markka takaisin
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2010077563&ext=ltr
Viidennes suomalaisista haluaisi markan takaisin Suomen valuutaksi, kertovat useat maakuntalehdet.
..
Eilen kun kävin Salo -cityn iltatorilla niin kyllä pikkusen, ihan vaan pikkusen viuhahti mielessä jotta ei se tappais jos se markka tulisi takaisin. Tulisi nyt vaikka puoleksi vuodeksi!
Ja miksvarten? Siksvarten, että kansa tajuaisi kuinka paljon kaikki maksaa.
Kuis monta rahaa tarttee pulittaa, kun ostaa itselleen kahvipaketin? Pirkka Costa Rican taidat saada kahdella eurolla!
Kuis monta rahaa tarttee pulittaa, kun ostaa kahvilassa kahvia pahvimukillisen? Kaksi ja puoli euroa! Ja yks lettu siihen päälle aa yks euro! Huhhuh! Muuta se mummon markoiksi!
Olen ollut vallan väärällä alalla. Jos ei muuta niin kahvinkeittäjäksi ja lettujen paistajaksi tässä olisi tarvinnu ruveta!
..
Se nyt vaan on niin kiehtovan kutkuttavaa kertoa joku kalliilta kalskahtava eurohinta 5.94573 numerolitanialla tai kuutosella tai miten sen nyt menikään!! Voivoi! Kyllä se on parempi kun laulan jotta: ”ei aika mennyt koskaan enää palaa!”
http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2010/07/30/585
”Sisu-aski maksaa jossain kaupassa 1,80. Vanhassa rahassa viiden ja puolen kertoimella, joka on lähempänä oikeaa kuin alkuperäinen, melkein kymmenen markkaa.”
http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2010/07/29/584
Ilmoita asiaton viesti
Ja kun luet tutkimusta hiukan pidemmälle huomaat, että keski-ikäiset ja sitä nuoremmat eivät halua markkaa takaisin. Ainoastaan eläkeläiset haluavat markan takaisin. 10% keski-ikäisistä ja sitä nuoremmista haluaa markan valuutaksi.
MH: Minä olen jo eläkeläinen, mutta en minä sitä markkaa mitenkään ihmeemmin takaisin kinua. Kunhan mussutan. Anti olla eurojen vaan. Hintoja kyl arvostelen. Välillä tuntuu, että niissä ei ole mitään tolkkua!
Ilmoita asiaton viesti
”Sisu-aski maksaa jossain kaupassa 1,80. Vanhassa rahassa viiden ja puolen kertoimella, joka on lähempänä oikeaa kuin alkuperäinen, melkein kymmenen markkaa.”
Kerroin on nykyään n. 3,45 inflaation huomioonottaessa, ei 5,94573 markkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Iltatorista en tiedä kun en sinne ole ehtinyt, mutta eikös Salon torin hinnat tässä taannoin todettu kalliimmaksi kuin Helsingin ja Turun? Saloon pitäisi perustaa kilpaileva tori, kyllä sille paikka jostain löytyy. Kun kahdella paikalla kilpaillaan ostajista, kuluttaja hyötyy. Esim. Kokkola sai aikanaan paljon hyötyä siitä, että kauppaketjut yli-investoivat sinne.
Vapaasti kelluva markka päihittää euron mennen tullen. Euron aikaansaannoksiin kuuluu tähän mennessä vain turismin osittainen helpottuminen sekä valtion ja yksityishenkilöiden velkakupla. Se syntyi Suomen taloustilanteeseen nähden liian matalan korkotason seurauksena, koska korot päätetään Frankfurtissa isojen EU-maiden taloustilanteen pohjalta. Yksityishenkilöiden lainaamat rahat on kulutettu ja sijoitettu ylihintaisiin asuntoihin, valtio puolestaan kulkee Jyrki Kataisen johdolla Kreikan viitoittamaa polkua.
Ilmoita asiaton viesti
Ette sitten ole koskaan inflaatiosta sattumoisin kuulleet? Sai sen omakotitalonkin nimittäin 60-luvulla 50000 markalla, vaan ei enää!
(mutta eipä silti, onhan Suomi sikakallis maa joka tapauksessa)
Ilmoita asiaton viesti
Vanhan muisteloa. 80-luvulla valtiolla oli velkaa 8-miljardia markkaa ja kansalaiset olivat lähes velattomia. Koti rakennettiin usein ”hartiapankin” avullla. Sitten vapautettiin rahoitusmarkkinat ja hulabaloo…..
En ihan kaikkea pistäisi markan ansioksi tai euron syyksi.Meidän yhteiskuntamme on hyvin paljon amerikkalaistunut ja rahoitusmarkkinat ovat todella kehittyneet. Harva edes tätä pohtii kahvikupin hintaa ajatellessaan, miten tähän on koko yhteiskunta ajautunut. Tulo- ja sosiaalipolitiikka, suuret ikäluokat ja vuorineuvostason edut virkamiehillä jne.
