testamentti
Eteeni tupsahti Hyväkäs-Sanomat 2010. Se on Kuntaliiton juttuja.
Sanomissa on eri kuntien, kaupunkien kehuja toiminnastaan, mm. Tampere toimii toisin, 130 000 asukkaan Jyväskylä vahvistui, Pellon talous tervehtyy keskittämällä, Kaarina järjesti uudet, laaja-alaiset hyvinvointipalvelut.
Pääkirjoitus on Risto Parjanteen. Otsakkeena on PARAS -testamentti. Ja mitähän siinä?
http://wwwo ld.kuntaliitto.fi/books/hyvakas_2010/index.html
Jokainen voi lukea itse. Linkki aukenee ja suureneekin ihan hyvin.
Aukeneeko sisältö? Onko Paras -testamentti vaiko Parjanteen testamentti?
” Tavoitteena on siis oltava demokraattinen itsehallintopohjainen vahva kunta, joka pystyy huolehtimaan palveluista, yhdyskuntarakenteesta ja elinkeinoista ja jolla on siihen resurssit.”
Siinä sitä on. Testamenttia. Parjanteen viimeinen lause kuin KympinUutisten loppukevennys. Siinä on uusille kansanedustajaehdokkaille sisäistämistä ja jos valituiksi tulevat niin miettimistä. Ainakin on aika mahdoton tehtävä toteuttaa.
Minäkin tuikkaan tähän testamentin. Ihan se ja sama kolahtaako, sattuuko tämä kehenkään, mutta kyllä nämä toteuttaa voi:
1. Paras -hanketta ei jatketa. Loppu mikä loppu 31.12.2012.
2. Lopetetaan palvelujen ulkoistaminen. Ainakin sosiaali- ja terveyspuolelta! Ainakin vanhustenhoidosta!
Tampere, vanhustenhoito…
”Tampere ulkoistaisi Koukkuniemen hoitajista yrittäjiä”
http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/180482.shtml
MH: Jessus siunakko!
Ja mitähän tuosta seuraa?
Ilmoita asiaton viesti
Koukkuniemestä olen kirjoittanut tänne US -blogeihin viime vuonna lokakuussa:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.blogit.uusisuomi.fi/2009/10/09/koukkuniemesta-mallia/
mm. näin:
Nyt tarvittaisiin kustannustietoista maalaisjärkeä. Nyt pitäisi pohtia mihin suuntaan vanhustyön palvelujen toteuttamisen suhteen kannattaa mennä vai mennäänkö mihinkään.
On suuri vaara, että kunnat muuttavat vanhainkotejaan palveluasunnoiksi vain ulko-oven nimikylttiä vaihtamalla.
On suuri vaara, että palveluasumisissa vanhusten hoitamisen kokonaiskustannukset karkaavat kunnissa vielä surkeimmiksi mitä ne nyt väitetään olevan.
On suuri vaara, että hoidon laadustakin näemme tulevaisuudessa vain pelkkää unta.
Koukkuniemestäkö mallia?
..
Sanon uudemman kerran jotta jessus siunakko!
Tuohon ensimmäiseen kommenttiin.
Koukkuniemestä mallia?
Toivottavasti ei. Toivottavasti ei toteudu. Toivottavasti ei leviä tommonen tauti muualle Suomeen!
Ilmoita asiaton viesti
”2. Lopetetaan palvelujen ulkoistaminen. Ainakin sosiaali- ja terveyspuolelta! Ainakin vanhustenhoidosta!”
MIKSI?
Olen sitä mieltä, että ulkoistettukin palvelu voi olla laadultaan hyvää. Ulkoistaminen pitää kuitenkin osata. Laatua pitää vaatia ja valvoa. Ei palveluiden tuottaminen kunnallisina voi olla sen enempää itsetarkoitus kuin niiden ulkoistaminenkaan.
Ongelma on sama kuin kunnallisessa kilpailuttamisessa yleensä: viranhaltijat eivät osaa, ja luottamushenkilöt eivät edes viitsi – siis perehtyä.
Ilmoita asiaton viesti
Onpas hankalaa! Olisin kommentoinut Nurmiselle suoraan tuohon hänen kommenttiinsa, mutta en mokoma päässyt sisään tuohon kohtaan, koloon!
No mutta mun vastaus tai mun kommentti, kun kerran kysyt jotta MIKS?
SIKS kun: ”Ongelma on sama kuin kunnallisessa kilpailuttamisessa yleensä: viranhaltijat eivät osaa, ja luottamushenkilöt eivät edes viitsi – siis perehtyä.”
..
Jos esim. vanhainkotipaikka pitää ostaa yksityiseltä hoitokodilta niin se nyt tuskin on huono juttu. Ei ainakaan näissä Salon alueen yksityislaitoksissa. En ole niitä kuullut hoidon laadun suhteen moitittavan. Eivät ole vielä olleet hirmu kalliitakaan per päivä.
Mutta ulkoistettua palvelua, ne mistä minä näen punaista ovat esim. ( edelleen vanhainkotimaailmasta): pyykki, ruoka, siivous!
Pyykit seilaa mis seilaa, Turussa ja Tampereella, matkalla katoaa ja kutistuu ym. Ja olen minä niinkin hulluja kuullut, että joku sairaala, joku paikka jossain Turun takana?? pesettää pyykkinsä Virossa! Jos se on tosi niin se on tosi hullu juttu. Halpaa voi olla, mutta tässä kohdin mättää joku muukin kuin halpuus!
Ruokaa ajetaan takseilla eestaa. Ei välttämättä tule halvemmaks kuin mitä oma tuotanto, omassa keittiössä.
Ja siivooja sitten. Hänkin voi olla vain niin siihen siivoukseensa antaunut, että ei välitä tuon taivaallista mitä palvelun kohteelle, sille vanhukselle kuuluu, jos tämä sattuisi pyytämään siinä kesken kaiken vaik vettä. Ulkoistetulta siivoojalta alkaa kuulua näitä teknisen toimen perusviserryksiä: ”Ei ol mun juttu, ei kuulu mun tehtäväkuvaan!”
Ongelma on siis just tuo:
”Ongelma on sama kuin kunnallisessa kilpailuttamisessa yleensä: viranhaltijat eivät osaa, ja luottamushenkilöt eivät edes viitsi – siis perehtyä.”
Lipsuu, lipsuu. Otteet ovat lipsut! Ja sit parutaan kun rahaa palaa!
Ilmoita asiaton viesti
PARAS-hanketta ei olisi pitänyt koskaan edes aloittaa ja mitä pikemmin se lopetetaan, sitä parempi suomalaisten julkisten palvelujen käyttäjien kannalta.
Hankkeessahan otettiin lähtöoletukseksi neuvostoperiaate, että kun pakkolunastetaan yksittäiset maatilat ja perustetaan niiden tilalle jumalattoman suuri kolhoosi, kaikilla on mukavaa. Tai no, jos ei itänaapurin kansalaisia naurattanutkaan, niin ainakin hallintoa pyörittäviä poliitikkoja ja virkamiehiä.
Varsinkin PARAS-hankkeeseen kuuluvat teennäiset kuntaliitokset ovat haitallisia. Kuntiahan pitäisi olla päinvastoin nykyistä enemmän, koska pienessä, sopivan alueen kattavassa kunnassa osataan parhaiten päättää sen alueen käytännön asioista. Toisin sanoen sellaisissa yksiköissä toimii lähidemokratia parhaimmillaan.
Aivan eri asia on esimerkiksi sairaaloiden ylläpitäminen suuremman alueen väestön voimin yhteistyönä. Samoin hallinnon rutiineja, kuten usein esimerkkinä mainittu kunnan työntekijöiden palkanlaskenta, voidaan aivan hyvin toteuttaa monen pienen tai suuren kunnan yhteisenä toimintona, jos halutaan. Periaate tulisi kuitenkin olla käytännönläheisesti ja yksinkertaisesti, että jos yhdessä kunnassa pystytään maksamaan oman palkanlaskijan kulut ja sellaiselle työntekijälle on todellinen tarve, siihen kuntaan pestataan oma palkanlaskija. Jos naapurikunnissa halutaan järjestää sama toiminto kimpassa, siellä tehdään niin.
Aivan päätöntä on pakkoliittää myös positiivista tulosta tekeviä pieniä kuntia 20.000 asukkaan maantieteellisiksi suurkunniksi. Niissähän julkiset palvelut keskitetään jollakin aikavälillä väistämättä yhteen taajamaan ja niin terveyskeskukset kuin koulut lakkautetaan muista suurkunnan osista. Ainakin taksiliikenne täytyy silloin vapauttaa kilpailulle tai moninkertaistaa lupien määrä …
MH: Nii! Tarttis pikkusen tietää myös historian taustoja.
Välillä voisis esim. tämä eduskunnankin sakki, kuka missäkin valiokunnassa ja työryhmässä istuu, miettiä, että jospa kerättäisiin tehdyistä virheistä, tehdyistä huonoista päätöksistä luettelo.
Lopetettaisiin sit semmoset jutut, jotka ei toimi eikä niin, että ainvaa jatketaan vaikka väkisin, paikataan ja parsitaan ihan niinkuin tätä PARASta pöytään pöytäliinaa.
Ei siitä enää mitään kunnollista saa. Siitä pöytäliinasta. Ei vaik mitä tehtäis!
Ilmoita asiaton viesti