Huolenaihe tällekin päivälle

"Kaik o iha plätteläs" sanoisi täkäläinen. Tarkoittaa sitä, että kaikki alkaa olla näkyvillä, esillä ja helposti saatavilla.

Nettiä käyttäville tiedon tulva on kuin jatkuvasti auki oleva vesihana. Jos altaassa on tulppa kiinni, niin tiedämme kyllä, mitä siitä seuraa. Vesi lorottaa yli ja väärään paikkaan. Vahinkoa tulee ja korjaaminen maksaa. 

Eilen luimme ajokorttitietojen valumisesta julkisuuteen. Tänään yritetään vuotoa korjata

Digitalisaatio on hallituksellemme varsinainen "täytyy saada" – teema, sillä se viuhahtaa lähes kaikissa hankkeissa. 

Onhan tuo komea tavoite: ".. luodaan asiakaslähtöiset, kaikkia julkisia palveluita koskevat digitalisoinnin periaatteet, yhden luukun palvelumalli ja tiedonhallintaa koskeva lainsäädäntö", mutta: mitä sitten tehdään, jos ja kun joku päivä netti pettää? Onko hallituksella varasuunnitelma siihen, miten esim. yhä lisääntyvistä tietoturvaongelmista selviydytään, puhumattakaan siitä, jos tulee päivä, jolloin sähköä ei tule, vaikka kuinka töpseliä seinään tököttäisi! Miten palveluja silloin hoidetaan?  Emme me nyt niin huonomuistisia olla, ettemmekö muistaisi muutamia lumimyrskyvuosia ja sähkön saannin keskeytyksiä.

Jos minua huolestutti eilen, niin kyllä minua huolestuttaa tänäänkin. Hallituksen haaveilemat digitalisaation  hyödyt jyräävät, syrjäyttävät, syrjivät (mitä sanaa tuohon  nyt käyttäisikin) ne ihmiset, jotka eivät nettiä käytä. Ei se tässä maassa mikään pikkujoukko ole. Onkohan hallitus digiloikkahuumassaan heidät vallan unohtanut?  

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu