Möläytellään ja luvataan
Sipilä möläyttelee, Saarikko kirjaa ylös lupauksia, Orpo ei tykkää desimaaleista.
Kuullun ymmärtämistä tässä nyt jälleen kerran harjoittelen ja mietin, mitähän nuo sanomiset tarkoittaa.
Annika Saarikon on pakko tehdä jotain. Sen nyt tajuaa sellainenkin, joka ei valtakunnan politiikkaa jokapäiväisesti seuraa. Olisihan se nyt noloa, jos ei alan ministeri vanhustenhoidon puutteisiin reagoisi.
Antti Rinnettä tuuraavalle Sanna Marinille vanhustenhoidon hoitajamitoituksen esille nostaminen on kuin lottovoitto. Saadaanhan tässä nyt kylkiäisenä jotain, jolla äänestäjiä houkutellaan. Aika viime tipassa tuo tähän tulla tupsahti, kiitos Esperin, mutta on se sen verran kova aihe, että kyllä sillä syrjäytetään muut ajatellut vaalihoukuttimet, ilmastotavoitteet ja maahanmuutot. Mitä noita nyt olikaan?
Entäs Petteri Orpo? Hän on ilmeisesti päättänyt, että nyt riitti hallituksessa istuminen. Kun sanoa pamauttaa sopivan lauseen, niin eiköhän äänestäjä siitä ymmärrä, että jotain muutakin on kuin kokoomus.
Juha Sipilästä en sano mitään. Tai no, ehkä sen verran, että minun mielestäni hän on nyt väsynyt mies. Ja hän on ihmeissään. Hän on ihmeissään siitä, kuinka tässä näin kävi. Että ihan viime metreillä sote- ja maakuntauudistuksen tielle tulla ropsottaa tämmöstä sotkua. Väsyneenä, uupuneena ihminen ei sanomisiaan ajattele. Näin on nyt Sipilälle käynyt.
Tänään julkaisutin Salon Seudun Sanomissa tätä mieltä -palstalla vähän samantyyppisen jutun kuin mitä oli edellinen puheenvuoroni. Sopeutin sitä tälle Salon seudulle, sillä ollaanhan täälläkin nyt eri puolueissa huolestuneita vanhuksista ja vanhusten hoidosta.
Valitettavasti vaalien jälkeinen tilanne on tätä, minkä Salon Seudun Sanomien toimitus on jutulleni otsakkeeksi kuitannut: Vanhukset unohdetaan nopeasti vaalien jälkeen!
https://www.marjattahalkilahti.fi/
Mitäpä tähän jatkeeksi? Ehtoo on jo pitkällä.
Jospa laitan esille vanhan jutun 10 -7 vai toisin päin?
Työvuorolistojen laatiminen on tuskin kovin paljon vuosien varrella muuttunut, joten tästä saanee jonkun tuntuman, miten sitä henkilöstöä yhden työpäivän ajalle riittää, kun on kymmenen vanhusta, seitsemän hoitajaa
28.8.2012 21:30 Marjatta Halkilahti
En ole tänään telkkariuutisia katsonut, mutta äsken näin tämän lööpin: Ei sopua!
http://www.hs.fi/politiikka/Guzenina-Richardson+Vanhuspalvelulaista+ei+v…
”Guzenina-Richardsonin mukaan kompastuskivenä on kysymys sitovasta hoitajamitoituksesta. Hän itse on esittänyt, että kymmentä vanhusta kohden olisi seitsemän hoitajaa.”
Kymmenen vanhusta ja seitsemän hoitajaa!
Olen mallintanut vanhusten hoitolaitoksen henkilöstön kiertävää työvuorotaulukkoa viimeksi keväällä 2008. Jos vanhasta muistista tempaisisin tähän miltä tuo livenä näyttää:
On siis kymmenen hoidettavaa vanhusta. Heidän kuntoaan en nyt määrittele.
On seitsemän työntekijää, enkä nyt korosta, että hoitaja pitää olla. Riittää, kun työparista toinen on.
Sitten kirjataan allekkain nämä työntekijät, yhdestä seitsemään.
Heidät jaetaan tasaisesti työvuoroihin maanantaista sunnuntaihin.
Ja kaksi vapaapäivääkin tarttis löytää per viikko.
Kun tuon toimituksen olet tehnyt, niin mitä saat.
Vastaus: Jokaiseen viikonpäivään 5 työntekijää, jotka jaat edelleen: pari pitäisi saada iltavuoroon ja vähintään yksi yöhön.
