kotini, kuntani
Kotikunta! Ensi vuoden alusta se sitten tulee. Se lakimuutos. Ihan sama onko omin avuin liikkuva, rollalla köpöttelevä, onko muistava vai muistamaton ja ihan sama onko 24 -tuntisesti vaakatasossa, sängynpohjassa, toisten autettava tapaus. Ensi vuonna saamme vapauden liikkua tässä maassa, saamme vapauden valita asuinpaikkamme, saamme vapauden valita kotikuntamme.
Ensi vuonna pääsevät siis suomalaisetkin mummot ja vaarit lastensa tykö. Jos haluavat. Tai jos lapset niin haluavat.
Iäkästä, omatoimista matkalaukku kädessä omin jaloin kuntaan köpöttävää kunnan sosiaali- ja terveystoimi ei hetikohta edes huomaa, mutta apua tarvitsevan ja pahimmassa tapauksessa laitoshoitoisen muuttavan kohdalla viranomaiselle voi mennä sormi suuhun jo yhdestä uudesta tapauksesta.
Edellinen kotikunta on muuton jälkeen vastuussa hoito- ja hoivapalvelujen kustannuksista, mutta ei siinä eurot auta, jos ei ole hoitopaikkaa tarjolla, jos sitä ei ole annettavana edes omalle kantaväelle.
Maahanmuuttajista ja heidän kotouttamisestaan kuulemme kaiken aikaa. Kuulemme ja luemme jo ihan kyllästymiseen saakka.
Mitenkähän lainsäätäjä on ajatellut ohjeistaa tämän ikäihmisten kunnasta toiseen muuttamisen? Tuleekohan hyväkin kotouttamisohjelma?
Pelkään, että ei tule. Jonkunlainen ohjeistus toki tulee, mutta se miten kunnat niitä pystyvät toteuttamaan, se onkin jo vallan toinen juttu.
Tyhjästä on paha nyhjästä!
Tämänhetkinen muotihan ajaa alas ainakin vanhainkodit.
Tähän saakka on luettu lööpeistä ulkomaan mummojen muuttomurheista. Milloinkahan ilmestyvät ensimmäiset kotimaiset, kun sitä hoitopaikkaa ei löydykään?
Elokuuta eletään. Vuodenvaihde on ennen kuin huomaammekaan.
Tämä Kotilieden linkki kannattaa katsoa:
http://kotiliesi.fi/ajankohtaista/koti-perhe/kotiliesi-kysyy-haluaisitko-vanhuksesi-lahemmaksi
Ilmoita asiaton viesti
Tää on hyvä muutos noin inhimillisestäkin näkökulmasta katsottuna. Kunnat kyllä pystyvät hoitamaan vanhukset ja sairaat jos vastaavasti muusta varoja nielevästä hömpästä luovutaan. Perusasiat ja ihminen täytyy olla etusijalla! Kunnissa on varmaan monta asiaa, joita verovaroin tuetaan, mutta eivät ole silti lakisääteisiä kunnalle kuuluvia. Pitäis priorisoida, mutta oikeassa järjestyksessä.
MH: Ongelma on se, että sitä oikeaa järjestystä ei saada aikaseks, ei kunnissa, mutta ei myöskään eduskunnassa. Rahallinen kokonaisuuden hallinta on kaikilta ihan pihalla.
Tänään luin paikallislehdestämme, että esim. Paimio ja Sauvo ( kunnanhallituksen puheenjohtajan suulla) voisivat jäädä koealueeksi ja jatkaa nykyistä terveyskeskusyhteistyötään ( käyttäjiä 13 000), mutta Sauvossa vieraillut hallinto- ja kuntaministeri on toista mieltä. Se ei sovi. Se ei käy. Paras -hankkeen mukaan pitää edetä ja siinä pitää väkimääränä olla 20 000.
Kysynpähän taas ( olen kysynyt ennenkin), että milloin herrat-rouvat Helsingin ovat tietäneet yksittäisen kunnan asiat paremmin kuin kunta itse?
Ilmoita asiaton viesti
Paimio ja Sauvo saavat itse laittaa pystyyn omin varoin niin monta terveyskeskusta kuin omin varoin jaksavat.