Joku perii todella paljon meiltä kaikilta 😉
Ilmoita asiaton viesti
Vuosien takaa, Selkokieliset uutiset:
”Ihmiset ovat jo useamman vuoden ajan arvelleet, että euroon siirtyminen nosti joidenkin tuotteitten hintoja. Aiemmin tutkijat ovat kieltäneet asian. Suomen Pankin äskettäin tekemän tutkimuksen mukaan ihmiset ovat kuitenkin oikeassa.
”Euron käyttöön ottaminen vajaat viisi vuotta sitten nosti esimerkiksi kahvikupillisen hintaa reilusti. Ja kahvikupillisen hinta on jatkanut nousuaan koko ajan. Tavallinen kuppi kahvia maksaa kahvilassa nykyisin lähes poikkeuksetta ainakin 2 euroa eli 12 vanhaa mummon markkaa. Aikaisemmin kahvikupillisen sai 6 markalla eli 1 eurolla”
http://anttipesonen.blogit.uusisuomi.fi/2009/08/21…
Ilmoita asiaton viesti
Eikös myös ole niin, että maasta lähtenyt markka aina palaa takaisin maamme talouselämään ja verotusta pyörittämään.
Euro ei välttämättä palaa takaisin Suomeen!
Ilmoita asiaton viesti
Joku perii todella paljon meiltä kaikilta => Ei riittävästi, koska elämme lähimmäistemme kustannuksella valtionvelaksi.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä miks minua nyt erityisesti risoo tuo kahvin hinta, mutta se nyt vaan risoo.
Se maksaa minusta aivan liian paljon.
Ja maksavat ne näköjään ne teevedetkin.
Lounaan jossain hyvässä ruokapaikassa saat 7,50 – 8 rahalla.
Ainakin Salo -citystä löytyy tuonhintaisia paikkoja.
Saat sitä sapuskaa ottaa, lapata lautaselles niin paljon kuin haluat/jaksat syödä.
Ja kahvikin tulee.
Samaan hintaan.
Jälkiruokana.
Kyllä siinä vähän aikaa miettii jos puoleltapäivin ja nälkäisenä kaupungilla liikkuu että ostaako kupillisen kaffeeta, maksaa siitä maltaita vai pysähtyykö oikein kunnolla ja syö. Maksaa sekin, mutta on siinä joku tolkku suhteessa siihen yhteen pahvimukilliseen kahvia!
Ilmoita asiaton viesti
Entäs ravintolan ovimies?
Ennen 5mk oli sopiva, nyt kait 5euroo?
MH: Nii muuten? Joskus ain välillä miettii, että mihin se ovimiehelle maksaminen oikein perustuu? Yhden ovipojan tunnenkin vaan en ole kehdanut kysyä. Kyllä minä sen ymmärrän, että vaatenarikkaan jotain maksetaan jos lumppus siihen jätät, mutta miksvarten sen ulko-oven avaamisesta pitää maksaa. Minä en kyl pahemmin ole maksanut. Vaikka on ovi avattukin. Pahus vie, kyllä minä sen oven itsekin auki saan!
Ilmoita asiaton viesti
#13
”mihin se ovimiehelle maksaminen oikein perustuu?”
Ovimiehelle maksaminen perustuu siihen, että saa hyvää palvelua. Tarpeeksi kun antaa tippiä, ei tarvitse esim. jonottaa sisäänpääsyä, saa takin aina heti narikkaan, saa takin heti pois narikasta, saa heti taksin, jne.
Tietenkin tipin antaminen on vapaaehtoista. Itse annan lähes aina rahaa ovimiehelle.
MH: Aijaa! Noinko se menee?
No paljonko on tapanasi maksaa?
Ilmoita asiaton viesti
#14
Normi ”herrasmiehen” tippi on 20. Joskus 10. Jos vie isomman köörin sisään ja saa hyvää palvelua, tippi on korkeampi, 50, joskus jopa 100. Aina seteli. Ja luvut euroja.
MH: Huh sanon minä. Minä tässä ritisen ja kitisen yhden pahvimukillisen kaffeen hintaa ja Sinä ihan surutta laskettelet tommosia summia ovimiehelle. Onhan tuo nyt aikamoinen rahameno, ajattelee sitä sit euroissa tai mummon markoissa.
Maksatko ite vai meneekö Firman piikkiin? On ilkeä kysymys, ei tartte vastata. Saathan Sinä maksaa ovimiehelle mitäs tykkäät. On ainakin yks onnellinen. Nimittäin se ovimies!
Ilmoita asiaton viesti
Markka takas, euro suoho.
Ilmoita asiaton viesti
#15
Itse maksan. Nykysin ei mene paljoakaan, opiskeluaikoina meni paljon. Mutta silloinhan oli aina rahaa, opintotuet tuli säännöllisesti tilille, lainaa sai ja vähän töitä tekemällä extraa.
