Varhaiskasvatuksesta myöhäiskasvatukseen!
Punaista näen, kun tällaista luen: Opetusministeriö käynnistää kokeilun, jossa kuntia kannustetaan järjestämään viisivuotiaille maksutonta varhaiskasvatusta.
Asia on ollut esillä Salossakin. Talousarviokokouksessa, tämän vuoden talousarviota päätettäessä, oli esillä kaksi esitystä.
Esitys, että ".. Salossa siirrytään osittain maksuttomaan varhaiskasvatukseen viisivuotiaiden lasten kohdalla 20 t/vko elokuusta 2018 alkaen" hävisi äänin 25 tälle 26 ääntä saaneelle esitykselle: "Salo pyrkii mukaan viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen valtakunnalliseen kokeiluun. Maksutonta varhaiskasvatusta järjestetään kyseisessä kokeilussa 4h/päivä=20 t/viikko noudattaen esi- ja perusopetuksen työaikoja (9,5 kk/vuosi)."
Puolesta ja vastaan puheenvuoroja kuultiin ja kuunneltiin pitkä tovi. Itse ajattelin, että antaa olla, en mene puhujapönttöön putputtamaan, sillä olin asiasta jo jotain julki tuonut mm. paikallislehdessä, enkä kannattaisi, en kumpaakaan esitystä.
Mutta sitten vaan keitti yli. Puhujapönttöön menin minäkin. Sanomani oli tämä:
"EN KANNATA, vaikka ymmärrän kyllä, että tällä halutaan viestittää sitä, että Salo näyttäisi olevan aidosti lapsiystävällinen kaupunki.
Toistan tähän samaa, mitä olen tätä mieltä palstallakin julkistanut:
Suomalainen käytäntö, lastensuojelun perusta on, että vanhemmat ovat ensisijaisesti vastuussa lastensa huolenpidosta ja kasvatuksesta.On hyvä, että lapset saavat hoitopaikan, kun vanhemmat ovat työssä, mutta ei sen minun mielestäni ilmaista pidä olla. En maksutonta vanhustenhoitoakaan odota, en nyt, enkä tulevaisuudessa. Sitä kyllä odotan, että niin lapsille kuin vanhuksille järjestyy hoito ja tarpeen mukainen hoitopaikka silloin, kun perheiden tilanne sitä vaatii."
Ja mistä moinen vastahanka?
Ihan vaan siitä, että nyt unohdetaan vanhukset.
Aivan täysin!
Jos oikeudenmukaisia, tasa-arvoisia, mitä sanoja tässä valtakunnassa nyt hehkutetaankin, pitää olla, niin kyllä kotona nk. kotihoidossa (=kotipalvelu käy moikkaamassa aamuin, illoin, mutta ei paljon muuta ehdi) asuvien tilanne pitää saada vähintään samaksi.
Että mites hallitus voisi tälle joukolle, siis kotihoidossa oleville vanhuksille, järjestää maksutonta ”vanhuskasvatusta” tai olisiko "myöhäiskasvatusta"?
Kulkekoot nyt sitten millä nimellä tahansa, mutta samalla kaavalla toimintaa heillekin.
Aloitetaan samasta eli 20 tuntia viikossa kiitos!
Nyt olen eri mieltä, ja vetoan niihin kansainvälisiin sopimuksiin joihin Suomi on sitoutunut silloin kun nykyiset vanhukset ovat olleet asioista päättämässä.
”Ja mistä moinen vastahanka?
Ihan vaan siitä, että nyt unohdetaan vanhukset.”
Aikoinaan päätöksiä tehneet, nykyiset tai tulevat vanhukset, ovat halunneet, että toimimme siten, että ”päätöksenteossa otetaan aina ensisijaisesti huomioon lasten etu”. Itse olen tuon näkemyksen puolustaja tänäänkin, sinä hyvä Marjatta ilmeisesti et?
Olen tästä kirjoittanut aiemminkin, tyyliin: jos maailmassa riehuu tappava tauti jota vastaan voidaan rokottaa vain osa väestöstä: lapsi tai vanhus, niin jos itse olisit 80v. isoäiti niin ottaisitko rokotuksen itse vai antaisitko sen lapsenlapselle?
Rahaa on vain rajallisesti. Käytetäänkö se tulevien sukupolvien parempaan elämään vain nykyjärjestelmän luoneiden henkilöiden mukavuuteen?
Ilmoita asiaton viesti
Äidit ajattelevat aina lapsiaan. Aina. Ja lapsenlapsiaan. Kyllä he ovat ykkösenä.
MUTTA: Sinä et ilmeisesti ole törmännyt suomalaisen vanhustenhoidon arkeen.
Pienen lapsen vaipoissaan jos jätät päiväksi yksin kotiin sänkyynsä, niin alta aikayksikön menee ilmoitus lastensuojeluun. Liikuntakyvytön vanhus saa vaipoissa olla sängyssään päivät pitkät, eikä mene mitään ilmoitusta mihinkään.
Sekin on jo moneen kertaan esille nostettu, että Suomessa vangeilla on mahdollisuus ulkona liikkumiseen. Suomalaisilla vanhuksilla sitä ei ole, ellei ole lähiomaisia ulos taluttelemassa.
Jos pikkuisille annetaan maksutonta varhaiskasvatuksen nimellä (karsea nimi) kulkevaa hoitoa, niin annettakoon kaikille kotihoidossa oleville vanhuksille sitten edes ulkoilumahdollisuus!
Ilman vanhuksia ei tässä maassa olisi noita pikkuisiakaan!
Ilmoita asiaton viesti
Olet kyllä täysin oikeassa, paitsi yhdessä asiassa, jota minä yleensä ihmisille toitotan: ei pitäisi olettaa mitään ellei tiedä. Silloin pitää ensin kysyä, tai muulla tavalla totuus selvittää.
Kirjoitit: ”MUTTA: Sinä et ilmeisesti ole törmännyt suomalaisen vanhustenhoidon arkeen.”
Ja olit väärässä, olen viimeksi vuonna 2016, joulukuussa lopetin, ollut töissä vanhustenhoidossa (pääosin dementikkoja). Ehkä minulla siis jonkinlainen näkemys tähänkin asiaan on.
Ilmoita asiaton viesti
No hyvä sit!
Kaikkea suunnitellaan ja tehdään niin lasten, nuorten ja vanhustenkin kanssa, mutta kyllä vanhukset ovat alakynteen jääneet.
Yksityisiä hoitolaitoksia nousee jo kuntaan kuin kuntaan, mutta niissä hoito on kallista. Pahin mitä olen kuullut, on, että henkilöstö kun vie tällaisessa hoitopaikassa esim. roskapussin pois, niin se maksaa 6.95 rahaa! Omainen tai ystävä sitä ei saa tehdä!
Jos ei ole varaa hoitolaitokseen muuttamiseen, niin kotiin jää/jätetään todella huonokuntoista vanhusväkeä. Kotipalveluun, jos johonkin tarvittaisiin rahaa ja väkeä lisää. Henkilöstön työn on todella, todella rankkaa.
Ja OmaisHoitajat! Kyllä vaalien aikaan hallitus heitäkin kiittelee, mutta kun vaalit on ohi, niin jo unohdetaan kaikki se, mitä tuli luvatuksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos ei ole varaa hoitolaitokseen muuttamiseen, niin kotiin jää/jätetään todella huonokuntoista vanhusväkeä.”
Noin varmasti tapahtuu. Yksi syy siihen on, että vanhukset, kuten ihmiset yleensäkin, haluavat asua kotona.
Vanhusten osalta tilanteeseen saattaa vaikuttaa myös tuo yleinen mielikuva: vanhuksia kohdellaan hoitolaitoksissa huonosti.
Ilmoita asiaton viesti
No on se varmaan pääsääntö, jos ihmiseltä kysytään, missä vanhuksena haluaa asua. Vastataan, jotta kotona. Kuka kotoaan pois lähtisi, mutta kyllä kodinomaiset olosuhteet saa hoitolaitoksiinkin.
Ihan suoralta kädeltä en menis sanomaan, että vanhuksia huonosti hoitolaitoksissa kohdeltaisiin. Tältä omalta alueeltani ainakin kuulen usein, että hyvää hoitoa annetaan, paikkoja on vaan aivan liian vähän. Yksityisiä en morkkaa muuta kuin siitä, että ne maksavat.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on vaalit jo niin lähellä, ettäaletaan antamaan tuollaisia vaalitäkyjä. En voi tuota muuksi tulkita.
Ensin leikataan ja leikataan, sitten muka annetaan. Vaalit ne ovat jo mielessä usko pois.
Mitään todellista avausta ei Suomessa tehdä. Alkukaudesta kun hallitus on muodostetu ollaan niin maan prkleen jyrkkää ja sitten kun puoliväli ohitetaan aletaan antaa lupauksia paremmasta.
Puoluetoimistoissa on sellainen kaava seinällä, josta voi katsoa milloin otetaan ja milloin annetaan.
Lapsiystävällinen kunta on se joka työllistää ja joka myös kehittyy kaiken aikaa. Ei se joka yrittää nyhtää joka ikisen mahdollisuuden rahastaa valtiota.
Ilmoita asiaton viesti
Just näin.
Yks mistä en ole tykännyt, on jatkuva hehkuttaminen esim. palveluseteleiden puolesta. Se on kuin viuhka, jota heiluttelet, kun itselles jotain apua, palvelua tarvitset.
Hyvä sitä nippua on heilutella, kun seuraavaks nostetaan saamisen kriteerejä niin, ettet siitä setelistä kovin paljn hyödy tai et hyödy lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Meistä jokaisen pitäisi aina (päätöksiä tehdessään) ajatella myös kaikkia muita. Ei pelkästään omaa itseä ja lähiomaisia, vaan siis kaikkia. Moniko osaa?
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Moniko osaa? Moniko edes haluaa?
Päätöksiä tehdessä, niin kunnallisella kuin myös valtakunnan tasolla, tarttis ajatella, että kun jotain uutta päätetään, mietitään, mitä se vaikuttaa johonkin toiseen.
Nostin esille sen, että en tykkää maksuttomasta varhaiskasvatuksesta. En tykkää, sillä jotain pitäisi vanhusväellekin antaa. Maksuttomana.
Jos tätä asiaa miettii oikein, oikein kauas tulevaisuuteen, siihen, kun nämä varhaiskasvatuslapsukaiset ovat itse vanhuksia, niin parkuvatko he, heidän lapsensa heille viimeistään silloin maksutonta vanhustenhoitoa. Että kun pienenä tyttönä/poikana maksutonta oli, niin miksei nyt!!!
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vähän hintoja. Esimerkkinä Salo:
http://www.salo.fi/attachements/2017-12-28T08-45-2…
Kuntoutus, joka pitäisi olla itsestään selvyys, on tätä:
http://www.salo.fi/sosiaalijaterveyspalvelut/vanhu…
”Ensimmäinen arviointikäynti ja apuvälinekartoitukset ovat maksuttomia, terapiakäynti maksaa 10,00 euroa / kerta. Yhteydenotot tapahtuvat kotihoidon tai tarveyspalveluiden henkilökunnan kautta.”
10 rahaa per kerta. Mitä se terapiakäynti nyt sitten sisällään pitääkin..
Ilmoita asiaton viesti
Jos kuntoutuksen kohdalla lukee näin: Vanhuspalveluissa kuntoutuksen tavoitteena on ikääntyneen salolaisen kotona asumisen tukeminen, niin kyllä siinä pitäisi olla mukana myös vanhusten ulkoilu!
Tuskin on salolainen puute. Samaa on varmaan muuallakin maassa!
Ehdotus otsakkeeksi ja käyttöön otettavaksi: Vanhuspalveluiden kuntoutus ja vanhusten ulkoilu.
Eikä sitten mitään hintoja tämän ulkoilun toteuttamiseen. Tarkoitan mahdollisen avustajan saamista.
Ilmoita asiaton viesti