Luin tänään Helsingin www-sivuilta, että Helsinki maksaa Kuntaliitolle jäsenmaksua satoja tuhansia euroja vuodessa. Kyllä valtapuolueen äänestäminen on nyt ohi. Perussuomalaiset vaalivoittoon komealla marginaalilla
MH: Tässä on Sauvon ja Paimion mahdollisuudet! Kyllä herrat-rouvat Helsingin tietävät mitä kuntien tarttee tehdä! Ainakin luulevat.
http://www.sss.fi/mielipiteet/paakirjoitus/150536.html
Kuntalaisten perusterveydenhuolto on järjestettävä vuoden 2012 loppuun mennessä 20 000 asukasta kattavissa yksiköissä. Näin on päätetty edellisen hallituksen käynnistämässä kunta- ja palvelurakenteen uudistuksessa.
Useimmat kunnat täyttävät tämän kriteerin. Joko niissä on ollut vaadittava määrä asukkaita jo aiemmin, ne ovat tehneet kuntaliitoksen tai ne ovat hakeneet kumppaneita sosiaali- ja terveystoimelleen. Osa kunnista on edelleen kumppanin hakuvaiheessa, ja muutama on päättänyt jatkaa täysin itsellisenä, ellei valtiovalta lopulta väkipakolla muuhun pakota.
SALON lähialueilla 9 400 asukkaan Somero järjestäisi peruspalvelunsa mieluiten itse, koska palvelut ja kunnan talous ovat kunnossa. Teennäisiä yhteistyökuvioita ei haluta rakentaa vain lain kirjaimen täyttämiseksi.
Mikäli yhteistyöhön on pakko lähteä, vaihtoehtoja ovat Forssa, Salo tai lännessä Härkätien kuntayhtymä, joka tuottaa Liedon, Tarvasjoen, Marttilan ja Kosken perusterveydenhuollon palvelut.
Mietintä on käynnissä myös Paimiossa ja Sauvossa, jotka nyt hoitavat yhdessä 13 000 asukkaan terveyspalvelut.
KUNTAUUDISTUS on ollut tavoitteiltaan järkevä ja tarpeellinen hanke. Se on saanut vauhtiin yllättävän paljon kuntaliitoksia, suurimpina Salon, Kouvolan, Jyväskylän, Oulun ja Lahden liitokset. Pakon uhka on ohjannut kuntia vapaaehtoiseen yhteenliittymiseen.
Myös yhteistyön lisääminen ilman kuntaliitosta on hyvä vaihtoehto. Sitä kuitenkin karsastetaan, koska peruspalvelujen järjestämisen myötä siirtyy paljon päätösvaltaa omaa kuntaa suuremmalle alueelle.
Säädettyä rajaa perustellaan sillä, että 20 000 asukasta on riittävän suuri väkimäärä laadukkaiden palvelujen tuottamiseen taloudellisesti myös tulevaisuudessa.
Hallitus aikoo antaa syksyllä lakiesityksen, jolla kunnat voitaisiin tarvittaessa pakottaa yhteistoiminta-alueeseen.
SAUVOSSA sunnuntaina vieraillut uusi hallinto- ja kuntaministeri Tapani Tölli ei luvannut vastahankaisille kunnille poikkeuslupia, vaan kannusti hakemaan suosiolla kumppaninsa itse. Kysymys on hänen mukaansa periaatteesta.
Kuntien tasaveroinen kohtelu on hyvä periaate, mutta paikalliselle harkinnalle ja erityispiirteille voisi jättää sijansa. Talousluvut ohjaavat kunnat yhteistyöhön ajan kanssa, jos toiminta-alueet ovat liian pieniä myös käytännössä.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoittaako tämä sitä, että ensi vuonna saan muuttaa Kauniaisiin ja säästää veroissa, vaikka kämpästä siellä ei ole tietoakaan?
Ja kaikki persuthan voivat sitten muuttaa Maarianhaminaan, ja panna voimasuhteet uusiksi…
MH: Kun muuttaa niin kyllä siihen uuteen kuntaan joku osoite itselleen pitää löytää, kyllä johonkin pömpeliin pitää virallisesti muuttaa. Se kunta jossa verotuksellisesti olet, asut, se kunta vastaa hoitosi tai mitä nyt palveluja tarviitkin, kustannuksista. Ei mitään hätää niin kauan kun et ole hoitoa tarvitseva. Näistä muuttajista, jotka käyttävät nykyisessä kunnassaan sosiaali- ja terveyspalveluja, ovat esim. laitoshoitoisia, näistä kyl tulee ensi vuoden alussa murheita. Muuttaa saa läheisensä luo, mutta ei se hetikohta onnistu, jos kunnasta ei löydy hoitopaikkaa. Eikä niitä kyl ihan helpolla löydy. Näin ennustan.
Ilmoita asiaton viesti
Näin! Muuttaisko Marokkoon?
http://www.sss.fi/uutiset/150547.html
Suomalaisesta eläkkeestä perittävät verot voi kiertää käytännössä kokonaan siirtämällä kirjansa Marokkoon, kirjoittaa Turun Sanomat. Marokosta on tilastojen mukaan tullut kohde, joka vetää puoleensa parhaiden työeläkkeiden saajia.
Keskimääräinen Marokkoon maksettava eläketulo on lähes 3 300 euroa. Toistaiseksi kyse ei ole kovin suurista veromenetyksistä, sillä Marokossa asuu 40 suomalaista työeläkeläistä.
Suomen ja Marokon välisen verosopimuksen mukaan lähtömaalla ei ole verotusoikeutta eläkkeisiin. Marokkolaisviranomaiset eivät puolestaan kysele Suomesta maksettavia eläkkeitä.
– En voi sanoa varmaksi, kuinka moni eläkeläinen jättää verot maksamatta. Helppoa veronkierto joka tapauksessa on, sanoo Suomen Marokon-suurlähettiläs Antti Rytövuori lehdelle.
Suomen viranomaiset ovat yrittäneet tukkia porsaanreikää verosopimuksella, joka saatiin valmiiksi neljä vuotta sitten. Se on hyväksytty Marokon parlamentissa, mutta kuningas Mohammed VI ei ole allekirjoittanut sitä. Vastaavat sopimukset ovat odottaneet kuninkaan allekirjoitusta jopa 15 vuotta. (STT)
Parlamentti hyväksynyt, kuningas ei allekirjoita. Mitä tehdä parlamentilla? No täällä kotoSuomessa voi kysyä jotta mitä tehdään eduskunnalla. Presidentti kyl taitaa kiltisti allekirjoittaa, mutta entäs EU -jutut. Niitä on vino pino ja niitä tulee kaiken aikaa. Eduskunnan valta on siinä, että merkitsee ne hyväksyen tietoon saatetuksi ja noudatettavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kummallista, että kotisi, kuntasi voit ensi vuoden alusta itse valita, itse päättää, mutta kotikuntasi ei voi itse päättää pysyykö ”sinkkuna” !!
http://www.sss.fi/mielipiteet/paakirjoitus/150536.html
Ilmoita asiaton viesti
Ja tätä tämmöstäkin löytyy:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/98428-hs-nain-kelalta-huijataan-rahaa-harskeimmat-kikat
..
Kelan asumistuesta vastaava etuuspäällikkö Heli Santamala sanoo HS:lle, että jossain määrin yleistä on niin sanottu postilokerokikkailu. Siinä perheenjäseniä muutetaan pois kirjoilta perheen vakituisesta asunnosta. Näin ruokakunnan tulot putoavat selvästi ja asuntoon jäävä saa enemmän tukia.
Tällaisessa tilanteessa erillään asuvien puolisoiden on myös mahdollista saada enemmän työmarkkinatukea.
Kaupunkien sosiaalitoimissa tunnetaan uusioperheitä, joiden vanhemmat ovat asuneet kimpassa jo vuosia, mutta osoitteet on pidetty tukien saamisen takia erillään.
Ilmoita asiaton viesti
MH.
Sinne etelään mietteitä.
En pienen kunnan terveydenhuoltomenoista vastaavana äkikseltään päätöstä tekisi, elleivät omaiset vastaisi. Mutta esim. pitkäaikaispotilaan hoidosta kunta saa hoidettavan tuloista 80 prosenttia. Mitä varallisempi, sen tuottavampi.
Keskustelu näyttää monenlaisiin asioihin siirtyneen. Pikkuisen itsekin syrjähtelen.
Varainkäyttö yleisesti taitaa hunningolla olla. Tai onhan hyviä talousihmisiä, jotka oikeasti hoitavat tehtävänsä. Kun vain tämä ”tilaisuus tekee varkaan” ei vain Sörkän laitakaduilla vaan myös korkeammilla tasoilla tuntuu toimivan.
MH: Ihan hyvät mietteet. Taidanpa saada tästä kommentista aihetta seuraavaan blogiini. Kiitos vaan.
Ilmoita asiaton viesti