Meitä on ollut aina kaksi onnellista, ja on edelleenkin. Saan hyvää palvelua. Ja maksan siitä mielelläni.
MH: No hyvä. Lakkaan mussuttamasta tästä ovimikko -asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
#8. ”Joku perii todella paljon meiltä kaikilta”
Todellakin, jonnekin ne perinnöt menevät, tulevaisuudessa harvemmin suomalaisille…
”Perintöjen osuus vähenee paljon, kun vanhuksia laitetaan kalliisiin yksityisiin palvelutaloihin (vaihtoehtoja ei ole), joutuvat myymään omaisuuttaan, että voivat asua niissä, perintöjä jää vain vähän ja harvoille, näin on jo joillekin käynyt, yksityiset palvelutalot taas saattavat olla kenen hyvänsä omistuksessa, todennäköisesti joidenkin Amerikkalaisten sijoitusyhtiöiden…”
http://jaga.blogit.uusisuomi.fi/2010/05/25/omaisuus-lisaelakkeeksi/#comment-5119
MH: Näin on. Vaara pyörii kintuissa. Ja kun oikein kaik annetaan viimeisen päälle pois omista käsistämme niin seuraavaks saamme parkua karpalokyyneleitä laadun perään. Se on koht samaa luokkaa kuin on vaatteiden teettäminen ”halpamaissa” ( vaatteen sisäpuolen ompeleet ovat mitä ovat) tai romanialainen nokiakännykkä ( kuuluu jos kuuluu) tai iso laitospesula ( vaatteet palaavat jos palaavat tai harhailevat pitkin Suomea). Kyllä jossain olis maalaisjärjellä ja tavallisella taskulaskimella töitä mutku ei.
Ilmoita asiaton viesti
Me myös velkaannumme ulkomaisllle koronkiskojille. Emme ole siis Pohjolan Japani, jossa lainataan rahaa toinen toisiltaan nollakorolla+ pieni marginaali.
Tuotekehitys ja innovointi on huippua kotomaisuuden lisäksi.
Kahvikuppi on vielä pientä mittasuhteiltaan kun tarkastelee asumisen hintakehitystä. Kun laskee keskivertoiseen uudisasuntoon menevän ALV osuuden, niin tarvikkeista kuin työstä (Louekosken sdp.aikana se junailtiin), sekä byrokratian vaatiman osuuden, niin ei ihme että asuntorakentaminen on kallistunut ajoista jolloin talon piirustukset piirrettiin tupakkilootan kanteen. Tosin ne olivat homevapaita taloja keskimäärin eli saneeraukset tarve oli mitätön.
Ja kukas lainaa rahat veroihin ja byrokratiaan. Samoin uuden auton hinnasta on valtaosa veroja ja ken ne autotkin meille rahoittaa. Kahvikupin hinnasta sentään valtaosa menee pienyrittäjälle 😉
MH: No juu. Kyllä minä yrittämistä kannatan. Pienyrittäjää erityisesti. Vaikka tässä uhosin, että kahvinkeittäjä ja letunpaistaja minust olisi pitänyt tulla niin tuskin minusta siihen ihan oikeasti olis ollut. En minä sitä ettenkö olisi osannut hommaa hoitaa, organiseerata tai ettenkö olisi pärjännyt tarvittavan henkilökunnan kanssa, mutta sitä byrokraattista paperinpyöritystä, sitä en olisi kestänyt. Meinasin hipulin saada kun viimeks maksoin verokirjalla parin työmiehen palkkoja. Piti vääntää vaik mitä lappusta. Ja sitten kun tulee vero-ilmoituksen jättöaika niin sit sitä saa vääntää kaik esiin uudemman kerran. Ei se yrittäminen helppoa ole, mut saisis se kahvikupin hinta silti olla pikkusen vähemmän kuin mitä se nykyään on..
Ilmoita asiaton viesti
”Kahvikupin hinnasta sentään valtaosa menee pienyrittäjälle ;)”
Mihin menivät markka-aikana?
P.S. Pegu trollaa.
Ilmoita asiaton viesti
Paljonko välilliset verot, palkat yms. ovat nousseet markka-ajasta ?
MH: Jaa-a! Minulta ei tuohon vastausta löydy. Jospa täällä liikkuisi joku joka tietää ja kertoisi muillekin..
Ilmoita asiaton viesti
Ajatellaan toisella tapaa. Markasta on kymmenisen vuotta. Paljonko hinnat nousivat esim. 1980-1990 ?
MH: Ajatellaan vaan, mutta siltikään minust ei ole vastaajaksi.
Auttaako, kertooko tämä linkki jotain:
http://www.stat.fi/til/hin.html
Ilmoita asiaton viesti
täältä löytyy markasta:
KANSAN ÄÄNI luettavissa
http://www.kansanaani.net
Ilmoita asiaton viesti
http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2010/07/31/587
Ilmoita asiaton viesti