaankantaan.
Hoito-testamentti. Laillinen asiakirja jota ei voi edes perilliset ohittaa.
Meillä mukulat nosti äläkän elinluovutuksesta ym. MINUN päätös.Piste.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen laki ei sinänsä mainitse hoitotestamenttia missään. Omaisethan voivat kertoa, että henkilö muutti mieltään ollessaan vielä tajuissaan. Viime kädessä lääkäri päättää kokonaistilanteen perusteella, ts. hoitotestamentti ei ole juridisesti pätevä asiakirja.
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkin lääkäri päättää aina jatketaanko hoitoja ja elvytystä .
Mutta nytkö väität että omakanta on kepu,kok vedätystä?
Hyssälä,Kela ja Stvm-valiokunnan,asiantuntijoiden tekemä kansalaisten vedätys?
Nooh ei olisi ensimmäinen eikä viimeinen vedätys.
Perustuslaissa kuitenkin lukee kuntien tehtäväksi kuuluu myös vanhusten huolehtiminen.Verovaroilla.
Tehtäväänsä ne ei voi siirtää yksityisen puolen niskoille. Ellei perustuslakia ”sormeilla” tarkoitusperiä sopivaksi.
”Pilleri” ja monttuun.
Ilmoita asiaton viesti
JK. Samalla voi kertoa missä haluaa asua kun enää kotona ei pärjää.
On erilaisia mahdollisuuksia joista itse voi valita sopivimman itselle.
Viranomaisten on noudatettava tahtoa ja järjestettävä se.
Näin opasti minua vanhuspalvelussa työskentelevä hoitaja .
Ennakkoon .Aion kyllä pysyä omassa kodissa niin pitkään kuin mahdollista.
Koskisikohan tuokin ”valinnanvapautta”?
Valitsisin luxus vanhuspalvelutalon.
Ilmoita asiaton viesti