Kotihoito retuperällä
Uutinen siitä, että vanhusten kotihoito on retuperällä, tuskin hätkähdyttää sellaisia omaisia, jotka tuon joka päivä oman omaisensa hoidon osalta tällä hetkellä näkevät, kuulevat ja kokevat.
Oikeusoppineiden infon pitäisi herättää kuntien sosiaali- ja terveyslautakunnat, mutta ennen kaikkea kotihoidosta vastaavat esimiehet.
Lautakunnat voivat tykönänsä päättää vaikka kuinka hienoja strategioita ja visioita, miten kotipalvelu hoidetaan (asiakaslähtöisyyttä ja hyvää laatuahan nyt ainakin hehkutetaan), mutta kyllä sen live -työn organiseeraajat ovat ne, joita tässä nyt pitää sormella osoittaa. Hyvällä tai pahalla!
Jokainen kotihoidon esimies tarkistakoot, miten juuri hänen ryhmässään toimitaan. Jos palvelua saavat ovat tyytyväisiä, niin hyvä. Jos eivät ole, jos yksikin purnaus jostain kuuluu, niin kannattaa työntekijöiden kanssa istua saman pöydän ääreen ja miettiä, mitä pitää tehdä, että työn jälki paranee. Että se edes tyydyttää.
Olen riittävän kauan seurannut tämän maan vanhustenhoitoa, joten uskallan väittää, että aivan liian usein valitukset, omaisten kokemat laiminlyönnit hoidetaan pois päiväjärjestyksestä selittämällä. On ollut puutetta henkilöstöstä, on ollut informaatiokatkosta, on ollut sijaisongelmaa, perehdytystä ei ole ehditty tehdä ym. Kyllä niitä syitä keksitty on, mutta silti entinen meno voi jatkua.
Onko niin, että vanhustenhoitoon saadaan parannuksia vain ja ainoastaan julkisuuteen tuotujen epäkohtien jälkeen?
Miten silmät ummessa esim. sosiaali- ja terveysministeriössä kuljetaan?
Tai Valvirassa?
Parin vuoden takaista vanhustenhoidon arkipäivää:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Ilmoita asiaton viesti
”Kotihoito retuperällä”
Sitten se pitää lailla kieltää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei nyt sentään.
Ilmoita asiaton viesti
Joku voi ihmetellä, miksen nyt hallitusta patista.
Jätin tarkoituksella pois.
Hallitus ei vanhustenhoidon arkea hoida. Eivät kuntien päättäjätkään.
Päätösten teko ei vielä takaa sitä, että tehtävät ja palvelut hoidetaan hyvin. Sen työn tekee kunkin kunnan henkilöstö. Valvoa toki tarttis, päättäjienkin, olla valppaana, mutta kyllä tässä nähty on, että ei sekään aina toimi.
Ja hallitus sitten. Se hehkuttaa nyt juuri sote -uudistustaan ja väittäisi tässäkin kohtaa, että kunhan työn alla olevat uudistukset on saatu maaliin, niin kaikki tässä valtakunnassa on hyvin. Ihan kaikki. Maamme vanhuksilla ei ole jatkossa hätäpäivää!
Tätä valtioneuvoston sivuilta:
http://valtioneuvosto.fi/sipilan-hallitus/hallitus…
Hallituskauden tavoitteet:
– Terveyden edistäminen ja varhainen tuki ovat vahvistuneet poikkihallinnollisesti päätöksenteossa, palveluissa ja työelämässä lainsäädäntömuutoksilla sekä paremmalla toimeenpanolla. Terveys- ja hyvinvointierot ovat kaventuneet.
– Eri-ikäisten ihmisten vastuuta omasta terveydentilasta sekä elämäntavoista on tuettu. Julkinen palvelulupaus on määritelty yhteiskunnan taloudellisen kantokyvyn puitteissa. Ihmisten erilaisissa elämäntilanteisissa toimivia valintoja on mahdollistettu enemmän.
– Lasten ja perheiden hyvinvointi ja omat voimavarat ovat vahvistuneet.
– Ikääntyneiden ihmisten kotiin saatavia palveluja on painotettu. Omaishoitoa on vahvistettu.
– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on parantanut peruspalveluja ja tietojärjestelmiä.
– Sosiaaliturvaa on uudistettu osallistavaksi ja työhön kannustavaksi.
– Järjestötyö ja vapaaehtoistoiminta ovat helpottuneet ja yhteisöllisyys lisääntynyt normeja purkamalla.
Hallitus asettaa alkusyksyyn mennessä yksityiskohtaiset mittarit, joilla arvioidaan asetettujen tavoitteiden toteutumista.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhus ei tule hoidettua, jos häntä käy kotihoito katsomassa 10 minuuttia kaksi kertaa päivässä.
Se on suoranaista heitteillejättöä monen ikääntyneen kohdalla.
Jollei omaisia kiinnosta vanhuksiaan hoitaa on heidän tilansa onneton vanhuuden edetessä vaivoineen. Pahin on dementiapotilaiden osa. He saavat yksinollessaan pelkotiloja ja kokevat harhoja, kun yhteys muihin ihmisiin puuttuu melkein täysin.
Kävelyn vaikeutuessa vanhus ei poistu lainkaan kotoaan. Kuulon ja näön heiketessä hän ei edes lue tai katso töllöä vaan tuijottaa seinään tai kattoon. Kyse on heitteillejätön lisäksi henkisestä kidutuksesta. Molemmat on tietääkseni kriminalisoitu.
Mutta kuten blogisti toteaa, tämä totuus torjutaan sujuvasti loputtomilla selityksillä.
Ilmoita asiaton viesti
Salon kaupungissa tällaista minuuttipeliä:
”Käyntiin käytetyllä ajalla tarkoitetaan asiakkaan luona tapahtuvaan
välittömään hoitotyöhön käytettyä aikaa. Keskimäärin asiakkaan luokse tehdyn
käynnin pituus oli noin 18 minuuttia vuonna 2017, mikä on vuosia pysynyt lähes samana.”
http://salo.tjhosting.com/kokous/20183909-6-3.PDF
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä jatkuvasti toistettua mantraa, että vanhusten on paras asua kotona ja siihen pitää pyrkiä entistä enemmän? Henkilökuntaa heitä hoitamaan ei ole nytkään riittävästi, tai heitä on aivan liian vähän.
Mikä onkaan lohduttomampaa kuin ajatus; yksinäinen, masentunut ja huonosti liikkuva vanhus odottaa muutaman kerran päivässä käväisevää hoitajaa märissä vaipoissaan. Surullinnen kohtalo, joka tulee vastaisuudessakin olemaan monen kohtalo, jos annetaan asioiden olla tässä pisteessä, ettei resursseja lisätä ja kukaan päättäjä ei oikeasti välitä?
Ilmoita asiaton viesti
Viimeisimmät julki tulleet epäkohdat tämä hallitus (jonka pitäisi vanhuksista välittää, luvannutkin on) tulee melko varmasti kuittaamaan sillä, että mm. tämän takia sote -uudistus on se must -juttu. Että vanhukset saavat tarvitsemansa hoidon ja huolenpidon.
Minä taidan sote -uudistuksen osalta olla (tähänastisten yritysten plus tämän työn alla olevan suhteen) ikuinen känkkäränkkä.
Miks pitää ajaa ostoskeskukseen (maakunta), kun pikkukaupasta (oma sote) saa jo tarvitsemansa?
Olisivat nyt vaan hallituksessa ensin poimineet tämän maan parhaat käytännöt ja yrittäneet niillä eteenpäin. Niihin paikkoihin, joissa hoito takkuilee, niihin pitää puuttua, mutta ei todellakaan tarvitse mennä kaikkia sorkkimaan uuteen uskoon! Muka parempaan kokonaisuuteen. En usko moiseen. En!
Ilmoita asiaton viesti
Luin juuri viimeisestä Lääkärilehdestä 13.4.2018, kuinka geriatrit ovat koonneet yhteen huoliaan sote-uudistuksesta. Ensimmäisenä oli huoli miten kotihoidon tai asumispalveluyksikköjen lääkäripalvelut hoidetaan.
Geriatreja myöskin huolettaa palveluiden pirstaloituminen yhä useammalle tuottajalle, ja toisaalta epätarkoituksenmukainen keskittäminen, joka voi viedä osaamista ja palveluita kauemmaksi potilaasta.
Ei ole pieniä huolia, kun kentältä kuuluu jo nyt kuinka kauaksi voidaan vanhuksia määrätä pois tutuista kotikunnista ja omaisten läheisyydestä.
Keskittäminen vain suuriin palveluyksikköihin, yksityisille voittoa odottaville pörssiyhtiölle lisää huolia, niin vanhuksille itselleen, kuin myös välittäville läheisille. Miten tähän onkin tultu? Pienet kodikkaat palvelukodit ovat kohta muisto vain. Sääli.
Ilmoita asiaton viesti
Asiantuntijat ja vanhusten parissa työtä tekevät tietävät, mistä puhuvat, mutta eipä se tunnu maan hallitusta kiinnostavan. Välillä tulee sellainen olo, että hallituksen kahdella miehellä (Sipilä ja Orpo) on sote -uudistuksen kohdalla valikoiva kuulo! Ei tuota maakuntaakaan niin kauhiasti tarttis hehkuttaa. Ei siitä mitään kunnollista uudistusta tule! Edelleen elän toivossa, vaikka monta sote -uudistuksenkin yritystä olen jo ehtinyt seuraamaan, että tämä viimeisinkin menisi mönkään!
Ilmoita asiaton viesti
Marjatta, kuuntelepa Ykkösaamun haastattelu samaan asiaan täältä:
http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254326-yk…
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos! Laitoin linkin myös facebookkiin!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä, kiitos Marjatta! 🙂
Ilmoita asiaton viesti