rohkeutta ja luovuutta peruspalvelujen turvaamiseen
Minun piti kirjoittaa jatketta edelliseen blogiini, mutta tänään postilaatikkoon tiputettu Kuntalehti tuuppasikin aiheeksi ihan muuta.
Yksi mikä pisti silmään, em. lehdessä, oli juttu Espoon uudesta kaupunginjohtajasta. Jukka Mäkelä ei kaipaa kuntaliitoksia pääkaupunkiseudulle. Se mitä hän kaipaa on remontti valtionosuusjärjestelmään:
” Jos valtionosuusjärjestelmä toimisi oikein, olisi läpinäkyvää ja ohjaisi järkevään taloudenpitoon, niin kaikki tällaiset Paras -hankkeet olisivat täysin tarpeettomia.”
Taidatkos sen selkeämmin sanoa?
Mutta, mutta: kuis kauan se oikein kestää, että päättäjätkin tämän ymmärtävät? Siis kunnissa? Ja arvon ministerit?
Nimittäin toinen juttu mikä Kuntalehdessä otti silmiin, melkein korviin, on uuden hallinto- ja kuntaministeri Tapani Töllin haastattelu.
Ministeri kannustaa tekemään rohkeita ratkaisuja. Luovuuttakin pitäisi käyttää. Ei kannattaisi jäädä odottelemaan, että joku sanelee mitä tehdään.
Kun kysytään kumpaa mallia ministeri sosiaali- ja terveydenhoidossa kannattaa, Kiviniemen vai Risikon, niin vastaus on ympäripyöreä. Töllin mielestä ei kannata liiaksi takertua näihin malleihin. Maakunnallinen näkökulma on ministerin mielestä tärkeä eikä ole olemassa mitään yksiselitteistä ratkaisua koko maahan.
Jaahas ja juu! Miksvarten kunnat eivät sitten saa käyttää sitä rohkeuttaan ja luovuuttaan, mitä kaikkea nyt ovat ajatelleetkin. Esimerkiksi Somero, Sauvo, Paimio!
Ministerin suusta: ” Palvelut ovat ensimmäisinä ja kuntarakenne seuraa. Meidän pitää katsoa kuntarakennetta oikeasuhtaisesti. ”
Mitähän tuo oikeasti tarkoittaa?
Näin rohkaistiin sauvolaisia 1.8.2010:
Uusi hallinto- ja kuntaministeri Tapani Tölli patistaa Sauvoa täyttämään kunta- ja palvelurakenneuudistuksen tavoitteet.
Töllin mukaan lakia muutetaan syksyllä siten, että kunta voidaan pakottaa tuottamaan terveyspalvelut yhdessä muiden kanssa, jos tarvittavaa 20 000 ihmisen yhteistoiminta-aluetta ei vapaaehtoisesti muodosteta.
Sauvo järjestää terveydenhuollon yhteistyössä Paimion kanssa, mutta kahden kunnan asukasmäärä ei yllä lain vaatimaan ihmismäärään. Takaraja muutosten tekemiselle on vuoden 2012 lopussa.
– Rohkaisen Sauvoa punnitsemaan eri vaihtoehtoja. Tarkoitus on, että kunta itse päättää, koska viisaus ja osaaminen asuu täällä, ei ministeriössä, Tölli sanoi sunnuntaina Sauvossa.
http://www.sss.fi/uutiset/150160.html
Ilmoita asiaton viesti
Kolmen kunnan kimppa = Raasepori kipuilee tänään lööpeissä:
http://www.sss.fi/uutiset/151139.html
Raaseporista ennustetaan ensi vuoden kriisikuntaa!
Ilmoita asiaton viesti
Palvelut ensimmäisinä.
Kuntarakenne seuraa.
Pitää katsoa kuntarakennetta oikeasuhtaisesti!
Luovuutta vai luovuttamista?
On kunnilla näytön paikka!
Syksyllä on odotettavissa uusi laki, oikein semmoinen ParasPatistus. Valtioneuvosto voi määrätä kunnan osaksi jotain yhteistoiminta-aluetta.
20 000 pitää sitä väkeä olla.
Pienemmillä luvuilla ei sooloilla!
Ilmoita asiaton viesti
Se on merkillistä se. Nimittäin se, että se on. Nimittäin miten ne terveyspalvelut kyetään tuottamaan yhdessä mutta Byrokratiaa ei. Se Byrokratia kuuluu kai olennaisena osana kuntien itsenäisyyteen.
’
Entisessä kotikunnassani Porvoossa yritettiin oikein mies- ja naisvoimin päiväkodit saattaa oman viraston alta liikuntaviraston alaisuuteen. Vaan oli liian monta jäsenkirjat omistavaa virkamiestä päiväkotien byrokratiaa hoitamassa ja virastoa johtamassa.
Tuli vaan mieleen ettei Porvoossa oikein mennyt putkeen se kauypungin johtajan valintakaan. Johtajan kun oltava siellä aika monen tärkeän henkilön alaisuudessa. Huopatossua ei aina ole helppo palkata. Toisaalta onnistuttiin silta rakentamaan kaupunkiin, eikä siinä mennyt kuin kolmisenkymmentä vuotta. Tosin sillasta ei tullut ihan paras mahdollinen. Ihmekös tuo niin lyhyellä varoajalla.
Tässä tullaan taas siihen korporatiiviseen Suomeen ja kuinka tärkeää meille suomalaisille itsenäisyys (oma virasto) on.
Kuntasuudistus kuulostaa hyvältä mutta näyttää pahalta. Kun kolme kuntaa yhdistyy niin kolmen johtajan sijasta perustetaan 6 johtajan virkaa.
MH: Kun kymmenen kuntaa yhdistyi ( tämä Salo -cityni) niin jäi viel vino pino entisiä kunnanjohtajia hommiin. Komia nimike: muutosjohtaja. Palkkaa saavat, mutta ei kukaan kunnolla tiedä mitä he oikeasti tekevät. On heitil aina välillä jotain hommia yritetty päivittää, ainakin tämä uusi kaupunginjohtajamme, mutta eivät nekään päivitykset ole kauhiasti paljon tavallisia kaupunkilaisia ilahduttaneet.
Ilmoita asiaton viesti
Komm.kok.palv.min: ”rohkeutta luovuttaa peruspalvelujen turvaaminen?”
Kyllä, eikä edes tee heikkoa toisin kuin potilailla.
Ilmoita asiaton viesti
Palveluita pitäisi uudistaa palvelemaan potilasta eikä byrokratiaa, mutta kun niitä uudistaa byrokraatti, joka käy yksityisellä työterveyslääkärillä, niin hänellä ei ole aavistustakaan, missä julkisessa terveydenhoidossa mennään.
Kenttää hän ei kuuntele, koska tärkeintä hänelle on turvata oma asema oli se sitten lautakunta- / valtuustopaikka tai oma hallintovirka.
Suomeen pitäisi todella säätää laki, jonka mukaan terveen järjen käyttö on slallittu.
MH: Juu, niin pitäisi.
Sekin olisi jo jotain, jos annettaisiin kansanedustajalle ( kansan edustaja) ja kunnissa valtuutetulle ( kuntalaisen edustaja) , oikeus ja velvollisuus äänestellä asioista ihan oman päänsä mukaan. Siis sitä mitä sydän sanoo eikä sitä mihin puolue patistaa. Tulis siinä se järjen käyttökin tarkistettua per edustaja!
Tietyt linjat, linjanvedot hyväksyn, eri puolueille, mutta en sitä, että valittu edustaja joutuu äänestämään 1) puolueensa tahdon mukaan tai 2) joutuu olemaan pois äänestyksesta tai 3) äänestää tyhjää!!
Ilmoita asiaton viesti
http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2010/08/06/594
Ilmoita asiaton viesti