Virkamies vie ja päättäjä vikisee vai meneekö toisin päin?

 

Kahdella lauseella: ”Valta on sitä, että saat jonkun tekemään jotain mitä ei halua. Johtaminen on sitä, että autat jotakuta onnistumaan siinä, mitä hän on tekemässä ja tekemään sen vähän paremmin.” Lauseet ovat Vincitin toimitusjohtaja Mikko Kuitusen, joka on puhunut johtamisvajeesta Suomessa (Talousaelämä 5.3.2019 ).

Minun mielestäni nuo Kuitusen ajatukset voisi kopioida ja naulata kehystettynä kuntien kunnanvirastojen tuloauloihin? Ne olisivat hyvänä yleisohjeena sekä luottamushenkilöille että asioita valmisteleville virkamiehille ja -naisille.

Niin meillä kuin muuallakin kunnissa luottamushenkilöillä on oikeus aloitteiden tekoon. Meillä Salossa on vielä sellaisenkin mahdollisuus, että luottamushenkilö saa jättää kysymyksiä kaupungin hallintoa ja taloutta koskevista asioista.

Vaan miten käy esimerkiksi aloitteiden? Vastaus on, että ei kovin hyvin.

Yhtäällä voidaan hehkuttaa hyväksyttyjä suunnitelmia, annetaan ymmärtää, että kyllä tässä kaikennäköistä kehitellään ja kuntalaisia kuullaan ja kuunnellaan, mutta sitten toisaalla samat asioitten valmistelijat voivat todeta, kun kuntalainen jotain esittää, että ei käy, ei sovi. Välillä tuntuu siltä, että melkein kaivamalla kaivetaan perusteita ja konsteja, ettei vaan tarvisisi ruveta mitään asian eteen ihan oikeasti tekemään.

Minusta päättäjien pitäisi voida luottaa siihen, että heille esiteltävät asiat ovat ok, eikä niiden eteen tarvitse enää muuta päätöksenteossa tehdä kuin joko hyväksyä tai hyljätä. Mutta päätä siinä sitten, jos sinun pitää itse ensin penkoa esiin taustoja, itse selvittää sellaisia juttuja, jotka kuuluvat virkamiehille. Virkamiestä ei siis ole huvittanut paneutua tai ehkä hän ei ole edes osannut valmistella hänen valmisteltavakseen annettua asiaa.

 

Kuulostaako tutulta?

No meillä päin ainakin silloin tällöin tällaiseen törmää. Siis silloin tällöin. Ei onneksi aina. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu