Huolenaihe tällekin päivälle
"Kaik o iha plätteläs" sanoisi täkäläinen. Tarkoittaa sitä, että kaikki alkaa olla näkyvillä, esillä ja helposti saatavilla.
Nettiä käyttäville tiedon tulva on kuin jatkuvasti auki oleva vesihana. Jos altaassa on tulppa kiinni, niin tiedämme kyllä, mitä siitä seuraa. Vesi lorottaa yli ja väärään paikkaan. Vahinkoa tulee ja korjaaminen maksaa.
Eilen luimme ajokorttitietojen valumisesta julkisuuteen. Tänään yritetään vuotoa korjata.
Digitalisaatio on hallituksellemme varsinainen "täytyy saada" – teema, sillä se viuhahtaa lähes kaikissa hankkeissa.
Onhan tuo komea tavoite: ".. luodaan asiakaslähtöiset, kaikkia julkisia palveluita koskevat digitalisoinnin periaatteet, yhden luukun palvelumalli ja tiedonhallintaa koskeva lainsäädäntö", mutta: mitä sitten tehdään, jos ja kun joku päivä netti pettää? Onko hallituksella varasuunnitelma siihen, miten esim. yhä lisääntyvistä tietoturvaongelmista selviydytään, puhumattakaan siitä, jos tulee päivä, jolloin sähköä ei tule, vaikka kuinka töpseliä seinään tököttäisi! Miten palveluja silloin hoidetaan? Emme me nyt niin huonomuistisia olla, ettemmekö muistaisi muutamia lumimyrskyvuosia ja sähkön saannin keskeytyksiä.
Jos minua huolestutti eilen, niin kyllä minua huolestuttaa tänäänkin. Hallituksen haaveilemat digitalisaation hyödyt jyräävät, syrjäyttävät, syrjivät (mitä sanaa tuohon nyt käyttäisikin) ne ihmiset, jotka eivät nettiä käytä. Ei se tässä maassa mikään pikkujoukko ole. Onkohan hallitus digiloikkahuumassaan heidät vallan unohtanut?
Digitalisaation lisäämisen voi suomentaa myös epäinhimillisten palvelujen lisäämiseksi. Kukaan vaan ei mainosta niitä tuolla termillä.
Ilmoita asiaton viesti
Valtiovarainministeriössä osataan.
Mainostaminenkin!
En tiedä millainen tyyppi näitä tekstejä laatii, mutta kyllä vähempikin höpöttäminen riittäisi. Tässä suoraa lainausta em. ministeriön sivuilta:
”Suomalaista yhteiskuntaa muotoillaan parhaillaan uudelleen. Isot rakenteelliset muutokset ovat käynnissä.
Digitalisaatio luo omalta osaltaan puitteet muutosten onnistumiselle. Se haastaa meidät kyseenalaistamaan olemassa olevat toimintatavat ja luomaan ne uudelleen, entistä toimivammiksi ja joustavammiksi.
Käytännössä digitalisaatio tuo kansalaiset ja yritykset julkisten palveluiden kehityksen keskiöön. Seniorien hyvinvointia voidaan parantaa älykkäillä terveyspalveluilla, lapset voivat oppia historiaa ja maantiedettä virtuaaliympäristöissä ja oman auton omistamisen tarve voi poistua, kun julkisen liikenteen palvelut pystytään tarjoamaan kokonaisvaltaisesti.
Jokaisella meistä on erilaiset tarpeet eri elämäntilanteissa. Esikoisen syntymä luo tarpeen lapsiperheen palveluille, työtön haluaa onnistua työmarkkinoilla, ja eläkeläinen haluaa pitää itsensä virkeänä ja hyvinvoivana. Digitalisaatiossa luodaan entistä paremmat ja luotettavammat palveluketjut hyvää elämää ja eri elämäntilanteita varten. Se auttaa huolehtimaan meidän kaikkien hyvinvoinnista ja menestymisestä, ja toimii viime kädessä eräänlaisena muutosturvana.
Suomi on jo nyt yksi maailman kärkimaista julkisissa sähköisissä palveluissa. Meillä suomalaisilla on myös tutkitusti EU-maiden paras digiosaaminen. Menestymisen edellytykset digitalisaatiossa ovat siis mitä mainioimmat. Tärkeintä on kuitenkin huolehtia siitä, että asiakas on palvelukehityksen keskiössä. Silloin muotoilemme yhteiskuntaamme aidosti meitä itseämme varten.”
https://vm.fi/digitalisaatio
..
En tiedä, mitä sanoisi.
No, kehuja en tuollaisesta sanahelinöinnistä ainakaan anna!
Ilmoita asiaton viesti