Miten tämä nyt tällaiseksi menee?
Miten tämä nyt tällaiseksi menee?
Ihmettelyni kohdistan maamme hallitukselle tai no, oikeastaan vain kolmelle hallituksen jäsenelle: Sipilä, Orpo ja Terho.
Viime viikolla uutisoitiin, että hallitus valmistautuu valtion omaisuuden myyntiin. Rahaa tarvitaan kuulemma valinnanvapauspilottien rahoittamiseen, sillä se mitä aiemmin on suunniteltu, ei nyt sitten riitäkään.
Toinen uutinen kertoo, että kansanedustajien palkat nousevat. Noin vaan, ilman mitään ennakkovaroituksia. Eduskunnan palkkiotoimikunta on näin päättänyt.
Kulkevatkohan em. toimikuntalaiset silmät ummessa tai onko asiasta päättävillä valikoiva kuulo, kun eivät ole huomanneet, että tärkeämpiäkin kohteita rahan käytölle tässä maassa nyt olisi.
Lastentarhanopettajat ovat yksi joukko, jotka palkkaansa ovat esille nostaneet, ovat sen huonoksi todenneet ja ovat oikein "vaadi palkankorotusta" -päivänkin järjestäneet. En ole huomannut, että kansanedustajat olisivat vastaavaa päivää itselleen parkuneet.
Jos ovat olleet esillä lasten parissa työtä tekevät, niin esillä on ollut myös maamme vanhustenhoito. Siinä, sen kohentamisessa töitä riittäisi ja rahaakin tarvittaisiin. Uutiset, jotka oikein kuvien kera kertovat mm. huonosta kotihoidosta, ovat ilmeisesti jääneet niin hallituksen kolmikolta kuin eduskunnan palkkiotoimikunnalta näkemättä.
Jos minä olisin pääministeri, niin sanoisin isosti EI kansanedustajien palkankorotuksille ja pilottihankkeet laittaisin mappi ööhön.
Sen sijaan, että hallitus haalii lisää pilottihankkeita, se voisi kysyä, kyselyttää kunnilta niiden hyvistä käytännöistä. Ei tässä mitään uusia kokeiluja tarvita. Kyllä meillä kuntia on, joissa sosiaali- ja terveystoimi toimii ihan hyvin, ilman mitään sote -uudistustakin. Otetaan hyvät käytännöt käyttöön ja hyljätään huonot. Se olisi sitten siinä. Se uudistus!
Pääministeri on antanut ymmärtää, että sote-uudistuksen vastustamiseen käytetään Suomessa tällä hetkellä "hurjan paljon energiaa", mutta kyllä minä näen tuon ihan toisin päin. Hallitukselta sitä energiaa kuluu, kun se koittaa koko ajan sovittaa paikkaa paikan päälle, yrittää korjata asiantuntijoitten esille nostamia epäkohtia.
Jos minä olisin kansanedustaja, niin ei -nappulaa tulisin painamaan niin sote- kuin maakuntauudistuksellekin. Eihän tästä sitä ole tulossa, mitä hallitus alunperin kaavaili!
Nii! Että miten tämä nyt tällaiseksi menikin?
Ja muuten! Googletin sanan pilotti.
Miks semmosta sanaa nyt niin muotisanana pidetään?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pilotti
Tarkoittaa mm.: pilotti eli lentäjä, ilma-aluksen kuten lentokoneen tai helikopterin ohjaaja.
Jaa-a. Mitäpä tulee mieleen sanasta lentäjä?
Ilmoita asiaton viesti
#1 Enpä nyt viitsi tässä ääneen todeta – mutta joku noista johtavista on lennellyt, jos nyt ei kukasta kukkaan, niin ainakin Varsinais-Suomen suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Taidamme tietää, kellä lentäjän lupakirja taskussa on! Mutta ei kerrota ääneen. Ei.
