mikä perjantai?

Perjantai ja kolmastoista päivä!

Onneksi ollaan ja eletään jo tätä vaihetta päivää tai iltaa ennemminkin. Voiton puolella, kun ei ole mitään ikävää eikä hullua sattunut tai mitä sitä nyt tämmöseen päivään ennustetaankin kuuluvan tai liittyvän. En tiedä. Onneksi en ole mikään hirveä säikky enkä kolmastoistapäiväperjantai -pelkääjäkään.

Mutta känkkäränkkä minuun kyllä iski. Äsken.

Mikä siinä on, että toisaalla höösätään hyvistä käytännöistä, mutta toisaalla ei kukaan välitä, että huonojakin käytäntöjä on. Miksei niitäkin voisi kartottaa ja näkyvästi julkaista? Malliksi, että älkää nyt ainakaan näin tehkö. Lopetettaisiin semmoset jutut, jotka eivät toimi eikä niin, että aina vaan jatketaan ja jatketaan vaikka väkisin. Paikataan ja parsitaan ihan niinkuin nyt tätä PARAS -puitelakia.

Miksei voida tunnustaa, että Paras -hankkeelta on parasta-ennen-päivämäärä kulunut umpeen? Miksei voida tunnustaa, että se on kulunut umpeen jo aikoja sitten?

Tässä edellisestä blogistani yhden kommentoijan ajatuksia:

PARAS-hanketta ei olisi pitänyt koskaan edes aloittaa ja mitä pikemmin se lopetetaan, sitä parempi suomalaisten julkisten palvelujen käyttäjien kannalta.

..

Varsinkin PARAS-hankkeeseen kuuluvat teennäiset kuntaliitokset ovat haitallisia. Kuntiahan pitäisi olla päinvastoin nykyistä enemmän, koska pienessä, sopivan alueen kattavassa kunnassa osataan parhaiten päättää sen alueen käytännön asioista. Toisin sanoen sellaisissa yksiköissä toimii lähidemokratia parhaimmillaan.

Aivan eri asia on esimerkiksi sairaaloiden ylläpitäminen suuremman alueen väestön voimin yhteistyönä. Samoin hallinnon rutiineja, kuten usein esimerkkinä mainittu kunnan työntekijöiden palkanlaskenta, voidaan aivan hyvin toteuttaa monen pienen tai suuren kunnan yhteisenä toimintona, jos halutaan. Periaate tulisi kuitenkin olla käytännönläheisesti ja yksinkertaisesti, että jos yhdessä kunnassa pystytään maksamaan oman palkanlaskijan kulut ja sellaiselle työntekijälle on todellinen tarve, siihen kuntaan pestataan oma palkanlaskija. Jos naapurikunnissa halutaan järjestää sama toiminto kimpassa, siellä tehdään niin.

Aivan päätöntä on pakkoliittää myös positiivista tulosta tekeviä pieniä kuntia 20.000 asukkaan maantieteellisiksi suurkunniksi. Niissähän julkiset palvelut keskitetään jollakin aikavälillä väistämättä yhteen taajamaan ja niin terveyskeskukset kuin koulut lakkautetaan muista suurkunnan osista. Ainakin taksiliikenne täytyy silloin vapauttaa kilpailulle tai moninkertaistaa lupien määrä.

 

Kiitos vaan! Tuskin on ainut, joka näin ajattelee! Jotain helpotusta minunkin känkkäränkkääni.. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu