laitoshoitoinen kotikunnan vaihtaja

Yllyke tähän blogiini tulee kotini,kuntani -blogista ( http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.blogit.uusisuomi.fi/2010/08/02/kotini-kuntani/), sen viimeisestä kommentista:

.. esim. pitkäaikaispotilaan hoidosta kunta saa hoidettavan tuloista 80 prosenttia. Mitä varallisempi, sen tuottavampi.

Lakeja säädetään ja kunnille työnnetään toteuttamisen vastuut. Ei tarvitse kummoinenkaan ennustajaeukko olla, kun voi sanoa, että kotikuntalaki tulee vielä sekoittamaan monen kunnan sosiaali- ja terveystoimen arjen pyöritystä ja etenkin sen talouden.

Ei se paljon auta, että edellinen kunta vastaa hoitokustannuksista, jos muuttava on esim. vanhainkotipaikalta tuleva. Vastaava paikkahan pitäisi löytyä myös uudesta kotikunnasta. Ja jos uusi kotikunta on jo hävittänyt kaikki vanhainkotipaikkansa niin mihis se uusi asukas sijoitetaan.

Toisaalta kunta voi todeta, että eihän sen niin väliä mistä se paikka löytyy, kunhan löytyy. Vanha kuntahan se maksaja on!

Ja mitä tästä seuraa? Seuraa se, että tulevaisuudessa kunnat parkuvat eduskuntaan päin sitä, että joku tolkku, joku laki pitää saada siihen, mihin euromäärään saakka muuttavan laitoshoitoisen kustannuksista vastataan. Mihin euromäärään kustannuksista vastaa lähettävä kunta, mihin euromäärään vastaanottava kunta.

Kuka maksaa erotuksen, jos paikka on hankittava kalliilla hinnalla. On vaan hankittava jostain, hinnalla millä hyvänsä. Maksetaanko, kustannetaanko kalliille terveyskeskuspaikalle vai ostetaanko sängynpaikka yksityisestä hoitolaitoksesta? Entäs jos ei niitäkään ole vapaana, jos niitäkään ei ole osoitettavana edes omalle kantaväelle?

Kyllä tässä niin taitaa käydä, että hoitoa tarvitsevan iäkkään ihmisen muuttovapaus, hyvää tarkoittava kotikuntalaki voi käytännössä olla tosi takkuinen taival.

On suuri vaara, että ensin katsotaan tulijan tulot. On suuri vaara, että hyvätuloinen saa paikan ja peruskansaneläkeläinen jää jonotus-odotus -listalle!

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu