laitoshoitoinen kotikunnan vaihtaja
Yllyke tähän blogiini tulee kotini,kuntani -blogista ( http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.blogit.uusisuomi.fi/2010/08/02/kotini-kuntani/), sen viimeisestä kommentista:
.. esim. pitkäaikaispotilaan hoidosta kunta saa hoidettavan tuloista 80 prosenttia. Mitä varallisempi, sen tuottavampi.
Lakeja säädetään ja kunnille työnnetään toteuttamisen vastuut. Ei tarvitse kummoinenkaan ennustajaeukko olla, kun voi sanoa, että kotikuntalaki tulee vielä sekoittamaan monen kunnan sosiaali- ja terveystoimen arjen pyöritystä ja etenkin sen talouden.
Ei se paljon auta, että edellinen kunta vastaa hoitokustannuksista, jos muuttava on esim. vanhainkotipaikalta tuleva. Vastaava paikkahan pitäisi löytyä myös uudesta kotikunnasta. Ja jos uusi kotikunta on jo hävittänyt kaikki vanhainkotipaikkansa niin mihis se uusi asukas sijoitetaan.
Toisaalta kunta voi todeta, että eihän sen niin väliä mistä se paikka löytyy, kunhan löytyy. Vanha kuntahan se maksaja on!
Ja mitä tästä seuraa? Seuraa se, että tulevaisuudessa kunnat parkuvat eduskuntaan päin sitä, että joku tolkku, joku laki pitää saada siihen, mihin euromäärään saakka muuttavan laitoshoitoisen kustannuksista vastataan. Mihin euromäärään kustannuksista vastaa lähettävä kunta, mihin euromäärään vastaanottava kunta.
Kuka maksaa erotuksen, jos paikka on hankittava kalliilla hinnalla. On vaan hankittava jostain, hinnalla millä hyvänsä. Maksetaanko, kustannetaanko kalliille terveyskeskuspaikalle vai ostetaanko sängynpaikka yksityisestä hoitolaitoksesta? Entäs jos ei niitäkään ole vapaana, jos niitäkään ei ole osoitettavana edes omalle kantaväelle?
Kyllä tässä niin taitaa käydä, että hoitoa tarvitsevan iäkkään ihmisen muuttovapaus, hyvää tarkoittava kotikuntalaki voi käytännössä olla tosi takkuinen taival.
On suuri vaara, että ensin katsotaan tulijan tulot. On suuri vaara, että hyvätuloinen saa paikan ja peruskansaneläkeläinen jää jonotus-odotus -listalle!
On suuri vaara, että ensin katsotaan tulijan tulot.
On suuri vaara, että hyvätuloinen saa paikan ja peruskansaneläkeläinen jää jonotus-odotus -listalle!
Mites sit suu pannaan?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, onko vanhusten hoito todella sellainen asia josta kuntien pitäisi vastata jatkossakin? Vai voisiko hoidon siirtää valtion vastuulle.
Jossain blogissa oli hiljattain keskustelua siitä, että kun säädetään ”torsoja” lakeja, ja sellainen taitaa tämä uusi kotikuntalakikin sitten olla. Eli ei ole ollut mukana sellaisie kansanedustajia ja muita valmistelijoita jotka olisivat osaneet ennakoida mahdollisia tulevia ongelmia.
Minun ja sinun siellä pitäisi olla lakeja säätämässä – ajatuksella.
Ilmoita asiaton viesti
#1 ..on suuri vaara, että ensin katsotaan tulijan tulot.
# 2 ”..minun ja sinun siellä pitäisi olla lakeja säätämässä-ajatuksella”:
..ja myös minun, koska pelkään, että sama ”sekoitus” tulee olemaan kehitysvammaisten ja vammaisten kohdalla.
t.Viola Heistonen.
