Hallitus kotitalousvähennyksen kimpussa!

Koti, talous ja vähennys. Kyllä siitä komea sana ja lupaus tulee, kun kaiken kirjoittaa yhteen pötköön. Tulee siis kotitalousvähennys. Mutta voivoi, jos tämmöstä on ikäihmisille ja muillekin tiedossa: Hallitus aikoo jälleen muuttaa kotitalousvähennyksen rajoja. 

Kun hallitusohjelmassa todetaan mm., että suurin osa ikäihmisistä asuu kotona ja palvelujen parantamista luvataan, niin eikö tähän kotitalousvähennykseen, jos jonhonkin, kannattaisi nyt satsata. 

Kuntiemme kotisivuilla, niiden palveluissa ikäihmisille kerrotaan varmasti se, mitä sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta ohjeistuksena löytyy ja jota kunnat yrittävät noudattaa: ”kotipalvelun ja kotisairaanhoidon palveluilla tuetaan kotona selviytymistä”, mutta mutta! Vaikka palveluja kotiin luvataan, mm. siivous, niin ei se sitä tarkoita, että sitä noin vaan anomalla myös saa.  

Jos ikäihminen ostaisi itse tarvitsemansa siivouspalvelun, niin ei tarvitsisi lähteä ”kunnan luukulle” selittelemään mitä varten palvelua anoo. Selittelemistä siinä varmasti on, jos ottaa esimerkiksi vaikkapa täkäläisen ohjeistuksen:  SiivousToteutetaan kertaluontoisena ja/tai jatkuvana tarvearvion mukaisesti säännöllisen kotihoidon asiakkaille, kuitenkin enintään 10t/vuosi. Kriteerinä on ammatillisen siivouksen tarve erityisin perustein harkinnan mukaan. 15€/tunti. Voi tietysti ihmetellä sitäkin, että riittääkö! Riittääkö siivoukseen 10 tuntia/vuosi!

Jos hallitus ikäihmisiä ja heidän kotiin tarvitsemia palveluja tosissaan miettisi, niin helpommalla pääsisivät, kun ottaisivat pohjaksi esimerkiksi Sitran ideoiman kotitalousvähennysmallin:  Kotitalousvähennys korvaisi työn osuudesta 70 prosenttia nykyisen 45 prosentin sijaan ilman 100 euron omavastuuta. Lisäksi pienituloisimmat saisivat täydennyksenä kotitaloustukea, jos heidän veronsa eivät riitä vähennyksen tekemiseen. 

Sitra asettaa ikärajan 75 vuoteen, mutta kyllä minä antaisin vähennykset jo seitsemänkymppisille! Eikä huono, vaikka nuoremmatkin saisivat!

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu