kotini, kuntani

Kotikunta! Ensi vuoden alusta se sitten tulee. Se lakimuutos. Ihan sama onko omin avuin liikkuva, rollalla köpöttelevä, onko muistava vai muistamaton ja ihan sama onko 24 -tuntisesti vaakatasossa, sängynpohjassa, toisten autettava tapaus. Ensi vuonna saamme vapauden liikkua tässä maassa, saamme vapauden valita asuinpaikkamme, saamme vapauden valita kotikuntamme.

Ensi vuonna pääsevät siis suomalaisetkin mummot ja vaarit lastensa tykö. Jos haluavat. Tai jos lapset niin haluavat.

Iäkästä, omatoimista matkalaukku kädessä omin jaloin kuntaan köpöttävää kunnan sosiaali- ja terveystoimi ei hetikohta edes huomaa, mutta apua tarvitsevan ja pahimmassa tapauksessa laitoshoitoisen muuttavan kohdalla viranomaiselle voi mennä sormi suuhun jo yhdestä uudesta tapauksesta.

Edellinen kotikunta on muuton jälkeen vastuussa hoito- ja hoivapalvelujen kustannuksista, mutta ei siinä eurot auta, jos ei ole hoitopaikkaa tarjolla, jos sitä ei ole annettavana edes omalle kantaväelle.

Maahanmuuttajista ja heidän kotouttamisestaan kuulemme kaiken aikaa. Kuulemme ja luemme jo ihan kyllästymiseen saakka.

Mitenkähän lainsäätäjä on ajatellut ohjeistaa tämän ikäihmisten kunnasta toiseen muuttamisen? Tuleekohan hyväkin kotouttamisohjelma?

Pelkään, että ei tule. Jonkunlainen ohjeistus toki tulee, mutta se miten kunnat niitä pystyvät toteuttamaan, se onkin jo vallan toinen juttu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu