Tanska – Suomi ja kuntien rooli terveyspalveluissa

Toivottavasti pääministeri Sipilä ja hallituksen ministerit ovat huomanneet tämän, mitä Tanskassa tapahtuu. Toivottavasti ovat nähneet tämän otsakkeen:

”Suomen hallitus meni samaan ansaan” – Tanska tekee täyskäännöksen ja lakkauttaa sote-alueet

Jotain pitää tehdä, mutta jos tanskalaisia matkiva, työn alla oleva sote -uudistuksemme on Tanskassa koettu ei -hyväksi ja tilanne ensi vuonna aiotaan korjata ja muuttaa, niin eikö nyt viimeistään kannattaisi meilläkin ottaa lusikka kauniiseen käteen?

Eikö kannattaisi ottaa selvää, miksi tanskalaiset ovat päätymässä siihen, että itsehallintoalueet on lakkautettava? Jatkossa Tanskassa halutaan vahvistaa kuntien roolia terveydenhuollon järjestämisessä ja halutaan mm., että terveydenhuoltoon ei olisi pitkää matkaa.

Tälle tanskalaisten teemalle ”potilas ensin – läheisyys, johdonmukaisuus, laatu ja potilasoikeudet” olisi tilauksensa meillä Suomessa. Työn alla olevalla maakunta- ja soteuudistuksella  emme tuota saa, emmekä saavuta. Emme myöskään palvelujen yhdenvertaisuutta. Saatavuuskin karkaa monelle aivan liian kauas. Oman kunnan OmaLääkäriä minä kaipaan. 

Jenni Tamminen on koonnut hyvän yhteenvedon tanskalaisten tilanteesta.

Toinen selventävä info löytyy Kuntalehden sivuilta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu