Komissio ei tykkää kevytautoista
Mopokortin luvalla ajettava menopeli nimeltä kevytauto oli edellisen hallituksen ajatuksia ja päätöksiä vai pitääkö todeta, jotta unelmia. Nyt ajoneuvon tulevaisuus on paukahtamassa pakkivaihteelle, kun kerrotaan, että ulkoministerimme on saanut EU:n komissiolta postia. Ei mitä tahansa postia, vaan moitteita.
EU tulkitsee, että ei kevytauto mikään traktori ole, eikä sitä voi ajaa, ei traktori-, eikä mopokortilla. EU muistuttaa myös, että ei Suomi noin vaan saa omin nokkinensa muuttaa ajokorttiluokituksia!
Saa nähdä kuinka vakavasti Rinteen hallitus EU -moitteisiin nyt suhtautuu. Jos kurtturuusun kanssa meinataan toimia EU:n tahdon mukaan, niin eikö sitä sitten pitäisi niin toimia kevytautojenkin kanssa? Vai onko kevytauto vaarattomampi kuin kurtturuusu?
Bernerin perintöä tämäkin.
Viime hallituksen hankkeista parhaat ovat niitä, jotka ovat kaatuneet.
Suorastaan riemukas on Liikenneturvan lakilausunnon kohta, jossa tämä rivien välistä ennakoitiin: ”Menettely olisi ainutlaatuinen EU-alueella. Liikenneturva ei ota kantaa ehdotuksen yhteensopivuuteen yhteisölainsäädännön kanssa, vaan luotamme siihen, että asiasta on huolehdittu esityksen valmistelun yhteydessä.”
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelen vaan, että eikö edellinen hallitus/eduskunta esim. kurtturuusuja muistanut, kun kevytautoista päättivät? Voiko olla niin, että eivät edes ajatelleet, että EU voi hankkeeseen puuttua?
Ilmoita asiaton viesti
Jos antaisi mukulille luvan ajaa nopeudeltaan rajoitetulla autolla kurtturuusupelloissa niin ratkeaisi pari asiaa kerralla.
Vai olisiko tehokkaampaa jos sen ehdottomasti kieltäisi?
Ilmoita asiaton viesti
Ei huano! Kun sellaiseen autoon liittäis niittokoneen, niin jo olis kylmää kyytiä kurttuisille ruusuille! Mutta: tuskin ”niittokone” olisi EU:n mieleen!!!
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni leikkuupuimuria saa ajaa ”mopokortilla”.
Ilmoita asiaton viesti
Saa vai?
Jonkusortin leikkuupuimuri kevytautosta tulisi, jos siihen niittovehkeet kiinnittäisi ja kurtturuusuja sillä sitten ruvettais jahtaamaan. Voisi olla ralliautoilusta kiinnostaville nuorille hauska homma. Toki korvausta vastaan. Ei ”ilmatteks”, sillä kurtuista saattaa saada naarmuja, jos kolaroi!
Mopoautoon ei niittovehkeet sopisi. Se on liian hauras.
Muuten: millähän konstilla nuo kurtturuusut olemattomiin tulevina vuosina hävitetään? Roundopin käyttöön tuskin lupaa annetaan!!
Ilmoita asiaton viesti
Miljonääri-yrittäjä-pääministerin rekry-tämä Berner-bisnes-henkilö hänkin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Saksa ei halua”kevytAUTOJA”/max 60km/h autobaanoilleen?
Ilmoita asiaton viesti
Hidasteita ja tien tukkijoita ne Saksan teillä olisivat ilman muuta!
Ilmoita asiaton viesti
Huonosti tsekkasin täällä olevia puheenvuoroja.
Täällä on jo aiheesta tämä juttu:
http://selavii.puheenvuoro.uusisuomi.fi/280096-mis…
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Seppo Lavikaisen juttu kannattaa lukea.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaistä tulee, ellei rattia käännetä!
https://www.autotuojat.fi/linjaukset/nopeudeltaan_…
Nopeusrajoitettuja henkilöautoja eli ns. kevytautoja koskeva lakivalmistelu
Kevytautoja koskevat lakimuutokset vahvistettiin 18.1.2019 ja laki astuu voimaan 1.11.2019. Lakimuutos tuo liikenteeseen uuden enimmäisnopeudeltaan 60 kilometriin tunnilta rajoitettujen henkilöautojen luokan. Näitä ns. kevytautoja saavat ajaa 15 vuotta täyttäneet mopoautokortilla (AM121). Uudistuksen tavoitteena on parantaa nuorten kuljettajien turvallisuutta ja tarjota nuorille vaihtoehtoja omaehtoiseen liikkumiseen.
Kevytauton ajoneuvoluokka on traktoriluokka T1. Kevytautoksi saa muuttaa henkilöauton (M1), joka on otettu käyttöön vuoden 2014 jälkeen. Auton omamassa ajokuntoisena on enintään 1 500 kg, tai enintään 1 800 kg, jos ajoneuvon käyttövoimana on sähkö. Kevytautoa ei saa kuljettaa moottoritiellä tai moottoriliikennetiellä.
Henkilöauton muutos kevytautoksi edellyttää muutoskatsastusta. Kevytautoja verotetaan kuten henkilöautoja.
Lisätietoja kevytautoista on koottu Traficomin sivuille.
Lain hyväksynnän yhteydessä eduskunta edellytti, että hallitus seuraa kevytautojen käytön turvallisuutta ja sääntelyn vaikutuksia erittäin tiiviisti ja ryhtyy viipymättä toimenpiteisiin tarpeen vaatiessa. Eduskunta myös edellytti, että hallitus raportoi tilanteesta liikenne- ja viestintävaliokunnalle viimeistään vuoden 2021 loppuun mennessä.
Liikenne- ja viestintäministeriö ja Traficom valmistelevat parhaillaan tarkentavia asetuksia ja teknisiä vaatimuksia, jotka liittyvät kevytautojen varusteluun (esimerkiksi vaihteiston, vetokoukun ja paikkarajoituksen sääntely) ja nopeudenrajoittimen vaatimuksiin. Asetus ja määräys on tarkoituksena saada lausuntokierrokselle kevään aikana. Lopullinen määräys ja asetus annetaan näillä näkymin elokuun 2019 aikana.
Lakimuutokset kuvattuna tiiviisti eduskunnan vastauksessa (pdf) (510.3 KB)
Taustaa kevytautoista
Materiaalia ja kuvia koeajotilaisuuksista
TAKAISIN YLÖS
Autotuojat ja -teollisuus ry • Ateneuminkuja 2 C
Ilmoita asiaton viesti
Minä en huonona asiana pitäisi, jos 15 v saisi ajettavakseen vähän turvallisemman ajoneuvon kuin mitä nyt nopoauto on. Sehän on hauras kun mikä!
Hinnoista en tiedä, en ole seurannut, mutta jos perheillä varaa on, niin helpottaahan se, että nuori pääsee kulkemaan omia aikojaan, helpottaa monen perheen arjen aikatauluja. Ei tartte vanhempien kuskata nuoriaan kouluun eikä harrastuksiin.
Ja olishan se ikäihmisellekin helpotus, jos ajokortista luopuu ja säilyttää mopoajo-oikeuden, niin pääsee lähikauppaan maitoa ja leipää hakemaan. Pääsee kevytautolla ihan ite!
Mutta voivoi! Meillä on iso EU, joka voi sanoa, missä kaappi seisoo. Voi olla, että kevytautojen kanssa käy kehnosti!
Ilmoita asiaton viesti