Montako sait aamuvuoroon alkaen klo 7- ?
Taisit saada kaksi.
Ja montako niitä hoidettavia olikaan?
Hyvää viikonloppua hyvät lukijat.
Ensi viikolla möläytellään jotain muuta!
Miten käy ryhmäkurin ? Se kun pitää, kumileimasimet painavat kaiken villaisella. Silloin on saatu valtuutus heikentää vanhusten hoitoa entisestään.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä! Onneks en ole kansanedustaja!
Kun seuraa yksittäisen ehdokkaan vaalilupauksia (tai miksikä noita toreilla ja turuilla esiintymisiä nyt pitääkin kutsua), niin kaikilla on oma pää ja omia ideoita, toki vähän sitä puoluettakin ajatellaan. Mutta sitten, jos on tullut valituksi, niin omat ideat, omat ajatukset, ne on tosi, tosi nopeasti unohdettu.
En yhtään ihmettele, että osa ihmisistä on todella kyllästynyt ja pitää sanaa politiikka jo melkein kirosanana.
Ilmoita asiaton viesti
Vanha puheenvuoro tässäkin:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Kataisesta Sipilään
17.3.2016 12:11 Marjatta Halkilahti 5 kommenttia
”Kataisen hallitus (2011-2014) oli Vapaavuoren arvion mukaan lähes tuhoon tuomittu jo aloittaessaan. Se oli pakkoavioliitto, jonka osapuolet eivät luottaneet toisiinsa.”
Tuo on Jan Vapaavuoren näkemys ja tykitys menneestä.
Nykyisestä hallituksesta, sen työskentelystä pikkuisia pommeja pudottelee Pertti Salolainen: ”Hallitus ei ole saanut vielä mitään erityistä aikaan.”
Molemmilla miehillä, sekä Vapaavuorella että Salolaisella on varmasti kanttia sanoa missä mennään, mutta kuka kertoisi, missä meidän tulisi mennä.
Kuka kertoisi tavalliselle kansalaiselle, millaisella hallituskokoonpanolla sitä jotain kunnollista aikaiseksi saadaan?
Onko meidän suomalaisten asioitten hoito ja meille palveluiden järjestäminen aina vaan tällaista jälkikäteistä arvostelua, viisastelua ja ”mönkään meni”- toteamista?
Emmekö me koskaan opi?
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen vanhojen kaivelemista:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Ongelma nimeltä vanhusten kotihoito
25.2.2016 10:40 Marjatta Halkilahti 6 kommenttia
Aamun uutinen: Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on aloittanut valtakunnallisen selvityksen vanhusten kotihoidon puutteista.
Puutelista on melkoinen.
Tuleeko yllätyksenä?
Tuskin.
Ne ihmiset, joilla lähipiirissään kotihoidossa, tarkennan: niin kutsutusta kotihoidossa oleva vanhus on, tietävät tasan tarkkaan missä suomalaisessa vanhustenhoidossa mennään. Iltasanomien uutiseen kootut ongelmat, kotihoidon puutteet ovat monelle omaiselle täyttä totta. Niin tuskallisen totta.
Nyt pitää kysyä, ääneen ihmetellä, mikä on Valviran rooli?
Sivustoille kun menee, niin ensimmäiseksi törmää lauseeseen: ”Vaikuttavaa valvontaa terveyden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi”.
Nyt pitää kysyä, miten ovat tehtäväänsä hoitaneet?
Nyt pitää kysyä, miten on mahdollista, että ilmiselvää Valviran tehtävää alkaakin selvittämään eduskunnan apulaisoikeusasiamies?
Hyvä, että edes joku taho, mutta onhan tämä nyt enemmän kuin outoa!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näitä riittää! Näitä vanhoja.
Sinä Lukija voit nyt miettiä, että onko meillä nyt justiinsa, vuonna 2019 ihan ihka ensimmäisen kerta, kun meillä on puutteita, tarpeita, ongelmia vanhustenhoidossa? Niin ja sitäkin voit miettiä, että miten eri puolueet, silloin kun vallankahvassa ovat vuorollaan keikkuneet, miten ovat näitä ratkaisseet!
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Lisää terveisiä peruspalveluministerille
11.1.2015 09:51 Marjatta Halkilahti 15 kommenttia
Mikäs se tällainen uutinen on? Peruspalveluministeri Susanna Huovinen on kieltäytynyt vastaamasta missä mennään vanhuspalvelulain hoitajamitoituksessa. Että tapahtuuko sitä jotain vai ei.
Turun Sanomien tietojen mukaan hallituksella on tulevan viikon perjantaihin asti aikaa päättää, kirjataanko vanhuspalvelulakiin hoitajamitoitukseen muutosta, täsmennystä ja velvoitusta, siis sitä mitä ministeri Huovinen marraskuussa niin näyttävästi kertoi hänen toimestaan tulossa olevan http://www.sss.fi/uutiset/705090.html
1.7.2013 voimaan tulleessa vanhuspalvelulaissa vanhusten ympärivuorokautisessa hoitopaikassa on henkilöstömitoitukseen vain suositus. Töissä ei saisi olla vähemmän kuin puoli hoitajaa vanhusta kohden.
Jos perjantaihin mennessä ei täsmennysesitystä tule, niin ministerin aikomukset siirtyvät vaalien jälkeiselle hallitukselle.
Edessämme on mielenkiintoinen viikko.
Mielenkiintoinen on tämäkin Turun Sanomista löytynyt omaisnäkemys:
Ei se määrä, vaan laatu, Turun Sanomat 2.12.2014
Kävin Tampereella katsomassa äitiäni kerran kuukaudessa 4–5 tuntia istuen dementoituneen äitini sängyn vieressä. Yksikään hoitaja ei käynyt kahden hengen huoneessa tänä aikana.
Ruoka-aikana hoitaja kävi kiireesti lappamassa ruokaa toisen vanhuksen avonaiseen suuhun sanaakaan sanomatta.
Taas kerran jouduin hakemaan tälle viereiselle vanhukselle hoitajaa, eikä missään näkynyt ketään, kunnes kahvihuoneesta kuului naurua ja sain sieltä apua.
Joskus kävin katsomassa, oliko hoitajia missään, ja löysinhän heitä: pitämässä tiimipalaveria, ruokailemassa tai kahvilla ja kaikki vielä yhtä aikaa!
Eli hoitajien lisääminen vanhusten hoitoon ei auta, vaan asenteiden ja toimintapojen tulisi muuttua.
Hoitajien työ jopa vähenee, kun vanhukset otetaan sängyn pohjalta makaamasta mukaan toimintaan. Se vaatii uutta ajattelua ja lisää empatiakykyä!
Surullinen sivustakatsoja yli 10 vuoden kokemuksella
Edelläoleva omaisinfo on varmaan monen muunkin hoitolaitoksissa vierailleen näkemys. Miten se niin osuukin, että just silloin, kun omainen visiitille menee, hoitajat istuvat päivystyskopissaan?
Ensimmäisissä terveisissäni ministeri Huoviselle esitin, että hoitajamitoitusta täsmennettäessä olisi syytä antaa täsmennystä myös hoitajien ajan käyttöön. Olisiko aihetta antaa täsmennystä myös tiimi- ym. palaverien pitämiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Ei kannattaisi pohtia tuollaisia tähän aikaan yöstä. Nukkumatti pelästyy.
Ilmoita asiaton viesti
Ei mun NukkuMatti ihan hirveesti ole peläsynyt. Ei vielä!
Ilmoita asiaton viesti
Olen pohtinut, että mitä kaikkea pitääkään takanaan kauniiden ja rohkeiden kykypuolueen hillitty porvarillinen charmi ja hartaalla, lähes uskonnollisella aksentilla meille tarjoiltu todistelu ja vakuuttelu ja poliittisen jargonin toistelu ja kertaaminen…?!
Ilmoita asiaton viesti
Marjatta, ja kun tuohon vielä lisätään hoivatyön ohella tehtävät työt – hoitajat siivoavat, laittavat monin paikoin myös ruokaa, tiskaavat, hoitavat pyykin ja kirjaamiset & toimistotyöt. Ja palkkakin on huonompi kuin muualla. Tjaa, ei ole houkutteleva työpaikka…
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä.
Tuohon työympäristöön soisin nyt hoitajamitoituksesta, hoidon laadusta, valvonnasta ym. kiistelevän kansanedustajajoukon tutustuvan. Saisivat mennä ihan itse lähimpään vanhustenhoitolaitokseen töihin.
Edes yhdeksi päiväksi!
Sinne vaan hoitajan työpariksi!
Ilmoita asiaton viesti
Minä en kovin usein tänne kirjoita, mutta kylläkin monia, monia vuosia. No, sen ajan kyllä, kun olen politiikassa mukana ollut. https://www.marjattahalkilahti.fi/
Aina siloin, kun esille nousee vanhustenhoidossa tämän tapaista kuin nyt, niin minulla kiukkuvaihde vetää vitoselle.
