Sote-suomalaisten yksityisyys ja yhdenvertaisuus
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on kuvannut sote -uudistuksen valinnanvapautta hunajapurkiksi. Kansi avattiin lokakuussa 2017. Heti perään tuli ministerin suulla kuitenkin varmennus, että ei sitä niin vaan avata. Hallitus on se, joka toimii kannen vartijana. Tuli vielä toinenkin varmistus, edelleen ministerin suulla: Haluan pitää huolen, ettei hunajapurkkia käydä tahmaisin sormin tyhjentämässä kerralla.
Hallitus on nyt sitten päässyt niin pitkälle, että on ottanut hanskat käteen ja työstänyt käyttöohjeet hunajapurkkiinsa vai millaiseksi pitää ymmärtää uusin uutinen, tämä, joka kertoo, että meidät sote-suomalaiset pisteytetään. Meidät arvioidaan sen mukaan, miten paljon todennäköisesti rasitamme terveydenhuoltoa.
Asmo Maanselkä nostaa esille huolen. Hän toteaa mm., että valinnanvapauden kylkiäisenä menetämme yksityisyytemme.
Ei todellakaan mikään aiheeton huoli. Pakko tässä on nyt tietyn ikäisenä (iäkäs tai vanhahko), juuri pisteytettynä sote-suomalaisena (monisairas, vaikka ei juuri nyt) ääneen kailottaa: onko hallitus kadottanut viimeisenkin maalaisjärkinystyränsä?
Eikö hallitus seuraa aikaansa?
Eikö hallitus näe tässä tietovuotojen luvatussa maailmassa, että on vain ajan kysymys, kun julki tullut pisteytyslista on meidän kaikkien nähtävänä?
Niin vielä. Missä on se sote -uudistuksen yks luvattu, se suuri lupaus? Missä on sote-suomalaisten yhdenvertaisuus? Tässä pisteytyslistassako?
Jos tämä pisteytyslista olisi julkistettu huhtikuun 1 päivänä. niin olisin sen kuitannut aprillipilaksi. Se päivä on ohitettu, joten kait tämä uusin tieto uskottava on.
Ilmoita asiaton viesti
Missä mielessä tässä nyt menetetään yksityisyys ?
Eikö kaikilla suomalaisilla ole jo käytössä kantatietokanta, joka on terveyshuollon käytössä rajatuin ehdoin ja valvotusti. Ei sielläkään kuka hyvänsä pääse tietoihin käsin ilman seurauksia asiattomasti.
Mikäli terveyskeskustason palvelut halutaan tuoda samalle viivalle koko maassa yhdenvertaisuudella perustellen, valinnanvapaudelle ei ole olemassa mitään vaihtoehtoa.
Monissa terveyskeskuksissa ei saa tänä päivänä edes aikoja lääkäreille, mikäli ei ole pää ns. kainalossa päivystyshoitoa vaativa, vaan potilas ohjataan esim. kuukauden jonoon sairaanhoitajan vastaanotolle.
Onko näin hyvä ?
Milloin sairaanhoitajasta on tullut lääkäri ?
Ilmoita asiaton viesti
No onhan nuo tiedot omakannassa.
Mutta!
Minä olen huolestunut tästä: Eikö hallitus näe tässä tietovuotojen luvatussa maailmassa, että on vain ajan kysymys, kun julki tullut pisteytyslista on meidän kaikkien nähtävänä?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä riski on todellinen. Tiedot voivat päätyä vakuutusyhtiöille, pankeille, työnantajille…
Ilmoita asiaton viesti
Ja TietoVuoto -osaajia!
Niitä tässä maailmassa riittää: https://yle.fi/uutiset/18-18944
Ilmoita asiaton viesti
Siis pitäisikö terveystietojen olla täysin salaisia jopa lääkärille vai ?
Valittamisen sijaan voisit keksiä vaikka paremman systeemin tai aidosti toimivan GP-omalääkärijärjestelmän.
Ilmoita asiaton viesti
No ei. En ole sellaista edes esittänyt.
Minä olen tässä puheenvuorossa esittänyt, yrittänyt esittää huoleni, pelkoni, epäilyni – mitä sanaa tässä nyt käyttäisikin – että minä en usko, että tällaiset pisteytyslistat, joita nyt kerrotaan tehdyn, että ne pysyvät salaisina.
Tietovuotoja on kaiken aikaa. https://yle.fi/uutiset/18-18944
..
Ja uudemman kerran totean myös sen, että esim. Salon alueella tk toimii. Hammaslääkäripalvelumme myös. Vanhustenhoito meillä takkuaa, jos hoidosta, sen saamisesta puhutaan!!
Ilmoita asiaton viesti
Valinnanvapaudella ratsastaminen on täysin perusteetonta. 1) Kansalaisilla on nyt parempi valinnanvapaus kuin mitä hallituksen sote-uudistus meille antaisi. 2) Se on myös itseisarvo, josta sitä haluavien pitäisi maksaa. Risikko intoili, että meillä on kohta vaikkapa neljä eri mahdollisuutta valita. Entäs sitten, kun ne kaikki tarjoavat olennaisesti saman tasoista palvelua? Kannattaako valinnanvapaudesta maksaa yli kaksi kertaa enemmän? Ei varmasti kannata. Tässä ollaan hyvin lähellä ajattelua, että olisi onnea, jos kotonamme olisi ainakin kaksi eri tuottajan vesihanaa, joista voisi juomavetensä valita.
Kysyt, että onko hyvä, että terveyskeskuksista ei saa aikoja lääkärille? Ei tietenkään ole hyvä, mutta se ei myöskään ole nykyisen järjestelmän syytä, joten se ei käy sote-uudistuksen perusteluksi. 1970-1980-luvuilla terveyskeskukset toimivat erinomaisesti kunnes niiden resursseja alettiin leikata. On arvioitu, että noin 0,5 mrd € riittäisi jonojen poistamiseen nykyjärjestelmästä. Miksi halutaan panna likoon paljon enemmän rahaa riskimuutokseen. Sitä paitsi hallitus on jo käyttänyt sote-uudistuksen valmisteluun tuon 0.5 mrd €. Hölmöläisten hommaahan tämä on.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en aikojen saamista moiti.
Kts. kommenttini alempana.
Jos on akuutti hätä, niin kyllä tk vastaan ottaa.
Ottaa ainakin Salossa.
Pääsiäislauantaista on oma viimeisin kokemukseni.
Löytyy tästä blogista:
https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2018/03/31…
Ilmoita asiaton viesti
Tuota onkohan Salosella mitään käsitystäsiitä, miksi terveyskeskuksissa on jonoja ?
Miellähän on nyt yli kaksinkertaisesti lääkäreitä v, 1993 verraten, jolloin maassa oli yli tuhat lääkäriä työttömyyskortistossakin.
V. 2007 jälkeen Suomen julkisen sektorin palkkoja on nostettu enemmän ( yli 6 miljardilla eurolla ) , kuin missän muussa Euroopan maassa, mutta julkisten palvelujen tasossa ja saatavuudesa tätä ei voi todellisuudessa havaita edes hyväuskoisin hölmöläilenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tilanne on tällainen:
”Monissa terveyskeskuksissa ei saa tänä päivänä edes aikoja lääkäreille, mikäli ei ole pää ns. kainalossa päivystyshoitoa vaativa, vaan potilas ohjataan esim. kuukauden jonoon sairaanhoitajan vastaanotolle.”,
niin nuo terveyskeskukset pitää saattaa sellaiseen tilanteeseen, että se palvelu pelaa! Kyllä niitäkin tässä maassa on! Matkittakoon muitten, hyvin toimivien paikkojen hyviä käytäntöjä!
Sellaisessa tilanteessa, jossa tarvitsen lääkäriä yleistarkastukseen, kontrolliin, tm. (minulla esim. kilpirauhasen seuranta), en paru, vaikka saan ajan kuukauden päähän. On se nyt ihme, jos akuuttitilanteessa (”pää kainalossa”) ei tässä maassa muka vastaanotolle pääse.
Salon alueella tk toimii. Sote -uudistus ei sitä nykyistä paremmaksi tee! En usko! En!
Ilmoita asiaton viesti
Linkkivinkkejä:
https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/perustuslakival…
https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/huoli-rahoituks…
Ilmoita asiaton viesti
Saarikko selkokielellä kansalaisten terveystietojen käsittelystä:
https://www.youtube.com/watch?v=z88ICrxsy5Q&featur…
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos!
Tätä seliseliä ehdin jo odottaakin.
Tähän sopii sama, mikä minulla on vapaavuorossa viimeisimmän blogin otsakkeena. Asia, aihe ei ole sama, mutta kyllä minä muutoin näihin hallituksen sote -selityksiin sanon, jotta: Antaisitte jo olla!
Ilmoita asiaton viesti
Ei kuulosta uskottavalta tämä Saarikon puhe. Tämän päivän (12.4.) Keskusuomalainen uutisoi, että ”Kansantautien kartta hälyttää pohjoisessa”:
Sairaanhoitopiiri tarkasteli kaikkien kuntien sairastavuustietoja – ja hämmästyi. Pohjoisen kunnissa väestö potee lääkehoitoa vaativia kansantauteja paljon enemmän kuin muualla Keski-Suomessa keskimäärin. Näin jyrkkiä eroja ei muissa maakunnissa ole, sanoo osastonylilääkäri Tiina Ahonen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.
Artikkelissa todetaan, että Saarikka käy läpi asukkaidensa terveydenhoidon käyntitietoja ja yhdistää niitä valtakunnalliseen tietokantapalvelun eli Kanta-palevlun sisältämiin potilaiden terveystietoihin. Tätä voidaan kutsua ”virtuaaliseksi terveystarkastukseksi”:
– Tarkoitus on poimia henkilökohtaisia riskejä käymällä läpi väestön terveystietoja. Resursseja voidaan suunnata sen mukaisesti ja kutsua asukkaita terveystarkastuksiin. Näin voidaan löytää myös hoidoista pois tippuneita, sanoo palvelualueen johtaja, johtava lääkäri Sakari Ritala.
MOT.
Ilmoita asiaton viesti