Ilmoita asiaton viesti
Miten nämä ulkomaalaiset isoäidit? Katsotaanko tuloja vai otetaanko
heidät kaikkein ensimmäiseksi huomioon?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt vaan suuret ikaluokat perustamaan yhteisasumismuotoja Suomessa tai ulkomailla, ihan miten vaan. Ei pida jaada tuleen makaamaan, vaan toimia, kun viela voi. Valtio ei tule jatkossakaan tukemaan vanhustenhoitoa, mutta ottaa kylla avokatisesti vastaan vanhusten elakkeet, joilla se maksaa palkat kunnan tyontekijoille. Kuviota ei voi enaa peitella millaan, kun se nakyy jo niin selvasti.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on oikeistohallitus ja sen tehtävä on ajaa vain rikkaiden asioita, tässäkin kansa saa katsoa peiliin.
Ilmoita asiaton viesti
Eivätkö eläkkeet olekin juuri sitä varten että niillä turvataan eläminen vanhuudenpäivinä? Onko kohtuutonta että täyden hoidon ja ylläpidon (hyvin kalliin sellaisen) vastineeksi siitä joutuu maksamaankin?
Perikunnalleko ne eläkkeet sitten kuuluvat vai?
Miten ihminen joka on vanhainkodissa muka kykenisi edes muuttamaan toiselle paikkakunnalle? Siinäkö vaiheessa pelkkä tahtominen sitten riittäisi asiassa syyksi?
Epäilemättä maailma tulee jatkossakin olemaan niin katala paikka että isommilla tuloilla saa parempaa kuin pienillä. Niin se on muuten lastentarhasta alkaen. Mistä ihmeestä seuraa naiivi uskomus että kaikki vanhukset muka olisivat sitten tasa-arvoisia kun sitä ei olla lastentarhassa, koulussa, työelämässä eikä muuallakaan?
Ilmoita asiaton viesti
Jessus! Tämä blogi on päässyt ihan etusivulle!
Näistä tänne tulleista kommenteista: ”Sitä on nii mont mones!” bruukas isäni sanoa ja niin näyttää näissäkin, tänne tulleissa mielipiteissä olevan.
Se on ihan se ja sama mikä hallitus, minkämerkkinen hallitus meillä on ollut. Samaa piip -jahnaamista vanhustemme hoito on aina ollut! Aina yhtä takkusta! Vaalien alla vanhukset muistetaan, vaalien jälkeen päättäjiksi valitut dementoituvat!
Olin kuntayhtymän vanhainkodin johtaja vuodet 1967-2008. Yhdessä ja samassa paikassa koko ajan. Olen siis nähnyt muutamat hallituksetkin.
Aina on ollut tulossa, menossa jotain vanhustenhoitoa nakertavaa lakia, muutosta, miksikä niitä kotkotuksia nyt sitten kutsuukin.
Ja aina on menty metsään tai pitäisi varmaan jo sanoa, jotta suohon!
Kukas muistaa kansanterveyslain? Kuka oli pääministeri? Tais olla Sorsa.
Mitä kansanterveystyön kylkiäisenä tapahtui? Tapettiin ainakin kunnalliskotien sairasosastoja senkun kerettiin. Jos ei rakennettu uutta niin muutettiin sairasosastojen nimikyltti vuodeosastoksi. Nyt muutetaan vanhainkodin ulko-oven nimikyltti palvelutaloksi. Mutta mihin se asukas sillä matkalla katoaa tai miksikä muuttuu? Ei miksikään!
Ilmoita asiaton viesti
Sitten maksuista:
Ei minua sureta se jääkö perikunnalle jotain vaan minua surettaa se, että nyt rahastetaan hoitoa tarvitseva vanhus ihan kipiäks!
Kun on palvelutaloasukas niin pitää maksaa joka jutusta. On vuokra siitä kämpästä, on ruoka, on siivous, on lääkkeet.
Kas kunta ajattelee, että tällä hommalla säästetään. Kukaan ei katso kokonaisuutta. Kunnan taloushallinto tietää missä mennään, mutta toimialajohtaja ei kysy eikä laske, ei edes halua tuoda esiin sitä mitä kaikki kunnalle ihan oikeasti maksaa.
Ei se, että yhdellä luukulla säästetään takaa sitä, että koko konaisuudessa säästetään. Voi olla, että toisella luukulla rahaa palaa moninkertaisesti, ts. jostain on jonkun pakko avustaa, jos ei olekaan varaa maksaa vuokraa, ei varaa maksaa lääkkeitä, ei siivousta jne.
En usko, että perikunnat niin kamalasti parkuvat sitä jääkö perittävää, eiköhän se parkumisen aihe ole kun mummu tai vaari ei saakaan tarvitsemaansa hoitopaikkaa.
Kuukausimaksulla toimivat vanhainkodit ovat hävittämislistalla, mansikoita maksavat palvelutalot ja kotona hoidotta kököttäminen on nyt muotia.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitä vielä?
Se muuttaminen!
Kyllä vuoteeseen hoidettavallakin on ensi vuonna mahdollisuus kunnan vaihtoon.
Jos isäsi, äitisi makaa nyt vaikka Keski-Suomessa jossain hoitolaitoksessa ja sinä yrität Helsingistä käsin käydä visiitillä joka viikonloppu, edes kerran kuussa, niin olethan sinä aika pöllö jos et huomaa, että voishan tämän läheisen siirtää lähemmäksikin. Mitäs jos mamma tulisikin ihan tähän johonkin likelle? Ei tarttis aina ajaa edestakaisin. Siihen on ensi vuonna mahdollisuus.
Se millaisella hienosäädöllä nämä kunnasta toiseen muuttamiset tulevat livenä onnistumaan, se minua tässä surettaa. Mistä ne hoitopaikat taiotaan?
Mitähän viel?
No tulihan tässä tätä taas mussutettua! Tuli jotain välikommenttia väliin..
Ilmoita asiaton viesti
”Jos isäsi, äitisi makaa nyt vaikka Keski-Suomessa jossain hoitolaitoksessa ja sinä yrität Helsingistä käsin käydä visiitillä joka viikonloppu, edes kerran kuussa, niin olethan sinä aika pöllö jos et huomaa, että voishan tämän läheisen siirtää lähemmäksikin. Mitäs jos mamma tulisikin ihan tähän johonkin likelle? Ei tarttis aina ajaa edestakaisin. Siihen on ensi vuonna mahdollisuus. ”
Hienoa onkin että saadaan tuotua ne mummot kotipaikkakunniltaan – joissa on vanhat ystävät vanhainkodissa seurana – ihan Helsinkiin.
Helsingissähän tuo vanhustenhoito on tunnetusti halpaa ja näille matalapalkkaisille hoitoaloille on helppo saada työvoimaakin? Oma isoäitini vietti viimeiset vuotensa 700km päässä lapsistaan, kävijöitä riitti silti lasten ja lastenlasten joukosta. Palvelutalo oli erittäin inhimillinen pieni yksikkö ja isoäidin ”naapurina” palvelutalossa asui entisiä naapureita ja työtovereita.
Eikö tässä hommassa kuitenkin voisi olla järki kädessä? Minusta koko hanke on järjetön susi. Lisää byrokratiaa, lisää kustannuksia ja lisää kaikkea joka menee kukkarosta jossa ei ole edes nykymenoon rahaa.
MH: Järkeä? Ei tässä mitään järkeä olekaan! Tai ehkä onkin. En kuitenkaan usko, että näin pitkälle olisivat päättäjät ajatelleet: Nimittäin, kun oikein oikein noita kuntaliitoksia tuputetaan ja sitä PARASta pöytään katetaan niin hetken päästä on niin isoja kuntia, ettei monenkaan enää edes tarvitse muuttaa. Se kunnanmuutto tulee siinä kuntaliitoksen kylkiäisenä, mutta se tuleeko se mummu-vaari sinua likemmäs se onkin taas jo vallan toinen juttu!
Ilmoita asiaton viesti
Jatkoa tuohon edelliseen:
Salossa kuntaliitos naitti kymmenen kuntaa yhteen.
1.1.2009 lukien.
Nyt on matkaa, on kilometrejä kaupunginosista toiseen, vaikkei mitään kohtuutonta olekaan verrattuna esim. Helsinkiin tai jos oltaisiin pohjoisessa.
Eihän Muurlan kaupunginosastakaan enää kesta hurauttaa Helsinkiin kuin, mitä se on? 1,5 tuntia.
Mutta näissä olosuhteissa, näissä uusissa olosuhteissa ( kun vanhainkotipaikkoja on jonkun mielestä vähennettävä) meillä täällä on jo esim. Särkisalon pienen vanhainkodin ulko-ovelle vaihdettu nimikyltti. Se talo on nyt palvelutalo ja siinä on palvelutalon taksat. Eipä juur taidettu mitään muita muutoksia tehdä kuin se nimikyltti vaihtaa. Alotettiin vaan uudenlainen rahastus, uudenlainen rahastus siitä nk. hoitamisesta mitä oli ennen. Vanhainkotiaikana se oli tuloihin perustuva ja kk -maksu.
No entäs itse särkisalolainen? Vanhus ja omainen ja kotikuntalaki?
Jos nyt tarviit semmosen vanhainkotipaikan, lähellä omaista, niin mistäs sen haet, mistä sen saat kun sitä ei ole! Kotikuntakin karkas käsistä!
Entäs jos pariskunnista vain toinen on hoidettava ( saanut paikan vaikkapa kaupungin keskustasta) ja toinen on kotona viel köpöttävä?
Mites se kotona asuva pääsee katsomaan sitä toista puoliskoa?
Mittariautolla vai?
Linja-autokuljetusta ei välttämättä siihen klo -aikaan ole mitä tarvittaisiin. Ja lapset ovat maailmalla.
Hilataanko jatkossa kaks vanhusta sinne missä lapset vai mitä tehdään? Se lapsi voi asua vaikka Rovaniemellä.
Hyvää tarkoittava kotikuntalain muutos iäkkäiden kohdalla on plus miinus ja nolla! Ja ministeritaso peräänkuuluttaa rohkeutta ja luovuutta peruspalveluiden hoitoon. Viimeks näin teki kuntaministeri Kuntalehdessä! Kyllähän tässä kotikuntalain muutoksessakin koht luovuutta tarvitaan! Odotellaan mitä eduskunta ohjeistaa!
Ilmoita asiaton viesti
Laitetaan nyt nämä ministerinkin sanomiset tänne esille:
http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/view/1514513#fi
Tiedote 203/2010 17.06.2010 13:32 suomeksi
Ministeri Risikko: Kaikilla tulee olla oikeus valita kotikuntansa
Sisältöteksti
”Pitkäaikaishoitoa tarvitsevat henkilöt voivat tulevaisuudessa muuttaa vapaammin toiseen kuntaan. Muutokset kotikunta- ja sosiaalihuoltolakeihin mahdollistavat perustuslain takaaman vapauden liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa ja kotikuntansa”, peruspalveluministeri Paula Risikko painottaa.
Ministeri Risikon mukaan vuoden 2011 alussa voimaan tulevat muutokset kotikuntalakiin parantaisivat erityisesti vanhusten ja vammaisten mahdollisuuksia valita oma kotikuntansa. Sosiaalihuoltolain muutos oikeuttaisi henkilön hakemaan palveluja muustakin kuin kotikunnastaan. Kotikuntalain muutos puolestaan antaisi asukkaalle mahdollisuuden vaihtaa palveluyksikön sijaintikunta kotikunnakseen.
”Pitkäaikaishoitoa tarvitsevan henkilön muuttoa toiseen kuntaan ei ole kielletty tähänkään asti, mutta siihen ei ole ollut käytännössä mahdollisuuksia, koska kunnilla ei ole ollut velvollisuutta järjestää pitkäaikaishoitoa ulkopaikkakuntalaiselle”, ministeri selventää. ”Lakimuutokset hyödyttäisivät lähinnä henkilöitä, jotka eivät pysty asumaan itsenäisesti, vaan tarvitsevat apua ja tukea jokapäiväisissä toiminnoissaan”, hän jatkaa.
Uuden kunnan olisi yhteistyössä muuttoon halukkaan henkilön kotikunnan kanssa arvioitava henkilön hoidon ja palvelujen tarve sekä järjestettävä tarvittavat palvelut. ”Henkilön tuleva kotikunta päättäisi hoidosta ja palveluista samoin perustein, kuin jos hakijana olisi kunnassa jo asuva henkilö”, ministeri Risikko sanoo.
Kotikunta- ja sosiaalihuoltolain muutokset vaikuttavat kuntien väliseen kustannusten jakoon. Henkilön saamien palveluiden kustannuksista vastaisi edelleen aiempi kotikunta. Ministeri Risikon mukaan uudistuksen vaikutuksia kuntien väliseen kustannustenjakoon, asiakkaiden asemaan ja kuntien palvelujär-jestelmään tullaan seuraamaan tarkasti. ”Jos nyt valittu kuntakorvausmenettely osoittautuu ongelmalliseksi, sitä ollaan valmiita muuttamaan. Sosiaali- ja terveysministeriö ja Kuntaliitto tekevät yhteistyössä kuntalaskutukseen liittyviä ohjeita”, ministeri painottaa.
”Muuttohalukkuutta saattaa olla eniten haja-asutusalueilta kasvukeskuksiin. Muuttojen määrän arvioiminen on kuitenkin haasteellista. Lain voimaantulon jälkeen parina ensimmäisenä vuonna kotikunnan vaihtohalukkuus voi olla vilkkaampaa, mutta jatkossa tilanne varmaankin tasaantuu”, ministeri arvioi.
Ilmoita asiaton viesti
Mikään lakihan ei kiellä Helsinkiä sijoittamasta vanhusta vanhainkotiin, mikä sijaitsee Rovaniemellä. Eli vanhus on Helsingissä kirjoilla, mutta jatkaa oleskelua Rovaniemellä, josta H:ki ostaa paikan. Onhan esim. Vantaa jo sijoittanut pitkäaikaissairaita Raaseporiin. Mikään laki ei edellytä hoitopaikan sijaintia kotikunnan alueella.
MH: Laki ei kiellä, ei todellakaan, mutta kun se juju on ollut siinä, että kunnalla ei ole ollut velvollisuutta tämmösen hoitopaikan järjestämiseen. Ja kun ei ole ollut velvollisuutta, niin eihän sitä pahemmin ole harrastettu. Sitä paikan antamista. Ei ainakaan täällä meitin suunnalla!
Ilmoita asiaton viesti
Eli kuten perintöjen kanssa, kannattaa nämä hoito/asumisasiat hoitaa pois jo hyvissä ajoin kun on itse tolkuissaa. Muuttaa sitten vaikka lähemmäs niitä lapsiaa jo hyvissäajoin.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt meni virtuaalikahvit näppikselle … Tämä vetää jo Kataisen tämän päiväisen duunarien veronkevennysten ohi populistisemmasta kirjoituksesta aikoihin. Kokoomuslainen niin kuin aikuisten oikeasti olisi kiinostunut jostain vähätuloisesta 🙂 Keskustalaiset kunnat ovat nyt hyvin hyvin vihaisia kun kokoomuslainen meni paljastamaan mihin näiden kuntien yksi suurimmista tulopuolen lisäyksistä kohdistuu.
Taitaa Salon suunnalla olla erittäin tyhmää kansaa jos tämän paskan uskovat – ai niin onko tänään savusumu levinnyt Salon seudulle, joten tämän varaan kokoomus laskee tämänkin ”vaalilupauksen”. Seuraavaksi märässä unessani näen kokoomuslaisen ehdokkaan hankkivat oman soppatykkinsä ja menee Hurstin asunnottomien tilaisuuteen jakamaan lohisoppaa. Hernekeitto on köyhien puuroa ja kunnon tuontilohesta tehty lohisoppa on vähintä mitä kokoomuslainen voi asunnottomalle ja työttömälle jakaa.
Ja sitten heräsin painajaiseen hiestä märkänä 🙂 Kuinka tyhmänä te kuvittelette että vaalikarja oikein on? Tiedän että kokoomus laskee jokaisen työttömän ainoastaan kulueränä ja työttömyys sekä köyhyys on jokaisen oma valinta – eikö niin Marjatta! Laupias Marjatta voisi käydä vaikka tämä seuraavan listan lävitse (sisältää 2756 aloitetta joita Kansallisen vähäosaisten kurittajat puolue on tehnyt vuodesta 1999 lähtien) ja laskea monta aloitetta olette tehneet vähäosaisten tai työttömien olosuhteiden parantamiseksi.
MH: No voi rähmä! Noinko pääs tapahtumaan? Toivottavasti ei menny kokonaan uusiks. Noi Sun näppikset!
Taidat olla nuori mies. Taidat olla niin nuori, että kun minä olen jo ollut töissä niin Sinulla Sun isäs ja äitiskään eivät ole viel tavanneet toisiaan. Ei välttämättä Kataisenkaan!
Mutta kiva kun kommentoit. Kyllä minä tähän viel jottain jatkan. Tämä nyt tähän hätään näin aluksi. Ettes luule, että minä menin vallan hiljaseks!
Ilmoita asiaton viesti
Oikea käsi on nopeampi kuin vasen … ohessa linkki:
http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/akx3000.sh?haku=ALOY&kanta=utaaloitteet&paluuhaku=/triphome/bin/akxhaku.sh%3Flyh=ALOY$%3Flomake=akirjat/akx3050&kieli=su&AKTYYPPI=%23&ALLEKIRJ=Eka&EKRYHMA=kok&VPVUOSI=%23&
Ilmoita asiaton viesti
Jani Koivulalle jatkoa:
Se on minulle ihan se ja sama ketkä tästä kirjoituksesta ovat hyvillään ketkä pahoillaan.
Minä kirjoitan siitä mitä minä tiedän live -elämän olevan eikä siinä tarvita mitään politiikkaa.
En ole sitä tarvinnut tähän saakka elämässäni enkä tarttee tämän jälkeenkään. En silloin enkä semmosessa tilanteessa, kun puhutaan vanhuksista.
Yli 40 vuotta kun taiteilee miten rahat riittävät yhden vanhainkotikuntayhtymän pyörittämiseen ja näkee, kuulee miten kolmen kunnan vanhusväki pärjää kotioloissaan niin siit on politiikka kaukana!
Kyllä täällä Salo -cityssä eilen toi savusumu pikkusen tuntu, mutta ei täällä mittään paskan uskojia asu.
Itse istun kaupungin tarkastuslautakunnassa. Ei siellä mitään politiikan peliä harrasteta. Se on valtuuston työrukkanen ja tsekkaa sitä miten valtuuston asettamat tavoitteet on hoidettu, miten toteutuneet. Tarkastuslautakuntalainen seuraa, katselee asioita kuntalaisen silmin ja korvin ja arvioi. Ja mää teen just sitä.
Ja mitä viel? Vaikka minä nyt vanhusasioista kirjoitankin niin en minä ole ehdolla mihinkään. En eduskuntaankaan. En ole koskaan edes halunnut tai himoinnut semmoseen hommaan ( seurakuntaan tässä ovat nyt vähän vikitelleet, mutta olen kuitannut sen siihen, etten voi edes asettua ehdolle, ehdokkaaks kun kiroilen niin paljon!).
Minä olen työni tehnyt. Nyt olen eläkkeellä. Vedän tämän tark.ltk. pestini niin hyvin kuin pystyn ja osaan. Ja siinä sivussa kirjoittelen vanhuksista, heidän asioistaan. Toivottavasti Sinä Jani seuraavan kerran kun mun juttuja luet asetat virtuaalikaffeesi johonkin apupöydälle! Ettei kastu, ettei läiky. Mut kiitos kun kommentoit. Olet virkistävä tapaus!
Ilmoita asiaton viesti
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.blogit.uusisuomi.fi/2009/11/24/avohoitokatastrofi/
Vanhusten laitospaikkojen karsimisessa muhii uusi avohoitokatastrofi
http://www.sss.fi/uutiset/90695.html
Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) on jo aiemmin esittänyt huolensa siitä, että kuntien taloustilanne voi hankaloittaa vanhusten avohoitoon siirtymistä. 1990-luvun alun avohoitokatastrofia on käytetty varoittavana esimerkkinä. Silloin tuhannet pitkäaikaishoidossa olleet mielenterveyspotilaat siirrettiin avohoidon piiriin, vaikka lamassa köyhtyneillä kunnilla ei ollut tarjota avohoitopalveluita.
..
harmiharmi: Salon Seudun Sanomien linkki ei enää näy toimivan!
Ilmoita asiaton viesti