Tämä nyt alkanut kohina ei ole muuta kuin vaaleihin ääniä keräämistä. Kaikkien on siihen nyt jollain lailla osaa otettava ja kerrottava omia näkemyksiään, vaikka osalla ei ole hajuakaan siitä, mitä se vanhustenhoidon live -elämä on, on se sitten koti- tai laitoshoitoa, kunnallista tai yksityistä.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhustenhoidossa on menty yks askel eteen (vaalien aikaan), kaks taakse (kun vaalit on ohi). Nyt en tarkoita, että tanssiaskeleita olisivat!
Se harmittaa, että tällaisissa kohuissa kaikki joutuvat tikun nokkaan. Meillä kun kuitenkin on myös todella paljon hyviä laitoksia ja hyviä hoitajia!
Ilmoita asiaton viesti
Tällä nuorella miehellä on ihan ok ajatuksia elävästä elämästä.
http://marttihaverinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26…
esim. tämä
”4) Mitä hyötyy sosiaalipalvelun asiakas siitä, että hänelle tehdyt vessatukset, petaamiset, vatsantoimitukset, kynsienleikkuut sun muut rutiinit kirjataan päivittäin asiakastietojärjestelmään säilytettäväksi arkistossa vielä viisi vuotta paperikopioina kuolemankin jälkeen? Onkohan se edes laillista? Vatsantoimintalistat ja pesulistat kuittauksineen toimivat parhaiten paperilla ja ne voidaan kuukausittain heittää silppuriin. Tällainen motiivilla, mitä ei ole kirjattu ei ole tehty -spämmi peittää alleen tärkeät tiedot ja havainnot. Tällaisen työlistan kirjoittelu vuorosta toiseen turhauttaa ainakin minut ja vie aikaa ja voimavaroja tärkeämmältä. Terveydenhuollossa toimenpiteet kirjataan, mutta ”kotonaan” asuvan sosiaalipalvelun asiakkaan kohdalla asia on toinen. Kai tämä kirjaamisvimma on hiipinyt terveydenhuollosta ihmisten koteihin, kun sairaanhoitajat ovat usein yksiköissä niitä, joilta asioita kysytään.”
.. joka minun työssäollessani (1967-2008) runnottiin käytäntöön (kiitos kansanterveyslain 1972) on jo yks asia, jonka ministeri Saarikko voisi työryhmänsä kanssa miettiä ihan uusiksi!
Hoitajat istuvat työajastaan ison osan takamus puuduksissa tietsikan ääressä, kun kaikki pissan- ym. lirautukset on ylös kirjattava.
Nooh, on tuohon seliselikin. Kas, kun sitten on antaa näyttöä omaiselle, jos se kysyy! Jos se valittaa hoidosta!
..
Nostin esille kanterveyslain.
Silloin vanhustenhoidon alamäki ja alasajo alkoi.
Moni kunta muutti vanhainkodin vuodeosaston terveyskeskuksen vuodeosastoksi. Asukaat olivat samat, mutta henkilöstö muuttui alta aikayksikön. Sitä piti olla enemmän kuin mitä oli ollut vanhainkotipuolella, sen piti olla koulutetumpaa kuin vanhainkotipuolella, ja kun kerta sairaalamaailmaan siirryttiin, niin tottakai myös kaikki ”hoitotoimenpiteet” piti viimeisen päälle ylös kirjata.
Ilmoita asiaton viesti
Muuten hyvä, mutten minä enää ole kovin nuori 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Aijaa! No kuvasta päätellen näytät lasteni ikäiseltä. Mut oli kuin oli, puheenvuorosi on oikein hyvä.
Otsakkeeksi voisit laittaa tarpeet hoivan tason nostamiseksi. On tässä maassa jo jos jonkinlaisia keinoja ja konsteja käytetty, mutta eipä vaan hyvää synny.
Ja tosiaan, kun vaalit on ohi, niin äkkiäkös nuo vanhukset unohdetaan! Se on mun mielipide se!
Ilmoita asiaton viesti
Perusvika koko hommassa on se, että toimintaa valvotaan ja ”kehitetään” kaikenlaisien lomakkeiden ja päivitettävien suunnitelmien avulla. Ei ole toiminut, sillä nämä suunnitelmat ja lomakkeet ovat karanneet todellisuudesta ja ne päivitetään, kun ne kuuluu olla päivitetty. Täytyisi lähteä liikkeelle aivan eri lähtökohdista.
Ilmoita asiaton viesti