Etu- vai takakontti?

Salon Seudun Sanomat nosti 9.11.2017 pääkirjoituksessaan esille tämän vuoden alussa Kelan hoidettavaksi siirtyneen toimeentulotuen myöntämisen ja maksamisen. Että miten on mennyt?

Selvityksiä on tehty. Kahdet. Keväällä tehtiin sisäinen selvitys ja nyt syksyllä on julkistettu ulkoinen. 

Ulkoinen selvitys ei hurraata huutele. Todetaan, että Kelassa ei ollut valmiuksia perustoimeentulohakemusten käsittelemiseen. Syiksi on kirjattu mm., että resurssit olivat niukat, että tietojärjestelmillä oli puutteellinen valmius ja että aikataulukin oli liian piukka.

Kun joku tehtävä, asia takkuilee, niin onhan se paikallaan, että selvitetään syyt ja ne sitten rehellisesti kerrotaan, julkistetaan. Muttamutta: samaan hengenvetoon voi kysyä ja ihmetellä, jotta otetaanko näistä jotain opiksikin vai painetaanko selvityksille saman tien deleteä, vaikka enterillä pitäisi edetä.  

Työn alla on sote -uudistus. On ollut jo pitkään. Enää tuntuu takkuilevan vain valinnanvapaus, siis tämä, josta meille kansalaisille luvataan vaikka mitä hyvää. Hunajapurkkiakin.

Varoittavia sanoja toteuttamisen suhteen kyllä esitetään, mutta eihän hallitus niitä ole pahemmin kuunnellut. Kuullut kyllä. Ihan varmasti.  Näkemättä tuskin jää tämäkään, Kelan selvityksen yhteydessä esitetty toteamus: Sote-valmistelijoiden on syytä lukea tarkkaan myös Kelan vaikeuksista tehdyt selvitykset.

Eläkkeellä oleva entinen maaherra Rauno Saari kritisoi hänkin sote -uudistusta. Hän toteaa, että alan asiantuntijat eivät tunnu ymmärtävän missä mennään ja ihmettelee, jotta miten sitten palveluiden käyttäjät. Saari nostaa esille myös tulevan laillisuusvalvonnan ja oikeuskansleriksi siirtyvän Tuomas Pöystin aseman. Saari epäilee Pöystin uskottavuutta. 

Samaa mieltä on varmaan moni muu. Pöysti on ollut varmasti mies paikallaan soten valmistelussa, mutta sitä en ymmärrä, miten hän seuraavaksi olisi noin vaan ok henkilö oikeuskanslerin tehtävään.

 

..

 

Takakontti tai etu -sellainen eivät liity millään lailla tähän puheenvuorooni. Nostin sen nyt muuten vaan  otsakkeeksi.

Lööpithän pitää olla komiat tänä päivänä. 

Jos et muuta jutustani lue, niin lue Rauno Saaren kolumnin viimeisesti lauseet. Rohkeasti lohkaistu, mutta onhan meillä eläkeläisillä kanttia. Niin Raunolla kuin minulla.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu