Saavutettavuus ja yhdenvertaisuus

Melkoista menoa. Suomi saa ihan itse päättää, miten alkoholilakinsa kanssa toimii. Tänään on taas ollut sen suhteen näytön paikka. EU ei tässä asiassa meitä määrää eikä patista, ei myöskään suojele. Mutta tässä seuraavassa asiassa se suojelee vai mitä tästä direktiivistä pitäisi ajatella?

Saavutettavuusdirektiivillä halutaan taata ihmisten yhdenvertaisuus digitaalisessa yhteiskunnassa. Saavutettavuusdirektiivin tavoitteena on:

 . edistää kaikkien mahdollisuutta toimia täysivertaisesti digitaalisessa yhteiskunnassa
 . luoda yhdenmukaiset minimitason vaatimukset julkisen hallinnon verkkopalveluiden saavutettavuudelle
 . parantaa digitaalisten palveluiden laatua.

Ei ole paljon aikaa siitä, kun jossain viuhahti uutinen, että Suomessa olisi 65 vuotta täyttäneitä digisyrjäytyneitä n. puoli miljoonaa. Mites EU:n direktiivi heidät tavoittaa?

Tästä direktiivin hehkutuksesta "Saavutettavuus kuuluu olennaisena osana suunnittele kaikille -periaatteeseen. Sen tavoitteena on varmistaa kaikille käyttäjille tasavertaiset mahdollisuudet käyttää palveluita riippumatta käyttäjän kuulo- tai näkökyvystä, motorisista vaikeuksista tai muista toimintarajoitteista. Saavutettavat verkkopalvelut mukautuvat erilaisiin käyttötarpeisiin ja erilaisiin käyttäjiin. Palvelusuunnittelussa tulee huomioida erilaiset käyttäjät ja käyttötilanteet sekä erilaiset päätelaitteet " puuttuu täysin se, miten toimitaan kansalaisen kanssa, jolla ei nettiyhteyttä ole. Ei ole sellaista edes suunnitelmissa. Miten heidän saavutettavuutensa ja yhdenvertaisuutensa hoidetaan? 

Suomi.fi-verkkopalveluakin työnnetään käytettäväksi aivan liian nopeaan tahtiin.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu