Virkamies tekee mitä hallitus määrää
Virkamies tekee mitä hallitus määrää.
Tämä pisti silmääni ja särähti korvaani Pietun blogin kommenteista. Kommentin on antanut Vanha demari.
Virkamies tekee mitä hallitus määrää.
Anteeks vaan, mutta minä en tuohon usko.
Kyllä virkamies, toimialajohtaja, asioitten esittelijä on se, joka taustatyön tekee ja päättäjät toimivat parhaimmillaan/pahimmillaan vain kumileimasimena.
Taustatyöhön, asioitten esittelyyn voi esittelijä upottaa sivutolkulla ”lakitekstin” näköistä sanahelinää ja kun sitä yksittäisessä pykäläehdotuksessa on tarpeeksi paljon ja pitkälti, niin päättäjä uupuu. Jos hän ei ymmärrä lukemaansa tai jos hän ei halua kysyä ja kyseenalaistaa ( jottei näyttäisi toisten päättäjien silmissä tyhmältä), niin läpi menee sellaisia juttuja, jotka ovat jotain muuta kuin päättäjien ja kansalaisten maalaisjärkeen mahtuvia asioita.
Tällä hetkellä ihmettelen ja päivittelen omassa kaupungissani tulossa olevan sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksen esityslistaa.
http://www.salo.fi/hallintojapaatoksenteko/esitysl…
Päättäjien tahto!
En näe, vaikka suurennuslasilla tirkistelisin.
Salossa puuhastellaan erilaisten hankkeiden ( niitähän suorastaan pulppuaa HerroiltaHelsingin) viidakossa ikään kuin ne toisivat jotain luxusta arkeen.
Ei sen puoleen, kyllä keisarin uusilla vaatteilla keikaroidaan muuallakin kuin Salossa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös vaan näytäkin fiiniltä ja tehokkaalta?
Nämä ovat SaloSoten esityslistalta:
195
Toimintakykyinen ikääntyminen-vanhuspalveluiden palvelurakenteen ja toimintamallin kehittäminen Länsi-Suomessa 2010-2012 -hankkeeseen osallistuminen
196
Päihde- ja mielenterveystyön Länsi 2012 -hankkeeseen osallistuminen
197
Työllistä välittäen – Välitä työllistäen hankkeeseen osallistuminen
Ilmoita asiaton viesti
Koska virkamiehiä ei sido mikään HENKILÖKOHTAINEN vastuu tekemisistään ja tekemättäjättämisistä. Ehkäpä Kauhajoen oikeuskäsittelyssä tutkittaisiin vähän tätäkin puolta mutta en sakkoja kummempaa jaksa uskoa tulevan jos edes sitäkään ilmiselvästä virkavirheestä.
Vasta sitten kun suomalaista virkamiestä ja -naista alkaa sitomaan HENKILÖKOHTAINEN vastuu asioiden sujumisesta tai sujumattomuudesta (esim tullin harjoittama tietoinen ja rikollinen tavaroiden ja palveluiden vapaan liikkumisen esto) niin ehkä sitten…
Ilmoita asiaton viesti
Suomen mallisessa yhteiskuntajärjetyksessä hallitus on kyllä vastuussa viranomaisten menettelyistä. Hallitus edustaa toimeenpanovaltaa ja viranomaiset ovat sen suorittajia. Kuinka usein viranomaiset sitten katsovat tarpeelliseksi konsultoida ylempiä tahoja toimintatapojensa oikeutetuudesta on toinen juttu. Jos virkatoimenpiteen kohteeksi joutunut tuntee kärsineensä vääryyttä, on oikeuskansleri se taho, joka valvoo hallituksen toimintaa. Valittaa voi myös hallinto-oikeuteen.
Jollain tavoin tuosta blogikirjoituksesta tuli käsitys, että siinä ehkä sekoitettiin lainsäädäntövaltaa ja lakien valmistelua viranomaisten toimiin. Lakien valmisteluhan ei kuulu viranomaisille sinänsä lainkaan. Toki heidänkin mielipiteitä voidaan kuunnella, jos halutaan. Ja käytännössähän on niin, että maan ylin viranomainen, hallitus, antaa eduskunnalle suurimman osan lakiesityksistä käsiteltäviksi. Koska hallitus kuitenkin on parlamentaarisesti nimitetty, niin tässä ei ole suurta ristiriitaa vallan kolmijako-oppiin nivoutettuna, semminkin kun eduskunnan jäsenet saavat myös itse tehdä lakialoitteita eikä hallituksen esitysten läpimeno eduskunnassa ole pelkkää kumileimasintoimintaa.
Kunnanvaltuustot edustavat puolestaan paikallishallintoa, joka sinänsä ei ole tilivelvollinen ”Helsingin herroille”. Maan lainsäädäntöä niiden elimien tulee toki myös noudattaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Koska hallitus kuitenkin on parlamentaarisesti nimitetty, niin tässä ei ole suurta ristiriitaa vallan kolmijako-oppiin nivoutettuna, semminkin kun eduskunnan jäsenet saavat myös itse tehdä lakialoitteita eikä hallituksen esitysten läpimeno eduskunnassa ole pelkkää kumileimasintoimintaa.”
Anteeks vaan, mut tässä kohdin olen eri mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos virkamies erehtyy ajattelemaan itsenäisesti, urakehitys vaarantuu …
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä virkamies, toimialajohtaja, asioitten esittelijä on se, joka taustatyön tekee ja päättäjät toimivat parhaimmillaan/pahimmillaan vain kumileimasimena.”
Kaikkihan muistavat takavuosien hauskan tv-sarjan, Yes Minister, ”Kyllä, herra ministeri” 😉
http://en.wikipedia.org/wiki/Yes_Minister
Ilmoita asiaton viesti
#5: ”Anteeks vaan, mut tässä kohdin olen eri mieltä.”
Siteeraamaasi lauseeseeni sisältyy ainakin kolme asiaa, joista voit olla eri mieltä tai samaa mieltä. Tarkoittaako tuo kommenttisi kaikkia niitä vai vain jotakuta niistä?
(Siis eikö hallitus ole parlamentaarinen? Eivätkö kansanedustajat saa tehdä lakialoitteita? Eikö eduskunta voi kaataa hallituksen lakialoitteita?)
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja Suomen 8. suurin puolue on aina hallituksessa äänestit tai et. Virkamieskin ymmärtää mitä se tarkoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se periaatteessa noin: virkamies on vain esittelijä tai toimeenpanija. Toisaalta hallituskin on ”vain” toimeenpanija. Valtuustohna se lopullisesti päättää, jos ei ole hallitusta valtuuttanut päättämään, tai lakisääteiset lautakunnat omalta osaltaan. Muistini mukaan se noin meni, tosin on aikaa kulunut siitä kun olen kunnallislakeja lukenut.
Virkamieshän kumminkin esittelee asian pykäliin pohjautuen, kun eiväthän ne useimmat luottamushenkilöt kumminkaan mistään mitään tiedä 😉
Kunhan kahvilla käyvät kunnantalolla, useimmat.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä virkamies, toimialajohtaja, asioitten esittelijä on se, joka taustatyön tekee ja päättäjät toimivat parhaimmillaan/pahimmillaan vain kumileimasimena.”
Juuri näin.
Ilmoita asiaton viesti
kohtaan 8:
Minulta on kadonnut usko hallituksen parlamentaarisuuteen. Yks esimerkki maahanmuutto ja siinä puuhasteleva ministeri.
Ja kyllä kyllä. Kyllä kansanedustajat saavat tehdä lakialoitteita. Osa menee eteenpäin ja saattaa putkahtaa ihan jopa hyväksyttäväksikin saakka. Mut voi käydä niinkin, että kun laki tulee ulos, niin jo samaan syssyyn huomataan, ettei se taidakaan toimia live -elämässä ja sit sitä päätetään paikata. Sit jahnataan eri työryhmissä ja valiokunnissa ja käytetään lausuntokierroksilla ja saadaan sanahelinäistä lopputulosta, joka on alkuperäistä paikattavaakin huonompi.
Ja kyllähän eduskunta ne sit voi vaik kaataa. Kuis useesti kaataa?
Ja kun tuonne eduskuntaan saakka nyt mentiin niin tässä on tämän päivän live -elämää:
http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/eduskunta/org…
Kyl hee nii kamala tärkjöist asjoist päättävä!
Ovatkohan kaikki edustajat edes lukeneet mitä tänäänkin hyväksyvät!
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Salo -cityn sanahelinää:
Uusi strategia linjaa lähivuosien toimintaa
Uuden Salon kaupungin strategiatyö käynnistyi helmikuussa. Työn aikana määriteltiin kaupungin perustehtävä, arvot, visio ja strategiset tavoitteet vuodelle 2010 sekä meneillään olevalle valtuustokaudelle. Kaupunginvaltuusto hyväksyi strategian lokakuussa.
Monipuolisen elinkeinoelämän ja hyvien palvelujen Salo
Uusi visio 2020 on seuraava: Salo on hyvien palvelujen, monipuolisen elinkeinoelämän ja korkean osaamisen kasvava viherkaupunki, joka toimii vastuullisesti ja rohkeasti ihmisen ja ympäristön parhaaksi.
Kaupungin perustehtävä on määritelty seuraavasti: Peruspalveluiden järjestäminen kuntalaisille niin, että Salossa on hyvä elää, asua ja yrittää. Kaupungin arvoiksi valikoituvat rohkeus, oikeudenmukaisuus ja vastuullisuus.
Uuden valtuustokauden strategiset menestystekijät ovat
1. Hyvin toimivat peruspalvelut
2. Monipuolisen elinkeinoelämän kehittäminen ja hyvä työllisyys
3. Johtaminen, strateginen päätöksenteko sekä osaava ja motivoitunut henkilöstö
4. Kuntauudistuksen hallittu toteutus, laaja demokratia sekä yhteisöllisyys
5. Tasapainoinen talous
6. Kestävä kehitys ja viherkaupunki
..
http://www.salo.fi/linkit/salotietoa/strategiajavisio/
..
Siinä sitä on! Ei Salo noitten sanahelinöittensa kanssa yksin ole. Samantapaista on muissakin kunnissa/kaupungeissa. Mutta noitten sanahelinöitten kanssa me kansalaiset joudumme elämään. Noitten ympärille ei eri lautakunnissa tekstejä, esittelyjä, ehdotuksia laadi luottamushenkilöt/päättäjät, vaan näissä huseeraavat nämä virkamiehet ja -naiset, joita onkin sit jo moneen lähtöön. Osa osaa asiansa ja osaa tuoda kustannustietoisia vaihtoehtoja ja malleja päätöksenteon tueksi, mutta osa esittelijöistä on ihan pihalla. Omaa vaihtoehdotonta näkemystä tyrkytetään ja lautakuntalaiset ovat joko tai tilanteen edessä. Ja jos tässä kohdin lautakuntalaiset eivät ole valppaina, jos eivät hallitse omaa sektoriaan, niin huonosti käy.
Ilmoita asiaton viesti
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/79865-turvapaikanhakijoiden-tuet-tippuvat-pian
Virkamies tekee mitä hallitus määrää!
Kyllä noista uutisista moni tavallisen kansaneläkkeen varassa oleva hieraisee silmiään.
Ilmoita asiaton viesti
Se on päättäjästä kiinni, kuinka hän noudattaa virkamiesten valmistelua. Taannoin puhuttiin ns Sailaksen listasta. Sen tarkoituksena oli kääntää huomio siitä, että hallitus päättää mitä säästöjä tai muuta tehdään.
Ilmoita asiaton viesti
Virkamiehen listämistä.
RED BUTTON
Ilmoita asiaton viesti
Apua, kukas se sitte asioita aattellee. Kukas se toimii, ko hoksaa, että asiat ei ole niinko pitäs.
Eihän virkamies voi määräyksiä vasten toimia? Sillonhan kaikki pyssyy muuttumattomana.
Vai onko demokratia sitä, että virkamiehet keksii uuvet asiat ja ajatukset ja politiikot käyvät siunaamassa eduskunnassa?
Hohhoijjaa mie tykkään, että son vaarallsta, ko virkamiehet on niin nössöjä ja vartioi sitä ommaa virkaansa eikä huua luijjaa, että hei täälä on ongelma. Mieki olen ollu semmonen ja lähteny koko viroista ainako olen nähny, että ei hiiskatti tämä ei vetele ja en ole huutanu tarpheeksi luijjaa, että ois asioita muutettu.
Ei rivi virkamies paljon mihinkkään pysty. Mutta sie et varmasti niistä puhunukkaan. Isot päällikkövirkamiehet saattaa jotaki ehkä joskus.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja tuli miehleen seki, että kukas se vastaa siittä hommasta. Virkamies itte vai se hallitus.
No ei kukkaan, ko jotaki sattuu on vakuutus ja jos hyvin käy saa kolhun saanu korvauksen.
Mutta onhan se vastuu kysymys? Jos olet kansan valittema päättäjä, niin kait se vastaa sen, minkä se siunaa, vaikka sen virkamies oiski junnaillu? Ja suorittas, siis se virkamies.
No, sama tälle asialle, ko maailmanhallitushan son Vanhasen ja Stubin toimesta tulossa ja net hoitaa ja vastaa. Rakastavin terffeisin Hilkka Laronia
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vaan!
En minä diktaattorin paikkaa himoitse, havittele enkä kuolaa.
Minulle riittävät nämä nykyiset luottamustehtäväni ja eläkeläisen titteli.
Euroista, niiden käytöstä minä kyl jaksan mussuttaa.
24.11.2009 kirjoitin US -blogiini
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.blogit….
mm. näin:
Kunnille ja kaupungeille pitäisi määrätä, siis määrätä, muutama saman-/omankokoinen kunta/kaupunki vertailukohteeksi.
On se kumma miten joku toinen kunta voi tulla vähemmällä väellä ( työntekijät ja hallinto) toimeen ja jollekin toiselle ei mitkään eurot riitä.
Kustannustietous on hukassa sekä virkamiehiltä että luottamushenkilöiltä.
Kustannustietoa ollaan jatkossa ihan varmasti kuntiin tuuppaamassa, mutta siihen ei tartuta ennen ennenkuin on pakko.
Esim. Audiator oy osaisi jo sakkia kouluuttaa, jos vaan kunnat vaivautuisivat semmosta evästä/tietoa tilaamaan muillekin kuin tarkastuslautakuntalaisten tietoon..
Otsakkeeni oli: virkamies tekee mitä hallitus määrää.
Virkamies tekee työnsä, esittää, pohjustaa ja ehdottaa, mutta ei se sitä saisi tehdä hinnalla millä hyvänsä. Se tarttis hallitusten ja lautakuntien tajuta.
Ilmoita asiaton viesti
Lokakuussa hallitus sai tämmöset palautteet:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/75340-kansa-lyttaa…
Ilmoita asiaton viesti
Kiva tuupata tänne näitä vanhoja juttuja, mutta ne nyt vaan ovat ah niin tosia ja aina ajankohtaisia:
http://www.iltalehti.fi/kolumnistit/20090914102321…
”Yksityisissä yrityksissä leikataan kustannuksia ensiksi sieltä, missä se ei vaikuta palveluun, ja vasta viimeksi asiakaspalvelusta. Kunnallisella puolella malli tuntuu olevan päinvastainen.”
Ilmoita asiaton viesti
21.
Taidan alkaa katumaan, että olen muuttanut Somerolta pois. Olisin vaan pysynyt sinnikkäästi siellä, kun vaikuttaa ihan rehdiltä kaupungilta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin Anne. Someroa olen seurannut minäkin. Ei taida somerolaisten touhut olla mieleen ainakaan hallinto- ja kuntaministerille. PARASta pöytään yhteistyötä on somerolaisille puolväkisin tuputettu, mutta jos pärjäävät itsekseen niin mikseivät saisi niin tehdä.
Ilmoita asiaton viesti