katso netti piste fi
Pitääpä palata tähän puheenvuorooni: Saavutettavuus ja yhdenvertaisuus.
Kerroin mm., että digisyrjäytyneitä 65 vuotta täyttäneitä suomalaisia on n. puoli miljoonaa. Ihmettelin, miten EU:n direktiivi heidät tavoittaa, jos ja kun ihmisten yhdenvertaisuus ja saavutettavuus pitää taata digitaalisessa yhteiskunnassa?
Jokapäiväinen elämämme alkaa olla jos ei nyt ihan koko ajan meetoota, niin se on katso-netti-piste-fi -elämää.
Äsken luin paikallislehden uutista Kainuusta: Puolustusvoimat halutaan hätiin Kainuun sähkökatkosten vuoksi.
Yhdenvertaisuus ja saavutettavuus ovat koetuksella silloin, kun luonto jyllää ja näyttää mahtinsa. Osa kainuulaisista on ollut ilman sähköä jo neljä vuorokautta.
Taas voin ääneen ihmetellä. Missä meillä on, tätä EU -maailmaa kun elämme, direktiivi, suunnitelma siihen, miten toimitaan, kun tiedon välittäminen, sen saanti nollaantuu? Se voi hyytyä, jäätyä kuin Niagaran putoukset.
Mitä tehdään silloin, kun puhelin on hiljennyt ja katso netti piste fi ei toimi? Mitä Sinä tekisit?
Ilmeisesti kaikki pärjäävät, vaikka känny olis hiljaa ja tv pimeenä.
Suomenmaasta löytyy sentäs jotain.
Kansanedustajan ajatuksin ja vaatimuksin:
”Kansanedustaja Timo Korhonen (kesk.) vaatii puolustusvoimia apuun laajoilla alueilla Kainuussa rasittavien sähkökatkosten korjaamiseksi.
Jopa kymmenet tuhannet kotitaloudet ovat olleet ilman sähköä, kun raskas tykkylumi on kaatanut puita sähkö- ja puhelinlinjoille.”
https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/32…
Ilmoita asiaton viesti
Äsken nostettiin jo Kymmenen Uutisissakin esille tärkeät kysymykset. Kuinka kauan selviät kotona, jos sähkön ja veden saanti katkeaa eikä viemäröintikään toimi? Että onko sitä kotivaraa?
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/onko-…
”Nyrkkisääntö on, että ihminen voi olla kolme minuuttia hengittämättä, kolme päivää juomatta ja kolme viikkoa syömättä. Sen mukaan kannattaa elää.”
Voi olla noin, mutta kyllä minä taitaisin saada hipulin jo toisena päivänä, puhumattakaan kolmesta viikosta. Kotivaraa minul kyl on.
Ilmoita asiaton viesti
No jaa. Jos netti pimenee niin pimenee paljon muutakin. Hätävarana tiedonvälityksessä on puhelin, radio tai painokoneiden käynnistys ja paperiroskan tuottaminen.
Tietojärjestelmät ovat lähes täysin riippuvia tietoliikenneverkosta, joka on muutakin kuin internet. On paljon suljettuja verkkoja, joita on varmistettu eri tavoin eri ongelmia vastaan. Tietoverkkojen yksi hyvin vanha ominaisuus on yhteyksien automaattinen uudelleenreititys. Eli tieto siirtyy vaihtoehtoista reittiä ohittaen vikaantuneen osan verkossa. Silti käyttökatkoksia syntyy aina. Mikään ihmisen tekemä ei ole häiriöistä vapaa.
Onkin kysyttävä mikä olisi nykyisen järjestelmän korvike. No sitä ei ole. On vain paluu menneeseen.
Digihommiin voi opetella kaiken ikäisenä, jollei sairaus esteenä. Dementikko ei tee paperillakaan mitään. 90v äitini sai eilen Kelasta kirjeen. Luettuaan sen hän kysyi 10 minuutin päästä minulta mikä tuo kirje oli ja kuka sen oli avannut. Mitenkähän tämä tietokatkos hoidetaan? No poika hoitaa.
Isäni poistui lama-Suomesta alkuvuonna. Hän osti uusimman älykännykkänsä viime vuoden syksyllä 100v iässä ja opetteli käyttämään toosaa. Hänellä oli ennestään vuoden vanha iPhone, jonka hän heitti menemään ja totesi, että Android-känny on paljon helpompi käyttää, koska se muistuttaa enemmän tuttuja pc-käyttiksiä. Olen alan ammattilainen ja täysin samaa mieltä.
Eli ihmisten on nykyään opiskeltava koko ikänsä. En näe mitään syytä puhua digi-syrjäytymisestä vaan ihan selkeästi henkisestä laiskuudesta oppia uutta. Ei tässä ole kyse mistään tohtorintutkinnon suorittamisesta hiukkasfysiikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Jaahas. Et tykkää, jos/kun puhutaan digi -syrjäytyneistä.
Se nyt vaan on niin, että tuota nimitystä tässä maassa käytetään. Sitä käytetään ihmisistä, jotka eivät osaa käyttää aikaa ja rahaa säästäviä digitaalisia sovelluksia tai asioida sähköisesti.
Minun mielestäni Suomi on siirtymässä sähköiseen viestintään aivan liian nopealla vauhdilla ja vaaran poikanen pyörii. Ettei vaan kävis niin, että lääkärit saavat eteensä digistressistä tai digimasennuksesta kärsiviä ihmisiä. Mites heidät hoidetaan? Ei kaikkea voi laiskuudenkaan piikkiin pistää. Kaikki eivät digi-digiä opi, vaikka miten päin halvinta huaweitä kädessään hiplaisivat.
..
Mutta kysymykseni.
Minulle ei nyt ihan kunnolla selvinnyt se, mitä Sinä tekisit silloin, kun puhelimesi on hiljennyt ja katso netti piste fi ei kotonas toimi?
Siis edessäs on tuo tilanne, mitä ihan viimeks kysyn.
Onko hyviä vinkkejä?
Ilmoita asiaton viesti
Miksi kaikkien Suomessa täytyy kuulua samaan muottiin. Jos et ole digikiinnostunut tai ehkä haluton esim. ikäsi puolesta ryhtymään digin orjaksi, niin miksi olisi pakko! Kyllä palveluja ja yhteyksiä niillekin täytyy järjestää, jotka ovat haluttomia käyttämään tai muuten eivät pysty käyttämään digilaitteita. Ja palveluntuottajien on hyväksyttävä nämä digittömätkin ja luotava heille muita vaihtoehtoja.
Olen törmännyt moneen ihmiseen, joilla ei mm. ole verkkopankkitunnuksia, eikä edes pankkikorttia. Tiedän miten hankalaa heidän on asioida nykyisin, kun mm. maaseudulta kaikki pankkikonttorit on lopetettu.
Mielestäni tämä ”digiloikka” on tapahtunut liian nopeasti, niin etteivät kaikki ehtineet mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kauhistus, mikä tilanne!
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801062200650008…
Ilmoita asiaton viesti