Ilmoita asiaton viesti
Pilottijaksoksi tai lyhyemmin pilotiksi kutsutaan televisiosarjaan tehtävää ensimmäistä, esittelyluontoista jaksoa, jolla pyritään saamaan tuottajat sekä yleisö kiinnostumaan sarjasta. Pilottijakso on joskus tv-elokuvan mittainen, ja mikäli pilotista lähdetään tekemään sarjaa, hahmoihin ja juoneen saatetaan tehdä suuriakin muutoksia. Vain pieni osa piloteista päätyy sarjaksi asti.
Pilot englanninkielessä tarkoittaa myöskin luotsia joka luotsaa laivoja hankalien meriväylien läpi.
Ilmoita asiaton viesti
En pidä yhtään ajatuksesta, että pilotti ja luotsi -sanat yhdistetään. Olen syntynyt Luotsisaaressa ja esi-isäni ovat olleet luotseja, joten minulle pilotti on ankea uudissana, jolla kuvataan jotain uutta tai kokeilua, kuten ennen edustamassani firmassa joskus ammoin tehtiin. Luotsi siis tietää minne johdattaa alusta tai laivaa, mutta pilotointi voi olla uuden väylän etsintää tai hakua.
Ilmoita asiaton viesti
En tykkää minäkään näistä sanoilla kikkailemisista.
Täys sanahirviö on esim. valinnanvapauspilotti.
http://alueuudistus.fi/valinnanvapaus/pilotit
Jossain vaiheessa riitti, kun hankkeista puhuttiin. Nyt sitä täytyy näköjään vielä enemmän sanoja vääntää ja yhdistää, jotta näyttäis hienommalta, tehokkaammalta tai mitä nyt sit takaa ajavatkin.
Hallituksen, jos jonkun, tulisi käyttää selkokieltä!
Ilmoita asiaton viesti
Suomenkielinen wikipedia on huono. https://en.wikipedia.org/wiki/Pilot_experiment on jo vakiintunut suomenkieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin lastentarhaopettajat vaativat 700€/kk lisää liksaa, mutta samalla ei viime torstain a-studiossa sitten millään keksitty palkkaa selittäväksi tekijäksi kotihoidon suureen vaihtuvuuteen, kun palkka siitä on 2100€/kk joka pääkaupunkiseudulla ei riitä mihinkään. Joko palkkoja täytyy nostaa tonnilla ylös taikka puhkaista pääkaupunkiseudun asumiskupla joista kumpikaan ei tapahdu joten ratkaisuksi jää jos kotihoito tulee ajankohtaiseksi muuta nyt ainakin suurista kaupungeista pois joissa toiminta on kaikkein surkeinta, kamalinta. Muilta osin aiehtta käsiteltiin ohjelmassa (tehostamisen seuraukset, työuupumus, työntaakan kasvu …)
https://areena.yle.fi/1-4233710
Vanhukset heitteillä kotihoidossa.
Ilmoita asiaton viesti
”Vanhukset heitteillä kotihoidossa.”
Saavat nuo viisaat areenoissa istua, mutta ei sote -uudistus tilannetta kohenna.
Ei sitä ole korjannut nk. vanhuspalvelulakikaan.
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120980
Heitteillejätön uutisia olemme kyl lukeneet. Kuinka kauan olemmekaan?
https://www.kp24.fi/uutiset/266725/superilaisten-h…
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/6498-ova…
https://www.taloustaito.fi/Blogi/Blogit-2014/Koton…
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/752447/Monet+vanh…
Löytyyhän noita uutisia, kun netistä hakee.
Ja mitä on maamme hallitus vuosien varrella tilanteen parantamiseksi tehnyt?
Eipä juur mitään. Pääsääntöisesti uusin hallitus aloittaa siitä, miten alkon tuotteiden kanssa pitäisi toimia!! Paljon siihen kului energiaa tältäkin hallitukselta, kun hommansa aloittivat. Tämän linkin takaa näet enemmän:
https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kir…
Olisivat tuonkin ajan miettineet ja pohtineet vanhustenhoitoon parannuksia!
Ilmoita asiaton viesti
Kauhistus sentään.
Eipä ole alkoholilakia vieläkään saatu haluttuun kuosiin. Äsken törmäsin uutiseen parin päivän takaa:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/247268-kokoomusla…
VoiVoi!
Totean uudemman kerran: miettisivät nyt ennemmin nuokin ”tyrmistyneet” vaikka vanhustenhoitoa.
Ja maan hallitukselle annan vinkin, jos ”pilotteja” on pakko saada: palauttakaa vanhainkodit takaisin kuntien kartalle.
Mitä se maksaa? Tässä esimerkki Salon kaupungista:
”Tehostetussa palveluasumisessa hoitopäivän hinta on ostopalveluna hankittuna
152 euroa/päivä ja kaupungin omana tuotantona 143 euroa/päivä. Hoivakotihoidon
hinta on 149 euroa/päivä. Kotihoitokäynti 26,50 euroa, asiakkaan luona tunti tarvikkeineen 84,47 euroa.”
http://www.salo.fi/attachements/2018-03-15T11-54-4…
Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta myös tämä: ”Päätöksentekijöille olisi keskeistä saada vertailevaa kustannustietoa kaupungin tuottaman ja ostopalveluna hankitun palvelun välillä. Hinnan lisäksi myös tuotetun palvelun laadun arviointi on keskeistä.”
Saiko valtuusto em. tietoa?
No ei saanut, mutta seliseliä kyllä.
Asian vierestä.
Vuoden 2017 tiedot saataneen kesäkuun valtuustossa.
Asian vierestä se hallituskin aina välillä tekstiä vääntää.
Kannattais laskea, mitä esim. jo kolme kotihoidon käyntiä tarvikkeineen maksaa/pv. Puhumattakaan siitä, että se on aivan liian vähän huonossa kunnossa yksikseen kotona asuvalle vanhukselle.
Tässä maassa parutaan maksuttoman varhaiskasvatuksen perään, mutta miten olis muutama tunti maksutonta palvelua myös vanhuksille?
Ilman vanhuksia ei olisi tämän päivän varhaiskasvatettaviakaan!
Ilmoita asiaton viesti
Ohjelma vanhusten kotihoidosta oli suorastaan järkyttävää katseltavaa. Tämä hyvinvoivan Tapiolankin tilanne oli kauhistuttava. Avuttoman halvaantuneen vanhuksen luona oli kolmen kuukauden aikana käynyt yli 60- eri hoitajaa? Käsittämättömän huonoa suunnittelua, sillä siellä suunnalla se pahin vika täytyy löytyä? Ei edes tiedotus vanhuksen sairauksista ollut kiirinyt hoitajien korviin?
Ennen täällä Tapiolasa oli kaikki paremmin, ainakin kuulopuheiden mukaan. Joten joko johtotroikka ei hallitse tehtäväänsä tai ei näe metsää puilta. Se tuli vähän mieleen, kun kuunteli paikalla ollutta espoolaista asiasta vastaavaa johtajaa, joka yritti selittää, että kiitostakin on tullut ja hyvinkin on mennyt…jne. selityksiä löytyy. Eivät asiat niin korjaannu.
Hyvä suunnittelu, pienemmät vakituiset alueet hoitajille, jotta aikaa ei kulu turhiin ajeluihin, enemmän aikaa yhdelle vanhukselle ja isompi palkkapussi.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi vanhustenhoidon alamäen syy löytyy vuodelta 1970. Silloin päätettiin, että lasten ei enää tarvitse vastata iäkkäistä vanhemmistaan, heidän hoidostaan.
Toisin päin se kyllä määritellään. Lastensuojelun perusta katsoo, että vanhemmat ovat vastuussa lapsestaan. Vastaavat huolenpidosta ja kasvatuksesta. Ensisijaisesti. Jos eivät pärjää, niin heillä on oikeus saada apua yhteiskunnalta.
Jos nyt joku ajattelee, että haluan vanhan ajan takaisin, niin voin sanoa, jotta en minä sitä halua. En siinä muodossa kuin se aikoinaan oli, mutta sitä toivoisin, että lapset nousisivat kunnolla vaatimaan (ja metelöimäänkin) silloin, kun oma iäkäs vanhempi apua tarvitsee.
Nyt tilanne on mennyt monessa paikassa sellaiseksi, että just kun sitä apua tarvittaisiin, sitä ei uskalleta vaatia, ettei vaan joudu ”mustalle listalle”, lue kirjataan hankalaksi omaiseksi.
Ja ylimpiä päättäjiä jaksan kyl sormella osoittaa. Vaalipuheissa vanhukset muistetaan, mutta eipä juuri sen jälkeen, kun luottamustehtävä on saatu.
Jos kaikki tähänastiset vaalilupaukset, joita tässä maassa vuosien varrella vaalien aikaan hehkutettu on (sekä kunta että eduskunta -tasolla), jos ne lupaukset olisi täytetty, niin ei vanhuksillamme olis hätäpäivää!
..
Vanhainkodit kyl saisi ottaa uudelleen käyttöön.
kts. kohtaa 6.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kannattaa kaikkien vaan keskittyä hengittämään syvään. Peli on siinä vaiheessa, että maalia ei tule ja jos joku ehkä laukookin, niin tuomarineuvosto ei hyväksy.
Tähän on tultu ja tässä ollaan. Sortuvan vuoren juurella säilyvät hengissä ne joilla on nopeimmat jalat tai jotka ovat jo etukäteen osanneet paseerata kuin vahingossa ja sattumalta riittävän pitkälle turvaan. Tuhkasta nousee kuitenkin aina jotain, jos ei ehkä se Fenix, niin ainakin savuavat rauniot.
PS. Marjatta, sun profiilissa keikkuu edelleen sitoutumaton vaikka taidat olla KD? Ei se haittaa, mutta joku vääräleuka voi puuttua 😉
Ilmoita asiaton viesti
KD:n porukassa olen, mutta en ole jäsen.
Joka kerta, kun kirjoitan paikallislehden tätä mieltä -palstalle, laitan nimeni ja että olen kaupunginvaltuutettu KD sitoutumaton ja viel, että Muurlan kaupunginosa, mutta: kuka kulloinkin siellä toimituksessa po. osaston toimittajana sit onkin, niin hän tulkitsee ja kirjaa minut oman päänsä mukaan. Ei haittaa minua.
Ilmoita asiaton viesti
No huh! Sittenhän meissä on edelleen paljon yhteistä – ollaan mukana, mutta ei kuuluta mihinkään 🙂
Tules kuule huomenna Tuohittuun (mä en kuulu sinne), siellä tehdään ihmeitä, nimittäin yhdistetään vanhaa ja uutta. Tarjolla on kouluruokanakin joskus tunnettua merimiespihviä (sairaan hyvää, tänään esimaistettiin) ja uutuutena sirkkasalaattia!
Nyt on paras aika etsiä niitä uusia vaihtoehtoja unohtamatta vanhoja hyviä tapoja. Nämä ovat niitä aikoja – O tempora, o mores 🙂
https://www.tuohittu.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Voi kiitos. Vastaan sähköpostin kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Pääkirjoitus: Synkkää yksinpuhelua sote-uudistuksen parissa
”Kun Uudenmaan sote-virkamiesryhmään kuuluva Hangon perusturvajohtaja Elisabeth Kajanderkaan (HS 29.4.) ei tiedä, miten uudistuksen keskeinen kohde eli sosiaalipalvelut tullaan käytännössä järjestämään, on kysyttävä hallitukselta, että kuka sitten?”
http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2018042922009…
Ilmoita asiaton viesti