Sailaksen sanoin: sekasortoinen uudistus

Sota vai sote? Tänään nuo "isoset" sitten taas yrittävät. Tuleeko valinnanvapaudesta jotain vai eikö tule? 

"Isoset" myös kiistelevät. Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori antaa ymmärtää, että kaikki vielä kaatuu, ei tule sote- eikä maakuntauudistusta. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on toista mieltä. Ei kaadu mikään, sillä hallituksella on vastuu koko Suomesta, kyllä ajatellut uudistukset toteutuvat ja ne toteutetaan.

Voi kunpa "isoset" kuuntelisivat joskus heitäkin isosempia. Viimeisimmässä Kuntalehdessä eläkkeellä oleva valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas ihmettelee "miksi sote -uudistuksessa ei tälläkään kertaa tartuttu isoon ongelmaan?" Hän toteaa myös, että "– En tiedä yhtään arvostettua asiantuntijaa, joka pitäisi uudistusta hyvänä."

Sailaksen mielestä ongelma  on, että työelämän ulkopuolella olevat saavat peruspalveluja huonommin  kuin ne, jotka ovat työterveyshuollon piirissä. Uudistuksen tarkoitus oli korjata pois nuo epäkohdat, mutta nyt työterveyshuollosta ei puhutakaan mitään, ei edes uskalleta, koska se on ay:n, myös työnantajärjestöjen juttu. Lempilapseksi Sailas tuon nimittää.

Kustannuksiinkaan Sailas ei tunnu uskovan. Että ne muka vähenisivät. Esim. palkkojen yhtenäistämisestä tulee kustannuksia. Salon kaupunki pääsee yhdeksi malliesimerkiksi.  Ja tottahan tuo on. Saloon liittyneissä  (1.1.2009-) pikkukunnissa henkilöstön palkat olivat pienempiä kuin vanhassa Salossa, joten ne nostettiin suurimman tasoon. Minä en lukua enää muista (vaikka kaupungin luottamushenkilönä pitäisi muistaa), mutta Sailaksen tieto on, että lisälasku oli peräti 12 miljoonaa.

Myös tietojärjestelmien (tuo ikuisuusvauva tai onko jo peräti ikuisuusvanhus) uusimisen  Sailas nostaa esille. 

Tasan vuosi sitten olen tänne puheenvuoroon nostanut esille juttuni "Juosten kustu".  Jankuttamista tai sitten ei, mutta samat sanat tänään naistenpäivänä 2018:  

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232945-juosten-kustu

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu