Varhaiskasvatuksesta myöhäiskasvatukseen!

Punaista näen, kun tällaista luen: Opetusministeriö käynnistää kokeilun, jossa kuntia kannustetaan järjestämään viisivuotiaille maksutonta varhaiskasvatusta.

Asia on ollut esillä Salossakin. Talousarviokokouksessa, tämän vuoden talousarviota päätettäessä, oli esillä kaksi esitystä.

Esitys, että ".. Salossa siirrytään osittain maksuttomaan varhaiskasvatukseen viisivuotiaiden lasten kohdalla 20 t/vko elokuusta 2018 alkaen" hävisi äänin 25 tälle 26 ääntä saaneelle esitykselle: "Salo pyrkii mukaan viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen valtakunnalliseen kokeiluun. Maksutonta varhaiskasvatusta järjestetään kyseisessä kokeilussa 4h/päivä=20 t/viikko noudattaen esi- ja perusopetuksen työaikoja (9,5 kk/vuosi)."

Puolesta ja vastaan puheenvuoroja kuultiin ja kuunneltiin pitkä tovi. Itse ajattelin, että antaa olla, en mene puhujapönttöön putputtamaan, sillä olin asiasta jo jotain julki tuonut mm. paikallislehdessä, enkä kannattaisi, en kumpaakaan esitystä. 

Mutta sitten vaan keitti yli. Puhujapönttöön menin minäkin. Sanomani oli tämä:

"EN KANNATA, vaikka ymmärrän kyllä, että tällä halutaan viestittää sitä, että Salo näyttäisi olevan aidosti lapsiystävällinen kaupunki.

Toistan tähän samaa, mitä olen tätä mieltä palstallakin julkistanut:

Suomalainen käytäntö, lastensuojelun perusta on, että vanhemmat ovat ensisijaisesti vastuussa lastensa huolenpidosta ja kasvatuksesta.On hyvä, että lapset saavat hoitopaikan, kun vanhemmat ovat työssä, mutta ei sen minun mielestäni ilmaista pidä olla. En maksutonta vanhustenhoitoakaan odota, en nyt, enkä tulevaisuudessa. Sitä kyllä odotan, että niin lapsille kuin vanhuksille järjestyy hoito ja tarpeen mukainen hoitopaikka silloin, kun perheiden tilanne sitä vaatii."

Ja mistä moinen vastahanka?

Ihan vaan siitä, että nyt unohdetaan vanhukset.

Aivan täysin!

Jos oikeudenmukaisia, tasa-arvoisia, mitä sanoja tässä valtakunnassa nyt hehkutetaankin, pitää olla, niin kyllä kotona nk. kotihoidossa (=kotipalvelu käy moikkaamassa aamuin, illoin, mutta ei paljon muuta ehdi) asuvien tilanne pitää saada vähintään samaksi.

Että mites hallitus voisi tälle joukolle, siis kotihoidossa oleville vanhuksille,  järjestää maksutonta ”vanhuskasvatusta” tai olisiko "myöhäiskasvatusta"?

Kulkekoot nyt sitten millä nimellä tahansa, mutta samalla kaavalla toimintaa heillekin. 

Aloitetaan samasta eli 20 tuntia viikossa kiitos!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu